NLP módszer, hétindító, kreatív írás, cafatokra cáfolás

Ez itt a Mindennapi NLP hétindító levelének a webes változata, a téma a személyiségfejlesztés, ami alapvetően saját magadról szól.

Gondolkozni akartam, hogy mivel indítsuk el ezt a hetet. El is kezdtem gondolkozni, de nem sikerült, mert egyből az eszembe jutott, hogy mivel. Sajnos ez fordítva működik nálam, mert ha csak úgy simán azt akarom, hogy az eszembe jusson, akkor juszt sem jut, akkor egy csomót kell gondolkoznom.

Hamarabb meg akartam ám írni ezt a hétindítót, de halogattam, mert mást csináltam, nagyon jó dolgokat, de azokat csak később tudom majd megmutatni, de ami a lényeg, hogy végül is kapóra jött nekem ez a halogatás, és ott is maradt a kapón. Kapás van, mondom magamban, és rögtön le is vettem a halogatást a kapóról, és beletettem ebbe a hétindítóba, így ez most erről szól.

A halogatás lényege, hogy valamit meg kellene tenned, de csak azért sem teszed meg. Alapvetően ez a "kellene" azt jelenti, hogy jó volna, ha végre megcsinálnád. Hasznod származna belőle, meg néha még előnyöd is. De nem teszed.  Itt rögtön azt kell megvizsgálni, hogy valóban meg kellene-e tenni azt a bizonyos dolgot, amit folyton csak elodázol. Két lehetőség van.

Kezdem a harmadikkal, amikor nem egyértelmű, hogy mit kell tenned, mert vagy bejön, vagy nem jön be. Például pénzre van szükséged, és tartozik neked valaki, és fel kellene hívnod, hogy adja meg. De nincs kedved felhívni, csak halogatod. Ha felhívod, és bejön, akkor megvan a lé, és hurrá, hát minek is nem hívtad fel hamarabb? Ha azonban felhívod, és végig kell hallgatnod egy harmincöt perces kiselőadást a valakinek az életéről, aki neked tartozik, de képzeld el, hogy kiderült, hogy amiről azt hitte, hogy így van, az valójában úgy van, és közbejött még egy nem várt esemény, és tudja, hogy tartozik, de értsd meg, most nincs kihez fordulnia, te vagy az egyetlen, mert te már többször kihúztad a slamasztikából (itt egy rövidebb, kifejezőbb szót használ), és el sem tudod képzelni, mennyire kellemetlen ez neki, de muszáj adnod még egy húszast, mert egyszerűen nincs más megoldás - na, akkor nem jött be. Ez a rizikó a halogatott dolgok elintézésével.

A második eset, amikor egyértelműen nem jön be, ha elintézed, mert olyan dolgot halogatsz, ami semmiképp sem lesz számodra hasznos, örömteli vagy élvezetes, mert például le kell vizsgáznod, és semmi kedved hozzá, mert csak a szüleid, a párod vagy a főnököd akarja, hogy letedd azt a hülye vizsgát, amire egy csomót kell tanulni, és dögunalom az egész, és ha túl leszel rajta, akkor az egyetlen előnyöd az lesz, hogy többet nem cseszegetnek miatta. Ezeket a dolgokat tehát, ha teheted, ne halogasd, hanem engedd el magadtól, és ne csináld meg. HA megteheted, felejtsd el. Ha nem, hát akkor nincs mese, túl kell rajtuk tenni magadat.

Az első eset, amikor azonban egyértelműen hasznos és fontos, hogy elintézd végre, amit folyton csak tologatsz ide és oda, mert például be kellene már menned az ilyen-amolyan kormányablakba (nem tudom, hogy sikerült összerakni a kormányt meg az ablakot, de elég érdekes dolog jött ki belőle szerintem), és el kellene intézned az ilyen-olyan támogatást, mert akkor havonta X ezer Ft-ot támogatásként megkapsz majd. Na, ezeket kell tényleg elintézned minél hamarabb.

Miután kiveséztük a lehetséges opciókat, foglalkozzunk az első esettel, amelyet az egyszerűség kedvéért harmadikként említettem.

Ne halogasd, intézd el. Ez a lényeg. De ha feltenném a kérdést, hogy ha egyszer jó neked valami, akkor eddig miért nem csináltad meg, akkor bizonyára, tucatnyit teljesen elfogadható, magától értetődő és logikus érvet sorakoztatnál fel, ezért vágjuk sutba a tudatos elménket (eldobom az agyam), és használjuk a jobbikat, amit ebből a célból a koponyánkban hagyunk egy kreatív írásgyakorlat erejéig, sőt, tovább is.

A gyakorlat neve egyszerűen csak annyi, hogy

Cafatokra cáfolás

Felvezetés helyett leírom az egészet cakumpakk.

Ez egy belső írás gyakorlat, vagyis kézzel kell írni papírra, de legjobb egy erre a célra rendszeresített füzetbe. Ha számítógépen akarsz írni, úgy is működik, de ebben az esetben tedd a füzetet a számítógépedre, és abba írjál kézzel.

1. Szabad írás (hat perc)

Hat percen keresztül kell FOLYAMATOSAN írnod. Nem állhatsz meg, nem agyalhatsz, hogy jaj, mit is írjak, hanem írnod kell egyfolytában. Erről már beszéltem ebben gyakorlatban  (a gyakorlat 1. lépése).

2. Készíts listát (2-3 perc)

A lista az tényleg egy lista, egy egyszerű felsorolás.

A lista azokat a dolgokat tartalmazza, amelyeket, halogatsz.Például:

  • Halmokban áll a mosnivaló a fürdőszobában.
  • Romokban áll a nappali.- Be kéne fizeti a telefonszámlát.
  • Le kéne mondani a tévé előfizetést, úgysem nézi senki.
  • Le kellene vágatni a hajam.
  • El kellene mennem a fogorvoshoz.
  • Meg kellene mondanom a Dezsőnek, hogy tűnjön el.
  • Fel kellene hívnom a Tecát.
  • Vissza kellene vinnem a könyvtárba a könyveket.
  • Le kéne szoknom a piáról.

3. A három legfontosabb

Fogj egy szövegkiemelőt, és emeld ki a felsorolásból azt a három dolgot, amelynek az elintézésével a legnagyobb pozitív változást érhetnéd ez az életedben.

4. Cafatokra cáfolás

Ezt a lépést annyi ideig végezheted, amennyi ideig akarod.

Írd fel az első kiemelt dolgot egy új oldalra, és írd le alá, hogy miért nem intézted el eddig. Utána cáfold meg ezt a dolgot.

Például:

Meg kellene mondanom a Dezsőnek, hogy tűnjön el.

Ezt eddig azért nem tettem meg, mert:

  • Úgysem menne el. ---> Ha viszont meg sem mondom neki, akkor még kisebb az esélye. Örökre a nyakamon marad, ezért igenis megmondom neki, hogy fel is út, le is út.
  • Nincs kedvem vele szóba állni. ---> Ezzel viszont csak a magamnak ártok. Nem csinálom ezt tovább.
  • Azt fogja mondani, hogy én tűnjek el. ---> Ha azt mondja, hát azt mondja, majd akkor eltűnök én, még az is jobb, mint ami most van. Jobban ragaszkodom a szabadságomhoz és boldogságomhoz, mint a lakáshoz.
  • Jobb nekem vele, mint egyedül. ---> Ez hülyeség! Kapjál már a fejedhez! Ennél te jobbat érdemelsz!
  • Mit is kezdenék nélküle? ---> Valamit majd csak kitalálok.
  • Majd csak megváltozik. Adok még neki egy esélyt. --> Ahhoz, hogy adjak neki még esélyt, meg kell mondanom neki, hogy ez az utolsó esélye.

És így tovább. Minél több cafatra cáfolod a halogatásod okait, annál nyilvánvalóbbá válik a számodra, hogy ezt a dolgot sürgősen napirendre kell tenned.

Ha már mindent leírtál, jöhet a következő halogatott dolog, amelyet kiemeltél. De az is elképzelhető, hogy olyan felismeréseid lesznek a gyakorlat közben, hogy itt abba kell hagynod, hogy valamit sürgősen elintézz.

Mint például nekem most. De még jelentkezem ezen a héten, mert nagyszerű hírem vannak!

Ez a hét pedig teljen el a halogatott dolgok elintézésének szellemében!

Jó cáfolást!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Szia Tibi! Eddig halogattam elolvasni ezt az írást, de valami azt súgta, hogy segítesz jókedvre derülni, és kimozdulni a tespedésbôl. Most fogok egy füzetet, és a laptopon teleírom. 😀 Cafatokra cáfolom a halogatásaimat. Köszönöm és szép hétvégét Nektek!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >