A kommunikáció harmadik lépése

0 Hozzászólás

december 10, 2009

NLP, önismeret. személyiségfejlesztés, cél, ráhangolódás, kommunikáció, kommunikáció harmadik lépése

Első a cél, második a ráhangolódás. A kommunikáció 3. lépése pedig a kommunikáció.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy átadjuk az információt a másik embernek.

Itt a vége, fuss el véle!

Inkább mégse fuss el! Eszembe jutott valami. A harmadik lépés után lesz még több is, de a harmadikról érdemes még beszélni.

Az egyik fontos dolog, a csatorna.

A tévét sem úgy nézzük, hogy csak úgy bekapcsoljuk, és elkezdjük nézni. Először kiválasztjuk a megfelelő csatornát. Van ugyan kedvenc csatornánk, de ha akarunk, keresünk egy másikat.

A kommunikációban elég fontos dolog a csatornázás. Ne ijedj meg, nincs ilyen kifejezés a kommunikációban, ezt csak én találtam ki. De mivel kitaláltam, ezért máris van.

Itt már nem időrendi sorrendben történnek a dolgok, vagyis talán a csatornáid teljesen rendben vannak, de a szerkezetekkel meg a keretekkel problémáid vannak. Ettől függetlenül most a csatornákról lesz szó:)

Milyen kommunikációs csatornák vannak?

– Írott formájú.
– Beszéd.
– Testbeszéd.
– Füstjelek.

És persze az írott formájút még szétbonthatnánk ezer dologra, e-mail-e, kommentre vagy esemesre. És a többit is.Több csatornánk van, mint a legmenőbb kábeles cégnek.

Amikor pl. beszélek, az tudatos és tudattalan szinten hat rád. Ha nem tudok jól beszélni, akkor csak a tudatos részedhez leszek képes fordulni. Ha igazán el akarok jutni hozzád, akkor figyelem a szemmozgásod, és megállapítom, melyik a kedvenc megjelenítő rendszered. Vizuális, auditív, kinesztetikus? És ha megfejtelek, akkor én is belépek abba a rendszerbe, és onnan nézlek majd, Te pedig onnan hallod a hangom, és ez egy nagyon kellemes élmény – tudattalan folyamat. Közben persze ugyanúgy beszélgetünk, így válik teljessé az egész.

Ezt is tekinthetjük két külön csatornának.

Az is nagyon vicces, amikor párhuzamos csatornákon ellentétes üzeneteket közvetítünk. Majd legközelebb…

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>