NLP, célkitűzés, motiváció


Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy mindenki szeretné jobbá tenni az életét.
Persze egyénenként változó, hogy mit akarunk: vastagabb pénztárcát, laposabb hasat, nagyobb önbecsülést, vagy kisebb lakbért. Talán boldog családra vágyunk, szép házra, autóra, kalandra, szerelemre, tudásra, megbecsülésre – mindenkinek vannak vágyai.

A kérdés az, hogy elérjük-e ezeket a vágyakat. Sajnos ezek nem pottyannak az ölünkbe legtöbbször (de egy autó esetében ez nem is volna szerencsés), épp ezért minden azon múlik, hogy teszünk-e vajon ezekért a vágyakért valamit.

Nos, én tudom a választ. Akkor fogunk cselekedni mindezekért a nagyszerű dolgokért, ha rendelkezünk a titkos összetevővel, amelyet úgy hívunk, hogy MOTIVÁCIÓ.

A motiváció az a BELSŐ késztetés, amely cselekvésre bír akkor is, amikor tele van a hócipőd, amikor legszívesebben eldobnád az agyadat, és amikor úgy érzed, az egész világ összeesküdött ellened.

Nos, induljon ez a heted maximális motivációval!

Érezd a késztetést tested minden sejtjében, hogy cselekedj, hogy javíts az életminőségeden. A hócipőd helyett teljen meg a szíved, kacagjon a májad, és kattogjanak az agykerekeid, mert igenis TE vagy az, aki változtathat az életeden. Ha eddig mástól vártad, hogy tegyen valamit, akkor álomvilágban éltél.

Hát, ébresztő!
Megjött az öt, minden korlátot és kételkedést elsöprő tipp, amely biztosítja az életedben a motivációt!

Íme:

1. Tűzd ki a céljaid!

Ha azt sem tudod, mit akarsz, hogyan is érhetnéd el? A célkitűzés nem piskóta, így nem lesz szükséged hozzá lisztre, tojásra és porcukorra sem. Azonban alaposan gatyába kell rázni az életed. Tudnod kell, mi a legfontosabb neked, mert csak így határozhatod meg, hogy hova akarsz eljutni. Ha megvannak a céljaid rövid-, közép-, és hosszú távra is, megjelenik előtted az úti célod. Itt persze még nincs vége. Sokan zsákutcába kerülnek a célkitűzéssel, mert megfeledkeznek a cselekvésről. Márpedig pont erről beszélek. Tenned kell érte. Szerencsére vannak olyan célkitűzési technikák, amelyek nem hagynak magadra a tervezési fázis után sem. Csak ilyet használj!

2. Készíts listát az okokról!

Egy lista nem más, mint dolgok felsorolása. Amire én gondolok, az egy speciális lista. A céljaidhoz kapcsolódik. Egy új munkahely talán nem elég vonzó, és hiába tűzöd ki, végül hagyod a fenébe az egészet. De ha van egy listád, amelyen szerepel a magasabb jövedelem, a megbecsülés, a kihívás, az elismerés, a fejlődés, a biztonság, és a munkahelyi bulik, meg minden, ami téged beindít és fellelkesít – nos, máris megvan a motiváció. Sokáig tart? Dehogy! A lista elkészül öt perc alatt. Igazán megéri.

3. Bontsd fel a célodat!

Jaj, jaj. Jól hangzik az, hogy akarsz egy szerető társat, de mi lesz, ha csak egy szimpla szerető lesz belőle? Túl nagy falat kell megmászni, hogy rátalálj az Igazira, s ha ott is van a fal túl oldalán, talán túl nagy falat lesz neked. Nem elég azt mondani, hogy “úgy szeretlek, majd megeszlek”, ha a mércét túl magasra tetted. Épp ezért kell kellően apró lépésekre bontani a célod. Először is rendbe kell tenned önmagad. Ha kezdésként leadsz pár kilót, talán közelebb lesz ahhoz, hogy felszedj valakit. Aztán beszerezhetsz új ruhákat. Tanulhatsz, hogy okosabb legyél. Relaxálhatsz, hogy nyugodtabb, és ezáltal kedvesebb legyél. Tanulhatsz kommunikációt. Aztán találkozhatsz más emberekkel, és hát, ki tudna ellenállni így neked?
Akármi legyen is a célod, bontsd azt fel kisebb, elérhető lépésekre!

4. Vezess naplót!

Bizony! A személyiségfejlesztés alapköve az írás. A napló segít fókuszálni a célodra. Rögzítheted benne, hogy mit tervezel, és mit sikerült a tervből teljesíteni. Leírhatod, kinek tartozol hálával. Rögzítheted a sikereidet, hogy azok ne merüljenek feledésbe. Leírhatod a félelmeidet, a bánatodat, az örömödet, a mindennapi eseményeket, így a napló hű társaddá válik.
Léteznek persze speciális naplóvezetési módszerek, mint például a célkitűző naplók. Ha egy ilyen naplót vezetsz, a motiváció folyamatosan, napi szinten jelen lesz az életedben. A sikerek óhatatlanul eljönnek majd. Vagyis, inkább te mész el hozzájuk.

5. Játssz!

Ez egy szokatlan tipp. Az általam ismert egyik LEGERŐTELJESEBB módszer. Angolul gamification-nek hívják, magyarul annyit tesz, játékosítás.
A játékosítás azt jelenti, hogy a valós élet dolgaiban alkalmazod azokat az elemeket, amelyeket a játékban szoktak használni. Pontokat adsz magadnak, ha elérsz egy célt. Jutalmakat kapsz a részeredményekért. Ha ügyes voltál – szintet léphetsz. A mindennapi feladatok szürkeségét szivárványszínekbe fested azáltal, hogy feladatok helyett küldetéseket teljesítesz.
Kevesen ismerik ezt a módszert. Kipróbálnád? Ha igen, készülj fel rá, hogy HATALMAS pozitív változás következik be az életedben. Gondolj a gyerekekre. MINDENT játszva tanulnak meg. Óriási eredményeket érnek el: megtanulnak járni, beszélni, megismerik a világot. Te már tudsz járni és beszélni. A világról is vannak ismereteid. Mit gondolsz, ha ismét elkezdesz játszani, mi fog történni?

Van ám még öt tippem, de nemsokára mennem kell a gyerekekért az óvodába. Még nem alszanak ott.

De ígérem neked, pár nap múlva küldök még öt tippet neked.

Addig is csodás hetet kívánok, tele motivációval, sikerrel és örömmel!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Kedves Tibor! Nagyon köszönöm a tippeket. Tényleg jobban érzem magam tőlük. Márcsak a célkitűző naplót kellene megvennem. Hol is?

    • Szia Erika! Mi az Online Célkitűző Tanfolyamhoz adunk ilyen naplókat, de ezek külön nem kaphatók, mert nem biztos, hogy a tanfolyami infók nélkül tundák az emberek használni.
      Ugyanakkor elkezdhetsz egy ilyen naplót te is, amelyben szerepelteted a céljaidat, és minden nap leírod bele azokat a dolgokat, amelyek a céljaiddal kapcsolatosak. Tervek, megtett lépések, eredmények, sikerek, változások, határidők, visszajelzések, gondolatok, stb…

      Sok sikert!
      Tibi

  • Kedves Tibor!
    Az utolsó tetszik a legjobban, imádok játszani! 😀
    Persze, a többi sem elhanyagolható, ha el akarok érni valamit… Nagyon szép hetet, és sok játékot kívánok nektek!

  • Drága Tibor ! KÖSZÖNÖM !!! Szuper ötleteiden mindig ámulok !!!

    Üdv. Szép estét .

    ÖRÖMTELI NAPOKAT A CSALÁDODDAL !

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >