Stenger Györgyi: Belemerülés

Belemerülés

Erről a szóról sok minden eszembe jut. Belemerülni valamibe, amilyen mélyen csak lehet. Egy könyv olvasásába, rajzolásba, zenehallgatásba, táncba, játékokba, sétába az erődben és még mennyi sok mindenbe bele lehet feledkezni. Szinte megszűnik a
világ. Ezt a tökéletes élményt nevezte el Csíkszentmihályi flow-nak.Hogyan lehet flow állapotba jutni? Szerintem NLP-vel:)

Két állapot van vagy flow-ban vagyok vagy nem. Mit tehetek, ha A-ból B-be akarok jutni? Erőforrásokat gyűjtök az útra, mielőtt elindulnék. Ilyen hasznos erőforrások a kreativitás, a kitartás, az összeszedettség, a motiváció, a lelkesedés és még sok minden, amiről azt gondolom, szükségem van ahhoz, hogy elérjem a célom. És ez el is tart egy darabig. Arra nem is gondolok, hogy a flow állapot eléréséhez nem kell erőlködni, hanem egyszerűen megengedhetem magamnak, hogy belelépjek és a lehető legteljesebben átéljem.

Könnyű azt mondani, hogy egyszerűen csak lépj bele, és éld át. Kérdés, hogyan csináljam? Az NLP egyik legcsodálatosabb módszere a „Mély, belső átalakulás” pont erről szól. Hogyan érhetem el a legrövidebb idő alatt azt a létállapotot, amiért sokan
éveken keresztül kitartóan meditálnak.

Miért nem könnyű mindenkinek belelépni? Mert sok ember kívülről szemlélődve éli az életét. Észre sem veszi, hogy elhalad mellette. Ez is két állapot, két különböző nézőpont: benne vagyok az élményben, vagy kívülről látom magamat és az eseményeket. Mi az, hogy belülről vagy kívülről élem az életemet? Hogy benne vagyok egy élményben, vagy külső szemlélőként tekintek rá? Ha figyeled a saját és mások fiziológiáját, elég könnyen rájöhetsz arra, hogy a két állapot közül melyikben vagy, vagy vannak mások, mivel nagyon eltérő a fiziológiája.

Az az ember, aki nincs a testében, általában sovány, arcbőre fehér vagy halovány. Inkább hátra dől, és nem nagyon szereti, ha közel mennek hozzá, ha megérintik. Még a hangszíne is fakó. Gyakran kezdi a mondandóját azzal, hogy az ember… Az emberek többsége ezt a létmódot nem tudatosan választotta. Előfordulhatott valamilyen megrázó esemény gyermekkorában és védekezésképpen elhagyta a testét, hogy ne kelljen újra átélni a kellemetlen élményt. Őket segíteni lehet abban, hogy újra kapcsolatba kerüljenek érzéseikkel, miután sikerült semlegesíteni a traumatikus élményeket.

Aki benne van a testében, színesebb az arcbőre, bizonyos helyzetekben akár el is pirul. Testalkata inkább gömbölyű, válla kerek. Általában egy kicsit előrehajol, mert fontos a másik közelsége. Kézmozdulatai puhák, hangja mélyebb, beszéde lassúbb, halkabb. Több szünetet tart, hogy megérezze milyen hatása volt annak, amit mondott. Szívesen közel enged magához másokat és természetesnek veszi az érintést, akár az ölelést is.

Ez a két állapot természetesen átjárható. Mivel minden viselkedés hasznos valamilyen környezetben, nem állítom azt, hogy mindig érdemes belülről megélni az élményeket. Én például a fogorvosnál, amíg matat a számban, „házon kívül vagyok”.
Csak ha már elkészült, vagyok hajlandó belülről is érzékelni, hogy jól dolgozott-e.

Vegyünk néhány olyan élményt, amelybe nemcsak nagyon jó, hanem hasznos is belemerülni. Itt van például a csúcsteljesítmény, amikor a maximumot akarom kihozni magamból. A mi kultúránkban a jelentős eredményeket a magas hegycsúcsok szimbolizálják. Ezért beszélünk csúcsteljesítményről, ha valaki különösen eredményes. Általában a sportban szoktak csúcsokat döntögetni. Vajon csak a sportolóknak, hegymászóknak, tudósoknak, művészeknek és topmenedzsereknek van szükségük arra, hogy képesek legyenek csúcsteljesítményt nyújtani? A válasz természetesen nem. Hiszen bizonyos élethelyzetekben mindannyian ki akarjuk hozni magunkból a legtöbbet – legyen az egy vizsga, állásinterjú vagy egy ünnepi vacsora.

 

A másik fantasztikus élmény, ha valaki küldetése által vezérelt életet él. Küldetésed megismerni életre szóló befektetés. A legtöbb embernek nincs küldetéstudata. Helyette foglalkozása, karrierje van. Iskolába jár vagy dolgozik. A küldetésed valahol
lényed legmélyén rejtőzik, és csak belülről ismerheted meg. Csak akkor, ha bele mersz merülni. Ha ismered a küldetésed, a saját céljaidat követed, örömmel tölt el a folyamat és a végeredmény egyaránt. Életutad olyan szenvedéllyel tárul eléd, amely
lényed minden idegszálát energiával tölti fel. Ez az igazi flow élmény!

Ha Téged is foglalkoztatnak ezek a gondolatok és kapcsolatba akarsz kerülni legmélyebb értékeiddel, merülj bele KÜLDETÉS IRÁNYTŰ tréningünkbe!

 

Stenger Györgyi
nlpakademia.hu

 

 

 

Megosztás