2013. május: Játék

 

 

Nem véletlenül választottuk a játékot mint témát. A nagy doboz, amiben tartjuk az eszközeinket, a “személyiségfejlesztés” feliratot kapja, a játéknak pedig ott van a helye. Talán kíváncsi vagy rá, ugyan mi köze lehet a játéknak ehhez az egészhez, talán nem. Mindegy, én elmondom.

Tulajdonképpen maga az NLP is egy nagy játék. Azt játsszuk, hogy az időből fonalat készítünk, amit lefektetünk a földre. Aztán játszásiból végigsétálunk rajta, és úgy teszünk, mintha a múltunkban megtalálnánk a gyerekkori emlékeinket. Még el is játsszuk azokat. Aztán játékból megváltoztatjuk őket, és megint eljátsszuk egy új forgatókönyv alapján.

A fenti játékkal átrajzolhatjuk az emlékeinket, más enelpés játékokkal korlátozó hiedelmeket oldhatunk föl, miközben papírlapokon lépkedünk a szőnyegen. Vagy varázshelyekre képzeljünk magunkat, esetleg másnak a bőrébe bújunk.

Ha voltál már NLP tanfolyamon, tréningen, vagy bármilyen enelpés hétvégén, akkor tudod, hogy milyen játékosak a gyakorlatok. Szerencsére az ember agya szereti a metaforákat, hasonlatok és párhuzamok útján sokkal jobban tudja kódolni a hasznos üzeneteket. Hiába tudod, mit kell tenned, nem tudod megtenni, de egy játékot szívesen eljátszol, és a játék után (közben?) talán mégis megteszed.

Na persze játszani a játék kedvéért is nagyon jó. Hogy szórakozz, kikapcsolódj, nevess, de lehet kicsit izgulni is, sőt mérgelődni bizonyos esetekben, hiszen csak játék. Ilyen módon a játék elvezeti a stresszt, megszabadít a sötét gondolatoktól, pihentet.Vannak játékok, amelyeknek sosincs vége, mert nyílt végűek. Szerepjátékok, amelyben folyamatosan fejlődsz, újabb kihívásokkal nézel szembe, és mindig kapsz új lehetőségeket. Ezek a játékok bizonyos szempontból a való világot modellezik, persze kicsit kockásan, de ha jobban belegondolsz, mi is apró pixelekből állunk, hiszen ezer meg ezer apró cél, esemény, félelem, szándék, gyengeség és erősség lakozik bennünk, amelyekből teljesen egyedi módon jön létre a személyiségünk. A viselkedésünk meghatározott program szerint történik, számtalan, sőt még annál is több modellt alkotunk a világról. Ha egy hasonló játékot játszol, ahol minden egyszerűbb, sokszor rádöbbenhetsz egy valós problémád megoldására is.

Vannak kifejezetten személyiségfejlesztő játékok, kártya- vagy táblajátékok, de csak rakj ki egy 500 darabos kirakót, és közben gondolkozz egy célodon, és meglátod majd, milyen jó ötleteid lesznek közben.

Egyedül játszani is nagyszerű, de szükséged van társas játékokra is, amelyeket másokkal együtt játszol. A játékot emberi kapcsolatokkal kombinálni az egyik legszórakoztatóbb dolog, és közben közelebb kerülhetsz másokhoz.

Ebben a hónapban játssz valamit! Játssz többször, próbálj ki több, különböző típusú játékot.

Nevetni szabad közben.

 

Megosztás