Lopkodási gyakorlat

Ezt a gyakorlatot a Természetes Nyelvtanulás Tanfolyam jegyzetei között találhatják meg a résztvevők. Ne aggódj, a feladatot nem a közeli ABC-ben kell végrehajtanod, és a szomszédod táskájában sem kell hónaljig merülnöd. Itt ugyanis egyfajta “irodalmi kleptomániáról” van szó.

Vajon mit jelent ez pontosan, és hogyan használhatod fel a nyelvtanulás során? Ha jobban belegondolsz, magad is észreveheted, hogy egy nyelv tanulása tulajdonképpen mások utánzása. Addig utánzod a más nyelven beszélők viselkedését, kommunikációs mintáit, beszédét, gondolkodását, amíg magad is rutinosan alkalmazod már azokat. Az utánzást nevezhetnénk inkább modellezésnek, de bárminek is nevezzük, egészen biztosan el kell csórni másoktól néhány nyelvi fordulatot.

Egy kis kommunikációs kitérő: Ha már a lopkodásnál tartunk, ne feledkezzünk meg a másik embertől lopkodni néhány szófordulatot, akkor is, ha az anyanyelvedről van szó. Magyarul is jól hat, csupán annyit kell tenned, hogy a másik ember beszédében megfigyeled a gyakori szavakat, s Te is elkezded használni azokat. Mint például:
"akár hiszed, akár nem"
"és a többi, és a többi..."
"tudod, hogy van az"
"nem is értem én ezt"
Vagy más, mindenki másféleképp beszél.
Ha észreveszik, lebuktál! Észrevétlen kell csinálni. Egyébként nem igazán veszik észre az emberek, ha okosan csinálod. Az egész lopkodás pedig csak részét képezi a követésnek, vagy más szóval csatlakozásnak, összhangteremtésnek. Mielőtt valakinek az arcába másznánk, előtte célszerű ráhangolódni a hullámhosszára.

A nyelvtanulásra visszatérve: Nem csak az a kérdés, hogy milyen szavakat lopjunk, és honnan, hanem hogy a frissen szerzett szajrét hogyan építhetjük be a saját tudásunkba.

Mindent megtudhatsz a Természetes Nyelvtanulás Tanfolyamon.

Megosztás