ONLINE VIDEÓ - Rajzoktatás gyerekeknek, 1-10 év

ONLINE 20 részes oktatóanyag Szülőknek!

 

Hogyan tanítsuk gyermekeinket rajzolni, akár már 1 éves kortól, a jobb agyféltekés kreativitás módszerének segítségével?

Egy rövid videó az oktatóanyagról:


(A filmeket készítette: CinePyrin Studios)
Ha a videó nem látható, akkor nézd meg a Youtube-on.

 

Az alábbiakról olvashatsz részletesen:

Miért született meg ez a videóanyag?
Kinek szól ez a videóanyag?
Mit tartalmaz a videóanyag?

Mitől „jobb agyféltekés” a videóanyagban található rajztanítási módszer?
GYIK

A három fejezetből álló videóanyag:

1-3 éves korú gyerekek rajztanítása (90 perc)
3-7 éves korú gyerekek rajztanítása (125 perc)
7-10 éves korú gyerekek rajztanítása (85 perc)

Egyben is és fejezetenként is megvásárolható.
Amennyiben egyben vásárold meg, jelentős árkedvezményben részesülsz!

A három fejezet együtt 24 900 Ft
amelyhez 7000 Ft értékű bónuszcsomag is jár.


Hogy mit tartalmaz ez a bónusz csonag?

 • 1.700 Ft értékű 180 rajzból álló sablon gyűjtemény – a videókban szereplő összes rajz letölthető formátumban.
 • 3.400 Ft értékű gyakorló feladatlapok ovisoknak és kisiskolásoknak, amivel lépésről lépésre űekövethetitek a videókban szereplő rajzokat
 • 1.900 Ft értékű foglalkoztató füzet ovisoknak és kisiskolásoknak, amelyből gyermeked önállóan gyakorolhatja a rajzokat a videók anyaga alapján.

A csomag megvásárolható fejezetenként is
9900 Ft/fejezet

Ajándékba jár az adott fejezethez tartozó összes letölthető anyag!


 

Miért született meg ez a videóanyag?

Amikor elkezdtük tanítani a jobb agyféltekés rajzolás módszerét kezdetben felnőttek jöttek a rajztanfolyamainkra. Egyre többször merült fel a kérdés, hogy lehetne átadni ezt a képességet a gyerekeknek is?

Aztán, Magyarországon elsőként, megalkottuk a gyerekeknek szóló jobb agyféltekés rajztanfolyamot és rajztábort. Azonban a tanfolyamainkra 10 éves kortól vártuk a gyerekeket, alapvetően azért, mert a gyerekrajzok fejlődésében 10 éves kortól jelenik meg az az igény, hogy realisztikusan ábrázoljanak valamit.

Mivel a gyerekeknek szóló rajztanfolyam tematikája a felsőtagozatos korú diákoknak szól ezért, a hiányt pótolva, a videóanyag az 1-10 éves korosztály rajztanításával foglalkozik. Olyan kérdésre ad választ, hogy hogyan tanítsuk gyermekeinket akár már 1 éves kortól úgy rajzolni, hogy az ovis és kisiskolás korban berögződött rajzsablonok, ne akadályozzák őket rajztudásuk kibontakozásában anélkül, hogy a gyermeki kreativitás sérülne? A videóanyag első sorban erre ad választ.

 

Kinek szól ez a videóanyag?

Első sorban az 1-10 éves korú gyerekek szüleinek.
A videó arról szól, hogy rajzoljunk együtt gyermekeinkkel, hogy tanítsuk őket rajzolni, hogyan fejlesszük rajzkészségüket, hogyan fejlesszük kreativitásukat?
A hangsúly a közös rajzoláson van.

Joggal felmerülhet a kérdés az olyan felnőttekben, akik azt hiszik magukról, hogy ők nem tudnak rajzolni: „Vajon képes leszek-e tanítani gyermekemet?” A válaszom egyértelműen igen. Ezek a rajzfeladatok egy felnőtt számára nem okoznak problémát. A videóanyag arra szolgál, hogy megtanítom a szülőt arra, hogyan tanítsa rajzolni a saját gyermekét.

Nem szükséges minden nap rajzolni a gyerekkel, elég heti egyszer, kétszer közösen leülni. Az időtartamnak sem kell nagyon hosszúnak lennie. A szülő részéről kb. 15 perc előkészületet jelent, ami legfőképp a videóanyag egyes fejezeteinek megnézéséből áll.

 

Mit tartalmaz a videóanyag?

A videóanyag három részből áll. Külön foglalkozik az 1-3 éves (bölcsis korosztály), 3-7 éves (ovis korosztály) és a 7-10 éves (kisiskolás korosztály) rajztanításával.

Az 1-3 éves korosztály rajztanításáról:

A gyerekek már 1 éves koruk körül szeretnek elkezdeni rajzolni. Azonban felnőtt szemmel, ezek csak firkálások. Körülbelül 2-3 éves korban kezdenek el jelentést kapcsolni rajzaikhoz, azonban még nincs formai és tartalmi összefüggés. Azaz irka-firkát rajzolnak, de azt állítják, hogy a képen az ott autó, baba stb.

A videóanyag első része arról szól, hogyan rajzoljunk mi felnőttek gyermekeinknek, fűt-fát-virágot-állatot-embert-járműveket.
A rajzoknak ebben a korban inkább rajzfilm szerűnek, könnyen felismerhetőnek kell lennie.

Nem cél a realisztikusság, inkább az, hogy lekössük gyermekünk figyelmét egyszerűen és gyorsan elkészíthető rajzokkal. A rajzolás mellett így képi felismerést, koncentrált figyelmet, szavakat is tanul a gyermek. Az élményből formálódik majd a beszéd és a rajztudás.

Amennyiben már 1 éves kora körül elkezdünk gyermekünknek rajzolni a videóanyagban szereplő módon, akkor a következőket tapasztalhatjuk:

 • Körülbelül 1,5 évesen már jelentést fog tulajdonítani firkáinak azzal szemben, hogy ez 3 éves kor körül szokott megtörténni. Természetesen ezt egy 1,5 éves szókincsével teszi. Baba, autó, hu-húúúúúú, cica stb. az szerepel a „rajzán”, amit már ki tud mondani.
 • 3 éves kora előtt képes lesz egyszerűbb rajzokat segítség nélkül elkészíteni, azzal szemben, hogy 3 éves korra jellemzően köröket, elipsziseket rajzolnak és elkezdenek tartalmi összefüggéseket keresni rajzuk és jelentésük között. Lányom 33 hónaposan képes volt lerajzolni a családunkat, ami pálcikaember fejekből állt.

 

Az 1-3 éves korosztály rajztanításáról szóló filmek és tartalmuk:

1.0 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása - A rajzolás készsége nem veleszületett tehetségen múlik.

A bölcsis korú gyerekek rajztanításának rövid elméleti ismertetője.
Megtudhatjuk hogyan fejlődik a gyerekek rajzkészsége ebben a korban? Mit tanulunk és mire lesz képes a gyermek, miután a videóanyagban szereplő feladatokat gyakorolják?

1.1 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ I. rész : Egyszerű állatrajzok

Olyan könnyen és egyszerűen lerajzolható állatokat tanulunk rajzolni, mint például a halak, bálna, delfin, pillangó, méhecske, pók, katica, hangya, kígyó, csiga, sün, egér.

1.2 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ II. rész : Állatok szemből rajzolva

Olyan állatokat tanulunk rajzolni, amelyek a rajzolás szempontjából hasonlóan készülnek. Azt tanuljuk meg, hogy néhány vonal megváltoztatásával, hogyan lesz a cicából oroszlán, vagy tigris. A következő állatok rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben: kutya, nyuszi, cica, oroszlán, tigris, farkas, maci, majom, malac, bagoly, tehén, bárány, kecske, elefánt, béka

1.3 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ III. rész : Állatok oldalról rajzolva

Olyan állatokat tanulunk rajzolni, amelyek a rajzolás szempontjából hasonlóan készülnek. Azt tanuljuk meg, hogy néhány vonal megváltoztatásával, hogyan lesz a lóból szamár vagy zebra. A következő állatok rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben: kutya, tyúk, kakas, kacsa, róka, farkas, ló, szamár, zebra, krokodil, zsiráf, orrszarvú, elefánt, mókus, szarvas

1.4 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ IV. rész : Autók, járművek rajzolása

A következő járművek rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben:
személyautó, mentőautó, rendőrautó, teherautó, kamion, traktor, sportautó, busz, kukásautó, vonat, motor, bicikli, hajó

1.5 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ V. rész : Virágok, gyümölcsök, fák rajzolása

A következő növények, gyümölcsök rajzolását lehet elsajátítani ebben a részben: tulipán, pipacs, rózsa, margaréta, liliom, nárcisz, lombos fa, fenyőfa, pálmafa, eper, alma, körte, szilva, szőlő, narancs, citrom, banán

1.6 Az 1-3 éves korosztály rajztanítása¸ VI. rész : Emberek, életterek rajzolása

Itt azt tanuljuk, hogy lehet egyszerűen embereket rajzolni, hogyan lehet a családtagok jellegzetességeit ábrázolni.

 

 

A 3-7 éves korosztály rajztanításáról:

Rajztudásukat tekintve nagy különbség van egy 3 éves és egy 7 éves gyermek rajza között. Azonban az közös, hogy nem azt rajzolják még amit látnak, hanem azt, amit tudnak az adott dologról. Jellemző még a rajzokra az aránytalanság (az ember ugyanolyan nagyságú, mint a fa) és az irányok is véletlenszerűek (a ház teteje a ház belseje felé néz). A gyermek ézelmi- és
fantáziavilága tükröződik a rajzokon.

Ebben a korban már gyakran megkérdezik: Anya, Apa, hogy kell autót, elefántot, krokodilt rajzolni? Legtöbbször mi magunk sem tudjuk hogyan álljunk neki a rajznak.

Ebben a részben alapformákat tanulunk rajzolni, köröket, ellipsziseket, négyzeteket, cikk-cakkokat stb.
Ezekből a kezdetekben megtanult alapformákból fogjuk felépíteni a rajzainkat. Megtanuljuk, hogy minden állat, élőlény, tárgy ezekből az alapformákból 3-4 lépésből könnyen felépíthető. Ne várjuk, hogy gyermekünk egy az egyben lemásolja majd az általunk készített rajzot. Rajzolás közben alakítják ki képüket a világról.

A következőket tapasztalhatjuk majd a feladatok elvégzése után:

 • Biztonsággal fogja lerajzolni a képi alapformákat, ami az írást is előkészíti
  egyben
 • A megtanult állat/ember/tárgy formákat le fogja tudni rajzolni,
  illetve saját állat/ember/tárgy figurákat fog kitalálni, fejlesztve ezzel
  kreativitását.
 • Megtanulja, hogy a rajzolás az önkifejezés eszköze is.

 

 

Az 3-7 éves korosztály rajztanításáról szóló filmek és tartalmuk:

2.0 A 3-7 éves korosztály rajztanítása - Mindenki meg tud tanulni művészi szinten rajzolni, akinek van annyi kézügyessége, hogy tud kézzel írottan írni.

Az ovis korú gyerekek rajztanításának rövid elméleti ismertetője. Megtudhatjuk hogyan fejlődik a gyerekek rajzkészsége ebben a korban? Mit tanulunk és mire lesz képes a gyermek, miután a videóanyagban szereplő feladatokat gyakorolják?

2.1 A 3-7 éves rajzgyakorlatok

A kezdeti ráhangolódó gyakorlatok megtanítanak köröket, ellipsziseket, háromszögeket, négyszögeket, cikk-cakkokat rajzolni. Ezekből a kezdeti alapformákból fogjuk majd rajzainkat felépíteni.

2.2 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, II. rész: Ház körül élő állatok rajzolása korosztály rajztanítása¸ I. rész: Kezdeti ráhangolódó

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni a tanya állatait? A következő állatokat rajzoljuk: kacsa, csibe, kakas, egér, nyúl, cica, kutya, malac, bárány, ló, tehén, kecske.

2.3 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, III. rész: Erdei állatok rajzolása

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni az erdő állatait? A következő állatokat rajzoljuk: róka, mókus, szarvas, medve, bagoly, sün, csiga, pillangó, katica, halak

2.4 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, IV. rész: Egzotikus állatok rajzolása

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni az egzotikus vidékek állatait? A következő állatokat rajzoljuk: viziló, elefánt, orrszarvú, majom, zsiráf, oroszlán, tigris, kenguru, zebra, krokodil, puputeve

2.5 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, V. rész: Autók, járművek rajzolása

Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek alapformákból lerajzolni a járműveket? A következő járgányokat rajzoljuk: személyautók, teherautó, mentőautó, tűzoltóautó, furgon, traktor, hajó, helikopter

2.6 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, VI. rész: Életterek rajzolása

Ami körülvesz. Hogyan rajzoljunk alapformákból házat, templomot, várat, virágot, fát, napot, holdat, csillagot?

2.7 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, VII. rész: Emberek rajzolása

Hogyan ábrázoljuk az embereket? Anya, apa, gyerekek, királylány, királyfi, varázsló, törpe.

2.8 A 3-7 éves korosztály rajztanítása, VIII. rész: Az érzelmi intelligencia fejlesztése

Megtanuljuk az érzelmek arckifejezésének rajzolását, mint például a derűs, vidám, csalódott, szomorú, dühös, félős arckifejezéseket.

 

A 7-10 éves korosztály rajztanításáról:

Ebben a korban már csökken a rajzban a szubjektivitás, a gyerekek próbálják úgy rajzolni a dolgokat, ahogy valóban látjuk őket. Gyakori rajzaikban az emberábrázolás, megjelenik a téri dimenzió. Szeretik mozgásban ábrázolni az élőlényeket, fiúk jellemzően harcosokat, hősöket , a lányok inkább királylányt, királyfikat rajzolnak leginkább.

Ebben a részben a rajzot közelítjük a realizmushoz. Az ovis korban berögzült rajzsablonokat, egyszerűsítéseket felváltjuk a valósághű ábrázolással. Megtanulunk figyelni, alkalmazunk néhány jobb agyféltekés rajztechnikát, mint például negatív terek fogalmának elsajátítása, begyakorlása, fejjel lefelé rajzolás stb. Megtanuljuk az arc, a szem, az orr, a száj rajzolását, megtanuljuk az érzelmek kifejezését, megtanulunk mozgásban ábrázolni emberi alakokat, térbeli dimenziókat ábrázolni, kreativitásunkat fejleszteni.

A következőket tapasztalhatjuk majd a feladatok elvégzése után:

 • Biztonsággal fog tudni arcokat és mozgásban lévő emberi alakokat rajzolni
 • Képes az érzelmeket rajzban kifejezni
 • Képes térben érzékeltetni a dolgokat
 • Rajzai közelednek a realisztikus ábrázoláshoz
 

Az 7-10 éves korosztály rajztanításáról szóló filmek és tartalmuk:

3.0 A 7-10 éves korosztály rajztanítása - Ahhoz, hogy le tudjuk rajzolni azt, amit látunk, meg kell tanulni figyelni, érzékelni és koncentrálni.

A kisiskolás korú gyerekek rajztanításának rövid elméleti ismertetője.
Megtudhatjuk hogyan fejlődik a gyerekek rajzkészsége ebben a korban. Mit tanulunk és mire lesz képes a gyermek, miután a videóanyagban szereplő feladatokat gyakorolják?

3.1 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, I. rész: A jobb agyféltekés kreativitás rajztechnikái

Megtanuljuk mire figyeljünk rajzolás közben, mit nézzünk, mit lássunk meg. Látást fejlesztő gyakorlatokat végzünk, amik segítenek abban, hogy elrugaszkodva a rajzsablonok világától realisztikusabb módon tudjunk rajzolni.

3.2 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, II. rész: Az arc ábrázolása

Hogyan rajzoljunk szemet, orrot, szájat, hajat?

3.3 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, III. rész: Az érzelmi intelligencia
fejlesztése

Megtanuljuk az érzelmek arckifejezésének rajzolását, mint például a derűs, vidám, csalódott, szomorú, dühös, félős, furfangos, döbbent, kérdő, meglepett, elgondolkodó arckifejezéseket.

3.4 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, IV. rész: A tekintet irányainak rajzolása

Hogyan rajzoljunk felfelé néző, lefele néző, oldalra döntött és profil arcokat?

3.5 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, V. rész: Az emberi alakok rajzolása mozgás közben

Hogyan ábrázoljuk az emberi alakokat mozgás közben, mint például futás, kapus állás, labda rúgása, térdelés, táncolás stb.

3.6 A 7-10 éves korosztály rajztanítása, VI. rész: A kreativitás fejlesztése a rajzoláson keresztül

Kedves játék a kreativitás fejlesztésére. Rajzolok valamit..., Mit látsz benne?
Mire hasonlít? Egészítsd ki!

 

Mitől „jobb agyféltekés” a videóanyagban található rajztanítási módszer?

Mielőtt erre a kérdésre keresnénk a választ, először tisztába kell lenni a jobb agyféltekés rajzolás eszközeivel, módszereivel.

Néhány gondolat a jobb agyféltekés rajzolásról és arról, hogy szerepel ez a videóanyagban:

 • „Mindenki meg tud tanulni művészi szinten rajzolni, akinek van annyi kézügyessége, hogy tud írottan írni.” – Ahhoz, hogy tudjunk írottan írni, a kézügyességet, a finommotorikus képességeket kell fejleszteni. Az első két fejezet rajzgyakorlatai a kézügyesség fejlesztéséről szólnak. Megtanuljuk az alapformákat lerajzolni amiből az írás és a bonyolultabb rajzok készülnek.
 • „A rajzolás nem veleszületett tehetségen múlik. A kulcs a látásmódban van.” - A látás képességét már az ovisoknak szóló feladatok során elkezdjük gyakorolni. A videóanyagban az alapformák lerajzolása után megtanuljuk, hogyan tudjuk azokat a formákat úgy elhelyezni a lapon, hogy abból zsiráf, cica, bohóc stb. alakuljon ki, fejlesztve ezzel a gyermekek látásmódját, kreativitását.
 • „Ahhoz, hogy a látás képessége kialakuljon, meg kell tanulni figyelni és koncentrálni.” – A figyelmet és a koncentrálást számos eszköz segítségével lehet tanulni. Már a bölcsis korú gyermek figyelmét is hosszabb ideig le tudjuk kötni, ha részletgazdag rajzot készítünk és minden egyes részletet meg is nevezünk. (Ez a füle, orra, szája, foga, szeme, szempillája, szemöldöke, haja stb.)
 • „Meg kell tanulnunk lerajzolni azt, amit látunk. Ehhez azonban meg kell szabadulni néhány hitrendszerbeli korláttól és a berögzült sablonrajzoktól” A videóanyag gyakorlatait végigrajzolva, garantáltan nem lesz olyan gyerek, aki azt állítaná magáról, hogy ő nem tud rajzolni. A rajzsablonokból való kilépést a kisiskolás korú gyerekekkel kezdjük el gyakorolni az emberábrázolás során.

 

 

GYIK:

Én nem tudok rajzolni, hogy tanítsam akkor a gyermekem?
Nos, ez nem akadály! A videónyag segítségével először a szülők sajátítanak el néhány egyszerű formát, azután ezt már gyerekjáték lesz átadni gyermekeiknek. Nem szükséges minden nap rajzoni a gyerekkel, elég heti egyszer, kétszer közösen leülni. Az időtartamnak sem kell nagyon hosszúnak lennie. A szülő részéről kb. 15 perc előkészületet jelent, ami legfőképp a
videóanyag egyes fejezeteinek megnézéséből áll.

Szükséges-e elvégeznem a jobb agyféltekes rajztanfolyamot felnőtteknek, mielőtt elkezdem tanítani a gyerkőcöt?
Nem. A videóanyag úgy van összeállítva, hogy az önmagában is használható.

Fiam 8 éves. Csak az ő korosztályának való részt nézzem meg?
Érdemes megnézni a kisebbeknek szóló részeket is, ott is lehetnek ötletek, amiket egy nagyobb gyerkőc is tud hasznosítani.

Mi van, ha gyermekem nem tudja megrajzolni a korosztályának megfelelő rajzfeladatokat?
Semmi gond. Nézzük meg a korosztályát megelőző videóanyagot és kezdjük ott a rajztanítást. Hamar be fogja hozni a lemaradást. Fontos, hogy ne erőltessük, csak ha kedve van.

 

Felhasznált irodalom:

Betty Edwards: Jobb agyféltekés rajzolás
Hanne Türk és Rosanna Pradella: Rajzolj te is!
Corina Beurenmeister: Rajziskola gyerekeknek

Alex Bernfels: Rajziskola kis művészeknek
Szunyoghy András: Porté és kézrajzolás

Megosztás

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

En probalok kepzeleten

En probalok kepzeleten szerint rajzolni de elkepzelep  es az akoris mas lesz probalkoztam en eleget de en fejlodni akarok kerem segicsenek a tovabjutasban!!

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Hozzászólás

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><p><br><img><table><tr><th><td><tbody><theader><sub><sup>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

Az űrlap beküldése a Mollom adatvédelmi irányelveinek elfogadását jelenti.