Amire szükséged van

0 Hozzászólás

május 2, 2017

Személyiségfejlesztés, önismeret, amire szükséged van, erőforrások

Fiatalkoromban olvastam egy nagyszerű novellát, ha jól emlékszem, a Galaktika c. folyóiratban. Arról szólt, hogy a főszereplő talált egy különleges boltot, amelynek az volt a neve: "Amire szükséged van." Látta, hogy egy ember egy csomó pénzt hagy ott, és egy egyszerű tyúktojással a kezében távozik. Aztán kiderült, hogy a boltos különleges berendezést birtokol, amelynek a segítségével egészen pontosan tudja, hogy mire lesz szüksége a jövőben a vásárlójának. A főszereplő egy gumitalpú cipőt kapott, amely később az életét mentette meg - csak így menekülhetett meg az áramütéstől. Aztán persze lett mindenféle bonyodalom. Hát, itt nem volna bonyodalom, azt gondolom. Jól beszabályoznák ezeket a boltokat, egy csomó adót kellene fizetni, és csak nyugtával (vagy áfás számlával) dicsérhetnénk a napot.

Mindig is oda meg vissza voltam a fantasztikus irodalomért, sokat agyaltam az ilyen történeteken. Milyen jó is volna, ha pontosan tudnánk, mire van szükségünk! Persze, bolondokat beszélek, mert az a minimum, hogy tudjuk mire van szükségünk, nem? Legalábbis illene tudnunk. Nem kell a jövőbe látnunk ahhoz, hogy tudjuk, mi kell nekünk.

Amire szükséged van

Ha megkérdeznélek, mire van szükséged, vajon tudnád-e a helyes választ?

Amikor a célkitűzés során az alapvető értékrendet állítjuk föl, pont ilyen dolgokat sorolunk föl. Egészség, pénz, kaland, megbecsülés. Szerelem, barátok, családi ház. Siker, pénz, csillogás.

Igen ám, de mindezek csak vágyak maradnak, ha nem teszünk értük. Ha azonban tenni akarunk, akkor észre kell vennünk, hogy mindezek a dolgok csupán külső tényezők. Fontosak nekünk, de nem elég valamit fontosnak tartani ahhoz, hogy meg tudjuk szerezni - vagy ha már megvan, meg is tudjuk őrizni. Így, ha a kedvesed, akit imádtál, elhagyott - nem az ő hibája, te tehetsz róla. (Jaj, most biztosan vannak, akik mélyen megbotránkoznak, mert igenis, vagyis nem is, hogyan is tehetne ő róla, hiszen őt becsapták, kihasználták, átvágták, visszaéltek a bizalmával, a szeretetével és a mindenével - de akkor is kötöm az ebet a karóhoz, és ha szabadon engeded szegényt (a kutyát), akkor is úgy van az, hogy valahol minden a te hibád. Persze az én kedvesemet, aki elhagyott, eszemben sincsen a nyakadba varrni. Az az én hibám! (De azért csak egye meg a  fene.)

Külső külsőségek

"Nem lehet boldogságot venni.
A szegény néha gazdagabb.
Amiről azt hitted, hogy szép lesz,
csak egy múló pillanat."

M7-es együttes

önismeret, amire szükséged van, külsőségek

Vitába szállnék az M7-es együttes szövegírójával, de nem teszem, mert persze, hogy így van. A szegény NÉHA gazdagabb. Néha meg a gazdag a gazdagabb.

Ha pénzt, családi házat vagy meseautót szeretnél magadnak - ezek mind külsőségek. Megvan a maguk haszna, vagyis nem arra célzok, hogy ezek rossz dolgok.

Ha kockahasra vágysz, az - akármennyire is a saját hasadról van szó, külső dolog. A nagyszerű alak, csillogó fogsor, bodorított frizura, ezek mind-mind odakint vannak. Apropó frizura. Egyszer az egyik óvónéni megsimogatta Dani fiam buksiját, és azt mondta neki: "Nahát, Danika, nagyon jó a frizurád!" Dani értetlenül nézett rá, és szemrehányóan közölte: "Az a hajam!"

Aztán ott vannak azok a dolgok, amelyek annyira nem a sajátjaid, hogy egyenesen (és néha kicsit görbén) mástól várod el őket. Megbecsülés, elismerés, szeretet, kedvesség, gyengédség, figyelem.
Figyelem! Ezeket hiába is akarod önmagukban, sosem fogod megkapni, mert nem rólad szólnak.

Nos, ha valaki felteszi a kérdést, hogy mit szeretnél, akkor lehet az jó válasz, hogy kockahasat, családi házat és megbecsülést. Ugyanakkor, ha ezeket valóban el akarod érni, akkor valahogyan fordítsd befelé a szemgolyóidat, mert amire igazán szükséged van, azt odabent fogod megtalálni.

Amire valóban szükséged van

Természetesen a belső erőforrásaid fognak téged eljuttatni a céljaidhoz. Belső erőforrás egy tulajdonság, képesség, nézőpont, hozzáállás.

Ha kockahasat akarsz, akkor sok minden segíthet: kitartás, fegyelem, koncentráció. Az, hogy képes vagy lemondani a csokitortáról (kell a francnak kockahas), hogy akkor is elmész futni, amikor esik, és fittyet hánysz a kedvenc sorozatodnak is, mert pontosan tudod, mi a célod. Ezek belülről fakadnak.

Ha családi házra vágysz, akkor igazán szerteágazó belső erőforrásokat kell birtokolni. Képességeket kell magadban ébreszteni, sőt, fejleszteni és használni is kell azokat, és valószínűleg most is szükséged lesz jó adag kitartásra, kreativitásra, nem árt némi kommunikációs készség, üzleti érzék, talpraesettség és hasonló.

Ha az álmod, hogy megbecsüljenek, ha szeretnéd mások elismerését élvezni, akkor is mélyen magadban fogod megtalálni a kulcsot, amely a másokhoz vezető útra nyíló ajtót kitárja majd előtted. Ebben az esetben tehát nem akarhatod azt, hogy mások bármit is tegyenek, vagy érezzenek irántad. A fő kérdés az, hogyan válhatsz te magad olyan emberré, hogy a saját viselkedésed által kivívd mások elismerését.

Mire jó ez az egész?

önismeret, amire szükséged van, belső erőforrások

Főként akkor hasznos ez a gondolkodás, amikor úgy érzed, már régóta vágysz valamire, de nem igazán jutottál hozzá közelebb az idők során. Amikor egyre többet panaszkodsz, mert nem szerezheted meg vágyad tárgyához, de az alanyát meg az állítmányát sem.

Ilyenkor kezdd el behelyettesíteni a külső dolgokat belső erőforrásokkal.

De unom már ezt a pénztelenséget!
HELYETT:
Vajon mit kellene tennem ahhoz, hogy több pénzem legyen? Mit kellene megtanulnom, hogy jobban bánjak a pénzzel? Miképpen tudnék máshogyan gondolkodni a pénzről, hogy elkezdjem vonzani azt? Hogyan változtassam meg a viselkedésem, hogy gazdagabb legyek?

Mikor szabadulok már meg ettől az átkozott allergiától?
HELYETT:
Hol kellene szétnéznem, ahol olyan új, gyógyító utakra lelhetnék, amelyeken eddig még nem jártam? Milyen módon szerezhetnék új információkat, amely kitágítaná a lehetőségeim számát? Hogyan tudnám a saját egészségem felelősségét teljes mértékben magamra vállalni, hogy ne függjek másoktól?

Miért nem szeret engem a Gabi?
HELYETT:
Mi volna, ha úgy változtatnám meg a viselkedésemet, hogy az felkeltse a Gabi figyelmét? Miben lehetnék különleges, egyedi és nagyszerű? Mi volna, ha a figyelmem a saját fejlődésemre fordítanám? Mit mondok majd a Gabinak, ha közeledik felém, de már nem látom olyan vonzónak, mint korábban?

Van az úgy, hogy másokra kell figyelned, mert nem te vagy a világ közepe. De én most pont nem erről beszélek. Azt szeretném, ha egy kicsit jobban odafigyelnél a saját belső értékeidre, és a kezedbe vennéd az irányítást. Mindent megszerezhetsz, ha nemcsak vágysz a dolgokra, hanem cselekszel is értük. Na, jó, nem mindent. De a legfontosabbakat igen.

Figyelj magadra, kérlek. És ha az eszedbe jut a figyelés közben valami, azt oszd meg velem, itt, a hozzászólásoknál.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>