Melyik a legfontosabb mondat?


Ha egy idegen országba kerülnél, ahol olyan nyelven beszélnek,
amelyet még sosem hallottál, és
csak egyetlen mondatot ismerhetnél,
mi volna az?

Praktikusnak tűnne ez:
"Ó, a fenébe, nem tudom, hogy kerültem ide, kérem segítsen hazamenni!"

De ez is lehet:
"Jó napot, kérem segítsen, sajnos csak ezt az egy mondatot ismerem."

És ez is logikusnak tűnhet:
"Örülök, hogy találkoztunk, Te olyan kedvesnek látszol, megtanítod nekem ezt a nyelvet?"

Na, persze csak tapogatózok a sötétben, mert minden attól függ, minek vagyunk ott. Viszonylag ritkán ragadnak el bennünket az ufók, hogy egy idegen országba pottyantva egyetlen mondattal kellene boldogulnunk. Ugyanakkor egy csomó célunk lehet, amit egy új nyelven keresztül érhetünk el, és ezekhez mind különféle mondatokra van szükségünk.

Egy barátom egyszer meg akarta tanítani német barátjának, hogyan vegye fel a kapcsolatot a nőkkel, ehhez a "Tetszik a lábad." tanulómondatot választotta. Sajnos első alkalmazása során, a nyelv torzulásai és ki tudja még mi minden miatt már csak ez maradt a mondatból: "Tedd szét a lábad!". Ez is lehet igen hasznos mondat egy komoly és szókimondó párkapcsolatban, ettől függetlenül talán célszerűbb a társalgásunk egy későbbi szakaszára tartogatni, és hosszabb felvezetés után meglepetésből előrukkolni vele.

Hogy bonyolultabb párkapcsolati műveleteket is véghezvihessünk, akár mindkét mondatot is megtanulhatjuk. Sőt, sokkal többet, huszat, harmincat, vagy amennyit csak akarunk.

Bár mindenki személyre szabott célokkal rendelkezik, van jó néhány valóban praktikus tanulómondat, amelynek rajta kell lenni a listádon, és amelyekről Murányi Péter mesél majd a Természetes Nyelvtanulás Tanfolyamon.

Megosztás