Hét pozitív sugallat hét napra – NEKED

21 Hozzászólás

április 8, 2019

NLP, ericksoni hipnózis, Milton Erickson, hét sugallat hét napra

Mik azok a sugallatok?

A sugallatok olyanok, mint az utasítások. Csináld ezt, tedd azt. Amíg azonban az utasítások direkt módon parancsolnak, addig a sugallatok csupán lehetőséget adnak, utakat nyitnak. Az utasítást vagy megcsinálod, vagy nem, ezzel vállalva az esetleges szankciókat. A sugallatokat befogadja az elméd, akár a tudatos, akár a tudattalan. Ezután csupán annyi történik, hogy elgondolkodhatsz azon, hogy vajon mi történne, ha kipróbálnád a javasolt dolgot.

Az, hogy “vidd le a szemetet”, utasítás. Mint ilyennek, van létjogosultsága, mert sokszor az egyértelműségre törekszünk, és nem szeretnék udvariassági köröket futni a konyhai szemetes körül.

Mondhatjuk azonban azt is, hogy "Miután levitted a szemetet, mit kérsz ebédre?". Ez már egy kicsit trükkösebb megfogalmazás, csakúgy, mint a “Most viszed le a szemetet, vagy majd ebéd után?”.

Milton Erickson számos hipnotikus nyelvi mintáját gyűjtötte össze Richard Bandler és John Grinder. Így jó, ha tudod, hogy az Ericksoni Hipnózis nem csak hipnoterapeuták kiváltsága. Akár te is megtanulhatod, és ennek számos előnye lesz, például nem kell többet levinni a szemetet. Majd leviszi valaki más.
Na jó, valójában ennél nagyobb jelentőségű változásokra számíthatsz.

A most következő hét sugallat semmiféle trükkös nyelvi mintát nem tartalmaz, de én arra kérlek, hogy utasítások helyett tekintsd őket sugallatnak, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy én annak szántam őket.

Hét sugallatot adok neked hét napra.
Ha jónak látod, minden nap fogadj meg egyet közülük, de az is egy megoldás, hogy a hét minden napján teljesíted az összeset. Sőt, gondoljunk egy merészet, és lássuk be, a legjobb megoldás az, ha mostantól folyamatosan csinálod mindet.

Nagyon kíváncsi vagyok, mennyire találod jó ötletnek megfogadni az alábbi sugallatokat, így arra kérlek, öntsd szavakba gondolataidat az írás alatt hozzászólás formájában.

1. Tölts időt magaddal.

A magaddal töltött idő valójában bután megfogalmazott egy dolog. Hogy a fenébe tehetnénk meg, hogy nem magunkkal töltjük az időnket? Míg ugyanis bizonyos embereket könnyedén lerázhatunk (kivéve talán a Tótot), magunktól sosem tudunk megszabadulni (legalábbis nagyon körülményes volna).

Épp ezért következzék pár fontos kitétel, feltétel, vagy ha úgy tetszik, követelés.

  1. Ne legyen ott más.
    Bizony, zárkózz be, menj el, szigeteld el magad azoktól, akik a tudatodba szeretnének férkőzni (koncentrálj, ifjú padawan).
  2. Ne adj lehetőséget, hogy megzavarjanak.
    Nyomd ki a mobilod. Ennek két útja van. Az egyik a kikapcsolás, a másik a repülőgépes üzemmód. A lényeg, hogy mondj le az értesítésekről, majd később csekkolhatod az email-t, a Facebok-ot, és meglocsolhatod a virtuális tehenedet (vagy mit).
  3. Csinálj hasznos dolgot!
    Az így kialakuló időben csinálj olyan hasznos dolgot, ami előbbre mozdítja az életed. Valamit, amitől jobb lesz az életed.

Legalább egy órában gondolkozz!

2. Használd az erőforrásaid.

Az emberek hihetetlen mennyiségű belső erőforrással rendelkeznek. Ezek jó tulajdonságok, nagyszerű lelki állapotok vagy képességek. Ugyanakkor az emberek folyton szenvednek és nyűglődnek, hogy milyen nehéz az életük. Pedig azt is megtehetnék, hogy felismerve saját nagyszerűségüket, HASZNÁLNI KEZDIK mindazt a sok nagyszerű dolgot, amivel rendelkeznek.

Gondolkodj csak el azon, mennyi hasznos képességgel rendelkezel e pillanatban is!

Tutira veszem, hogy tudsz olvasni. De vajon a megfelelő dolgokat olvasod?
Abban is biztos vagyok, hogy tudsz írni, De vajon használod-e ezt a képességedet kreatív írásra?
Van egy sanda gyanúm, hogy beszélni is tudsz. Nem tudom azonban, hogy kinyitod-e a szádat akkor, amikor embertársaidnak volna valami fontos mondanivalód van, vagy inkább magadba fojtasz mindent.

Minden olyan helyzetben, amikor valamit megtehetnél, de mégsem teszed, célszerű elgondolkodnod, nem volna-e könnyebb az élet, ha elkezdenéd használni azt, amid van, mégpedig úgy, hogy az segítsen neked.

3. Légy álmodó!

NLP, ericksoni hipnózis, Milton Erickson, hét sugallat hét napra, légy álmodó

Ezt nem úgy értem, hogy délig aludj. (Inkább fél kettőig.)
Arra gondolok, hogy légy nagyhitű (ez a kishitű ellentéte). Légy álmodó, és feltételezd azt, hogy bármit elérhetsz. Szabadulj meg a korlátaidtól, de legalábbis egy időre tedd őket félre.

Amikor álmodó vagy, akkor hagyod szabadon áramolni a gondolataidat. Elképzelheted, milyen volna, ha valami nagy dobást csinálnál. Ha a jelenlegi munkád helyett (vagy mellett vagy azon túl) elkezdenél valami nagyszerűt, ami igazán hozzád való.

Gondolhatsz arra, hogy mi volna, ha kihoznád magadból a legtöbbet, amire képes vagy, és aztán még többet.

Elképzelheted, hogy milyen az, amikor az lehetsz, aki valójában vagy, és elfoglalhatod a saját helyedet.

Mi volna, ha ott élnél, ahol szeretnél, azzal, akivel szeretnél? Milyen volna, ha elegendő időd, pénzed, kedves barátod és mindened volna?

Ha tudsz álmodó lenni, máris megtetted az első lépést a céljaid felé, még akkor is, ha nincsenek céljaid.

4. Változtass.

Ha még mindig ugyanazt a karcos bakelitet pörgeted napról napra, és már akad a tű, és ugrik, mert mindig csak felkelsz, dolgozol, lefekszel, mert mindig csak zötykölődsz a buszon, liftezel, lehúzod a kártyát a blokkoló óránál, ha minden áldott nap ugyanazokkal a gondolatokkal bújsz az ágyba, amelyek reggel is fogadnak - változtass.

Nem kell megváltani a világot (az majd a jövő héten csütörtökön), csupán arra kérlek, változtass VALAMIT. Vegyél fel egy apró, új szokást, hagyd ki a cukrot a kávédból (vagy tedd bele, ha eddig kihagytad), menj el futni, olvass az ágyban.

Vagy csináld másképpen a dolgaid. Légy kedvesebb az emberekhez, légy bátrabb, menj el új helyekre, járj biciklivel.

Egészen apró változtatásokban is gondolkodhatsz. Aludj fordítva az ágyon, ebédelj máshol, menj el fodrászhoz, ilyesmi.

A lényeg, hogy valamit változtass az életeden, természetesen úgy, hogy a változástól JOBB LEGYEN.

5. Engedj el!

Ne engem - dolgokat. Engedj el dolgokat, amelyeket eddig nem tudtál, vagy nem akartál.

Ha vannak megrögzött szokásaid, hagyd őket abba. Ha vannak begyepesedett gondolataid, engedd rá a fűnyírót bátran. De legalább szórj el egy kis virágmagot.

Megszabadulhatsz tárgyaktól, amelyekre már úgysincs szükséged. Valaki biztosan imádni fogja azt a kínai vázát.

Megszabadulhatsz szokásoktól, amelyek valójában nem segítenek. A Facebook valahogy túléli, ha mostantól nem posztolsz.

Megszabadulhatsz az elveidtől - persze csak azoktól, amelyek ma már úgysem olyan fontosak, sőt, valójában hátráltatnak és korlátoznak, ahelyett hogy segítenének vagy védenének. Most már közelebb engedheted magadhoz az embereket.

Engedd el a félelmeid, az aggodalmaid, a gátlásaid. Engedd el a panaszkodást, a körömrágást, az allergiát.

Engedd el magad.

6. Rakj rendet.

Mindennek megvan a maga helye. Ha a dolgok a helyükre kerülnek, rend lesz.

Kezdd az asztaloddal. Nézd meg, mennyi minden van rajta. Szabadulj meg attól, ami nem kell, a maradékot tedd a helyére.

Folytasd a szobáddal. Az elején talán nagyobb munka a rend megteremtése, később már csak fenntartani szükséges.

A nagy munka persze csalóka, mert valójában hónapokig fáradozhatsz, hogy rendbe rakd a környezeted, és a végeredmény minden bizonnyal hasznos. Valójában azonban sokkal fontosabb, hogy ODABENT legyen rend. Bent a fejedben. Ha rend van, akkor a helyükre kerülnek a céljaid, tisztában leszel azzal, mire vagy képes, és fel tudod mérni, milyen értékes ember vagy te magad.

És persze a legnagyobb akkor lesz a rend, ha nem csak a dolgaid kerülnek a helyükre, hanem te is. Vagy már most is a megfelelő helyen vagy?

7. Figyeld a jeleket.

NLP, ericksoni hipnózis, Milton Erickson, hét sugallat hét napra, figyeld a jeleket

Ez az a jel, amire vártál.

A jelek mindenütt ott vannak. A jelek dolgok. A dolgok képek, hangok, érzések. Ha észreveszed a dolgokat, és következtetsz belőlük valamire, akkor válnak csak jelekké.

Ha a buszmegállóban egy óriásplakáton szemüveget látsz, az csak egy dolog. Ha arra gondolsz, talán neked is más szemmel kellene nézned a világot, akkor már jel.

Ha észreveszed a jeleket, és elgondolkozol azokon, akkor valamilyen szinten összhangba kerülhetsz a világgal. Ha nagyon akarod, az univerzummal is. Az jobban hangzik.

Jel lehet egy dal a rádióban, egy kutya az utcán, egy ismerős, akibe a piacon botlasz bele.

Jel lehet a katicabogár az ablakodon, az elszakadt cipőfűződ, vagy a csodálkozó biciklis postás.

Vajon észreveszed, mit üzen az univerzum? Képes vagy megfejteni azt az üzenetet egy mosolyban, a kávézaccban, vagy egy hülye kis blogbejegyzésben?
Remélem, igen.


Talán te már alkalmazod is ezen sugallatok közül valamelyiket? Talán eleve jó vagy bennük?
Melyik az?

És melyiket tartottad a leghasznosabbnak?

Kérlek, oszd meg velem lent, a hozzászólásoknál.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Szia. Remek írás. Sajnos egy ideje elfeledkeztem minderről. Ideje emlékeznem és köszönöm hogy ébresztesz.

  • Csatlakozom az előttem hozzászólókhoz, akik dícsérték az írást. A hetedik sugallatot talán annyival egészíteném ki (vadiúj felfedezésem), hogy minden ami az életünkbe bekerül, az egész külvilág egy jel arra hogy még min kéne javítani.
    Köszönöm Tibi. 🙂

  • Szia Tibi! Ez az írásod is nagyon jó mint a többi nagyon hasznosak a gondolataid sokszor pont azt olvasom nálad amire éppen szükségem van… Imádom a humorodat en is… 😀 Nekem is gyakorolnom kell egy-két sugallatot főleg a légy “nagyhítű” megy nehezen mert az önbizalmam kB mint Malackáé a Micimackóból… A magammal töltött időhöz szeretnék tippet adni amit én most kezdtem el csinálni és nálam nagyon bevált, elkezdtem színházba járni Egyedül és az olyan jó hogy akkor csak magammal lehetek, átadhatom magam a színdarabnak és az azzal járó érzésekkel amitől olyan jól feltöltődöm hogy aztán mintha kicseréltek volna… A színház hangulata, a sikere, a készülődés és várakozás rá még plusz pozitív hatású! Valahogy ünnepibbé teszi a hétköznapokat! Mindenkinek csak ajánlani tudom hogy szakitson időt a magával töltött időre és csináljon olyat ami őt feltölti! Másrészt most igen nagy szükségem lenne egy jó adag “nagyhitűségre” mert hosszú halogatas es “jaj nem tudom mit kezdjek magammal mert így nem jó” állapot után végre eldöntöttem hogy weboldal keszitessel akarok foglalkozni es ezt a hatalmas témájú szakmát kitanulni ami mondjuk nem ismeretlen számomra mert már van egy multimédia fejlesztő és kiadvanyszerkeszto szakmám is amiben ugyan gyakorlat miatt nem dolgoztam de szerettem volna… Attól félek most is ez lesz a gond emiatt hezitáltam és a kishitusegem miatt nehéz ezt elhinni hogy egyszer mégis ezzel foglakozhatok… Ebből az állapotból két erős hatású jel zokkentett ki az egyik egy videó címe : “Mégis kinek éled az életed?” aztán másnap a villamoson utazva megláttam egy hatalmas óriasplakatot “Ne várjon!” felirattal… Hát lehet hogy csak véletlen de én ezt jelnek vettem… 😀 Szeretném megkérdezni a véleményed arról amit írtam, illetve hogy van e még valami ötleted a kishitusegem legyőzésére? Köszi ha vegigolvastad és írsz valamit… További jó írást neked!

    • Szia Erika!

      A színházas program nagyon tetszik 🙂 Úgy töltesz időt önmagaddal, hogy közben emberek között vagy, ráadásul a színház értékes és szórakoztató időtöltés.

      A jelek, amelyekkel találkoztál elég egyértelmű üzenetek 🙂

      A kishitűség legyőzésére talán a legjobb elengedni azt, hogy mindennek egyből sikerülni kell, és elfogadni azt, hogy előbb-utóbb minden sikerülhet. Sokan egyetlen negatív tapasztalatra “építik” a saját alacsony önbizalmukat, miközben a sikeres emberek hibát hibára halmoznak, hogy végül jó eredményt érjenek el. Idevágó NLP előfeltevés: Nincs kudarc, csak visszajelzés van. Azt gondolom, alacsony önbizalommal ugyanazt el lehet érni, mint magassal, legfeljebb az elején nehezebbnek tűnnek a feladatok.

      Köszönöm a hozzászólást! 🙂

      • Én is köszönöm a válaszodat, örülök hogy írtál nekem, mindig jól esik olvasni az írásaidat… Ma olvastam a rókás mesédet aki a titkos forrást keresi, az is nagyon tetszett… Az is eléggé az én helyzetemre is illik mintha én lennék a róka… De én azért el szoktam menni a forráshoz is, bár azt nehezen tudom megtenni hogy nemet mondjak és magammal is törödjek, mivel a dolgaim mellett a 8 éve lerokkant édesanyámat is gondozom talán a kishitűségem egy része is innen ered hogy én csak utána jövök ha még marad időm meg energiám…

        • Erika, ha még édesanyádról is gondoskodsz, akkor az sok mindent megváltoztat. Ezt úgy értem, hogy valóban van, amire nem lehet nemet mondani, és az önmagadra fordított időt is szűkebben kell mérni. De talán ettől még értékesebbé válik ez az idő.
          Megtisztelő, hogy a figyelmed egy részét az írásaimnak szenteled.

          • Köszönöm a válaszodat és az írásaidat is, sokszor pont ettől lesz szebb a napom és a humorodtól pedig jobb a kedvem, szóval érdemes az időmet erre fordítani… 😀 Biztosan jól esik neked is ilyen visszajelzést hallani és hogy jó amit csinálsz mert sok embernek segítesz vele! További szép írásokat és sok sikert kívánok neked!

  • Jó kis lista 🙂 Egyet kivéve, egész jól mennek is nekem. Ami kevésbé, az a Légy álmodó – légy nagyhitű! Vannak dolgok, amikhez valamitől kevés a bátorságom, amikhez túl kishitű voltam eddig. Most ezen fogok dolgozni. Köszönöm a sugallatot 🙂

    • Köszönöm én is, Edit! Ha tudsz álmodóban is gondolkodni, az segíteni fogja a többi sugallatot még jobban kiteljesedni.

  • A jelekkel kapcsolatos kép szenzációs!!! Ezt jól bevésem a memóriámba, hogy bárhol, bármikor könnyen fel tudjam idézni. Amúgy nagyon jó írás ez is, mint a többi. A humorodat soha ne veszítsd el Tibi (gondolok itt ilyesmikre, mint a virtuális tehén meglocsolása, meg a facebook is kibirja, ha nem posztolsz)!!! 🙂 Az elengedés az, amit mostanában magas szinten gyakoroltat velem az élet, és meglehet, hogy kicsit több időt kell magammal tölteni, csendben. Ez nem mindig sikerül, pedig mindig ott vagyok magamnak, sőt magammal, de mégis, sokszor máshol vagyok. Mind a 7 suggallat fontos ahhoz, hogy az ember meg tudja valósítani az itt és mostban létezést és lecsendesítse az állandó zizegést és az elme fontoskodását. Köszönöm!

    • Köszönöm, Veronika! 🙂
      Az elengedés gyakoroltatása – ez szép megfogalmazás. Azt hiszem, tudom, mire gondolsz.
      Nagyon fontos a magaddal töltött idő. Remélem, meg tudod oldani! Sokat segít, ha mindent kikapcsolsz. Az is, ha írsz. Én így csinálom.

  • Remek ez a “sugallat gyűjtemény”! Köszönöm! Időt töltök magammal – nekem talán ez volt a legnehezebben kivitelezhető! Az évek múlásával, na meg a rutin:) – ebben már egyre jobb vagyok:): A leghasznosabb számomra az, hogy még erőteljesebben figyeljek a jelekre! Köszönöm!

  • Szuper sugallatok! Már egy ideje használom is mindet, de még van mit csiszolni;-). Az “Engedj el” szerintem a leghasznosabb – és a legnehezebb…
    Imádom a stílusodat, nagyon szórakoztató, amellett, hogy elgondolkodtatsz, mindig meg is nevettetsz az írásaiddal!:) köszi! Ági

    • Köszönöm, Ági! 🙂
      Örülök, hogy mindet használod!
      (fenébe, hogy nem tudtam rajtad kifogni! na, majd legközelebb 🙂

  • Mind a hét pozitív sugallatot használom, tudatosan építem be a mindennapjaimba, hol egyiket, hol másikat. Úgy tapasztalom, egyre jobban megy. 🙂

  • Ebben a sorrendben, Változtass, Engedj el dolgokat és Rakj rendet. Amit elengedtél azt ki is dobhatod, nincs rá szükséged. Ezt fogom tenni, köszönöm.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >