Who speak here Jimmy language?

Témánk a nyelvtanulás. Ez alkalommal kettő részletet olvashatsz Murányi Péter "Szóbagoly" c. levélsorozatából:

Ha!1

Előttünk tetszetős sapkájú kőmanók ácsorognak nagy tömegben, a levegő kellemesen párás, és titokzatos érzések lengedeznek Földanyánk belsejében. Hallgatagon ülünk a padon, kétszáz méter mélyen a Föld felszíne alatt. A színhely Új-Mexikó, a Carlsbad-cseppkőbarlang hatalmas termeinek egyik kisebb zuga, a látvány, a hangulat elbágyasztottak, kissé fel kell dolgozni az élményeket.

Hirtelen japán pár tűnik fel a folyosó felől. Árnyékos padunk mozdulatlanságba meredt családját észre sem véve a kőképződményekhez sietnek. Csattognak a fényképezőgépek, a férfi valamit mond a nőnek. Kamasz öcsém, minden hangok utánzója gondolkodás nélkül ismétli. Minden egyezik, mintha csak magnófelvétel lenne, a hangszín, a hangerő, a dallam, a sebesség. Mi már ismerjük a hangokat fakasztó képességét, s nem annyira lep meg e furcsa kitörés, de a japánok lélegzete eláll. Néhány percig eltart, amíg kézzel-lábbal sikerül meggyőznünk őket, hogy négyen együttvéve nem tudunk egyetlen szót sem japánul. Mosolygó, izgatott szabadkozással hátrálnak. Vajon mit jelenthetett?

1: igen (japán)

Who speak here Jimmy language?

Jaime a vancouveri magyar barátaim egyik legjobb cimborája volt. A híre megelőzte, és nem is csalódtam: a városban tett látogatásom ideje alatt hamarosan felbukkant. Noha már nyolc éve Kanadába költözött Közép-Amerika valamelyik kis országából, az angol nyelvet igen sajátos módon művelte: Elöljárókkal és hasonló jelentéktelen szavakkal nem bajlódott, ehelyett célratörő, többnyire egyszótagú főneveket és igéket tett egymás után kissé egyéni, ám egy idő után némi konzisztenciát mutató módon, miközben lelkesen gesztikulált és sokat nevetett. Angol társalgási kísérleteim mocsárba fulladtak, a Dzsimi néven bemutatkozó kis ember többnyire nem is igen válaszolt a különös szavakat és bonyolult hangokat tartalmazó hosszú mondataimra.

Meglehetős ideig tartó frusztráció után furcsa gondolatom támadt. Mi lenne, ha a maga módján próbálnék beszélni vele? Csak holtbiztos, hogy mérges lesz, amiért kigúnyolom. A kíváncsiság azonban szerencsére erősebbnek bizonyult a félelemnél. Némi időhúzás után végül nyeltem egyet, és hasonlóan éneklő stílusban megkérdeztem: Dzsimi! Te mikor megy bolt?

Te akar jön? – nézett rám minden különösebb meglepetés nélkül.
Én akar megy később. Te kocsi megy?
Én nagy kocsi megy, sok hely van – villant fel büszkén a szeme.
Élénk beszélgetésbe kezdtünk, amelyet magyar barátaim némi elképedéssel, de látható tetszéssel figyeltek. Nem nézték ki belőlem, hogy tudok dzsimiül!


Ha még nem olvastad a 24 részes Szóbagoly sorozatot, akkor most is feliratkozhatsz rá itt:

Keresztnév: *
Email: *

 

 

Ha érdekel a természetes alapokon nyugvó nyelvtanulás, akkor lehetőséged van megtanulni azt:

Természetes Nyelvtanulás
Budapest - 2013. november 9-10.
Október 18-ig koránkelő kedvezménnyel jelentkezhetsz.
Gyere, foglald le a helyed most:

JELENTKEZEM

Megosztás