Javítsd meg magad!

Közismert az NLP-ről, hogy az egy különleges, könnyen tanulható és jól alkamazható módszer, amit használhatsz modellezésre, kommunikációs célokra, önfejlesztésre, tanulásra, gyógyulásra vagy gyógyításra. Azt azonban kevesen tudják, milyen egyedi módon kezeli az NLP a konfliktusok oldását.

Az NLP modellje remekül passzol a konfliktusainkhoz. Mintha egymásnak teremtették volna őket. A belső ellentmondásaink ugyanis nem túl egyszerűek, ráadásul konfliktussal tényleg tele van a padlás, mert legtöbbször az élethelyzetünk ezt produkálja. Több embernek több szinten többször is meg kell feleljünk, persze mindezt egyszerre, ami főleg akkor válik meredekké, amikor kettő vagy több ember egymással ellentétes dolgot akar Tőled kérni, és akkor még nem beszéltünk a Buksikáról. Minden egyes kis egyedi érdek ütközhet más egyedi érdekkel. Persze hogy melyik érdekkel, azt nehéz kiszámítani, mert sokszor többszörös ellentét is van. Akarom is, meg nem is, ráadásul még ez is itt van, de akkor már az is, és az egésznek a tetejébe...

Az NLP az ember személyiségét nem csak egésznek tekinti, hanem azt mondja, számos (de inkább számtalan) részből állunk, és mindegyik részt képes külön megszólítani. Lehet beszélni a kedvetlen részhez, a zabálóshoz, a lelkeshez, a magabiztoshoz, a lustához és így tovább. Mondhatjuk, hogy a legtöbb konfliktusnak igen sok szereplője van.

Az NLP segítségével felveheted ezekkel a részekkel a kapcsolatot, kerekasztalhoz ültetheted, vagy akár egyesítheted is őket. Mivel ezek javarészt szimbolikus szinten történnek meg, a személyiségünk hajlamos elfogadni a változást, amely mindenképpen pozitív, hiszen az NLP gyakorlatok kihagyhatatlan lépése az ökológiai vizsgálat, amelynek fő kérdései: Biztos, hogy jó lesz ez nekem? És másoknak is? Vajon mi a jó a jelenlegi állapotban?

Tehát ha már javításra gondolunk, akkor magunkban javítsunk meg valamit. Ha nem tudunk leszokni a dohányzásról, akkor alakítsunk valami kisebb dolgon, menjünk el úszni havonta egyszer. Azzal el is van intézve. Ezzel egészen biztosan feloldasz egy belső konfliktust. Persze folytatni kell kisebb, más dolgokkal. Felhívsz valakit, elmész valahová, elolvasol egy könyvet, stb. Vagyis olyan dolgokat teszel, amik valamilyen módon javítanak a helyzeteden meg Rajtad persze. Először nehéz legyőzni a "francnak sincs hozzá kedve" részünket, de ha sikerül, utána már könnyen megy. Ne arra számíts, hogy ezekkel az apró változásokkal, picike javítgatásocskákkal minden nagyon "hepi" lesz az életdeben, lehetnek problémák, de az biztos, hogy sokkal jobban érzed majd magad. Kevésbé leszel depis, jobban kijössz a mindennapokban. Azért ez elég jó dolog, és semmit sem kell tenni érte, csak... Végül is egy csomó dolgot kell érte tenni, de megéri, nem?

Megosztás