Te melyik szemléletmóddal rendelkezel?

2 Hozzászólás

augusztus 5, 2019

NLP, nlp módszer, személyiségfejlesztés, Mindset, szemléletváltás, fejlődési szemléletmód

Az előző bejegyzésem a személyiségfejlesztésről szólt könnyedén. Elmondtam benne, hogy csak akkor fogsz és csak akkor tudsz személyiségfejlesztéssel foglalkozni, ha van elég figyelmed arra, hogy észrevedd, az életednek van minősége, és ha az nem fejlődik magától, akkor lehetőséged van magadnak is tenni a javulásért. Tehát, ha a fejlődést te magad éred el, csakis akkor beszélhetünk fejlesztésről.

Azt feltételeztem tehát, hogy az életed minőségét te magad tudod javítani, de kanyarodjunk kissé vissza az eredeti szóhoz: személyiségfejlesztés. A saját személyiségedről, önmagadról van szó, vagyis a saját változásodról. Van azonban egy fontos vonatkozása ennek, amire nem tértem ki az előző írásomban, így most erről fogok beszélni.

Rögzült és fejlődési szemléletmód

Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem ma már világhírű pszichológiaprofesszora a "Mindset", magyarul "Szemléletváltás" címmel megjelent könyvében olyan dolgokra világít rá, amelyek nemcsak a tanulásban, hanem az önfejlesztésben is ugródeszkát jelenthetnek a számodra. Sőt, valójában a kettő nem is választható el egymástól, hiszen a személyiségfejlesztés sem más, mint tanulási folyamat.

A szerző két különféle gondolkodásmódot tár elénk, amelyeknek a létezését hosszas kutatómunkával fedte fel.

Maga a "Mindset" nemcsak szemléletmódként értelmezhető, hanem lehet világnézet, hitrendszer, gondolkodásmód, nézőpont, tudati beállítódás és még sok más is. A mindset arra utal, hogy egy bizonyos gondolkodási minta alapján éled az életed. 

Nézzük meg, a Dweck által felállított modell melyik két legfontosabb változatát különbözteti meg a szemléletmódoknak!

Fixed mindset - A rögzült szemléletmód

NLP módszer, Mindset, szemléletváltás, rögzült szemléletmód

Ezen minta alapján gondolkozol, ha azt feltételezed, hogy a személyiséged "minősége" vagy "teljesítménye" adott, eleve meghatározott, rögzített. Ez vonatkozik az intelligenciádra, a képességeidre, a tehetségedre, az önmagadról alkotott képre - javarészt mindenre, amit magadról és a többi emberről gondolsz (beleértve a Tótot is).

A rögzült szemléletmód egy doboz, amelyben talán kényelmesen kinyújtózhatsz, biztonságosan elhelyezkedhetsz, hangulatosan berendezkedhetsz, akár perzsa szőnyeget is tehetsz bele meg babzsákot, és integető japán macskát, amit mindenki kínainak gondol - de akkor is korlátok között fogod élni az életed. Miközben a fene nagy biztonságodban az ablakodhoz nyomod majd az orrod, és nézed, ahogy odakint az emberek sikert kudarcra, és kudarcot sikerre halmoznak, veled nem igazán fog történni semmi. Hiszen te pontosan tudod magadról, hogy mire vagy képes. Tisztában vagy az adottságaiddal. Meghatározott IQ-val rendelkezel, ismered a határaidat. Nem fenyeget semmilyen veszély.

Sajnos azonban, ha így gondolkozol, nem sok esélyed van a személyiséged fejlesztésére, hiszen NINCS HOVÁ fejlődnöd. Minden egyes élethelyzetben úgy érzed, bizonyítanod kell, és eleve hárítasz minden lehetőséget, amely a kudarc veszélyével fenyeget. Olyan szemüveget viselsz, amely nem csak az UV sugaraktól véd meg, hanem a minden olyan lehetőségtől, ami bizonytalanságot eredményezhetne a saját kis zárt világodban.

Growth mindset - A fejlődési szemléletmód

NLP módszer, Mindset, szemléletváltás, fejlődési szemléletmód

Ez a rugalmas minta, amely szerint akármilyen is vagy, lehetsz jobb. Képes vagy fejleszteni a képességeidet, az intelligenciád növelhető, és nincs szükséged tehetségre ahhoz, hogy nagyszerű eredményeket érhess el. Bármilyen nyelvet megtanulhatsz, mert nem kell hozzá "nyelvérzék", bármilyen célt elérhetsz, mert mindened megvan hozzá, amire szükséged van, és ami nincs, azt megszerezheted. Bárhová eljuthatsz, ahová akarsz, csak tudd, mit akarsz.

Ha a fejlődési szemléletben gondolkozol, sokkal tágasabb a dobozod. A gyufás skatulyád félig nyitva áll, s talán nem is töltesz benne oly sok időt. Sőt, szívesen átmászol néha mások dobozába, vagy másokat is beengedsz magadhoz. Bátran a nyakadba veszed a nagyvilágot, vállalod a rizikót, nem ijedsz meg a saját árnyékodtól. Olyan szemüveget viselsz, amelyben kiélesednek a lehetőségek, és igyekszel azokat kihasználni. Nem tudod pontosan, hogy mire vagy képes, de szívesen próbára teszed magad mindenféle helyzetben.

Ha fejlődési szemléletmódban látod a világot, akkor örömmel beszélgetsz másokkal, elfogadod a vacsorameghívásokat, és megkóstolod a csokoládét, amit a nyuszijelmezes hölgy kínál az áruházban (sőt, még egyszer sorban állsz érte) (harmadszor bajuszt is ragasztasz).

Lehetséges, hogy van két ember, amely közül az egyik rögzült, a másik pedig fejlődési szemléletmóddal rendelkezik, mégis, nagyjából azonos szinten állnak intelligencia, képességek, tehetség terén. Vagyis nincs köztük ilyetén különbség, és olyatán sem - de csak egy ideig. A fejlődési szemléletmóddal rendelkező személy ugyanis hamarosan magasabb szintre fog kerülni, a másik pedig marad, ahol volt: a dobozában.

NLP: Nincs kudarc csak visszajelzés

Az egyik legfontosabb NLP előfeltevés szerint a kudarc nem létező fogalom. A Neuro-Lingvisztikus Programozás ugyanis azt mondja, kizárólag visszajelzés létezik. 

Elhiggyük ezt?
Nos, az NLP előfeltevéseinek lényege, hogy nem kell, nem is tudod azokat bizonyítani, csupán tégy úgy, mintha eleve igazak volnának (hiszen előfeltevések), és ezáltal valóra fogod azokat váltani az életedben. Ilyenformán pedig igenis, érdemes elhinni, hogy nincs olyan, hogy kudarc.

A fix szemléletmódú emberek BIZONYÍTANI akarják, hogy ők képesek egy adott helyzetben helytállni. Ha azonban ezt nem látják garantáltnak, vagyis fennáll a "kudarc" lehetősége, akkor inkább a biztonságot választják, elzárva ezzel magukat a sikertelenségtől.

A fejlődő gondolkodásmódú emberek azonban a sikert nem a bizonyításban, hanem a TANULÁSBAN látják. Számukra a kudarc is lehet siker, hiszen fejlődnek és tanulnak általa. Sőt, ezek az emberek kifejezetten a kudarcra gyúrnak, mert abból tanulhatnak a legtöbbet. Miután kudarcot kudarcra halmoztak, diadalmasan felmásznak a kudarckupacra (ez egy abszurd kupac, mert nem létező kudarcokból épült), és körülnéznek, van-e még valami, amit el lehet rontani. Mivel azonban folyton tanulnak, egyre nehezebb dolguk lesz. Mivel azonban szeretik a kihívásokat, találnak majd új módot a fejlődésre.

Varázsige: Önmagára alkalmazni

NLP módszer, személyiségfejlesztés, szemléletváltás, varázsige

Az egyik izgalmas NLP varázsige (lásd. Varázsigék tanfolyam), ha egy hiedelmet, meggyőződést önmagára alkalmazol. Most is érdemes ezt megtennünk, és feltenni a kérdést, hogy vajon lehetséges-e a rögzült szemléletmódot továbbfejleszteni. Természetesen nem arra gondolok továbbfejlesztés alatt, hogy azt az önmagamról alkotott képet, amely már eddig is acélkeretben tartottam, most még jól be is betonozom. Ellenkezőleg. A kérdésem arra vonatkozik, hogy vajon lehetséges-e a rögzült szemléletmódból a rugalmasabb, változást, tapasztalást, tanulást és fejlődést biztosító nézőpontba lépni.

A válasz egyértelműen igen. Hiszen az egész "Growth mindset" arról szól, hogy mindig tanulhatunk, változhatunk és fejlődhetünk. Így ugyanennek kell vonatkoznia önmagára, tehát a szemléletmódra is. Talán eddig eleve meghatározottnak tekintetted önmagad. Azt gondoltad, "ilyen vagyok", és korlátok börtönében élted az életed. Azt gondoltad, neked nincs esélyed, te nem olyan ember vagy, már túl öreg vagy valamihez, téged nem szeretnek, egy bizonyos feladat nem neked való, te képtelen vagy, és esélytelen, és különben is.

De mindez most már nem számít. Bármilyen korlátokkal vetted is magad körül eddig, most már, hogy elolvastad ezt a minden hiedelmet elsöprő cikket (ne aggódj már csak pár bekezdés), képes vagy a korlátaidat odébb tolni, megkerülni, vagy egyszerűen csak átbújni alattuk. A világ odakint van, és ha eddig arra vártál, hogy változzon meg, ideje észrevenned, hogy nagyon-nagyon sokáig kellene várnod, hogy pont úgy változzék az a fránya világ, ahogyan az neked kedvező. Semennyit sem kell azonban várnod a saját változásodra. Máris felemelheted a kezed, lábad, feneked és egyéb testrészed, sőt, az ég felé emelheted hamvas orcád (nem, nem, legyen inkább tündöklő), hogy jókedvvel és lelkesedéssel eltelve elindulj a pozitív önmagad felé. (Ez most annyira szép volt, nem?)

Lehetséges szemléletmódot váltani. Nincs is nehéz dolgod. Erre való ugyanis a személyiségfejlesztés. 

Házi feladat erre a hétre: Fejleszd önmagad.

Szorgalmi feladat: Oszd meg a hozzászólások között a gondolataid.

De... előtte igyunk egy kávét. 

Hasonló cikkek:

Neuro Lingvisztikus Programozás, modellezés, másoktól tanulni

Másoktól tanulni

A problémák majdnem mindig megoldhatók, és erről a mindennapi életben majdnem mindig megfeledkezünk, legalábbis nem jeleskedünk akadályelhárításból, azt gondolom. Épp ezért érdemes egy kicsit

Elolvasom
NLP módszer, célkitűzés, hozd magad egyensúlyba

Hozd magad egyensúlyba

Annyi minden van a világon, ami leköti a figyelmünket. Az életünket különféle területekre oszthatjuk, a területeket tovább bonthatjuk részterületekre, és még a részeket is

Elolvasom

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Kedves Tibor! 🙂
    ☕☕…
    ?Pontosan követve ” utasîtásaidat” , a finom ,zamatos kávè után , máris nekifogok a ” szorgalmi feladatnak” , ès îrok. 🙂
    ( Mindenkit erre bîztatok, ès bátorîtok, hogy îrjatok Ti is hozzászólást, èszrevètelt…, mert a Szerzők ezt mindig nagy örömmel fogadják! 😉 )

    Sok,sok gondolatot èbreszt az emberben egy ilyen szîvvel, lèlekkel megîrt îrás…,
    de èn most csupán egyetlen mondatot emelnèk ki, ami tènyleg csudaszèpre sikeredett kedves Tibor! ( Köszönjük 🙂 )
    Juj, na vajon melyik lehet az??? 😉
    Persze, hogy EZ! 😉
    ” Emeld az èg felè TÜNDÖKLŐ orcád, hogy jókedvvel, lelkesedèssel eltelve elindulj a pozitîv önmagad felè.” 🙂
    Igen, igen, igen!
    Mert lehet máskènt is èlni,
    De csak ÎGY ÈRDEMES!!! 😉

    Orcánkat az ègnek emelve ,viszont utánna szèp figyelmesen a lábunk elè nèzve, előre a gyönyörű cèljaink felè! ????✌️
    SOK SIKERT NEKÜNK!

    Üdv. : Erika ?

    • Erika, köszönöm ezt az értő figyelmet! 🙂 Mindig öröm egy ilyen visszajelzés!

      Ugye, hogy jobb a tündöklő, mint a hamvas? 😀

      És igen, sok sikert nekünk, vagy ahogy azt a házunk táján mondjuk:
      Szorgos népünk győzni fog!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >