hipnózis – 4 kérdés

51 Hozzászólás

november 22, 2011

NLP, személyiségfejlesztés, ericksoni hipnózis, tanfolyam

Ericksoni hipnózis tanfolyamon voltam. Most épp nincsenek előttem a jegyzetek, de nem is baj, a belső élményekkel is bőven elvagyok. Rendkívül kellemes transzok 2 sávban, és szó szerint zavarba ejtő állapotok, jótékony sugallatok és remek poénok között töltöttem két napot. Az egyik pillanatban jó dolgokat találtam ki, a másikban a legmélyebb transzban voltam, a harmadikban szétröhögtem az agyam, tehát nagyon jól éreztem magam. Voltak igencsak nagy számban különböző nyelvtani szerkezetek, szinte már kerülgetni kellett őket, de mögöttük mély emberi metaforák álltak. 

Voltak viccesen induló, de rendkívül mélyreható gyakorlatok, mint pl. ez:

  • Ha állat volnál, Te milyen állat volnál?
  • Ha növény volnál, Te milyen növény volnál?
  • Ha kő vagy kristály volnál, akkor mi volnál?
  • Mit akarsz elérni? (cél vagy probléma)

Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, akkor személyre szóló metaforákat kaphatsz, amelyek segítenek elérni a célod, vagy megoldani egy problémát.

Én pl. azt kaptam, hogy egy sokat látott gömbölyű fekete kő, amelyet már régóta sodor magával az ár, megtalálja a helyét, ha kell, vagy hogy a bonsai fácska ágai mindig elérik a napfényt. És még másokat is, de hát nem minden tudatos, s most épp ez jutott az eszembe.

Ha ideírod a te válaszaidat, elolvasom őket, s talán eszembe jut pár metafora róla.  Aki pedig volt ezen a tanfolyamon, az nyugodtan segítsen ha az eszébe jut valami neki is:)

Szóval 4 kérdés: 

  • Ha állat volnál, Te milyen állat volnál?
  • Ha növény volnál, Te milyen növény volnál?
  • Ha kő vagy kristály volnál, akkor mi volnál?
  • Mit akarsz elérni? (cél vagy probléma)

Kis kiegészítés (11.29)

Ahogyan a hírlevélben írtam, az első 10 hozzászólónak ígérem a sugallatot, azt is csak szépen, sorjában, mert ezeket ugye nem futószalagon készítjük, hanem kicsit belemerülünk, elgondolkozunk rajta, és több szempontból is átgondoljuk.

Úgy fogom csinálni, hogy mindig odaírom a hozzászóló nevét, és a válaszait, majd aláírom a sugallatokat. A tízentúliaknak is köszönöm a hozzászólást, ha nem is tudok mindegyikre válaszolni, de elgondolkoztatnak, s közben magatok is elgondolkozhattok, hogy vajon miért pont ezeket a hasonlatokat választottad? Akár fel is merülhet benned néhány hasznos ötlet a céloddal kapcsolatban, sőt, tehetsz is érte valamit, hogy közelebb kerülj hozzá.

 Köszönöm mindenkinek a hozzászólását! 

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Köszönöm a türelmeteket! A többi válaszra már nem írok metaforákat, de ha elgondolkodtok rajtuk magatok, hasznos ötletek merülhetnek fel a fejetekben, vagy egyszerűen csak közelebb kerülhettek ahhoz, amit kerestek, akár meg is találhatjátok.:)

  • Kriszta:1.ezüstróka2. harangvirág3. jáspis4. hatékony és eredményes tanácsadóAz ezüstrókák remekül megtalálják a hangot emberekkel is. Szelíden képesek egy emberi család tagjaként is beilleszkedni. Ha meglátsz egy harangvirágot, örülhetsz, hiszen a nyár hamarosan beköszönt.A jáspis birtokában akaraterőd megsokszorozódik, s valahogy minden sikerülni fog. Ha mégsem, végül akkor is kiderül: pont úgy volt az jó.

  • Ágnes:1. sas, mert szabadon szárnyal, mindenki felett 2. tuja, hosszan tart, bírja a hideget, meleget3. jade4. megtalálni azt, amiben kimagasló tudást, teljességet szerezhetekA sas röpte mindig alacsony, ha a kiszemelt célját akarja elérni. Egyes fajok akár 300 km/órás sebességgel is képesek repülni, s ezt csak tetézi a sas éles pillantása, amellyel messziről is meglát minden lehetséges célpontot. A tuja a kertben minden körülmények között megállja a helyét. A jade kőben kiteljesedik mindaz a tudás, amellyel elérhetjük, amit akarunk, ha tettekre is hajlandók vagyunk.

  • Zoltán:1. vörösbegy2. jegenyefa3. smaragd4. életfeladatot találni :-)A vörösbegy gyakorta repked kedvére egyik ágról a másikra, aztán vissza, le, és aztán fel. Talán azt gondolnánk, céltalan a röpte, ugyanakkor megfigyelték, hogy a legmegfelelőbb építőelemeket gyűjti így össze a fészkéhez. A jegenyék magasra nőnek, útjuk a fény felé vezet. Smaragdváros pedig elég közel van, ami azt illeti, egy kőhajításnyira. Követheted a sárga utat, de mehetsz légvonalban is. Előbb-utóbb megtalálod, amit keresel.

  • Hogy telik az idő! :)Emese1. cica(első gondolat) de szívesen lennék kóbor kutya, versenyló vagy meleg tengeri halacska is. 2.mamutfenyő3. hegyikristály4. a sokmindenben amit csinálok, megtalálni azt az egyet, amiben kicsúcsosodhatok.Az elaprózódás nem vezet eredményre.Köszönettel veszem.Egyszer régen a cica, a kutya, a ló és a halacska találkoztak egy igen terebélyesre nőtt mamutfenyő árnyékában. Elhatározták, hogy együtt jutnak fel a legmagasabb csúcsra. Útjuk során különös vidékeken keltek át, és sok varázserejű kristályt gyűjtöttek a hegyekben. Ezek a hegyikristályok láttál el őket energiával, így valóban sikerült eljutniuk a legmagasabb csúcsra, de ott észre vettek egy még magasabbat. A még magasabb egyetlen ugrásra volt csupán,és igen törékenynek látszott, így oda már csak a macska jutott el.

  • Évic:- leopárd- kamilla- hegyikristály- teljességA leopárd egyesíti magában a nagymacskák méretét és a házimacskák ügyességét, amely igen ritka tulajdonság ebben a fajtában.A kamillavirág napjaink talán legismertebb gyógynövénye, amely szépséggel és egészséggel is megajándékozza az embereket.A hegyikristály hordozója a tiszta fénynek – egyaránt biztosítja a szellemi és a lelki tisztaságot. Ha helyes döntést akarsz hozni, a hegyikristály komoly segítséget nyújt, erősíti intuíciódat, és közelebb juttatja lelkedet a teljességhez.

  • Timi:- madár- napraforgó- rózskvarc- segíteni az embereknekSzámos hasznos madár él a földön, amelyek segítik az embereket. Mindezt természetes módon teszik, miközben megőrzik saját szabadságukat.A napraforgó nem csak szép, hanem rendkívül hasznos virág is. A magjából kinyert olaj az emberi sejtek növekedését serkenti, számos betegség kialakulását megelőzi, segíti az agyműködést.A rózsakvarc a szívcsakrára helyezve segít viselőjének megtalálni az érzelmi egyensúlyt.

  • Szia Gábor!Ezeken a kérdéseken már én is elgondolkoztam, bár a választ még nem találtam meg. Néha azon is elgondolkozom, hogy valóban többek vagyunk-e ezeknél a teremtményeknél…Köszönöm, a hozzászólásodat!

  • Érdekes megközelítése ez önmagunk megismerésének, az biztos.Erről az jutott eszembe, hogy milyen hálásak lehetünk, hogy ennyi szépség, gondolat- és érzelemébresztő gazdagság vesz körül minket: állatok, növények, kövek és kristályok… És mindezt felfoghatjuk, élvezhetjük.És milyen hálásak lehetünk azért, hogy mi emberek sokkal de sokkal többek lehetünk mondjuk egy pompás leopárdnál, egy vidám kamillánál, egy gyönyörű hegyikristálynál.Hogy lehet értelmünk és én-tudatunk. Hogy képesek vagyunk metaforákat alkotni, megérteni és élvezni. Hogy tudunk szeretni, kommunikálni, nevetni és sírni. Tudunk hálásak és önfeláldozók lenni… Célokat kitűzni.Mennyi ajándék! Vajon kinek köszönhetjük?Üdv: Fenyvesi Gábor

  • Mese:- macska- diófa- mélybarna tigrisszem- boldog párkapcsolatA macska a sötétben is megtalálja az utat. Ha egyszer elfogadja társát, hosszú és békés kapcsolatban élnek tovább.A diófa külön beavatkozás nélkül is szép, szabályos koronát nevel. Az egymás mellett élő diófák koronája gyakorta egybefonódik.A tigrisszemben egyesülő többféle rezgés belső békét és mély érzelmeket vált ki, ugyanakkor közelebb hozza az embereket egymáshoz, erősíti a bizalmat és a megértést. A mélybarna árnyalatokban játszó tigrisszem különösen kedvezően befolyásolja a hosszan tartó emberi kapcsolatokat.

  • Beáta-Egyszarvú-Nádszál-Telepes rózsakvarcJobb minőségű kommunikációAz egyszarvú legendája korokat köt össze. A szarvából készült por megtisztítja a testet.A nádat csak kellő odafigyeléssel lehet hajlítani, és így készülhet belőle különleges kosár. A nádszálak a nádasban egy ritmusban hajladoznak a szélben.A rózsakvarc számos színárnyalatával rendkívüli érzékenységet mutat. A szeretet köve, megjelenésével is vonzza a tekintetet. A természetben kristályos tömegekben is fellelhető.

  • Orsi- Macska- Rózsa- Rózsakvarc- Szeretném engedni az érzéseimet szabadon áramolni, úgy elfogadni és megélni őket, ahogy vannak.A macska remek társa az embernek, de főként saját érzései alapján dönt. Különös, hogy néhányan átveszik ezt a fajta szabadságot a macskától.A rózsa nem titkolja tüskéit, de szépségét sem. A rózsakvarc megnyitja az utat a harmónia és a szabadság felé. Ha a rózsakvarcot vízbe teszed, a pozitív energiája szabadon áramolhat, így a víz megtisztul.

  • Évic, Te még bele :)Amúgy összeírtam az első 10 válaszolót:1. Adrienn2. Orsi3. Beáta4. Mese5. Timi6. Évic7. Emese8. Zoltán9. Ágnes10. KrisztaA többieknek nem valószínű, hogy tudok írni sugallatot, de már a megfogalmazásuk is érdekes gondolatokat indíthat el az emberben, tehát jó, ha leírtátok.Az e-mailben érkezőkre sem valószínű, hogy tudok válaszolni.

  • – hattyú lennék, mert szárnyalni szeretnék- örökzöld lennék, hogy folyamatosan aktív legyek- napkő lennék- olyan életet szeretnék élni, amivel jó példát mutatok másoknak

  • – sas- vénusz légycsapója- hegyi kristály- célom a gondolatolvasás fejlesztése

  • Kis kiegészítés ehhez a poszthoz:Ahogyan a hírlevélben írtam, az első 10 hozzászólónak ígérem a sugallatot, azt is csak szépen, sorjában, mert ezeket ugye nem futószalagon készítjük, hanem kicsit belemerülünk, elgondolkozunk rajta, és több szempontból is átgondoljuk.Úgy fogom csinálni, hogy mindig odaírom a hozzászóló nevét, és a válaszait, majd aláírom a sugallatokat. A tízentúliaknak is köszönöm a hozzászólást, ha nem is tudok mindegyikre válaszolni, de elgondolkoztatnak, s közben magatok is elgondolkozhattok, hogy vajon miért pont ezeket a hasonlatokat választottad? Akár fel is merülhet benned néhány hasznos ötlet a céloddal kapcsolatban, sőt, tehetsz is érte valamit, hogy közelebb kerülj hozzá.Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!

  • Melitta:őzbak: vakmerő, győzedelmeskedő, szabadbúzavirág:szemet gyönyörködtető, mezőn ringatózóSwarovski kristály:ragyogásommal mindenkit boldoggá tegyekboldog és kiegyensúlyozott, pozitívan gondolkodó embernek maradni életem végéigMelitta, az a válasz még nem neked szólt:) de ettől függetlenül Rád is vonatkozik. Ráadásul nagyon szépen megfogalmaztál mindent, szóval igazából nem is lehet sokat hozzátenni. Talán kicsit átformálni:Az őzbak szabad életét bátorságának és bölcsességének köszönhetően számos győzelem kíséri. A búzavirág lágyan ringatózik a könnyű szélben, de viharos időkben is megőrzi egyensúlyát. Azt mondják, néhány Swarovski kristály különleges csiszolásának köszönhetően nemcsak vonzza, de sugározza is a pozitív energiákat.

  • :o) Köszönöm szépen a választ Tibor és a ráhangolódást! Ezt a soha nem gondoltam volna a vidrákról, de nagyon tetszik! :o)

  • 1: Delfin, azt a fajta szabad életet éli, ami ugyan nehéz, de olyan dolgokkal találkozhat, tapasztalhat, ami nem mindenkinek adatik meg.2. Pálma, szívósság, magas, tetejéről messzire ellátni.3. Opál4. Még jobban szeretném érteni a világot másokat a családomat, a körülöttem élőket.

  • Mi is lennék ha lehetnék?Ha állat lennék, természetesen kutya!Ha növény lehetnék,biztos csak fenyőfa!Ha kő vagy kristályá válhatnék,minden bizonnyal a zafirt választanám!Mit akarok Elérni? Soktanulás után Oktatni, nevelni, emberekközt lenni!

  • Szeretnek lo lenni mert az a legtisztabb es legnemesebb alllat amely szalad mint a szel,ezustfenyo amely mindig zold es rozsakvarc amely a szeretetet tovabbitja mindenkinek ezen a foldon.3333333333333

  • Szeretnek lo lenni mert az a legtisztabb es legnemesebb alllat amely szalad mint a szel,ezustfenyo amely mindig zold es rozsakvarc amely a szeretetet tovabbitja mindenkinek ezen a foldon.3333333333333

  • Adrienn:VidraTulipánfaHegyikristályAnyagi függetlenséget szeretnék magamnak teremteniA vidra remekül kihasználja az áramlatokat, s táplálékát a vízben ragadja meg. Játékos, ugyanakkor erős és kitartó, így mindig eléri, amit akar.A tulipánfa értékes és hasznos növény, kevesen tudják, hogy növekedése egyik percről a másikra indul el, és magasságuk a 25 métert is elérheti.A hegyikristály különleges energiával erősít más kristályokat is. Gógyító erőben gazdag, ettől függetlenül az anyagi dolgok vonzásában is jelentősen növeli a pozitív energiákat, így idővel egyfajta biztonságot teremt maga körül.Ez nem sugallat, csak egy kérdés: Tudtad, hogy a vidra kizárólag éjszakai életet él? 🙂

  • Nos, akkor hagyom, hogy az eszembe jusson pár dolog.Ha van valaki, lehetőleg 2 olyan ember, aki szívesen transzba ejt, és elmondja neked ezt a pár kis sugallatot, az nagyszerű.Ha viszont épp nem érnek rá, akkor inkább írd fel egy kis cetlire, és tedd be a tárcádba, szóval hordd magaddal!Akár többször is leírhatod. És persze mindezt csak akkor, ha jó érzéseket kelt benned.

  • 1.őzbak: vakmerő, győzedelmeskedő, szabad 2. búzavirág:szemet gyönyörködtető, mezőn ringatózó 3. Swarovski kristály:ragyogásommal mindenkit boldoggá tegyek 4. boldog és kiegyensúlyozott, pozitívan gondolkodó embernek maradni életem végéig

  • Nagyon köszönöm 🙂 Alaposan elgondolkodtattatok. (hú, ez nagyon nehéz szó) Az első tíz kommentre mindenképp küldök pár sugallatot, és persze segíthet bárki, aki ott volt az ericksoni tanfolyamon.

  • 1. bújós dorombolós cica2. Gyönyörű illatos piros rózsa3. Szabálytalan, érdekes nagyon sokszögű rózsakvarc4. Megtalálni az igazit

  • 1 fekete párduc2 mamutfenyőfa3 napkristály4 az emberi képességek megtapasztalása,átélése és rejtett tudás felszínre hozása (hihetetlen nyúlékonyság és mozgékonyságtól kezdve a telepátiáig minden)

  • 1.Delfin2.Aloevera3.Ametiszt4.A jelenlegi problémáimat szeretném megoldani, valamint a teljesebb sikeresebb és boldogabb énemet megtalálni.

  • ló-hogy szabadon nyargalhassak ,rózsa -hogy illatozzak .jade -hogy melegítsek,megtalálni a közös nevezőt és szeretetet egymással ! köszönöm

  • 1. sas, mert szabadon szárnyal, mindenki felett 2. tuja, hosszan tart, bírja a hideget, meleget3. jade4. megtalálni azt, amiben kimagasló tudást, teljességet szerezhetek

  • 1. cica(első gondolat) de szívesen lennék kóbor kutya, versenyló vagy meleg tengeri halacska is. 2.mamutfenyő3. hegyikristály4. a sokmindenben amit csinálok, megtalálni azt az egyet, amiben kicsúcsosodhatok.Az elaprózódás nem vezet eredményre.Köszönettel veszem.

  • 1. madár2. napraforgó3. rózskvarc4. segíteni az embereknek :)Előre is köszi a válaszokat! 🙂

  • Ha állat volnál, Te milyen állat volnál? – MacskaHa növény volnál, Te milyen növény volnál? – RózsaHa kő vagy kristály volnál, akkor mi volnál? – RózsakvarcMit akarsz elérni? (cél vagy probléma)- Szeretném engedni az érzéseimet szabadon áramolni, úgy elfogadni és megélni őket, ahogy vannak.Köszönöm! 🙂

  • Ha állat volnál, Te milyen állat volnál?VidraHa növény volnál, Te milyen növény volnál?TulipánfaHa kő vagy kristály volnál, akkor mi volnál?HegyikristályMit akarsz elérni? (cél vagy probléma)Anyagi függetlenséget szeretnék magamnak teremteni

  • Szia Tibor!Köszönöm szépen. Nagyon-nagyon jó. És pont a célhoz ad motivációt. Mintha egy jóst hallgattam volna.Majd szemügyre vettem Ericksoni I-en tanultak alapján…..és….így is jó olvasni, sőt mivel az én válaszaim, amivel nagyon is tudok azonosulni, még jobban hat.ÜdvZsolt

  • Szia Zsolt! Néhány támogató sugallat:A barna magyar lovak nagyszerű eredményeket érnek el. Legtöbbször nyugodtak és kiegyensúlyozottak, és ha szükséges, kiugró teljesítményt nyújtanak. A platánfa évszázadok alatt szerzett bölcsességét átadja a többi fának. A többi fa növekedik ettől.Citrom, bor, méz, arany és narancsszínekben pompázik a citrin, sokszínűsége sokoldalúságot is biztosít számára.

  • Nagyon kíváncsi lettem 🙂 Vajon mi juthat eszedbe?1) Ló – barna magyar telivér2) Platánfa – szerteágazó ágakkal és széles, bőséges, nagy lombkoronával3) Színes, vidám, kerekített szélű citrin4) Eredményes tanácsadóvá, trénerré válni.ÜdvözlettelZsolt

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >