Az írás fázisai

Az írás lényege az olvasás. Még ha kicsit furcsának is tűnhet. Persze időben ez nem olyan, mint a tyúk meg a tojás. Azok ugyanis a mai napig is versengenek az elsőbbségért. De ez nem zavarjon minket, nem a mi csatánk. Forduljunk az írás felé.

Annál is inkább, mert egy igen nagy fordulat az életünkben, amikor sikerül rávenni magunkat arra, hogy írjunk. Legyen az blog, útinapló, vers, novella, esetleg regény. Mindegy. Mindegyik élmények egész garmadáját biztosítja a számunkra.

Az írás az első élmény, amikor is már túljutottunk az írást akadályozó falakon. Magunk építettük, szóval bontsuk is le azokat a gátakat. Nem kell az oda, mert csak számos újabb csodától zárjuk el magunkat. Szóval az írás bont és épít is egyben.

A második élmény, amikor rögtön írás után visszaolvassuk a leírt művet. Csodáljuk, ízlelgetjük, babusgatjuk, és egyszerűen örülünk neki, mert olyan érzés, mintha megszabadultunk volna egy ólomnyi súlytól. Tehát az írás felszabadít.

A harmadik élmény pedig az, amikor később vesszük elő az írást. Akár napokkal, hetekkel, hónapokkal később. Nos, akkor jön egy olyan varázslat, amit nehéz elhinni: üzenetet kapunk magunktól. Egy múltbéli önmagunk által írt üzenet a jelenben lévőnek. És itt eshet le az állunk, mert vadonat új gondolatnak tűnik az írás, és hogy hogy nem, éppen aktuális jó tanács a számunkra, amivel sikerül tovább lépnünk megrekedt jelenünkből. Vagyis az írás egy időutazó, aki mindig kapcsolatban van velünk, bármelyik idősíkban is legyünk.

Regőczi Lalus

Megosztás