Amikor a célok zsákutcák (2.)

A cikk előző részét itt olvashatod.

Amikor a célok zsákutcák (2.)

Írta: Charles Faulkner

A célok, mint dolgok

Azt mondják, attól függ, hogy a társadalom mennyire tart értékesnek valamit , hogy mennyit hajlandó fizetni érte. Ezen az alapon a hivatásos sportolók (fizetésüket és szponzorálásukat tekintve) a legértékesebb emberek közé tartoznak a földön, a gyermekeink pedig (tekintettel az iskolákra) a legkevésbé értékesek között vannak. Elég elcsépelt már ez a téma ebben a választási évben. Sokkal érdekesebb felfedezni, hogy ez az egész egy cél (vagy több cél) orientációja miatt alakult ki.

A hivatásos sport célja a pénzszerzés. A győztes mérkőzések és játszmák másodlagos céloknak számítanak, mert így nagyobb tömegeket lehet vonzani vagy nagyobb média-visszhangot adni az ügynek - ez pedig még több pénzt eredményez. Mivel a játék és a pontozás nagyon egyedi, könnyen kalkulálható és számszerűen mérhető, könnyen maghatározhatóvá válik az egyes sportolók pontozás alapú jutalmazása, és ők is ennek megfelelően kérnek juttatásokat.

A sportolók doppingoznak, szexuális kalandokba keverednek, lenézően bánnak a rajongókkal, és nincsenek tekintettel azokra, akik kiesnek a körből - egészen addig, amíg működnek sportolói képességeik (a rács mögött nem működnek), és amíg megveszik a jegyeket.

Eközben a gyerekeink az iskolákban a sokkal kevésbé cél-orientált tanulással vannak elfoglalva. Az iskolák erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy cél-orientáltabbá tegyék a tanulást osztályzatokkal és általános tesztekkel, de van-e vajon egy nagy, irányadó céljuk? Hogy befejezzék az iskolát? Miért? Hogy jobbá tegyék a világot? Kinek? Hogy boldogabb életet éljenek? Erre nincs garancia. Mint társadalomnak, nem egyértelmű a számunkra, hogy mi a célja az iskolázott polgároknak - és ez meg is mutatkozik. Gyermekeink gondozásának és tanításának az eredménye ugyanis nem látható 90 perc elteltével, mert a tanévzárón búcsúbeszédet mondó diák, az iskola legértékesebb tanulója nem tesz eleget egyetlen olyan célnak sem, amelyet a társadalom jutalmazna, és ezt nem lehet összehasonlítani a hivatásos sporttal.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

Megosztás