Élő vagy online tanfolyamok - melyiket érdemes választani?

Kedves Olvasó!

Sok élő és online tanfolyam elérhető a Mindennapi NLP-nél, és talán nem könnyű átgondolni, melyik a hasznosabb számodra. Épp ezért szeretném kiemelni (nem, nem csak szeretném, hanem meg is teszem) a legfontosabb előnyöket és hátrányokat ebben a cikkben.

Az élő tanfolyamok legnagyobb előnyei:


 1. Ott vagy.
  Jelen vagy, és az egész nap, többnyire a teljes hétvége az adott témáról szól. Nem tehetsz mást, mint hogy részt veszel rajta, és csinálod a gyakorlatokat. Nincs szükség semmilyen motivációs technikára, hogy foglalkozz az anyaggal.
 2. A csoport ereje.
  Ezt semmi más nem helyettesítheti. Új, hasonló gondolkodású emberek között vagy, akikkel elbeszélgethetsz, és akiktől visszajelzést vagy jó ötleteket kaphatsz. Ráadásul egy ilyen tanfolyamon olyan gyakorlatokat végezhetsz el, amelyet csak több emberrel lehet, és pont ezek a legjobbak.
 3. Azonnal választ kapsz.
  Bármit megkérdezhetsz, mert szóban mindenre könnyen válaszol neked a tréner, akkor is ha bonyolult, ha nem odaillő, vagy hosszas magyarázatot igényel.


Az élő tanfolyamok legnagyobb hátrányai:

 1. Ott vagy.
  Bizony, el kell menni, néha utazni kell miatta, máshol aludni. Ez pénzbe kerül, és minden más tevékenység felfüggesztését jelenti, amit ilyenkor szoktál csinálni. Ezenkívül nélkülöznöd kell a családtagjaidat, barátaidat is erre az időre.
 2. Költségesebb.
  Ez nem azt jelenti, hogy az élő tanfolyamokért többet kell fizetni, csupán azt, hogy az élő tanfolyamokat nem tudod elvégezni egy bizonyos díjnál olcsóbban, mert a tanfolyam tartásának is jelentős költségei vannak. A kiscsoportos tanfolyamok a legköltségesebbek. Cserébe persze nagyobb és személyes figyelmet kapsz.


Az online tanfolyamok legnagyobb előnyei:

 1. Bármikor elvégezhető.
  Ha hétvégén alkalmas, hétvégén foglalkozol vele. Ha az éjszaka közepén tudsz időt szakítani, annak sincs semmi akadálya. Bármikor leülhetsz a gép elé.
  Nem csak a napszak szabadon választható, az évszak is. Az online tanfolyamoknak - legalábbis a mieinknek - nincs időkorlátja. Ha csak egy év múlva lesz időd, az sem gond.
 2. Bárhol elérhető.
  Ahová csak magaddal tudod vinni a gépedet vagy az okostelefonodat, és egyéb zseniális kütyüdet, amelyek ilyenkor mindig a javadat szolgálják. Néhány tanfolyamhoz folyamatos internetkapcsolat szükséges, de manapság már ez is kezd természetessé válni. Így a tanfolyamot elvégezheted otthon, a munkahelyeden (csak a főnök meg ne lássa), utazás közben vagy ahol épp akarod.
 3. Több.
  Mivel nem kell hozzá termet bérelni, nem kell odautazni a trénernek, az egyéb felmerülő költségek pedig nagyságrendekkel kisebbek, ezért ugyanazért a pénzért jóval több gyakorlatot kaphatsz, mint egy élő tanfolyam esetén. Ha egy online tanfolyam több tízezer forintba kerül, akkor azt hosszú heteken vagy hónapokon keresztül végezheted, folyamatosan új kihívásokat és feladatokat fogsz kapni.
 4. Ismételhető.
  Korlátlan módon ismételhető egy online tanfolyam, bármikor és bármennyiszer elolvashatod, megnézheted, megcsinálhatod. Nálunk nincsenek ehhez kapcsolódó korlátok.
 5. Online.
  Bizony, a legnagyobb előnye, hogy tényleg online, és ez számos előnnyel jár
   a. sok-sok letölthető anyagot kapsz
   b. online kitölthető tesztek egyes tanfolyamokhoz
   c. online támogatás (kérdezhetsz, és kapsz választ)
   d. ingyenes frissítések (nálunk, ha valamit egyszer megvettél, a kiegészítéseket ingyen megkapod, és ez gyakran komoly többlet tartalmat jelent.)


Az online tanfolyamok legnagyobb hátrányai:

 1. Nem csinálod meg.
  Sajnos ez sokaknál tapasztalat. Ez nem a tanfolyam hibája, hanem a tiéd. Csak megveszel egy tanfolyamot, és mivel szabadon választott, mikor ülsz le elé, egyáltalán nem ülsz le elé. Persze megteheted, bármikor megteheted. A lehetőségnek is van értéke, de kisebb, mint a lehetőség kihasználásának.
 2. Online.
  Ha nem vagy otthon a számítógépek használatában, ha idegenkedsz az internettől, ha azt gondolod, az email-eket csavarhúzóval kell kiszedni a laptopodból, akkor maradjunk az élő tanfolyamoknál.
  Mindezekhez hozzátartozik, hogy minden tanfolyam más és más, létezik 2 és 12 napos élő tanfolyam is, van 15 perces és 4 hónapos online tanfolyamunk is, az egyik videós, a másik levelezős. Mivel nem írhatom le ide az összeset, ha bármelyik érdekel, kérdezz, és szívesen elmondok minden részletet. Az aktuális tanfolyamainkat pedig ezen az oldalon érheted el:

  Mindennapi NLP- Személyiségfejlesztő tanfolyamok

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor
Mindennapi NLP

Megosztás