Lájkolom a magyar nyelvet

Nyelvi hiba?

“Pedig, értelmesek mondatok mások egyes nem. Egyes mondatok értelmesek, mások pedig nem. Ezt azért jó leszögezni itt az elején...
A mai, általánosan elfogadott nyelvészeti álláspont szerint minden, az anyanyelvi beszélők “által használt” szerkezet “helyes”. Akkor fogalmazzunk udvariasan úgy, hogy a pesti magyar nyelv erőteljes átalakulásban van, és e folyamat eredményét még nem ismerjük. Talán kínai módra izoláló nyelvvé válik a magyar, talán több nyelvvé esik szét - valószínűleg valahogy kiforrja magát. Mindenesetre a köztes állapot, amelyben találjuk magunkat, igen kaotikus, és... hm... véleményünk szerint a legfőbb jellemzője nem a rendkívül magas értelmi színvonal. Ebben az ingatag állapotban talán a közelmúlt (a nyelvterület peremvidékén ma is élő) jóval szilárdabb és egységesebb nyelvéhez nyúlhatunk vissza, amellyel egyébként - mily meglepő - tisztább gondolkodás és nyugodtabb lelkiállapot is társul.”

(A “Betűvetés” tanfolyam jegyzetéből)

Vajon mire vezethető vissza a nyelv torzulása?
Mik azok a hibák és érzelmek, amelyek miatt másképpen mondunk vagy írunk dolgokat, mint ahogyan az a legtisztább és legegyszerűbb volna.
Miért bonyolítjuk túl?

Ezek legalább annyira érdekes kérdések, mint hogy melyek a magyar gondolkodás azon jellegzetességei, amelyek a nyelvben is visszaköszönnek, valamint milyen nyelvi elemeket érdemes használnunk, hogy magyarosak maradjuk írásainkban.

Az írástanfolyamon megtudhatod az összes választ.

Megosztás