10 dolog, amire az NLP-t használhatod

10 dolog, amire az NLP-t használhatod
Írta: Tracy Hoobyar

Az NLP egy hihetetlenül hatásos módszer, amely lehetővé teszi számodra, hogy gyökeresen megváltoztasd az életed. A leggyakrabban a következő kérdéssel találkoztam eddig: "Hogyan segíthet az NLP az életemben?" Most sorolhatnám a különféle életterületeket, és a változásokat, amelyeket az NLP tett lehetővé számomra, de úgy gondolom, talán jobb lenne ezt közérthetőbb formában leírni.

Véleményem szerint tehát az alábbiakban felsorolt összes változást megvalósíthatod az életedben, ezáltal pedig könnyebben megtalálod majd másokkal a közös hangot. Ezalatt egyaránt értem a munkatársaidat, főnöködet, házastársadat, gyerekeidet, szüleidet. Az NLP segít abban, hogy jó kapcsolatot építs ki másokkal. A változás erőteljes, és oly gyorsan és finoman végbemehet, hogy mások akár észre sem fogják venni. Feltűnik majd nekik, hogy jobban kijössz velük, de nem fogják tudni pontosan, hogy miért.

Következzék egy lista azokról a dolgokról, amit az NLP 10 legerőteljesebb felhasználási módjának tartok.

 

Megoldás az allergiára

Az allergiák sokunknak keseríti meg az életét. Akár az ember legjobb barátjára, akár azokra a gyönyörű, tavasszal nyíló virágokra vagyok allergiás, biztosan te is egyet értesz azzal, hogy az élet könnyebb volna ezen allergiák nélkül. Valószínűleg próbáltál már mindenféle gyógymódot és kezelést. Képzeld csak el azt a szabadságot, amikor nem kell mindenhova magaddal cipelned a piruláidat, vagy amikor nem kell azt mondanod a gyerekeidnek, hogy nem lehet kiskutyájuk, mert attól folyton könnyezik a szemed.
Az allergiák leküzdése az NLP egyik legelterjedtebb felhasználási módja, s azok közé tartozik, amelyektől valódi hírnévre tett szert a módszer. Gyógymódnak ugyan nem mondható, lehetővé teszi számodra, hogy újraprogramozd az immunrendszered. Az allergia-eljárás segít az agyadnak felismerni, hogy mi az, ami valóban veszélyes rád, és mi az, ami nem. Miután keresztülmentél ezen a folyamaton, te is élvezheted azt a szabadságot, amit sokan mások. Képes leszel a már megszokott könnyezés, és viszkető érzés nélkül eltölteni a napjaidat, a tüsszentés megszűnik, te pedig egy olyan szintű kényelmet érzel majd, amit már évek óta nem éltél át.


Tegyél azért, amire vágysz!

A célkitűzés az élet része. Általa tudunk fejlődni, és magasabb szintekre jutni. Gyakran tűzünk ki célokat az egészségünk, a pénzügyi helyzetünk javítása érdekében vagy a szabadidőnkkel kapcsolatosan. Vannak, akik csak az év elején állítanak fel célokat, mások sokkal sűrűbben gyakorolják a célkitűzést, negyedévente vagy havonta áttekintve azokat. Néhányan akár heti vagy napi szinten is törődnek céljaikkal. Céltól és személytől függetlenül egy dolog mindig igaz. Senki sem éri el minden célját.

Mi lenne, ha növelhetnéd azon célok számát, amit valóban elérsz? Hogyan változna az életed, ha úgy állítanál fel egy célt, hogy tudod, meg is fog valósulni? Képzeld el, hogy kitűzöl magad elé egy célt, és el is éred azt! Az "Érdemes, elérhető célok" gyakorlat felhasználásával nagyban növelheted a siker esélyét.


Megtalálni a közös hangot másokkal


Jól kijönni másokkal a mindennapi élet része. A munkahelyen és otthon is közvetlenül befolyásolja az életminőségünket az, hogy mennyire tudunk másokkal kapcsolatot teremteni. A többi emberrel való kapcsolatteremtés minőségét pedig növelhetjük, vagy csökkenthetjük csupán azáltal, hogy kis változtatásokat teszünk mások megközelítésében, mondandójuk értelmezésében, és abban, ahogyan mások szándékait megértjük.

Ha tudod, hogy miből indultak ki az emberek, akikkel beszélsz, az hatalmas különbséget jelent majd a kapcsolattartásban. Képzeld el, mennyivel könnyebben menne a beszélgetés, ha nem csak azt tudnád, amit a másik személy mondani akar, hanem azt is, hogyan szolgáltass te magad olyan információt, amelyet ő is könnyedén megért. Ez olyan lehetőség, amely segíti majd a másokkal való kommunikációdat és kapcsolataid megteremtését.


Ismerd meg magad, és ami motivál!

Gondolkoztál már azon, miért reagálsz bizonyos dolgokra egy meghatározott módon? Vagy miért csinálod a dolgokat, amiket csinálsz? Úgy látszik, a tetteink és reakcióink egészen kiszámíthatóak, amint rájövünk, mi mozgat bennünket. És meglepő módon a motivációra egész könnyen rálelhetsz. Az idők során megélt tapasztalataink eredményeként alakulnak viselkedési mintáink és gondolati folyamataink.

Az NLP többféle módon segíthet megérteni önmagad. Megtanulhatod, hogyan dolgozod fel az információt, felismerheted, milyen belső párbeszéd zajlik benned, és észreveheted, hogyan raktározol el múltbéli emlékeket. Ezen dolgok megértésével egyre inkább képes leszel kontrollálni önmagad.

 

Szólítsd meg a csoportot!

Hálózatépítés. A szó, amitől a hideg is kiráz. Sok embernek már a puszta gondolat is, hogy részt vegyenek egy hálózatépítő rendezvényen - függetlenül attól, mennyit mozdíthat ez az üzletükön vagy a karrierjükön -, olyan ijesztő, hogy bármi áron megszabadulnának tőle. S ez legtöbbször azért van, mert fogalmuk sincs arról, hogyan tudnának mindenkit megszólítani.

Az NLP biztosítja mindazokat a képességeket és eszközöket, amelyekkel azonnal kapcsolatot teremthetsz, és emlékezetessé teheted mások számára a veled történő párbeszédet. Ha megtanulod, hogyan létesíthetsz kapcsolatot rendkívül rövid idő alatt, az olyan erőt és önbizalmat ad a kezedbe, amellyel bármilyen rendezvényen könnyed eleganciával vehetsz részt.


Érezd magad jól az új helyzetekben!


A legtöbben egy bizonyos szintű kényelmetlenséget érzünk, mikor új szituációkba kerülünk. Akár új városról, új munkahelyről, vagy távolabbi rokonokkal való első találkozásról van szó, az új szituációk szinte mindig stresszesek. A legtöbben pedig nem teljesítünk túl jól az ilyen helyzetekben.

Mi lenne, ha volna rá mód, hogy minden új szituációba olyan önbizalommal sétálj bele, hogy tudod, minden szükséges erőforrásod megvan ahhoz, hogy sikeresen teljesíts, vagy akár kitűnj az adott helyzetben? Nyugodtabb lennél, vagy kevésbé aggódó, miközben belevágsz? Nem lenne nagyszerű érzés minden kétséget kizáróan tudni, hogy kezelni tudsz bármit, amit az élet eléd dob? Az NLP eszközeivel az új szituációkat is épp olyan természetesnek találod majd, mint a mindennapi helyzeteket.


Feszültség oldása


Mind találkoztunk már feszült helyzetekkel. Akár égbekiáltó feszültségről van szó az emberek közt, akár valami finomabbról, úgy néz ki, mindenkinek kell valamilyen stratégia, amivel fel tudja oldani a lehetséges nehéz helyzeteket.
Különleges NLP trükkök és stratégiák megtanulásával és alkalmazásával nemcsak, hogy oldani tudod majd a feszültséget, de gyakran azt is elérheted, hogy végül mindenki elégedetten távozzon. Ez egy nagyon erőteljes és értékes tulajdonság, és valószínűleg sokan megszeretnek majd téged a higgadt viselkedésedért és megnyugtató jelenlétedért.


Meggyőzni másokat anélkül, hogy úgy éreznék, meggyőzted őket

Ismered azokat a beszélgetéseket, amikor próbálod valakivel megértetni a mondandódat, vagy rávenni őt, hogy a te oldaladról lássák a helyzetet, de ő ragaszkodik a saját véleményéhez? Akár rá akarod venni őt, hogy megtegyen valamit, akár csak más világításból szeretnéd, ha látná a dolgokat, ez sokszor lehetetlennek tűnik.

Ha megérted, hogyan dolgozzák fel az információt mások, és figyelsz az apró jelekre is, amelyekből kiderül, pontosan mit és hogyan gondolnak, felülkerekedhetsz az ilyen beszélgetésekben. Ha apró változtatásokat teszel a kommunikációdon, nemcsak könnyebben értesz majd szót az emberekkel, de annak az esélyét is növeled, hogy a te nézőpontodból lássák a dolgokat.


Döntéshozatal

Néhányunknak szörnyen nehezére esik döntéseket hozni. Ha nem tudod, merre tarts, megkérdőjelezed minden egyes lépésed, és mások véleményére vársz, az megbéníthat, és még a legegyszerűbb döntéseket sem leszel képes egyedül meghozni.

Ha határozott döntési stratégiád van, tisztán látod a célod és szándékod, és megérted, mi az, ami beindít, az összes döntéshozatali helyzetet leegyszerűsítheted.
Amint tudjuk, hogy amit csinálunk, az egyezik az általános tervünkkel és szándékunkkal, nem kell többé aggódnunk amiatt, mit gondolnak mások, és nem fogjuk megkérdőjelezni döntésünket azután, hogy meghoztuk azt.


Megkapni az állást, amire vágysz

Nem titok, hogy manapság elég nehéz állást szerezni. Valójában úgy néz ki, hogy akármilyen állást keresel, mindig nehéz dolog elé nézel. Ahogy egyre több és több ember kutat megélhetés után, életbevágóan fontossá vált az, hogy valamivel kitűnj a tömegből, és ennek egy nagyon hatásos módja, ha a potenciális munkaadókkal történő találkozásodat emlékezetessé teszed a számukra.

Az NLP értékes eszközöket adhat a kezedbe, amelyekkel azonnali kapcsolatot építhetsz ki a munkáltatókkal, pillanatok alatt rájöhetsz, mit akarnak, és a lehető legjobb formádat hozhatod, hogy megkapd a számodra ideális állást. Mi több, az NLP arra is megtanít, hogyan találd meg és csapj le azokra a pozíciókra, amely kongruensek életed céljával.

Fordította: Szűcs Tibor
Eredeti cikk: http://www.nlpco.com/2015/06/10-practical-uses-for-nlp/#axzz3nKXCnVtM

Szeretnéd e-mailben is megkapni a cikkeket?
Keresztnév : *
Email : *

További NLP Comprehensive fordítások

Megosztás