10 tipp villámolvasóknak

Ha már ez a hónap a stratégiákról szól, akkor beszéljünk egy kicsit a Villámolvasásról, ami egy igazán különleges olvasási stratégia.

 

A teljes olvasási stratégia - bár létezik egy elég jól követhető leírása - mindenkinél más és más. A stratégia lépéseit a módszert alkalmazók már elég jól ismerik, a tanfolyamokon sokat foglalkozunk ezzel, ezért annak részletes taglalása helyett most hadd adjak 10 egyszerű, ám annál hasznosabb és fontosabb tippet azoknak, akik szeretnék a maximumot kihozni magukból és az olvasmányaikból.

 

1. Lazíts!
Ne légy görcsös, ne légy túl szigorú magadhoz, és ne folyton azon töprengj, vajon működik-e ez a módszer, vagy Te képes vagy-e rá. Csak csináld, állj hozzá nyitottan és játékosan!

 

2. Első a cél
Soha ne a könyv legyen az első, mindig a célod. Ha a célod egyértelmű, akkor a könyvet is könnyebben fel tudod dolgozni, ha pedig minden infót megkaptál, ami kellett, akkor nyugodtan hagyd abba a könyv olvasását. Nem baj, ha vannak részek, amiket még nem ismersz, a célod az első. Az, hogy leteszed a könyvet, és nem olvasod tovább, nem azt jelenti, hogy később már nem veheted elő.
Online Célkitűző Tanfolyam

 

3. Írj!
Ha igazán jó eredményeket akarsz elérni, akkor írj, jegyzetelj, elmetérképezz. Ne fordíts erre külön időt, inkább építsd be az olvasásba. Mindig legyen előtted toll, papír, esetleg számítógép. Használhatsz színes, öntapadós könyjelző cetliket. A villámolvasás aktív cselekvés, minél több szinten ábrázolod a gondolataidat, annál hatékonyabban működik.

 

4. Amit csak kívánsz!
De csak azt! A villámolvasás felfogható lineáris lépések sorozataként is, mégis jobb eredményekre számíthatsz, ha az egészet egy nagy svédasztalnak tekinted, és mindig csak azokat a lépéseket veszed elő, amelyekre szükséged van. Egy kis felkészülés, fotóolvasás, és 20 perc sebesolvasás. Máskor felkészülés, fotóolvasás, elmetérképezés. Az előzetes és utólagos áttekintést is kedvedre variálhatod. Légy kreatív.

 

5. Indulj be!
A beindító szavakat nem véletlenül nevezték el így. Írj minél több ilyen szót, kifejezést, az sem baj, ha nem tudod, mit jelentenek bizonyos szavak. A beindító szavakkal nem csak az aktiválást tudod beindítani, hanem a kíváncsiságot is. A beindító szavak listája nem statikus, sokkal inkább dinamikus. Nyugodtan írj hozzá bármikor, színezd ki, rendszerezd, variáld, és élvezd, ahogy a csapongó gondolataid között felfedezed az összefüggéseket és kezded alapjaiban megérteni a könyvet!

6. A fantomoldal nem követelmény
A radarképoldal vagy fantomoldad érzékelése azt jelenti, fotófókuszban vagy, DE ha nem érzékeled, az nem jelenti azt, hogy nem vagy fotófókuszban. A fotófókusz állapot lényege, hogy az infót egyben viszed be, nem a betűket olvasod, hanem a könyv oldalairól készítesz mentális fényképeket. Egyoldalas dokumentumoknál ne is keresd a fantomoldalt, nem fogod megtalálni.

 

7. Kreálj saját megerősítő állításokat!
A módszer készen ad a kezedbe 3 + 3 megerősítő állítást. Ezek jól megfogalmazott, nagyszerű mondatok, de akkor sem vehetik fel a versenyt azokkal az állításokkal, amelyeket Te magad raksz össze a saját személyiségednek és céljaidnak megfelelően. Ha igazán profi állításokkal akarsz előállni, akkor használd Milton Erickson hipnotikus nyelvi mintáit!
Ericksoni hipnózis

 

8. Nem vagy gyöngyhalász!
Ezért hát ne merülj le túl mélyre. A villámolvasás ereje abban rejlik, hogy a könyv különböző pontjairól csipegeted az információt, az rétegesen rakódik le, így egyre jobban összeáll a kép, egyre jobban kitisztulnak a részletek, így az anyagot nem csak tudni fogod, hanem érteni és érezni is. Kerüld a nagyobb merüléseket, vagyis ne olvass el 2-3 oldalnál többet egy-egy merülés alkalmával.
Ez alól persze vannak kivételek, például a regények olvasása.

 

9. Elmetérképezz!
Az elmetérképezés nem azért került be az aktiválás lépései közé, hogy az idődet rabolja. Az elmetérképezés, ha jól csinálod, rendkívüli mértékben felgyorsítja a fotóolvasott anyag aktiválását. Ha tanulsz, memorizálsz, rajzold meg kézzel az elmetérképet. Ha kreatív gondolkodásról, problémamegoldásról van szó, akkor használhatsz számítógépes elmetérképező programot is.
Mindomo

 

10. Vizualizálj!
A relaxáció nem azonos a vizualizációval! Lépj túl azon a téveszmén, hogy csukott szemmel nem lehet látni. Amikor álmodsz, képek peregnek a fejedben, de amikor nyitott szemmel kommunikálsz, akkor is. Nem csak a külső információkat érzékeled, belső képeid is vannak. Gondolj csak a szemmozgásokra!
A villámolvasás főként képekkel dolgozik, erősíts rá Te is erre a megjelenítő rendszerre!
Bevezető az NLP-be

 

Bónusz tipp:
A villámolvasást célszerű minél hamarabb elkezdeni. Olyan élményekben lehet részed, amelyek kihatnak az életed alakulására, így személyiségfejlesztéshez is az egyik leghasznosabb befektetés. Érdemes tehát gyorsan és jól dönteni.
Villámolvasás (2 napos, élő tanfolyam)

Megosztás