Ha minden jóra fordul… (Kreatív írásgyakorlat)

12 Hozzászólás

október 26, 2016

Kreatív írás, személyiségfejlesztés, ha minden jóra fordul

Hétfőn azt ígértem, jelentkezem még öt tippel, ami biztosíthatja az életedben a motivációt.

Nos, nem tartom be. Nem küldök, csak egyet, de az ütős lesz.

Megvan a maradék négy is, de most nem terhellek egy kisregénnyel. A tipp nem is tipp, sokkal inkább egy gyakorlat, amely a motivációról szól. Konkrétan: motiválni fog téged.

Motiváció nélkül többnyire csak robotolunk, a tévét lessük, vagy magunk alatt vagyunk, és ott vágjuk a fát is. Márpedig többet érdemelsz annál, hogy a körülmények rabjaként tengesd az életed saját magad alatt. Szükséged van a változásra, hiszen neked is vannak álmaid, vágyaid, sőt, az is lehet, hogy céljaid. Őszintén szólva nagyon remélem, hogy vannak céljaid, hiszen az előző írásomban ezt szerepeltettem elsőként a motiváció feltételeként: legyen célod, amelyet elérhetsz.

Hogy valóban bekövetkezzen a pozitív változás az életedben, hogy legyen energiád, kedved és kitartásod cselekedni a céljaidért, egy olyan módszert mutatok neked, amelyet magam is használok, hogy még akkor is fejlődjek és kézzel fogható eredményeket mutassak fel, amikor fél lábbal a mókuskereket hajtom, fél kézzel porszívózok, és fél szememet a gyerekeimen tartom.

A gyakorlat címe:

Ha minden jóra fordul...

Nos, ez egy kreatív írásgyakorlat lesz.

Bátran kijelenthetem, hogy nekem ez a dilim. Folyton írok. Ezer meg ezer írásos gyakorlatot ismerek, amelyek pozitív hullámhosszra hangolnak reggel, erőt adnak délben, és ébren tartanak éjjel. (Egyszóval, olyanok, mint a gyerekeim.)

Van sok füzetem, amit már teleírtam, mert a legtöbb problémámat írással oldom meg. Ahelyett azonban, hogy ezeket a gyakorlatokat felsorolnám, most maradjunk a motivációnál. Egy nagyon egyszerű gyakorlatot adok most neked, amellyel feltöltheted magad, hogy elindulj a céljaid felé.

Rövid leszek, de te legyél hosszú.

1. Fogj egy papírlapot, de még jobb egy füzetet.

A lényeg, hogy csak kézzel írhatsz most, számítógépen nem működik a dolog. Illetve nem úgy működik, ahogy kellene.

Nos, ne fussunk fölösleges kereket, illetve felesleges köröket, vágjunk bele egyből.

Kezdj el írni.

Írj hat percig. Ez lesz az ún. szabad írás. Azért hívjuk szabad írásnak, mert bármit írhatsz - szabadon. Egyetlen kikötés van. Nem állhatsz meg. Folyamatosan írnod kell. Hat percen át, megállás nélkül A téma szigorúan mindegy. Gondolkozz papíron! Írd le, ami épp a fejedben van! Ha nem jut eszedbe semmi, írd azt, hogy "nem jut eszembe semmi". Írd le, milyen napod volt eddig, vagy mit szeretnél még ma megtenni, írd le egy kedves emléked, egy nagyszerű ötleted, írd le, mi idegesít, mi lelkesít, milyen a szoba, ahol vagy - írj le bármit, ami a fejedben van.

2. Mire vágysz?

Ezután állj meg egy percre...Gondolkozz el, majd írd fel egy üres papírlap tetejére egy aktuális célodat, de lehet egy probléma is. Valami, ami fontos.

Például:

  • Meg akarok szabadulni az adósságaimtól.
  • Meg akarok gyógyulni.
  • Elegem van a Dezsőből.

Nem kell elemezgetned a problémát. Ha nyakig ülsz az adósságban, ha azt mondták, ez a betegség nem gyógyítható, ha a Dezső egy kullancs, akitől nem lehet megszabadulni - akkor is írd fel a papírlapra, ami a szívedet nyomja, vagy, ami a szíved vágya.

3. Ha minden jóra fordul...

Aztán írj újabb hat percig, de most másképp. Írd le, mit történik, ha megoldódik az adott ügy.

Például így:

"Ha megszabadulok az adósságaimtól, akkor..." ...és folytasd. Azt írd, ami az eszedbe jut. Most sem állhatsz meg.

Ha megszabadulok az adósságaimtól, akkor végre lesz pénzem, és megvehetem magamnak azt a cuki rucit.

(És aztán folytasd tovább ugyanezen a módon.)

Ha megveszem magamnak azt a cuki rucit, akkor csinos leszek, és jobban fogom magam érezni. Ha így lesz, akkor nem leszek már olyan feszült, és elutazom valahová, mert megtehetem. Ha elutazom valahová, akkor megismerek embereket, akik kedvesek lesznek velem, és izgalmas, új kapcsolatokat építek ki. Ha új emberi kapcsolataim lesznek, akkor más is felfedezi majd, azokat az értékeket, amelyeket korábban nem láttak a többiek. Ha...

Ugyanígy bármilyen problémád megfogalmazható.

- Ha meggyógyulok, akkor....

- Ha már nem megy az agyamra az az átkozott Dezső, akkor...

Szabályok:

  •  Nem állhatsz meg. (de ezt már mondtam)
  • Legalább hat percig írj! (ah, ezt is mondtam)
  • Nem számít a "HOGYAN" kérdés, csak az számít, mi történik HA megoldod a problémád. (na, ezt még nem mondtam)
  • Csakis pozitívan!

Tudod, mekkora ereje van egy ilyen gyakorlatnak? Ha igen, ki ne hagyd! Ha pedig nem tudod, akkor csináld meg!

Kíváncsi vagyok, mennyire meglepődsz majd, amikor pár perc elteltével még mindig energiával eltelve azon kapod magad, hogy jobbnál jobb ötletek bukkannak fel az elmédben, amelyek már mind a HOGYAN-ról szólnak.

Ragadd meg az alkalmat ás a tollat, én pedig olajra lépek, mert van egy olyan feladatom mára, amit sajnos nem tudok kreatív írással megoldani (négy köbméter fát kell behordanom a garázsba).

További szép hetet!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Hű, ez egy nagyon jó gakorlat…Nekem kemény..nagyon nehéz…De pont ezért is csinálom meg. Még ha 100zsebkendőt telesírok, akkor is. Köszi!

    • Ha nehéznek találod, biztosan jót tesz… És tisztelem, hogy így is bevállalod. Sokan elbújnak a nehéz feladatok elől.
      Ez úgyis csak az első lépés, vagy egy lépés a megoldás felé, mert valahogyan mindig a megoldás felé kellene haladnunk.

    • Szia Gábor! Amennyiszer jólesik 🙂 De van még sok hasonló írásgyakorlat, és önmagában a szabad írás is csodákra képes. Illetve te vagy csodákra képes a szabad írással 🙂

  • Kedves Tibor!
    Életemben először teljesítettem ilyen feladatot, mindig feleslegesnek tartottam, azt hittem, hogy úgy is tudom, miért írjam le, ráadásul kézzel. Teljesen elképedtem a végére, az utolsó feladatnál észre sem vettem, hogy 12 percig írtam. Nagyon-nagyon-nagyon köszönöm! Örömteli volt elképzelni a “ha minden jóra fordul” utáni helyzetet, és elámultam, hogy mennyi megoldási lehetőség “borult” ki a fejemből. Ez a gyakorlat nagyon hatásos, szóval még egyszer köszönöm!

  • Örülök, hogy leírhattam,szeretek írni, sokat segít, eddig is vigasztalt a bajban.

    • Így van, Zsuzsa. Én azt szeretem, amikor nem csak vigasztal az írás, hanem örömömben írhatok. De azt is tudom, hogy az élet nem fenékig tejfel…

  • Tibor Kedves !
    Zseniális amit írsz .. Sikerült csak írni , problémák nem is problémák ,, amire úgy gondoltam ,hogy nem tudom befejezni , Semmi nem történik. Holnapra várom a könyvet amibe én is írtam. Ma sikeres volt egy beszélgetés ,ez nagy öröm nekem .. kicseréltettem a víztisztítót, de mégsem kell, visszamondom .
    Köszönöm Tibor ! Jól vagyok és egyre jobban , Neked is köszönhetem ! Örömteli estét !!!! /// Bogiéknak szép álmokat !
    ÖRÜLÖK NEKED ! Köszönöm ! Szia !

  • Nagyon jó! Köszi! Holnap,nem még ma más dologra ismét megcsinálom! Írásra fel! 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >