Az Ericksoni hipnózis alapjai

Nyílt tanfolyam

Budapest

Várható időpont: 2019. tavasz
Tréner: Murányi Péter

2 napos tanfolyam
Mindkét napon: 9:30-17:00
  

Díjak és kedvezmények


Nagy Belső Utazás kedvezmény: - 2000 Ft
(A Nagy Belső Utazás résztvevőinek! Erről a programról itt olvashatsz.)
 

Ezen a tanfolyamon kezdők is könnyedén megtanulhatják az ericksoni kommunikáció, a más tudatállapotokat elősegítő szuggesztív nyelvi minták alapjait.

A tanfolyam célja, hogy játékos eszközökkel megtanuljunk egy csomó konkrét nyelvi módszert (azok legfőbb nyelven kívüli hátterével egyetemben), hogy tapasztaljuk és érzékeljük, hogyan is fejtik ki hatásukat a valóságban – illetve, hogy el is kezdjük az ilyen minták begyakorlását, és feltérképezzük, hogyan lehet azokat még jobban alkalmazni.

 

Ki volt Erickson? Mi az az ericksoni kommunikáció?

Dr. Milton H. Erickson a XX. század leghíresebb hipnoterapeutája volt, aki emberek ezreinek segített új alapokra helyezni életét, viselkedését, gyógyulását. Súlyos betegségéből gyógyulva először saját életében figyelte meg, hogyan képes közvetlenül szót érteni a tudattalannal. Később orvosként és gyógyítóként egyre többet alkalmazta a saját maga által fejlesztett hipnoterápiás módszert.

Erickson csak részben volt tudatában annak, konkrétan hogyan is működnek sugallatai. Hipnotikus nyelvi és viselkedésmintáiról kétkötetes tanulmányt írt John Grinder és Richard Bandler, az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) két alapítója.

Erickson többnyire transzba – megváltozott tudatállapotba – ejtette azokat, akik hozzá fordultak, bár olykor egy-egy elejtett megjegyzése is sokat lendített a hozzá fordulók állapotán. Grinder és Bandler észrevette, hogy az Erickson által alkalmazott nyelvi minták minden szuggesztív kommunikációban megtalálhatók – tehát nemcsak a megváltozott tudatállapotokban –, így például a reklámban, a politikai szövegekben, a tehetséges pszichológusok, edzők, a jó szülők vagy barátok segítő megjegyzéseiben, vagy éppen a vallás és a filozófia szövegeiben – és ott is hatást fejtenek ki, nem csupán a formális hipnózis (vagy transz) keretén belül. Sőt, hamarosan arra a következtetésre jutottak, hogy felnőtt verbális kommunikációnk nagy részében sugallatokat adunk – csakhogy ennek nem mindig vagyunk tudatában. Így azt sem mindig tudjuk, milyen irányban befolyásoljuk mások tudattalanját, vagy éppen a sajátunkat.

Mire jó egy ericksoni tanfolyam?

- Itt megtanulhatjuk és begyakorolhatjuk a hipnotikus kommunikáció alapelveit és legfőbb nyelvi mintáit, valamint azt, hogy milyen nem-verbális háttérben alkalmazhatjuk leghatásosabban a hipnotikus kommunikációt.

- Megfigyelhetjük saját magunkon és társainkon az ericksoni minták hatását.

- Megtanulhatjuk észrevenni az ericksoni mintákat mindennapi életünkben, külső forrásokban (pl. reklámszövegek, politikai propaganda stb.), illetve saját magunk mindennapi kommunikációs mintáiban. Ez igen mulatságos és szórakoztató folyamat.

- Tanfolyamunkon ezt annak gyakorlásával sajátítjuk el, hogy kis csoportokban kipróbáljuk a tanult nyelvi és viselkedésmintákat, hogy transzot – révületet, vagyis némileg megváltoztatott tudatállapotot – idézünk elő társainkban. Az ilyen ericksoni eszközökkel elősegített állapot felhasználható gyógyulásra, mélyülésre, önismeretre, az életünk fölötti irányítás elmélyítésére, önmagunk vagy mások motiválására és egyebekre.

HANGOSCIKKEK:
A következő podcast anyagok az Ericksoni hipnózisról szólnak:
1. Szűcs Tibor beszél a saját élményeiről
2. A róka és a nyuszika (beszélgetés Murányi Péterrel)
3. A róka és a nyuszika (a beszélgetés 2. része)

A hangoscikkeket itt is elérheted.


 


Budapest

Jelenleg nincs meghirdetett időpont2 napos tanfolyam
Mindkét napon: 9:30-17:00

Díjak és kedvezményekNagy Belső Utazás kedvezmény: - 2000 Ft
(A Nagy Belső Utazás résztvevőinek! Erről a programról itt olvashatsz.)
 


Tréner:
Murányi Péter
kultúraközi tanácsadó, kommunikáció-, NLP- és nyelvtanár, tolmács, fordító


Kiknek ajánlott, vagy használható ez a tanfolyam?

Segítő foglalkozású embereknek, tanároknak, orvosoknak, pszichológusoknak, terapeutáknak különösen ajánlatos, úgyszintén azoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak, betegekkel vagy idős emberekkel, továbbá azoknak, akik önismereti tanfolyamot vagy tréninget tartanak, de azoknak is hasznos és szórakoztató, akik egyszerűen szeretnének jobban kommunikálni a körülöttük levő emberekkel, munkatársaikkal vagy éppen saját magukkal – vagy esetleg egyszerűen érdekli őket a nyelv, a kommunikáció természete a gyakorlatban.


 

További gyakori kérdések:

Mivel foglalkozunk és mivel nem foglalkozunk ezen a tanfolyamon?
E tanfolyam fókusza a kommunikáció és a tudatállapotok kapcsolata. Ezt gyakoroljuk, ezt járjuk körül, mégpedig a tapasztalat (és a nyelvtudomány) megalapozott módszereivel. Nem foglalkozunk a világról alkotott hittételek vagy elméletek, világmodellek igazolásával vagy cáfolatával, vallással, filozófiával, mágiával (a külső valóság közvetlen befolyásolásával), bár megtanuljuk annak alapjait, hogyan elemezhetők az ilyen közlések is a hipnotikus kommunikáció szempontjából.

A hipnózist nem csak erre képzett orvosok vagy pszichológusok, pszichiáterek használhatják?
Az ericksoni transz és az ericksoni minták alkalmazása nem minősül „hivatalos hipnózisnak”, amit az orvosok, pszichiáterek tanulnak. (Az ilyen szakember is elmélyítheti azonban meglevő gyakorlatát a hipnotikus nyelvi minták tanulmányozásával és begyakorlásával.) Az orvosi vagy egyéb hivatalos képzéssel nem rendelkező embernek a magyar törvények szerint nem szabad gyakorlatát egyszerű hipnózisként feltüntetnie vagy hirdetnie. Használhatja azonban az ericksoni hipnózis, ericksoni transz vagy az ericksoni minták, illetve az NLP-s transz kifejezést.

Lehet-e hipnózissal manipulálni az embereket?
Igen, ez történik például a televízió kiváltotta transzban, vagy a reklám esetében. Az ericksoni hipnózis ennél lényegesen jobb, hiszen itt az illető saját céljainak eléréséhez vetjük be az ericksoni módszereket, míg például a televízió és a reklám általában elsősorban a hirdetők vagy a politikusok céljait szolgálja.

Mik azok a sugallatok?
Olyan kommunikációs minták, amik a felszínen látszólag a világról szólnak, valójában – mélyebb szinten – rejtett parancsokat is tartalmaznak, vagy legalábbis meghatározott irányba viszik az ember figyelmét.

Felismerhetők-e a sugallatok pusztán nyelvi formájuk alapján?
Igen, és a tanfolyam után a reklámokból és a propagandaszövegekből is jobban kitűnnek, észrevehetőbbé, átlátszóbbá válnak.

Ezen a tanfolyamon azt is tanuljuk, hogy mitől lesz meggyőzőbb egy sugallat – a sugallatot jól átadó belső állapot megjelenítése hangszínben stb.

ITT még többet megtudhatsz az ericksoni nyelvi mintákról.

BudapestNagy Belső Utazás kedvezmény: - 2000 Ft
(A Nagy Belső Utazás résztvevőinek! Erről a programról itt olvashatsz.)
 

 

Tréner:
Murányi Péter
kultúraközi tanácsadó, kommunikáció-, NLP- és nyelvtanár, tolmács, fordító

 

Megosztás

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
tibi képe

Esik szó olyan technikákról,

Esik szó olyan technikákról, amellyel gyorsan lehet valakit transzba vinni, de a kézrántásos hipnózisról nem hallottam eddig. Üdvözlettel: Szűcs Tibor

Jó napot kívånok! Ezen a

Jó napot kívånok! Ezen a tanfolyamon megtanítják a kézrántásos hipnózist,amivel egy pillanat alatt mély állapotba kerül az ember? Válaszát köszönöm!

tibi képe

Mi a különbség a tv és a jó

Mi a különbség a tv és a jó film között? Ha a tv és a film között különbséget teszünk, akkor tudni kellene (ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni lehessen), hogy mi megy a tévében. Híradó, valóság show vagy mulatós ereszd el a hajam?

Minden ilyesmi egyfajta transzot okoz. Minél nagyobb baromságot nézünk, annál passzívabbak vagyunk közben. Ha a híradót nézzük, ott egy az egyben megszabják a transz irányát - vagyis nem te vagy az irányító.

Egy jó film az teljesen más.

Egy jó könyv az is más. Ott sokkal jobban dolgozik az agyad, hiszen nincsen minden legyártva előre készen neked: képek, hangok, stb. Könyv esetében saját magad alkotod meg ezeket a dolgokat.

De a könyvek sem mind jók.

Szeretném megkérdezni: mi a

Szeretném megkérdezni:

mi a különbség a tv kiváltotta transz-állapot és a jó könyv, film stb "fogyasztásakor" fellépő "megszűnikavilág" állapot között?

Az nem transz?

tibi képe

Kedves

Kedves Kismama!

Természetesen, hiszen ezen a tanfolyamon csakis pozitív, támogató sugallatokat kaphat.

Üdvözlettel:

Szűcs Tibor

Szeretnem megkerdezni, hogy

Szeretnem megkerdezni, hogy kismamak elvegezhetik-e a tanfolyamot? koszonom!

Ebben az országban mindenki

Ebben az országban mindenki tanítani, gyógyítani akar . Valójában arról van szó, szeretne boldogan és egészségesen élni !

Ennek elérée ennél egyszerúb !

Érezd jól magad !

Légy hálás azért amid van !

Örülj a másik ember sikerének !

Segíts tölled telhető módon !

Légy hálás érte neked adatott meg a lehetőség, hogy segíthettél !

Akard hogy Isten  ( univerzum ) megadja neked amire szükséged van !

"Bármit kértek megadatik"

Vigyáz mit kívánsz másnak , magadnak !  Laughing

KÖSZÖNÖM

tibi képe

Még annyit tennék hozzá, nem

Még annyit tennék hozzá, nem csak Richard Bandler adhat NLP oklevelet. És ez valóban más tanfolyam, az oklevél az NLP Alap- (ez a Practitioner) és a Mestertanfolyam (Master Practitioner) elvégzéséért jár.

igen köszönöm sokat segített

igen köszönöm sokat segített a válasz, így egyérételmű, az NLP kifejezés használatával kapcsolatban az zavart meg, hogy

 

"

"A License NLP oklevél milyen tevékenységekre ad lehetőséget?

Richard Bandler által kiadott licence oklevél arra ad lehetőséget, hogy a végzett Practitioner és Master Practitioner a napi élete és munkája során alkalmazza az NLP-t. Ezt reklámozni is lehet. Ezekkel a végzettségekkel tanítani viszont nem lehet az NLP-t, ezt csak NLP Tréneri végzettséggel lehet végezni."

 

Írja az NLP intézet. a szövegből úgy értelmeztem, mintha más különben nem lehetne, bár nyilván ez egy rövid és teljesen más tanfolyam, mint a fent említettek... Szívesem megosztanék néhány vendégeimel NLP technikákat, amiket a magyar nyelvű könyvekben olvastam. Fontos számomra a jogkövető magatartás és nem szertnék a jövőben ebből kellemetlenséget. 

tibi képe

Kedves Érdeklődő! Az

Kedves Érdeklődő!

Az ismereteket fel lehet használni természetesen, de ez a 2 napos képzés nem ad semmilyen diplomát vagy jogosítványt,  ha ilyenre volna szükség.

 A krityálygömbös kifejezés azt jelenti, hogy a kristáygömböt csupán szóban, nyelvi elemekkel és egyéb gesztusokkal alkotjuk meg, valójában azonban nincs a kezünkben vagy előttünk ilyen tárgy.

Az NLP kifejezést pedig bárki használhatja, ehhez nem kell semmilyen papír. 

Remélem, tudtam segíteni!

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor 

Szép estét

Szép estét mindenkinek!

 Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha a tanfolyam elvégzése után az itt szerzett ismereteimet felhasználhatom-e főállásom mellet valamilyen kiegészítő tevékenységre, mivel olvastam, hogy a II. tanfolyamon pl. "Kristálygömb vagy más eszköz használata csupán ericksoni mintákkal"  ez mit jelent?:)

 

A másik kérdésem pedig egy formaság csupán: "NLP-s transz" kifejezés használata hirdetésekben. Az NLP kifejezést nem csak a pratioiner-ek használhatják?:) Azért kérdem, mert ha hirdetni szeretnék, akkor nyilván célszerű hangzatos kifejezést használni, jogosít e a tanfolyam elvégzése valamilyen "cím" használatára?

 

Előre is köszönöm szépen a választ:)

Viki B. képe

Kedves Zoltán, biztos vagyok

Kedves Zoltán,

biztos vagyok benne, hogy az ericksoni nyelvimintákat is jól tudnád hasznosítani coachként.

Ha megfelel az időpont, nincs is más dolgod, mint jelentkezni a tanfolyamra!

 

Üdvözlettel:

Bürge Viki

  Sziasztok! Nagyon érdekes

 

Sziasztok!

Nagyon érdekes lehet ez a tanfolyam! Remélem, el tudok majd menni rá!Smile

Nagyon hasznosnak találom az NLP-t a coachként végzett munkámban is! Ezzel a tanfolyammal szeretném kibővíteni, illetve elmélyíteni a tudásom a fantasztikus Milton Erickson technikáiban.


Iványosi-Szabó Zoltán 

 

http://fokuszcoach.hu/

Viki B. képe

Szia! Sajnos, még nem kaptam

Szia!

Sajnos, még nem kaptam új időpontot, de remélem, hogy októberben lesz tanfolyam.

 

Üdv.:

Viki

Szai Viki! Mikorra tervezitek

Szai Viki!

Mikorra tervezitek az E. hipnózis tanfolyamot? Lehet rá jelentkezni valahol, mert még csak a májusi jelentkezési lap van fenn a neten.

Köszönöm Viki! Én is remélem,

Köszönöm Viki!

Én is remélem, hogy sikerül részt vennem rajta. Várom az új időpontot.

Viki B. képe

Szia! Előre láthatólag ősszel

Szia!

Előre láthatólag ősszel lesz megint ez a tanfolyam.

Remélem akkor meg fog felelni az időpont, és ott tudsz lenni rajta!

Üdv.:

Bürge Viki

Kedves Tibi! Sajnos májusban

Kedves Tibi!

Sajnos májusban nem vagyok Magyarországon, de az Ericksoni hipnózis alapjai és a tanfolyam folytatása is érdekel. Mennyi esély van rá,hogy ebben az évben megismétlitek a tanfolyamokat?

tibi képe

Kedves

Kedves Benedek!

Reklámszövegíráshoz az NLP és Erickson hipnotikus nyelvi mintái nagyszerű erőforrást jelentenek. Az értékesítésben ugyanez érvényes. Az önmegvalósítás akkor nagy témakör, hogy természetesen itt is segítséget jelenthet, a cél elérése ugyanez a kategória.

A magánéletben azért hasznos, mert itt is rengeteget kommunikálunk, az ericksoni hipnózis pedig alapvetően a kommunikációnak egy kifinomult módja.

Tibi

Kedves Tibor! Az iránt

Kedves Tibor!

Az iránt érdeklődöm, hogy a tanfolyam hasznos azoknak is, akik reklámszövegírással foglalkoznak és értékesítésben dolgoznak? Segít-e az önmegvalósításban, cél elérésében magánéletben?

Köszönöm

Benedek

Viki B. képe

Kedves Érdeklődő, a tanfolyam

Kedves Érdeklődő,

a tanfolyam nem akkreditált így tudtommal nem lehetséges ez sajnos.

Érdeklődnék, hogy szakképzési

Érdeklődnék, hogy szakképzési hozzájárulás terhére jelentkezhetünk e a tanfolyamra.

tibi képe

Szia Dia! Hát persze, úgy

Szia Dia!

Hát persze, úgy van, ahogy írod! :) Minden tanfolyamnál, ahol van helyfoglaló.

Tibi

Sziasztok! A következő

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:

Ha jelentkezem a tanfolyamra, és befizetem az 5000 ft foglalót, akkor már rajta leszek a résztvevők listáján?

Mivel májusban lesz,április elején fogom a maradék összeget utalni,így is részt vehetek a tanfolyamon ugye?
És ez gondolom az összes ilyen tanfolyamra érvényes,már ami a későbbi időpontokat illeti.

Köszi

Dia :-)))

tibi képe

Talán a hétvégén már

Talán a hétvégén már tudni fogok valamit!

Szia Tibi! Érdekelne ez a

Szia Tibi! Érdekelne ez a tanfolyam, várható, hogy a közeljövőben sikerül indítani egyet? Már nagyon várom, hogy fent legyen az oldalon egy dátum is... :))) ! Dia
tibi képe

Nem szerepelt a terveinkben,

Nem szerepelt a terveinkben, de mindent elkövetek, hogy legyen az idén, mert sokan szeretnék ezt a tanfolyamot.

Ha sikerül összehozni, itt lehet majd jelentkezni - és a Twitteren meg a hírlevélben is kimegy az információ.

Ez a tanfolyam engem is

Ez a tanfolyam engem is nagyon érdekelne! Ha indul azt remélem hírlevélben jelzitek :D
tibi képe

Nem biztos, hogy ebben az

Nem biztos, hogy ebben az évben is megrendezésre kerül a tanfolyam, de még tárgyalunk Murányi Péterrel - ha mégis meghirdetjük, az időpont felkerül erre az oldalra.

Üdvözlettel: Szűcs Tibor

Érdekelne a tanfolyam,

Érdekelne a tanfolyam, 2010-ben legközelebb mikor lesz?
Köszönettel Kónya-Tóth Gabriella konyatoth@gmail.com

tibi képe

Továbbítottuk a kommentet

Továbbítottuk a kommentet Murányi Péter felé, remélem, hamarosan internet közelébe kerül, és válaszol. A fenti cikkben a nevére kattintva egyébként elég sok minden kiderül róla...

Szeretném tudni, hogy az

Szeretném tudni, hogy az elöadó, Murányi Péter a Milton Erickson Gesellschaft melyik kihelyezett tagozatán és milyen tanfolyamot végzett. Ugyan ez a kérdésem a ZIST-re vonatkozóan is.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><p><br><img><table><tr><th><td><tbody><theader><sub><sup>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről