ONLINE VIDEÓ - Rajzoktatás gyerekeknek, 1-10 év

ONLINE 20 részes oktatóanyag Szülőknek!

 

Hogyan tanítsuk gyermekeinket rajzolni, akár már 1 éves kortól, a jobb agyféltekés kreativitás módszerének segítségével?

Egy rövid videó az oktatóanyagról:


(A filmeket készítette: CinePyrin Studios)
Ha a videó nem látható, akkor nézd meg a Youtube-on.

 

Az alábbiakról olvashatsz részletesen:

Miért született meg ez a videóanyag?
Kinek szól ez a videóanyag?
Mit tartalmaz a videóanyag?

Mitől „jobb agyféltekés” a videóanyagban található rajztanítási módszer?
GYIK

A három fejezetből álló videóanyag:
(ingyenes betekintés a videók anyagába)

1-3 éves korú gyerekek rajztanítása (90 perc)
3-7 éves korú gyerekek rajztanítása (125 perc)
7-10 éves korú gyerekek rajztanítása (85 perc)

Egyben is és fejezetenként is megvásárolható.


 

Miért született meg ez a videóanyag?

Amikor elkezdtük tanítani a jobb agyféltekés rajzolás módszerét kezdetben felnőttek jöttek a rajztanfolyamainkra. Egyre többször merült fel a kérdés, hogy lehetne átadni ezt a képességet a gyerekeknek is?

Aztán, Magyarországon elsőként, megalkottuk a gyerekeknek szóló jobb agyféltekés rajztanfolyamot és rajztábort. Azonban a tanfolyamainkra 10 éves kortól vártuk a gyerekeket, alapvetően azért, mert a gyerekrajzok fejlődésében 10 éves kortól jelenik meg az az igény, hogy realisztikusan ábrázoljanak valamit.

Mivel a gyerekeknek szóló rajztanfolyam tematikája a felsőtagozatos korú diákoknak szól ezért, a hiányt pótolva, a videóanyag az 1-10 éves korosztály rajztanításával foglalkozik. Olyan kérdésre ad választ, hogy hogyan tanítsuk gyermekeinket akár már 1 éves kortól úgy rajzolni, hogy az ovis és kisiskolás korban berögződött rajzsablonok, ne akadályozzák őket rajztudásuk kibontakozásában anélkül, hogy a gyermeki kreativitás sérülne? A videóanyag első sorban erre ad választ.

 

Kinek szól ez a videóanyag?

Első sorban az 1-10 éves korú gyerekek szüleinek.
A videó arról szól, hogy rajzoljunk együtt gyermekeinkkel, hogy tanítsuk őket rajzolni, hogyan fejlesszük rajzkészségüket, hogyan fejlesszük kreativitásukat?
A hangsúly a közös rajzoláson van.

Joggal felmerülhet a kérdés az olyan felnőttekben, akik azt hiszik magukról, hogy ők nem tudnak rajzolni: „Vajon képes leszek-e tanítani gyermekemet?” A válaszom egyértelműen igen. Ezek a rajzfeladatok egy felnőtt számára nem okoznak problémát. A videóanyag arra szolgál, hogy megtanítom a szülőt arra, hogyan tanítsa rajzolni a saját gyermekét.

Nem szükséges minden nap rajzolni a gyerekkel, elég heti egyszer, kétszer közösen leülni. Az időtartamnak sem kell nagyon hosszúnak lennie. A szülő részéről kb. 15 perc előkészületet jelent, ami legfőképp a videóanyag egyes fejezeteinek megnézéséből áll.

 

Mit tartalmaz a videóanyag?

A videóanyag három részből áll. Külön foglalkozik az 1-3 éves (bölcsis korosztály), 3-7 éves (ovis korosztály) és a 7-10 éves (kisiskolás korosztály) rajztanításával.

Az 1-3 éves korosztály rajztanításáról:

A gyerekek már 1 éves koruk körül szeretnek elkezdeni rajzolni. Azonban felnőtt szemmel, ezek csak firkálások. Körülbelül 2-3 éves korban kezdenek el jelentést kapcsolni rajzaikhoz, azonban még nincs formai és tartalmi összefüggés. Azaz irka-firkát rajzolnak, de azt állítják, hogy a képen az ott autó, baba stb.

A videóanyag első része arról szól, hogyan rajzoljunk mi felnőttek gyermekeinknek, fűt-fát-virágot-állatot-embert-járműveket.
A rajzoknak ebben a korban inkább rajzfilm szerűnek, könnyen felismerhetőnek kell lennie.

Nem cél a realisztikusság, inkább az, hogy lekössük gyermekünk figyelmét egyszerűen és gyorsan elkészíthető rajzokkal. A rajzolás mellett így képi felismerést, koncentrált figyelmet, szavakat is tanul a gyermek. Az élményből formálódik majd a beszéd és a rajztudás.

Amennyiben már 1 éves kora körül elkezdünk gyermekünknek rajzolni a videóanyagban szereplő módon, akkor a következőket tapasztalhatjuk:

 • Körülbelül 1,5 évesen már jelentést fog tulajdonítani firkáinak azzal szemben, hogy ez 3 éves kor körül szokott megtörténni. Természetesen ezt egy 1,5 éves szókincsével teszi. Baba, autó, hu-húúúúúú, cica stb. az szerepel a „rajzán”, amit már ki tud mondani.
 • 3 éves kora előtt képes lesz egyszerűbb rajzokat segítség nélkül elkészíteni, azzal szemben, hogy 3 éves korra jellemzően köröket, elipsziseket rajzolnak és elkezdenek tartalmi összefüggéseket keresni rajzuk és jelentésük között. Lányom 33 hónaposan képes volt lerajzolni a családunkat, ami pálcikaember fejekből állt.

 

Az 1-3 éves korosztály rajztanításáról szóló filmek és tartalmuk:

1.0 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása - A rajzolás készsége nem veleszületett tehetségen múlik.

A bölcsis korú gyerekek rajztanításának rövid elméleti ismertetője.
Megtudhatjuk hogyan fejlődik a gyerekek rajzkészsége ebben a korban? Mit tanulunk és mire lesz képes a gyermek, miután a videóanyagban szereplő feladatokat gyakorolják?

1.1 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ I. rész : Egyszerű állatrajzok

Olyan könnyen és egyszerűen lerajzolható állatokat tanulunk rajzolni, mint például a halak, bálna, delfin, pillangó, méhecske, pók, katica, hangya, kígyó, csiga, sün, egér.

1.2 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ II. rész : Állatok szemből rajzolva

Olyan állatokat tanulunk rajzolni, amelyek a rajzolás szempontjából hasonlóan készülnek. Azt tanuljuk meg, hogy néhány vonal megváltoztatásával, hogyan lesz a cicából oroszlán, vagy tigris. A következő állatok rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben: kutya, nyuszi, cica, oroszlán, tigris, farkas, maci, majom, malac, bagoly, tehén, bárány, kecske, elefánt, béka

1.3 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ III. rész : Állatok oldalról rajzolva

Olyan állatokat tanulunk rajzolni, amelyek a rajzolás szempontjából hasonlóan készülnek. Azt tanuljuk meg, hogy néhány vonal megváltoztatásával, hogyan lesz a lóból szamár vagy zebra. A következő állatok rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben: kutya, tyúk, kakas, kacsa, róka, farkas, ló, szamár, zebra, krokodil, zsiráf, orrszarvú, elefánt, mókus, szarvas

1.4 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ IV. rész : Autók, járművek rajzolása

A következő járművek rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben:
személyautó, mentőautó, rendőrautó, teherautó, kamion, traktor, sportautó, busz, kukásautó, vonat, motor, bicikli, hajó

1.5 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ V. rész : Virágok, gyümölcsök, fák rajzolása

A következő növények, gyümölcsök rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben: tulipán, pipacs, rózsa, margaréta, liliom, nárcisz, lombos fa, fenyőfa, pálmafa, eper, alma, körte, szilva, szőlő, narancs, citrom, banán

1.6 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ VI. rész : Emberek, életterek rajzolása

Itt azt tanuljuk, hogy lehet egyszerűen embereket rajzolni, hogyan lehet a családtagok jellegzetességeit ábrázolni.

 

 

A 3-7 éves korosztály rajztanításáról:

Rajztudásukat tekintve nagy különbség van egy 3 éves és egy 7 éves gyermek rajza között. Azonban az közös, hogy nem azt rajzolják még amit látnak, hanem azt, amit tudnak az adott dologról. Jellemző még a rajzokra az aránytalanság (az ember ugyanolyan nagyságú, mint a fa) és az irányok is véletlenszerűek (a ház teteje a ház belseje felé néz). A gyermek ézelmi- és
fantáziavilága tükröződik a rajzokon.

Ebben a korban már gyakran megkérdezik: Anya, Apa, hogy kell autót, elefántot, krokodilt rajzolni? Legtöbbször mi magunk sem tudjuk hogyan álljunk neki a rajznak.

Ebben a részben alapformákat tanulunk rajzolni, köröket, ellipsziseket, négyzeteket, cikk-cakkokat stb.
Ezekből a kezdetekben megtanult alapformákból fogjuk felépíteni a rajzainkat. Megtanuljuk, hogy minden állat, élőlény, tárgy ezekből az alapformákból 3-4 lépésből könnyen felépíthető. Ne várjuk, hogy gyermekünk egy az egyben lemásolja majd az általunk készített rajzot. Rajzolás közben alakítják ki képüket a világról.

A következőket tapasztalhatjuk majd a feladatok elvégzése után:

 • Biztonsággal fogja lerajzolni a képi alapformákat, ami az írást is előkészíti
  egyben
 • A megtanult állat/ember/tárgy formákat le fogja tudni rajzolni,
  illetve saját állat/ember/tárgy figurákat fog kitalálni, fejlesztve ezzel
  kreativitását.
 • Megtanulja, hogy a rajzolás az önkifejezés eszköze is.

 

 

Az 3-7 éves korosztály rajztanításáról szóló filmek és tartalmuk:

2.0 A 3-7 éves korosztály rajztanítása - Mindenki meg tud tanulni művészi szinten rajzolni, akinek van annyi kézügyessége, hogy tud kézzel írottan írni.

Az ovis korú gyerekek rajztanításának rövid elméleti ismertetője. Megtudhatjuk hogyan fejlődik a gyerekek rajzkészsége ebben a korban? Mit tanulunk és mire lesz képes a gyermek, miután a videóanyagban szereplő feladatokat gyakorolják?

2.1 A 3-7 éves rajzgyakorlatok

A kezdeti ráhangolódó gyakorlatok megtanítanak köröket, ellipsziseket, háromszögeket, négyszögeket, cikk-cakkokat rajzolni. Ezekből a kezdeti alapformákból fogjuk majd rajzainkat felépíteni.

2.2 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, II. rész: Ház körül élő állatok rajzolása korosztály rajztanítása¸ I. rész: Kezdeti ráhangolódó

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni a tanya állatait? A következő állatokat rajzoljuk: kacsa, csibe, kakas, egér, nyúl, cica, kutya, malac, bárány, ló, tehén, kecske.

2.3 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, III. rész: Erdei állatok rajzolása

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni az erdő állatait? A következő állatokat rajzoljuk: róka, mókus, szarvas, medve, bagoly, sün, csiga, pillangó, katica, halak

2.4 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, IV. rész: Egzotikus állatok rajzolása

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni az egzotikus vidékek állatait? A következő állatokat rajzoljuk: viziló, elefánt, orrszarvú, majom, zsiráf, oroszlán, tigris, kenguru, zebra, krokodil, puputeve

2.5 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, V. rész: Autók, járművek rajzolása

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni a járműveket? A következő járgányokat rajzoljuk: személyautók, teherautó, mentőautó, tűzoltóautó, furgon, traktor, hajó, helikopter

2.6 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, VI. rész: Életterek rajzolása

Ami körülvesz. Hogyan rajzoljunk alapformákból házat, templomot, várat, virágot, fát, napot, holdat, csillagot?

2.7 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, VII. rész: Emberek rajzolása

Hogyan ábrázoljuk az embereket? Anya, apa, gyerekek, királylány, királyfi, varázsló, törpe.

2.8 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, VIII. rész: Az érzelmi intelligencia fejlesztése

Megtanuljuk az érzelmek arckifejezésének rajzolását, mint például a derűs, vidám, csalódott, szomorú, dühös, félős arckifejezéseket.

 

A 7-10 éves korosztály rajztanításáról:

Ebben a korban már csökken a rajzban a szubjektivitás, a gyerekek próbálják úgy rajzolni a dolgokat, ahogy valóban látjuk őket. Gyakori rajzaikban az emberábrázolás, megjelenik a téri dimenzió. Szeretik mozgásban ábrázolni az élőlényeket, fiúk jellemzően harcosokat, hősöket , a lányok inkább királylányt, királyfikat rajzolnak leginkább.

Ebben a részben a rajzot közelítjük a realizmushoz. Az ovis korban berögzült rajzsablonokat, egyszerűsítéseket felváltjuk a valósághű ábrázolással. Megtanulunk figyelni, alkalmazunk néhány jobb agyféltekés rajztechnikát, mint például negatív terek fogalmának elsajátítása, begyakorlása, fejjel lefelé rajzolás stb. Megtanuljuk az arc, a szem, az orr, a száj rajzolását, megtanuljuk az érzelmek kifejezését, megtanulunk mozgásban ábrázolni emberi alakokat, térbeli dimenziókat ábrázolni, kreativitásunkat fejleszteni.

A következőket tapasztalhatjuk majd a feladatok elvégzése után:

 • Biztonsággal fog tudni arcokat és mozgásban lévő emberi alakokat rajzolni
 • Képes az érzelmeket rajzban kifejezni
 • Képes térben érzékeltetni a dolgokat
 • Rajzai közelednek a realisztikus ábrázoláshoz
 

Az 7-10 éves korosztály rajztanításáról szóló filmek és tartalmuk:

3.0 A 7-10 éves korosztály rajztanítása - Ahhoz, hogy le tudjuk rajzolni azt, amit látunk, meg kell tanulni figyelni, érzékelni és koncentrálni.

A kisiskolás korú gyerekek rajztanításának rövid elméleti ismertetője.
Megtudhatjuk hogyan fejlődik a gyerekek rajzkészsége ebben a korban. Mit tanulunk és mire lesz képes a gyermek, miután a videóanyagban szereplő feladatokat gyakorolják?

3.1 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, I. rész: A jobb agyféltekés kreativitás rajztechnikái

Megtanuljuk mire figyeljünk rajzolás közben, mit nézzünk, mit lássunk meg. Látást fejlesztő gyakorlatokat végzünk, amik segítenek abban, hogy elrugaszkodva a rajzsablonok világától realisztikusabb módon tudjunk rajzolni.

3.2 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, II. rész: Az arc ábrázolása

Hogyan rajzoljunk szemet, orrot, szájat, hajat?

3.3 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, III. rész: Az érzelmi intelligencia
fejlesztése

Megtanuljuk az érzelmek arckifejezésének rajzolását, mint például a derűs, vidám, csalódott, szomorú, dühös, félős, furfangos, döbbent, kérdő, meglepett, elgondolkodó arckifejezéseket.

3.4 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, IV. rész: A tekintet irányainak rajzolása

Hogyan rajzoljunk felfelé néző, lefele néző, oldalra döntött és profil arcokat?

3.5 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, V. rész: Az emberi alakok rajzolása mozgás közben

Hogyan ábrázoljuk az emberi alakokat mozgás közben, mint például futás, kapus állás, labda rúgása, térdelés, táncolás stb.

3.6 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, VI. rész: A kreativitás fejlesztése a rajzoláson keresztül

Kedves játék a kreativitás fejlesztésére. Rajzolok valamit..., Mit látsz benne?
Mire hasonlít? Egészítsd ki!

 

Mitől „jobb agyféltekés” a videóanyagban található rajztanítási módszer?

Mielőtt erre a kérdésre keresnénk a választ, először tisztába kell lenni a jobb agyféltekés rajzolás eszközeivel, módszereivel.

Néhány gondolat a jobb agyféltekés rajzolásról és arról, hogy szerepel ez a videóanyagban:

 • „Mindenki meg tud tanulni művészi szinten rajzolni, akinek van annyi kézügyessége, hogy tud írottan írni.” – Ahhoz, hogy tudjunk írottan írni, a kézügyességet, a finommotorikus képességeket kell fejleszteni. Az első két fejezet rajzgyakorlatai a kézügyesség fejlesztéséről szólnak. Megtanuljuk az alapformákat lerajzolni amiből az írás és a bonyolultabb rajzok készülnek.
 • „A rajzolás nem veleszületett tehetségen múlik. A kulcs a látásmódban van.” - A látás képességét már az ovisoknak szóló feladatok során elkezdjük gyakorolni. A videóanyagban az alapformák lerajzolása után megtanuljuk, hogyan tudjuk azokat a formákat úgy elhelyezni a lapon, hogy abból zsiráf, cica, bohóc stb. alakuljon ki, fejlesztve ezzel a gyermekek látásmódját, kreativitását.
 • „Ahhoz, hogy a látás képessége kialakuljon, meg kell tanulni figyelni és koncentrálni.” – A figyelmet és a koncentrálást számos eszköz segítségével lehet tanulni. Már a bölcsis korú gyermek figyelmét is hosszabb ideig le tudjuk kötni, ha részletgazdag rajzot készítünk és minden egyes részletet meg is nevezünk. (Ez a füle, orra, szája, foga, szeme, szempillája, szemöldöke, haja stb.)
 • „Meg kell tanulnunk lerajzolni azt, amit látunk. Ehhez azonban meg kell szabadulni néhány hitrendszerbeli korláttól és a berögzült sablonrajzoktól” A videóanyag gyakorlatait végigrajzolva, garantáltan nem lesz olyan gyerek, aki azt állítaná magáról, hogy ő nem tud rajzolni. A rajzsablonokból való kilépést a kisiskolás korú gyerekekkel kezdjük el gyakorolni az emberábrázolás során.

 

 

GYIK:

Én nem tudok rajzolni, hogy tanítsam akkor a gyermekem?
Nos, ez nem akadály! A videónyag segítségével először a szülők sajátítanak el néhány egyszerű formát, azután ezt már gyerekjáték lesz átadni gyermekeiknek. Nem szükséges minden nap rajzoni a gyerekkel, elég heti egyszer, kétszer közösen leülni. Az időtartamnak sem kell nagyon hosszúnak lennie. A szülő részéről kb. 15 perc előkészületet jelent, ami legfőképp a
videóanyag egyes fejezeteinek megnézéséből áll.

Szükséges-e elvégeznem a jobb agyféltekes rajztanfolyamot felnőtteknek, mielőtt elkezdem tanítani a gyerkőcöt?
Nem. A videóanyag úgy van összeállítva, hogy az önmagában is használható.

Fiam 8 éves. Csak az ő korosztályának való részt nézzem meg?
Érdemes megnézni a kisebbeknek szóló részeket is, ott is lehetnek ötletek, amiket egy nagyobb gyerkőc is tud hasznosítani.

Mi van, ha gyermekem nem tudja megrajzolni a korosztályának megfelelő rajzfeladatokat?
Semmi gond. Nézzük meg a korosztályát megelőző videóanyagot és kezdjük ott a rajztanítást. Hamar be fogja hozni a lemaradást. Fontos, hogy ne erőltessük, csak ha kedve van.

 

Felhasznált irodalom:

Betty Edwards: Jobb agyféltekés rajzolás
Hanne Türk és Rosanna Pradella: Rajzolj te is!
Corina Beurenmeister: Rajziskola gyerekeknek

Alex Bernfels: Rajziskola kis művészeknek
Szunyoghy András: Porté és kézrajzolás

Megosztás

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

hmmmm en meg ijet nem lattam 

hmmmm en meg ijet nem lattam LaughingTongue out

En probalok kepzeleten

En probalok kepzeleten szerint rajzolni de elkepzelep  es az akoris mas lesz probalkoztam en eleget de en fejlodni akarok kerem segicsenek a tovabjutasban!!

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Hozzászólás

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><p><br><img><table><tr><th><td><tbody><theader><sub><sup>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről