Mit kezdesz a nyelvvel?

Ha már a nyelvtanulásnál tartunk, akkor nem árt tudni, minek is akarsz megtanulni egy nyelvet. Ha például a franciára esik a választásod, akkor annak lehet az az oka, hogy kiskorodban hallottál pár percet egy francia filmből, és annyira megtetszett a nyelv hangzása és dallama, hogy azóta mindig azt akarod megtanulni. Vagy francia barátnőd van, vagy esetleg francia szerzőket akarsz eredetiben olvasni, vagy csak mert a kedvenced a francia krémes. Ezer oka lehet ennek. És ha okod van rá, akkor láss hozzá.

Mégsem célszerű Hübele Balázs módjára beleugrani ebbe az egészbe, hanem helyette alaposan átgondolni, melyik nyelvet is akarod, mert ha például csak Moszkvában jössz rá, hogy nem olaszt, hanem oroszt kellett volna tanulni, az kellemetlenül érinthet. Bár ilyen nagyfokú tájékozatlansággal ritkán találkozhatunk, mint ahogyan Hajdúböszörményt sem a Namíb-sivatagban keressük.

Nem mindegy, hogy mire akarod használni azt a nyelvet, hogy milyen a hozzáállásod, hogy milyen eszközeid vannak, hogy van-e kedved hozzá egyáltalán, és lehetséges-e. Épp ezért, ha valóban elszántad magad, hogy megtanulsz egy nyelvet, akkor a legjobb egy célkitűzési gyakorlattal átgondolni, hogy egészen pontosan mit is akarunk elérni.

A Természetes Nyelvtanulás tanfolyamokon az NLP által meghatározott célkitűzési stratégia lépései alapján veheted fontolóra, hogy mi is a pontos célod azzal a nyelvvel, amit tanulni fogsz. Ismered az NLP 7 célkitűzési kritériumát? Remélem, igen. Ha mégsem, ezen a tanfolyamon ezt is megtanulhatod.

Természetes Nyelvtanulás
Budapest - 2013. november 9-10.
Gyere, foglald le a helyed most:
JELENTKEZEM

Figyeld a nyelvtanulásról szóló sorozatunkat a Facebookon és a Twitteren is!

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor
Mindennapi NLP

Megosztás