Mi is az a modellezés?

Modellezés

Állandóan modellezünk, csak nem tudatosan. Modellezzük szüleinket, nagyszüleinket, testvéreinket, barátainkat, vagy filmszínészeket. Úgy is mondhatjuk, így alakítjuk ki verbális és nem verbális személyiségünket – beszédmintáinkat, gesztusainkat stb. Ennek jómagam már korán tudatára ébredtem, mivel még NLP-s tanulmányaim előtt amatőrszínész voltam. A különbség az, hogy az NLP- ben tudatosan is megcélzunk egy-egy tulajdonságot, amelynek tekintetében az általunk kiválasztott modell jobban teljesít, mint mi magunk, majd ezt – főleg tudattalan eszközökkel – megcélozzuk és rögzítjük. Ezek az eszközök elég általánosak, de egyéni, hogy kinek melyik működik a legjobban. Lehet, hogy például az a célunk, hogy rugalmasabban kommunikáljunk. Észrevehetjük, hogy ha utánozzuk egy rugalmasan kommunikáló ember gesztusait, légzésmintáját, egy-két jellegzetes hanghordozását, egyszer csak mintha „belülről ismernénk” jó kommunikációs készségének „belső magját”. Ezután átvehetjük tőle ezt az „energiacsomagot” – akár szimbolikusan, színekben vagy érzésekben – majd kipróbáljuk, hogy be tudjuk-e kapcsolni egy-egy valóságos helyzetben.

 

Aki képes képzeletben kilépni önmagából, és kívülről látni és hallani saját magát, sokkal könnyebben felveszi és elsajátítja más ember hasznos mintáit. Ezt az NLP-ben szó szerint is gyakoroljuk: fizikailag arrébb lépünk, hogy egy semleges megfigyelő, illetve egy általunk felidézett modell helyzetébe beleéljük magunkat. Van, akinek jobban megy, ha belső vagy kivetített képekre figyel, másoknak fontosabb a másik ember hangsúlya, testtartása, de finomabb szinten az is szerepet játszhat, hogy milyen meggyőződései vannak pl. a rugalmasabban kommunikáló embernek az életről, az emberekről. Legtöbbünknek valójában elég fejlett az intuíciónk ahhoz, hogy ezt magunkban vagy egy NLP-ülésen kipróbáljuk – csak talán nem merjük ilyen egyszerűen elhinni. Azt is észrevehetjük, hogyan ment már magától is jól a modellezés – például, amikor anyanyelvünket megtanultunk, vagy amikor elsajátítottunk egy fontos készséget. Általános tapasztalat, hogy ha valaki valamit jól művel (akár sportról, kertészkedésről, tudományról, vagy egy más országban beszélt nyelvről van szó), vannak példaképei – mesterek, tanítók, edzők, illetve az adott nyelvet anyanyelvi szinten beszélő emberek.

 

Kívülről úgy tűnik, hogy mindenkinek van egy határozott beszédmódja, gesztustára, míg belülről minden egyes ember elmondhatná, hogy ő kiket modellezett életének mely szakaszában. A lélektan néhány hagyományos iskolája szerint gondolhatnánk azt is, hogy nem jó, ha mindenfélét modellezéssel akarunk megoldani, hiszen akkor hol van a saját személyiségünk, hol vannak saját értékeink? Az NLP ezzel szemben a rugalmasságot hangsúlyozza, és azt, hogy gyakran inkább külső eredményeken, visszajelzéseken mérhető, hogy milyen jól működik személyiségünk, nem azon, hogy elvont módon mit képzelünk magunkról. Egy színész ideiglenesen felveheti egy számára ellenszenves karakter személyiségét is, de hosszú távon nyilván az működik használhatóan, ha olyan embertől tanulunk, aki nemcsak azt tudja, amit tud, hanem szimpatikus is nekünk. A tudattalan belépés és rögzítés, a modellezés lelke, mindig egészekben gondolkodik. Éppen ezért segít, ha tudatosan tűzzük ki célunkat (megfogalmazzuk a modellezéssel elérendő tulajdonságot). Így arra koncentrálhatunk, hogy mit is akarunk elsajátítani. Lehet, hogy kedvenc trénerünk pl. focirajongó, míg minket a futball hidegen hagy – bár a rugalmasság kedvéért nem zárhatjuk ki, hogy egy-két focimeccs végignézése segítheti pl. a munkahelyi kommunikációnkat.

 

Van úgy, hogy egy számunkra idegen ember ideiglenes modellezése segíti, hogy jobban megértsük, és a megfelelő módon kommunikáljunk vele. Ehhez nem szükséges rögzítenünk a modellezést, elég, ha belekóstolunk abba, milyen „őneki lenni”. Tanúja voltam NLP-terápián, hogy szülőknek, akik gyermekükkel akarták javítani a kommunikációt, milyen elementáris felfedezés volt, hogy a gyermek szemszögéből ők fizikailag milyen hatalmasak és milyen mély a hangjuk. Ez az egyszerű szempontváltás valóságos áttöréshez vezetett a kommunikáció javításában…

 

Melocco János
http://melocco.nnx.hu

 

Tanfolyamai nálunk:
Ericksoni hipnózis
Teljes elmés írás

 

Megosztás

Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><p><br><img><table><tr><th><td><tbody><theader><sub><sup>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről