Processzor stratégia

A stratégia melegen jó, vagyis ha csináljuk, legalábbis egy részét. Hiába van remek vásárlási stratégiánk, ha sosem veszünk semmit. Ja, persze ez is lehet a célja a stratégiánknak.

Ha több "projektet" futtatunk párhuzamosan, vagyis nem tudunk egyszerre csak egy dologgal foglalkozni, akkor nem könnyű maximálisan kihasználni a saját erőforrásainkat. Vagyis bénázunk. S közben néha tökölünk is. Nem csoda, mert annyi mindent észben kell tartani egyszerre, hogy ide-oda pattog a figyelmünk.

Van egy elég jó stratégia arra az esetre, ha több fontos dolgot is futtatsz párhuzamosan. Például meg szeretnél írni egy hosszabb dokumentumot, könyvet vagy diplomamunkát, közben a gyereket sportolni kéne vinni, a párod szenved, mert alig találkoztok, és minden erőddel a munkádra akarsz koncentrálni. Na most ez együtt kissé komplikált, nem gondolod? Ha nyugodtan leülsz végre írni a könyvedet, a gyerek a számítógép előtt fekszik és nutellás-kakaós kenyereket zabál miközben közben növeszti a hátsóját, a párod csomagol, és nem fizetted be a telefonszámlát, holnap kikapcsolják, de Te csak írogassad nyugodtan a hülyeségeidet. Vagy: Végre a pároddal lehetsz, meghitt együttlét, sajnos több mint 20 perc, már csak a munka áll, fogy a pénz, megy az idő és totálisan eleged van az egészből. Az egyik feled a sír, a másik meg nevet, de többnyire az is csak kínjában.

Persze rengeteg részünk van, nem csak kettő (fej-tor-potroh), de nem probléma, mert képesek vagyunk ezeket valamelyest tudatosan vezérelni.

Csinálj úgy, mint a processzor. A számítógépedben. Az ugye nagyon gyorsan, egészen pontosan bazi gyorsan tud dolgokat csinálni. Azonban egyszerre csak egy dologgal tud foglalkozni. (A két magos processzor persze sokkal hatékonyabb, de ők ketten vannak.) Amikor ezer dolog történik a számítógépen, a processzor szépen beosztja az idejét és a feladatait, egy kicsit ezzel, egy kicsit azzal foglalkozik, és így kis lépésekben mindent megvalósít.

Tehát mondd meg, mi a pár legfontosabb feladatod most neked ebben az élethelyzetben, és mindegyikkel foglalkozzál rövid ideig és rendszeresen. Minden héten legyen két romantikus estéd, írj meg 30 oldalt a könyvedből, foglalkozz a munkáddal is rendesen, és vidd el végre a kölyköt az edzésre!

Az intervallumok meghatározása kritikus, a koncentráció pedig kardinális. Ez tényleg jól hangzik. Azt jelenti, ne vidd túlzásba, de ha már csinálod, csináld rendesen.

Idő:
Ha napokban tudod meghatározni, az elég jó. 2 napig a munkának élek, 1 napig a családnak. (csütörtök-péntek-szombatra javaslom) De ne legyen az idő túl hosszú, mert akkor a többi mind elmarad.

Fókusz:
Ha valamit csinálsz, a többit rekeszd ki. Majd később lerendezed őket. Az ágyban egy szót se a munkáról, a munkahelyen nincs szex, és ha a könyvet írod, a gyerek maradjon csendben. Ez nem szigor, hanem szervezés kérdése.

Ezzel a stratégiával biztosan célba érünk, vagy ha mégsem, akkor is, mi mindent megtettünk.

Megosztás