Jobb agyféltekés rajzolás felnőtteknek

 

Jobb agyféltekés rajztanfolyamok

Akkreditált képzés
Az ország egyetlen felnőttképzési törvény előírásai szerint hivatalosan engedélyezett és minősített rajztanfolyam.
Nyilvántartásba vételi engedélyezési szám: E-001185/2015/D001
Megnevezés: Alap rajztanfolyam jobb agyféltekés kreativitással

Mi is az a jobb agyféltekés rajzolás?

A rajzolás alapvetően jobb agyféltekés tevékenység. A jobb agyféltekés rajzolás pedig olyan módszer, amiben a bal agyféltekés gondolkodást háttérbe szorítva, olyan hagyományostól eltérő rajz gyakorlatokat végzünk, amik aktiválják a jobb agyfélteke működését.

Jobb agyfeltekes rajzolás története

Az első könyv a jobb agyféltekés rajzolásról 1979-ben jelent meg az USA-ban. A módszerét eredetileg Betty Edwards és Roger W. Sperry, kaliforniai professzorok fejlesztették ki. Betty Edwards, akkor még iskolai rajztanár, úgy gondolta, hogy a rajzolás, a festés képessége nem veleszületett képességen múlik, hanem azt mindenki képes elsajátítani. Vizsgálatokat végzett olyan diákokon, akiknek nehézség volt lerajzolni a látott tárgyakat. Azt tapasztalta, hogy ezek a diákok nem azt látják, nem úgy látják a rajzolandó tárgyakat, mint a rajzolni tudó társaik.

Roger W. Sperry Nobel díjas pszichológus munkája az agyféltekék működéséről világított rá, hogy az emberi agy két alapvetően elétrő gondolkodásmódot használ. A bal agyfélteke a verbális, a logikus, az elemző, a racionális stb., míg a jobb agyfélteke a non-verbális, az észlelő, a vizuális, az intuitív, a kreatív, a holisztikus szemléletű.

Így lehetséges az, hogy rajzolás közben nem tudunk beszélni, elveszítjük az időérzékünket, nem érezzük az éhséget. Egyszerûen az aki tud rajzolni, átvált egy hagyományostól eltérő gondolkodás illetve látásmódba. Ez a felismerés vezetett a jobb agyféltekés rajzolás módszerének a kidolgozásához.

A jobb agyféltekés rajzolás működési mechanizmusa

A rajztanfolyamon olyan környezetet teremtünk, olyan eszközöket használunk, olyan gyakorlatokat végzünk, ami működésre serkenti a jobb agyféltekét és összehangolja a két agyfélteke működését.

Éppen ezért szükséges a négy egymást követő napon való teljes részvétel. A tanfolyamot nem lehet megszakítani, nem lehet otthon megtanulni, hiszen akkor rögtön visszakerülünk a bal agyféltekés környezetbe, gondolkodásmódba. Azonban a tanfolyamon elegendő olyan gyakorlatot és technikát sajátítunk el, hogy ezek után bármikor elő tudjuk hívni kreativitásunkat.

A jobb agyféltekéhez tartozik a művészi tehetség, a zenei hallás, az intuíció, a képzelet, a három diminziós alakok. A bal agyféltekéhez a logikus, tudományos gondolkodás, beszélt és írott nyelv, olvasás, számolási tehetség.

A jobb agyféltekés rajzolás technikái

A hiedelmünkkel ellentétben a rajzoláshoz nem kell kézügyesség. Ahhoz, hogy jól tudjunk rajzolni annyi kézügyesség kell, mint amennyi a kézíráshoz. Betty Edwards szerint a művészi szintű rajzolához 7 készséget kell elsajátítani:

1. A szélek érzékelése

2. A terek észlelése

3. Az arányok, viszonyok észlelése

4. A fények és árnyékok észlelése

5. A teljesség (gestalt) észlelése

6. Az emlékezetből rajzolás készsége

7. A képzeletből való rajzolás készsége

A jobb agyféltekés rajztanfolyamon az első 5 alapkészség elsajátításával foglalkozunk. A négy napos tanfolyam alatt megtanulunk fényképről portrét rajzolni, de a technikák elsajátításával minden mást is képesek vagyunk lerajzolni.

 

::Jelentkezési lap::

Időpontok és helyszínek:

2015. október 8-11. (csütörtöktől - vasárnapig, 9:00-17:00) - Sopron
Kossuth Lajos u. 2, NapHáz

2015. október 22-25. (csütörtöktől - vasárnapig, 9:00-17:00) - Budapest
VI. ker. Andrássy u. 98., Magnet Közösségi ház
A tanfolyam betelt!

2015. november 12-15. (csütörtöktől - vasárnapig, 9:00-17:00) - Budapest
VI. ker. Andrássy u. 98., Magnet Közösségi ház

2015. december 10-13. (csütörtöktől - vasárnapig, 9:00-17:00) - Budapest
VI. ker. Andrássy u. 98., Magnet Közösségi ház

Oktatók: Valentin Péter

A tanfolyam ára:
35 000 Ft/fő

Ajándékok a tanfolyamhoz:

- 1. AJÁNDÉK: 3.000 Ft értékű hazavihető rajzeszközcsomag*
- 2. AJÁNDÉK: 9.900 Ft értékű portré rajzolásról szóló filmsorozat, ami azokat a rajztechnikákat is tartalmazza, amiről az élő tanfolyamon nem esik szó. Mint például a portré rajzolása szénnel és háromszín-technikával. A filmek nézéséhez 1 évre kapsz jogosultságot.**

- 3. AJÁNDÉK:10% kedvezmény a Pannoncolor Művészellátó boltjába és webáruházába***

* Rajzeszközcsomag tartalma: 4 db ceruza, 1db radír, 1 db monopol radír, 1 db képsík vagy nézőke, 1 db jobb agyféltekés vonalzó, 1 db hegyező, 1 db dosszié, lapok a rajzoláshoz

**Az ajándék "Portré rajzolás 13+1 lépése" című filmsorozatból megtudhatod, hogyan rajzoljuk meg Angelina Jolie portréját grafitceruzával. Bemutatjuk a nagyítás kétféle technikáját. Megismerheted a szénnel való rajzolás trükkjeit! Bemutatjuk a reneszánsz korból ismert háromszín technikát! A 15 részes filmsorozatot a rajztanfolyam elvégzése után aktiváljuk a részedre és 1 évre kapsz jogosultságot a nézésükhöz. A gyakorló feladatokat saját célú felhasználásra a számítógépedre letöltheted!

***ÖRÖKÖS 10%-os kedvezményre jogosító utalvány, melyet kétféle úton érvényesíthsz!
I. Személyes vásárlás, ( 1107 Budapest, Barabás u. 6) a névre szóló utalvánnyal.
II. Online rendelés a belépési kódoddal.

Kedvezmények
- Családi kedvezmény: 2 közeli, egy háztartásban élő családtag, ugyanazon tanfolyamra történő jelentkezése esetén 15 % kedvezmény, tehát 29 750 Ft/fő
- Családi kedvezmény: 3 vagy több, egy háztartásban élő családtag, ugyanazon tanfolyamra történő jelentkezése esetén 20% kedvezmény, tehát 28 000 Ft/fő
- Pedagógusként oktatási intézményben dolgozók részére 10% kedvezmény, tehát 31 500 Ft/fő
-Diák kedvezmény: nappali tagozaton tanulók részére 10% kedvezmény, tehát 31 500 Ft/fõ
- Nyugdíjas kedvezmény: 10%, tehát 31 500 Ft/fő
-Csoport kedvezmény: Legalább 3 fő ugyanazon tanfolyamon történő együttes részvétele esetén 15 % a kedvezmény, tehát 29 750 Ft/fő a részvételi díj.

A tanfolyamot 15 éves kor felett ajánljuk, de kidolgoztunk az általános iskola felső tagozatos diákjainak (11-14 év) egy külön jobb agyféltekés rajztanfolyamot gyerekeknek. Gyerekeknek más feladatokkal, technikákkal lehet újból előhívni a jobb agyfélteke működését.

A jobb agyféltekés rajzolás hatása, terápiás alkalmazása

Ezen technikák elsajátításával elsősorban rajzolni tanulunk, de rajzolás csupán eszköz, és nem végcél. A tanfolyam elsősorban látni tanít!

Ha képesek vagyunk más nézőpontból szemlélni a világot, képesek vagyunk a megismerésre. Ha megismerjük, képesek vagyunk a dolgokat úgy elfogadni, ahogy vannak. Ha elfogadjuk, képesek vagyunk békében élni önmagunkkal és képesek vagyunk harmonikus kapcsolat kialakítására környezetünkkel.

A tanfolyam során, ahogy csináljuk a gyakorlatokat és a jobb agyfélteke működésbe lép, más tudatállapotba kerülünk. Számtalanszor előfordult már sírás, dühroham, szitkozódás…, ezek mind a bennünk lévő feszültségek, blokkok, hitrendszerbeli torzulások oldódását jelzik. Ezeknek az érzéseknek is helye van a tanfolyamon!

A rajzolás segít a félelemek, stressz oldásában, önértékelési problémák kerülnek helyre, és nem utolsó sorban óriási önbizalmat ad. Az új látásmód elsajátításával másként érzékeljük embertársainkat, javulnak kapcsolataink. Kreativitásunkat az élet más területén is alkalmazni tudjuk.

::jobb agyféltekés rajzolás galéria::

::Jelentkezési lap::

 

 

 

Megosztás

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
tibi képe

Sziasztok! A

Sziasztok!

A hozzászólásokat egy külön fórum oldalra irányítottuk, kérlek, mostantól ezt az oldalt használjátok:
http://mindennapinlp.hu/forum/173

Köszönöm szépen!

Kedves Liliána, sajnos

Kedves Liliána, sajnos nekem ez az időpont nem lesz jó, mert mi a családdal együtt szoktunk lenni húsvétkor. Elötte, meg készülni is kell az ünnepre, szóval ez számomra nem jó időpont. A késöbbiekben esetleg nem tartasz másik tanfolyamot? Ha igen, az nagyon jó lenne. Lenne még egy kérkésem. Én jártam festeni az Egy lendület c. tanfolyamra. Nagyon érdekes volt, szép dolgokat kreáltunk, csak hát nekem elég bénán ment a dolog. Szerintem azért, mert én aprólékos vagyok, így az egylendület dolog számomra nem jött be. De persze úgy hírdették, hogy ez mindenki számára pofon egyszerű, egy-kettőre el lehet sajátítani. Eléggé el voltam keseredve, mikor láttam, hogy számomra ez nem így megy. Sőt! Most az általad indított tanfolyamnál elfog a kétség. Vajon milyen rajzok kerülnének ki a kezem közül. A másik tanfolyam óráin tanultakat sem sikerült elsajátítanom, mért pont ezt sikerülne. Azért, mert úgy hírdetik, hogy ez mindenki számára elsajátítható? Szóval vannak azért bennem kételyek. Ha nem sikerül, az még nem oly nagy baj, hisz azért biztosan sok munkával, szép dologgal gyarapodnék, de azért a tanfolyam elég drága (bocsi, de nekem igen),ha mégsem úgy állok fel a végén az asztaltól, hogy hű ha, ez igen. Elnézést, hogy ilyen sokat írtam, de talán megérted kételyeimet. Az időpont viszont ettől függetlenül nem jó. Ja, a könyvet megvettem, köszönöm a segítséged, de szerintem én ebből magamtól nem tudok úgy megtanulni rajzolni, mint ha a tanfolyamra járnék. Üdvözlettel Krisztina

Kedves Krisztina! Az

Kedves Krisztina!

Az időpont nem véletlen, az iskolákban erre az időszakra esik a tavaszi szünet, a tapasztalat azt mutatja, hogy így több embernek van esélye eljutni a tanfolyamra.

Szerencsére már magyar nyelven is elérhető a tanfolyam alapjául szolgáló könyv, Betty Edwards: Jobb agyféltekés rajzolás a címe. Bioenergetic Kiadó adta ki, a neten több helyről is megrendelhető. Ára 3500Ft, de majdnem minden netes könyváruház ad kisebb-nagyobb kedvezményt az árból.

Sok szeretettel várlak a tanfolyamomon!

Liliána

Kedves Liliána! A

Kedves Liliána! A tanfolyamot nem lehetne máskor tartani, mivel a megadott időpontban húsvét lesz, és azért az fontos családi ünnep. Ennek ellenére szeretnék a tanfolyamon részt venni, de talán a többi emberkének is jobb lenne egy másik időpont. Úgy tudom, van könyv is ehhez a tanfolyamhoz, meg lehet azt valamelyik könyvesboltban kapni, és mi a pontos címe, ára? Valaszodat előre is köszönöm Krisztina
Viki B. képe

Szia! A tanfolyam reggel 9

Szia! A tanfolyam reggel 9 órától 17 óráig tart mindennap. Remélem, sikerül összeegyeztetni a munkával.

Érdekes tanfolyam, pontosan

Érdekes tanfolyam, pontosan hánytól hányig tart? Össze kéne egyeztetni a munkával :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.