7. feladat: Hat gondolkodó kalap

Hat kalap, a kreativitás eszköze

Ha már kreativitás a témánk, nagyszerű alkalmat szolgáltat ez ahhoz, hogy e havi feladatunk alapjául Edward de Bono egyik módszerét vegyük. Edward de Bono több tucat könyv szerzője, műveit számos nyelvre lefordították, ő alkotta meg az ún. laterális gondolkodás fogalmát.
A hat gondolkodó kalap módszerét is ő hozta létre, amely egyrészt egy kommunikációs eljárás, ugyanakkor az egyéni gondolkodás és problémamegoldás kreatív eszközeként is használhatjuk. Bár egyszerűnek tűnik, mégis nagy erejű, számos cég, világvállalat alkalmazza sikeresen.

E havi feladatunk:

Alkalmazd a hat gondolkodó kalap módszerét egy személyes problémáddal vagy céloddal kapcsolatban!

Első lépésként fogalmazd meg a személyes célt vagy problémát.

Ezek után egyenként tedd fejedre a különböző gondolkodó kalapokat, és közben gondolkozz a következők szerint:


Fehér kalap: tények
A fehér kalap a tényekről szól. Amíg ezt a kalapot viseled, nincs semmi rizsa. Csak az egyértelmű, kézzel fogható tényekről beszélhetsz, amely pontosan körülírja a helyzetet.

Például: Tény, hogy számos adósságom van, és a jelenlegi jövedelmemből nem tudom fizetni a részleteket. Tény, hogy nem jártam utána, milyen lehetőségeim vannak. Valamilyen megoldást kell találnom, változtatni, csökkenteni a kiadásokat vagy növelni a bevételt.

Piros kalap: érzések
A piros kalap az érzések szimbóluma. A piros kalap egy olyan nézőpontot valósít meg, amikor arról beszélhetsz, milyen érzések vannak benned egy adott dologgal kapcsolatban. Merülj bele, vizsgáld meg az érzéseidet, és fogalmazd is meg azokat.

Például: Az adósságaim miatt folyamatos feszültséget érzek. Úgy érzem, elviselhetetlen a teher, amely rám nehezedik. Nem tudom, mit kezdhetnék, egyszerre vagyok tehetetlen, dühödt, és ijedt. Félek a következményektől, és szégyellem, hogy itt tartok.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

Megosztás