Hozd magad egyensúlyba

2 Hozzászólás

április 24, 2017

NLP módszer, célkitűzés, hozd magad egyensúlyba

Annyi minden van a világon, ami leköti a figyelmünket. Az életünket különféle területekre oszthatjuk, a területeket tovább bonthatjuk részterületekre, és még a részeket is tovább darabolhatjuk kisebb szeletekre. Így, ha jobban belegondolok, az élet olyan mint egy hatalmas torta, amelyet különféle szeletekre vágtunk. Van, aki csak óvatosan kóstolgatja, más két pofára habzsolja. Tetszik nekem ez a torta hasonlat. Még elképzelem rajta a tejszínhabot is (hm... megvolt), aztán felejtsük is el gyorsan, mert nem erről akarok most neked írni.

Szóval a területek. A fiam, amikor kicsi volt, azt mondta nekem: Apa, ez a területed, ez meg az én rületem. Szeretem, ahogyan a gyerekek használják a szavakat.

A Bogi mostanában ragaszkodik hozzá, hogy a mesét mindig a forgalmiból válasszuk. A forgalmi valójában a tartalomjegyzék. A Barbi úgy mondja, lapozzunk a kicsi téglákhoz. (Mert ez képes tartalomjegyzék a könyv végén, ami nagyon jó ötlet). Rendkívül szórakoztató a gyerekekkel társalogni, de nem erről akartam írni, mert túlzás, hogy folyton a gyerekeimről beszélek.

Ja, nem, még valami, ha már torta, meg élet, és minden. Nézd, mekkora örömöt okozott a kislányaimnak az előző szülinapon a marcipánfigura. Nem nem akarták megőrizni, mert ők valójában oroszlánok. Leharapták a fejüket. 😀

célkitűzés, hozd magad egyensúlyba, harapás

Sellők fejének szakszerű leharapása

Szóval hagyjuk a gyerekeket. Az életben ugyanis más dolgok is vannak, és erre néha jólesik rácsodálkozni. Itt van például az írás. A kettő együtt nem megy. A két gyerek az megy együtt, de egy gyerek mellett sem lehet írni.

A területek

Ott vannak például az emberi kapcsolataink, amelyek az életünk egy jelentős részét teszik ki. Ha nem így van, mert csak egy kis részét foglalják el, az rossz nekünk. Szóval az emberi kapcsolatainkat tekinthetjük egy nagyobb életterületnek. A részei között megtalálhatók a felületes kapcsolatok, a párkapcsolat, a barátság, a munkakapcsolatok. A munkakapcsolatokat feloszthatjuk üzleti és munkatársi kapcsolódásokra, de utóbbit mondhatnánk úgy is, hogy kollegiális kapcsolatok. Rendkívül hülyén hangzik. Persze, egy csomó emberi kapcsolatot nem mondtam még. Például a párkapcsolat az lehet szerelmi, meg házassági, sajnos érdek is néha, de az engem nem igazán érdekelne. Aztán vannak még mindenféle síkidomok, amelyeket nem jó keverni egymással. Ha például a baráti kör tudomást szerez a szerelmi háromszögünkről, akkor síkidegek leszünk, de laposra is verhetnek. A kétsíkú kapcsolatok tehát nem igazán előremutatók, szerencsésebb három dimenzióban gondolkodni, de ezt most nem a háromszögre értem, hanem arra, hogy egy igazán tartalmas kapcsolódásnak megvan a mélysége és a magassága.

Vannak még más életterületek is, például az egészség vagy a szórakozás. Mindkettő nagyon fontos, de az egészséggel nem lehet szórakozni.

Vagy itt van a pénz. Illetve az előbb még itt volt, de már nem találom. A pénznek nem tesznek jót a gyerekek. Az én gyerekeim folyton édességet akarnak, ami pénzbe kerül. Szerencséjükre én is folyton édességet akarok, így engem aztán nem kell sokat győzködni. Ezért szeretünk együtt vásárolni, és ezért nem szereti az anyjuk, ha együtt vásárolunk. Teljességgel igaza van. De nem tehetek róla, az édességes polc láttán mindig olyan lelkes leszek. Általában lelkesen vásárolok.

Aztán beszélhetünk még személyes fejlődésről, mint területről. Ez igazán fontos vonatkozás. Sajnos a gyerekek csak a saját személyes fejlődésüket támogatják, az enyémre fittyet hánynak, de inkább azt hányjanak, mint mondjuk falra borsót.

Mindezeken az életterületeken különféle eredményeket érhetünk el. Az eredmények nem azonosak. Van olyan, aki nagyon jó például a sportban, de nincsenek barátai. Vagy olyan, akinek az egészsége kicsattanó, de a párkapcsolata páratlan. A művészlelkek gyakorta nem értenek a sporthoz, a családcentrikusoknak lövésük sincs az üzlethez, a természetbúvároknak a karrierhez.

Ez most vagy így van, vagy másképpen. Hadd mutassak valamit.

Az Életkerék

Az Életkerék egy igen praktikusan használható NLP-s modell. A legkézenfekvőbb megoldása a te kezedre is felfeküdhet, ha megcsinálod a Mini Célkitűző Tanfolyamot - szerintem tedd meg, ha eddig kihagytad. Most azonban az Életkerék egy speciális alkalmazási módját mutatom meg neked.

NLP módszer, célkitűzés, hozd magad egyensúlyba, életkerék

Az Életkerék

Ez itt egy Életkerék. Jobb lett volna tortának elnevezni, de sajnos már lecsúsztam a keresztelőről.

Rajta különféle életterületeket figyelhetsz meg.
A koncentrikus köröket úgy is nevezhetjük, hogy koncentrikus körök - de ha vincseszter volna, akkor cilindereknek hívnánk. A két elnevezés közül én a sávra szavazok.

Szóval ez a tíz sáv azt a cél szolgálja, hogy kifejezd az adott dolog mértékét.

Fókuszban

Most ábrázoljuk az Életkeréken azt, hogy mennyire van az életünkben fókuszban egy-egy dolog.

Figyelem! Ha nem az inged, ne bújj bele. Ezek csak példák.

célkitűzés, hozd magad egyensúlyba, üzlet

Az üzletember.
Teljes fókusz a karrieren és a pénzen. A többi, ha jelen van, akkor sem kap nagy figyelmet.


célkitűzés, hozd magad egyensúlyba, fiatalok

Fiatalság, bolondság.
No komment.


célkitűzés, hozd magad egyensúlyba, család

Óvodai anyuka.
Tudod, tudom, óvodai anyukája válogatja.


célkitűzés, hozd magad egyensúlyba, egészség

Gyúrunk, vazze?
Van ilyen is.


Ezek lehetnek egy ideig hasznosak, azonban, mivel azt gondolom, minden életterületnek megvan a maga fontossága, az az igazi, ha mindenhova kerül egy kis fókusz.

Egyensúlyban

Egy ideális állapotot közelít lenti diagramunk. Kérem, tekintse meg.

célkitűzés, hozd magad egyensúlyba, egyensúly

Mit is jelent ez?

  • Foglalkozol a testeddel, azzal, hogy jól nézz ki, és hogy egészséges legyél.
  • Ápolod az emberi kapcsolataidat. Vannak barátaid, szívesen találkozol másokkal, szereted az embereket.
  • Békés, nyugodt és gazdag családi életet élsz.
  • Rendben van a párkapcsolatod. Örömöt okoz, és izgalmat is (érted, hogy értem).
  • Tanulsz, fejlődsz, foglalkozol magaddal szellemi szinten is.
  • A munkáddal elégedett vagy, mert ott is lehet fejlődni. Jó helyen vagy.
  • Annyi pénzed van, amennyire szükséged van.
  • A magad módján gondoskodsz a kikapcsolódásról is.
  • A művészetek terén is megtalálod a helyed. Talán műveled is, talán csak élvezed.
  • Tudod, hogy hol a helyed az élet nagy körforgásában, része vagy a nagyobb egésznek, és ez örömmel tölt el.

Harmónia

Végül is, ezzel az egész írással egyet szeretnék mondani. Ügyelj a harmóniára. Hozd egyensúlyba az életed. (A francba, ez kettő.)

Minden ember különböző, nem kell egyformának lennünk, nem is leszünk sosem. Ugyanakkor ezek az életterületek nem elhanyagolhatók. A harmónia azt jelenti, hogy minden területre elegendő fókuszt helyezel. Miközben megvannak a kiemelkedő pontok, ügyelsz arra, hogy semmit se hanyagolj el.

Feladat

Töltsd le az Életkereket innen.

Nyomtasd ki!

Készíts magadnak egy tejszínhabos kávét, tegyél be egy kellemes zenét. Szükséged lesz még színes ceruzákra is.

Tekints át sorban az Életkerék különféle szeleteit, és tedd fel magadnak a kérdést: Mekkora fókuszt helyezek a jelenlegi élethelyzetemben erre a területre? És aztán szépen színezd ki.

Miután elkészültél, vedd észre, melyek azok a területek, amit elhanyagoltál eddig. Aztán szőj terveket, hogy miként tudnál nagyobb figyelmet helyezni a hiányterületekre.

Végül pedig, építsd be az életedbe a változást. Ennek hosszabb idő kell. Nem baj az. Van időd.

Kiegészítések

Az Életkereket lehet alkalmazni más módon is.

  • Nemcsak az mérhető, hogy mekkora figyelmet helyezel az adott területre, hanem az elégedettségi szint. A fent említett minitanfolyamban így használjuk ezt a modellt.
  • Az Életkeréken nem csak az életterületeket lehet ábrázolni, hanem mást is, például azt, hogy mit tartasz fontosnak. (Ismét a minitanfolyamra hivatkozom.)
  • Ha egy adott terület nullás szinten áll, az nem biztos, hogy probléma. Sőt, bizonyos helyzetben ez teljesen elfogadható. (Ha saját tanyádon élsz, ahol mindent megtermelsz, és nem használsz pénzt, akkor a pénz tényleg nem számít.)
  • Teljesen más életterületekkel is felrajzolható a modell. Például gyereknevelés, zene, utazás.

Ezen a héten helyezz egy kis fókuszt a harmóniára.

Csodás napokat!

Szívesen látom a gondolataidat a hozzászólások között.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >