Kiderülés – Önmeghaladó kurzus

Kiderülés – Önmeghaladó kurzus

Március 24-én került megrendezésre az Aniola szervezésében egy hosszabb hangvételű előadássorozat első programja Budapesten. A szervezők célja, hogy az önismeret berkein belül a lehető legszélesebb spektrumban mutassák be olyan hazai gondolkodók, előadók, gyógyítók, segítők munkáit, akik legjobb tudásuk szerint igyekeznek elmondani az embereknek, hogy miként lehetséges önmagunkat minél jobban megismerni. A programsorozaton belül minden egyes alkalomnak külön témája van, mely téma köré összpontosulnak a meghívott előadók beszámolói és a kiállítók termékei, szolgáltatásai.

Az első alkalomra, melyet Tavaszi agytakarítás címmel vezettek be, 5 vendéget hívtak meg, akik mindannyian kitettek magukért. Vendég volt Balogh Béla, Oravecz Andrea, Laár András, Mátrai Vanda és Vagács Andrea, akik mind személyes életükön keresztül mutatták be az általuk bejárt utat, s adták tovább az ebből fakadó felismeréseket, bölcsességeket.

Minden előadó jól szerkesztett előadással rukkolt elő. Érthető formában mutatták be az általuk követett út fontosabb aspektusait, s azt, hogy az önismereten belül is mennyire fontos a nem megfelelő gondolatok kitakarítása a fejünkből, s hogy miként is erősíthetjük magunkban azokat a gondolatokat csupán a nézőpont megváltoztatásával, melyek már a szellem és a lélek fejlődését mozdítják elő, s melyek a jelenhez kötnek minket és nem hagyják, hogy elvesszünk a múlt vagy a jövő labirintusában.

Az előadók közül Laár András egy külön vonalat képviselt. Nem csak, hogy előadása címe Kiderülés volt, de maga a személye is derűt hozott a terembe. Jobban mondva, aktiválta a bennünk eleve meglévő derűt. Már az első pillanatokban anélkül, hogy megszólalt volna érezhető volt az az erő, mely lényéből áradt szét felénk, belénk. Intelligenciáján és humorán kívül megismerhettünk egy olyan embert, akiből a derű mellett a jóság is árad. Mindenki felé válogatás nélkül. S ez bizony jól esett. Mindenkinek. Ez abból is kiderült, hogy a teremben lévők az előadás végére amellett, hogy a világot illetően újabb bölcsességekkel bővült tarsollyal mehettek ki kisebb-nagyobb dolgaikat elvégezni a szünetre, feltöltekezve tehették meg mindezt. Talán még az a szendvics sem kellett az embernek, aminek elfogyasztására vágyott az előadás kezdetekor, amikor épp megkordult a hasa, mert a végére feltöltekezett tetőtől talpig.

Mindenkire átszállt a derű, amiről bármennyire is tudjuk, hogy ragályos, mégis oly kevés embernek adatik meg ez a fajta „kórság”. Habár András elmondása szerint ez egyáltalán nem egy olyan dolog, amit túl sokat kellene keresnünk, hiszen mindenkinek megadatott a lehetőség, hogy akár folyamatosan is élvezze, mégis a gondolatainkban elveszve nehezen elérhetővé tesszük a magunk számára. Mintha valami titkos, keleti tudásra vadásznánk, úgy állunk a derű felé, pedig egyszerűen csak elé állunk és nem érezzük, nem látjuk magunkban azt.

Az előadás maga viszonylagos rövidsége (másfél óra) ellenére is komplex volt. Az elején meghozott jókedv mellett megkaptuk az ismeretet is, mely tudatunkról alkotott képét behozta a nagy, közös tudatba, ahol minden megvan, ami kell az élethez, mert a tudaton kívül semmi sem létezik. Ahogyan András mondta a maga stílusában: „ami a tudaton kívül létezik az nincs, mert nem tudunk róla, viszont ha alkotunk róla egy gondolatot, akkor már nincs kívül, mert behoztuk a tudatba. Szóval egyedül a tudat van”.

Ezzel a kiderült tudattal jutott el a hallgató közönség oda, hogy az előadás utolsó félórájában meghallgassa András imáját és mantrázását, ami a kellően adagolt bölcsesség, tudás és derű mellé meghozta a megnyugvást is, mely a sok-sok komoly gondolat mellett igencsak jól esett mindenkinek.

Ugyan a programsorozat első alkalma már lezajlott, de a derű és az önismereti technikák újabban megismert tárházai megmaradtak. Innentől már rajtunk résztvevőkön múlik, hogy hová is tesszük ezeket a dolgokat, s milyen mélységekig vagyunk hajlandóak elmenni ahhoz, hogy alkalmazzuk is őket a sajt életünkben.

És amennyiben megtörtént ez a tavaszi agytakarítás, akkor már nem sokat kell aludnunk addig, hogy meghallgathassuk a következő kurzus előadóit, akik majd május 19-én a teremtés témájában nyilatkoznak meg az érdeklődőknek.

Addig is derűs napot mindenkinek!

 

Regőczi Lalus
www.egigeroerdo.hu

 

 

Megosztás