Családállítás - Sorsmodellezés

 

Sorsmodellezés – Családállítás

„Aki nem ismeri el és nem vállalja a kötődést, az kötésben marad!”
Wilfried Nelles: 57.o.

Minden ember életében előfordulnak olyan események, történések, reakciók, amelyekről nem tudja pontosan megállapítani, hogy miért pont azt tette, miért éppen úgy cselekedett vagy reagált. Néha esetleg úgy érzi, hogy mindent megtesz egy bizonyos ügy érdekében, az erőfeszítései mégis hiábavalóak. Vannak olyan minták, amelyek csak úgy ismétlődnek maguktól, pedig már körbejártunk minden lehetséges önismereti, spirituális lehetőséget, néha enyhülnek ezek a minták, de aztán, újból felütik fejüket ezek a régi minták, amik ki tudja honnan jönnek.

Bert Hellinger olyan világra szóló forradalmi módszert dolgozott ki, amely egy egészen új szemszögöt nyújt az emberek számára, hogy bepillanthassunk – később meg egy „Maradandó boldogságot„ elérve – egy olyan világba hív minket, ahol azt látjuk, amiben igazán élünk. Ez a mélyen transzba ejtő kifejezés azt rejti magában, hogy egy olyan térben találjuk magunkat, ahol a saját lelkünkben élő legfontosabb szereplőkkel találkozunk.

A teljesség igénye nélkül kiemelem azokat a módszereket, amelyek megelőzték a családfelállítás kidolgozását: NLP , Tranzakció-analizis, Gestalt-terápia. Virginia Satir-féle családszobor, Janov-féle primerterápia. Utoljára említem azt az első inspirációt, ami elindította Hellingert ezen az úton. Afrikában élt, mint missziós, ahol találkozott a zulukkal, akiknél megfigyelhette, hogyan gyógyítják egymást a törzsi közösségben. Gyógyításnál mindig összeülnek egy nagy körben, a klán egésze részt vesz az ilyen alkalmakkor. A legfontosabb az volt, ahogy csöndben nagyon figyeltek egymásra. Mi történik ilyenkor és mi az a hiedelem, ami itt megvalósul?

::Jelentkezési lap::

Miről is szól ez az egész?

A családot, mint egészet szemléljük, és a családban mindenkinek van egy saját helye. Ez a családi lélek szintjén működő erő, ami az ember legmélye. Ha családban bárki sérül, meghal, vagy nem kap elég figyelmet, elismerést és szeretetet, akkor ez az egész felbomlik és mindenki érintett lesz a családi tudattalan térben. Ilyenkor az történik, hogy egy ponton valaki - általában egy újonnan jött családtag, aki új energiát hoz a családi rendszerbe - belép annak az érintett családtagnak a helyére, aki ily módon ki lett rekesztve családi fészekből. Miért lép be? Kérdeztem én, amikor elkezdtem kutatni a miérteket? Miért csak így lehet fenntartani az egyensúlyt? Az összetartó erő – amit szeretetnek szoktak leginkább hívni – olyan erős, hogy nem hagyja, hogy bárki kimaradjon, és inkább a saját helyét feledve a másiknak segít, felajánlja szolgálatait.

Az odatartozás joga. a családfelállítás egyik alappillére a három közül. A második alappillér, a hely törvénye, a szülők és az ősök tisztelete. Csak akkor tudjuk a saját életünket elfogadni és élni, ha a szüleinket is elfogadtuk és tisztelettel nézünk fel rájuk. Ez általában teljesen tudattalan szinten működik és nem lehet valakit akaratból tisztelni. Ha ez a két pont együtt hat, akkor már a szálak összegabalyodhatnak és a szeretet önmagában nem tudja visszaállítani az igazi egyensúlyt, mert a szeretetnek rendre van szüksége ahhoz, hogy harmonikus lehessen és szabadon áramolhasson.

A harmadik szabály az adok-kapok egyensúlya. Ezt jól megfigyelhettük, most Karácsonykor, amikor az adás és a kapás öröme együtt volt jelen az életünkben és megfigyelhettük, hogy kinek volt jó adni, kinek nehéz és így tovább. A párkapcsolatokban működő erők szoktak olyan csapdát rejteni, ahol ennek a kényes egyensúlya könnyen felborulhat és elveszítheti a lényegét a kapcsolat egésze.

Hogyan történik egy állítás?

Körben ülünk. Körülbelül tízen vagyunk. Valaki kiül mellém, Ő az állító. Ha van konkrét problémája, akkor elmondja, ha nincs, akkor én kérdezek. Aztán megkérem őt, hogy válasszon képviselőket, például édesanyjának, magának és a testvérének. Az Állító bekíséri a térbe őket, majd leül mellém. Akkor elkezdődik egy folyamat. Most az ő tudattalan terét látjuk kivetítve a szereplő által képviselt mintáival és megvárjuk, amíg elkezdenek lassan mozogni, vagy elmozdulni. Vannak mondatok, amelyek ilyenkor nagyon fontosak. Kimondatlan, erős mondatok. Ezeket a vezető elmondatja a képviselőkkel. A folyamat egy pontján a főszereplő beáll a helyére, és már nem kívülről nézi a saját lelkét, hanem részt vesz a saját történetében. Persze akkor is benne van, mikor kívülről nézi, csak éppen passzívan.

Általában egy állítás vége katartikus hatású lehet, de hatásában akkor is nagyon erős és hatásos, ha az illető azt nem érzi. Ezeket a dolgokat nem mindig lehet látni, hiszen rejtve vannak. Amikor felszínre törnek, az maga csoda. A tudatos szinten jelentkező problémák egy tudattalan szinten már elindultak a megoldás útján. Van, aki tudatos szinten aggódik, hogy mi lesz, ha egy csoport ismeretlen ember hallgatja meg személyes, intim problémáját, - miközben mélyebben a lélek szintjén megszületett benne gyógyulásra vezető döntés.

Hellinger azt mondja, hogy ő nem kitalálta ezt a módszert, hanem megtalálta. Mintha elveszett volna és ő rátalált. Kicsit leporolta, és olyan formában tárta az emberek elé, ami pont befogadható és használható lett. És a módszer maga nyitott, nincs vége, hanem folyamatosan és organikusan fejlődik alakul, akár az élet.


Tanfolyam díja:

Az állítónak: 10 000 Ft
Képviselőnek: 2 000 Ft

Helyszín és időpont

2011. április 23.
Budapest, Újpesti jógacentrum, Újpest, Virág u. 22.
2011. május 7.
Budapest, Harappa Jógastúdió, XIV. ker. Telepes u. 68. ( Bosnyák térhez közel)

Tréner: Melocco T. Anna

::Jelentkezési lap::

Megosztás