Nézőpontok

Egy bizonyos szempontból nézve nagyon is szerencsés, hogy ennek a hónapnak a nézőpontok témáját választottuk. Más szempontból nézve semmi értelme. A harmadik szempontból mondhatni, ez a kérdés indifferens, ami pontosan annyiban különbözik a semlegestől, hogy jobban hangzik. Ezt a kifejezést főként akkor használjuk, amikor az alapvető fontosságú dolgokat is inkább úgy mondjuk, hogy kardinális.

Az, hogy valami jó vagy rossz, többnyire csak nézőpont kérdése.
Sosem rajongtam a vajas-mézes kenyérért, különösen gyerekkoromban nem, de egyszer rettentő éhes voltam, és délután a konyhán kiraktak pár tálca vajas-mézes kenyeret. Azt hiszem találó kifejezés a szörnyen élveztem, de tényleg, rettentő finom volt akkor.

NLP módszer, nézőpontok, olvasó nő

Az NLP három nézőpontot különböztet meg.
Bemutatom neked, melyik az a négy:

1. Saját szemszöged:
Amikor a saját szemeddel látod az eseményeket, a saját füleddel hallod, a saját bőrödön tapasztalod meg a dolgokat. (És ha akarod, a saját orroddal szagolhatod, meg a saját ízlelőbimbóiddal ízlelheted is)

2. A másik ember nézőpontja:
Neki ez az egyes, Neked viszont a kettes. A bináris számrendszerben is ábrázolhatnánk, de sajnos ez tök fölösleges, szóval hagyjuk ki. Ez azt jelenti, képes vagy a másik ember bőrébe bújni, az ő fejével gondolkozni, hogy a lehető legteljesebben átérezd és megértsd őt és a helyzetét. Ez a nézőpont tulajdonképpen empátia.

3. Megfigyelői nézőpont:
Ez a nézőpont azt jelenti, hogy azonosulsz egy külső semleges megfigyelő nézőpontjával.
Érzelmektől mentes, rendkívül tárgyilagos és tiszta képet kaphatsz így egy problémáról.

4. Meta-nézőpont:
Ha képes vagy gyakorlottan, rugalmasan és könnyedén váltogatni az első hármat, akkor a meta-nézőpontot valósítod meg. Ez a legjobb.

Persze az NLP nézőpontjain kívül az is sokat számít, kihez hasonlítod magad bizonyos helyzetekben. Ha folyton a dúsgazdag szomszédhoz hasonlítod magad, akkor nyomorultul érezheted magad a panelban. 
Ha azonban a fejlődő országok éhező millióira gondolsz, akkor elégedetten tekered feljebb a konvektort, miközben zsíros kenyeret majszolsz lilahagymával. Így a nézőpontok arra is megtanítanak, hogy becsüld meg, amid van.

A nézőpontok az egészséges énkép kialakításában is szerepet játszanak. Ha túl magas lovon ülsz, azt hiheted körülötted forog a világ, s nem veszed észre magad alatt a nagyszerű emberi értékeket sem. Talán évek óta képtelen vagy kimászni egy sáros keréknyomból, és csak arra vársz, hogy egy kamion keresztülgázoljon rajtad. Becsüld meg magad, és másokat is.

Légy önmagad, ha benne akarsz lenni a mában, de láss valaki más szemével, ha meg akarod érteni őt. Figyelj arra is, hogy ne becsüld le és ne is értékeld magad túlságosan nagyra, mindig a megfelelő nézőpontból értékeld önmagad és jelenlegi helyzeted.

Hogy mire jó ez az egész? Az nézőpont kérdése.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>