A metafora csodája - Kettővel kevesebb.

A metafora csodája

Történetek a változáshoz

A metaforák a legklasszabb és legrugalmasabb módszerek közé tartoznak az NLP-ben. A metafora egyszerűen egy történet, amelybe NLP gyakorlatokat vagy változásra ösztönző sugallatokat rejtettünk.

A metaforákkal vagy történetekkel egyszerűen enelpézhetsz másokkal, csoportosan vagy egyedül.

Az egyszerűnek látszó történetek méyreható sugallatokat tartalmazhatnak a változáshoz. Ha a gyakorlatot egy történetbe ágyazod, az pont olyan, mintha egy kanál cukrot tennél az orvosságba, hogy az könnyebben lemenjen.

A most következő történetek a metaforák művészeinek néhány valódi mesterétől származnak. Norma és Phil Baretta Milton Ericksonnál tanultak hipnózist még mielőtt az NLP megjelent volna. Erickson hipnotikus nyelvi mintáik képezték az alapját az NLP összes későbbi hipnotikus nyelvi mintájának és folyamatának. A történetek a két mesternek egy programjából származnak, amelyből mára már szinte semmilyen anyag nem maradt fent.

Ezek az esetek közvetlen az élő program alatt lettek rögzítve. A változás metafóráinak megalkotására vonatkozó alapelvek, amelyek itt megfogalmaztak, bármilyen területe érvényesek - nem beszélve arról, hogy a történetek olvasása önmagában is élvezetes.

Üdv:
Tom

(Ezekkel a szavakkal ajánlotta Tom Dotz, az NLP Comprehensive elnöke a most következő beszámolót.)


Esettanulmány #4.
Pakold ki a csomagod: Kettővel kevesebb (Two more less)

(A fonológiai* kétértelműség felhasználása)

Norma: Az egyik kedvenc esetem az egyik legjobb barátunkkal kapcsolatos, aki egy orvos, egy ortopéd sebész, aki már résztvett a tanfolyamainkon, tehát elég jól ismeri a munkánkat. Együtt utaztunk. Vele és a feleségével Bécsben találkoztunk, a repülőtéren vettük őket fel.

Phillip: Ez volt az első európai útja.

Norma: Pakolja ki a csomagjait, egyiket a másik után. Tudod, hogy egy személynek csak 2 csomagot szabad vinnie? Ők fejenként néggyel utaztak.

Nagy autónk van, egy Volvo, nagy csomagtartóval, mégis 2 bőrönndel ültek a hátsó ülésen. Nem sejtettük még, hogy az a két bőrönd remek rejtett utasításokra ad majd lehetőséget.

Ugyanis amikor visszatértünk az útról, kiderült, hogy a barátunk rákos. A húgyhólyagjában keletkezett a daganat. Azt mondta nekünk: "Most ne próbáljátok ki rajtam a kis trükkjeiteket, mert azok közé a fickók közé tartozom, akik Szent Bernadett szindrómában szenvednek. Másokkal meg tudom csinálni, de rajtam már nem működik.

Tudjátok, mi az a Szent Bernadett? Ő volt az a fiatal francia lány, aki felfedezte a Lourdes-i csodálatos vizet, és aztán, amikor öreg lett és beteg, és őt is el akarták vinni oda, akkor azt mondta: "Ó, az nem nekem való."

Ezt Szent Bernadett szindrómának hívom, mindenkinél működik, de rajtam nem fog. Nem szenvedek ettől, Uram, Szent Bernadett nem vonatkozik rám. Amit én csinálok, az rajtam is működik.

Egyszerre csak hajthatatlanná vált, és nem engedte meg, hogy foglalkozzunk vele. De a felesége azt mondta neki: "Menj be a kórházba, és tedd meg, amit megtehetsz!"

Mit kezdjünk ezzel a fickóval? Brilliáns elme. A legbrilliánsabb, akit ismerek. Rendkvül ügyesen bánik a szavakkal. Valamit ki kell találnunk, amivel túljuthatunk ezen.

A barátunk római történelmet is tanult, igazi római történelem-őrült volt. Vagyis tisztában volt vele, mit jelent az, ha a hüvelykujjunkat felfelé fordítjuk. Mégis, ha ezt nyíltan tettük, csak annyit mondott: "Na neee..."

Ilyen volt a személyisége, rendkívül ellenkező. Hát bemegyünk hozzá, az ágya végéhez állok, és felemelem a hüvelykujjam, de feltűnés nélkül. És Phil ugyenzt teszi. Vagyis minden mozdulatunkat felemelt hüvelykujjal tettük.

Bemegyek, és azt mondom neki: "Figyelj, legközelebb, amikor Európába megyünk -mert nagyon várom már a következő utat-, kevesebb csomagot kell hoznod."

"Európa" - mondja, "semmi kedvem Európára gondolni". Erre én: "Csomag, csomag, nem Európa, kevesebb csomagot kell hoznunk, igazából kettővel kevesebb csomagot kell hoznod." "Igen, igen, igen. - mondja ő.

Phillip: Mert ezekkel ült a hátsó ülésen.

Mindketten: Két csomag a hátsó ülésen.

Phillip: Mert ezekkel ült a hátsó ülésen. És ő egy keresztrejtvény-őrült. Én meg beírtam pár megoldást neki. És mondtam is: "Most már kettővel kevesebbet kell megcsinálnod." És visszadtam neki, és ő még mindig nem vette észre.

Norma: Van, aki nem érti, miről beszélünk?

Phillip: Kettővel kevesebbet kell megcsinálni. Kettőt megcsináltam neki.

[A fordító megjegyzése: A kettővel kevesebb angolul így hangzik: "Two more less." Ha azt mondom, kisebb daganat, az ugyanígy hangzik, csupán az írásmódja más: "Tumor less." Ez egy lefordíthatatlan nyelvi játék, a haladó ericksoni hipnotikus nyelvi mintát azonban a magyar nyelvben is használhatjuk. Pl. ha a gyereknek azt mondjuk: Várj, rád szállt egy légy, jó lesz elhessegetni. A rejtett üzenet ebben az esetben: légy jó.]

Norma: Kettővel kevesebb. Aztán otthagytuk. Rendkívül népszerű orvos, mindenki szereti ezt a fickót. Ezért szóltunk az embereknek: "Ha bementek, anélkül, hogy bármit is mondanátok, igyekezzetek mindenképpen úgy vinni a tálcát, hogy a hüvelykujjatok felfelé áll!" Amikor visszamentünk, azt mondta: "Haver, valamit csináltok, tudom, hogy csináltok valamit!" "Mi nem csinálunk semmit." "Csináltok. Tudom, hogy csináltok. Nagyon gyanús nekem, hogy az egész kórházat rávettétek, hogy csináljon valamit velem."

Phillip: Vegye be a gyógyszereit, doktor!

Norma: Így hát meggyógyult, hála Istennek. Visszament dolgozni, és eltelt hat hónap. Ez alatt a hat hónap alatt folyton azt kérdezgette tőlünk: "Norma, Phil, kérlek, tudom, hogy csináltatok valamit! Mit csináltatok?"

"Soha, soha. Még ha tettünk is valamit, akkor sem tudnánk megmondani, de miért is csinálnánk ilyesmit? Egyértelműen megmondtad, hogy ne csináljuk. Mi pedig nagyon odafigyeltünk rá, hogy mit mondasz nekünk." "Nem, tudom, hogy csináltatok valamit."

Hat hónap múlva egy délután a csörög a telefon, a lányunk veszi fel, mert mi épp a rendelőben voltunk. Aztán jón a lányunk, és kopog. Tudja, hogy nem zavarhatja a rendelést, de kopog. Kinyitom az ajtót, és így szólok: "Mi van?" Ő pedig azt válaszolja: "Isten van a vonal másik végén."

Azt mondom: "Ó, ez Jordan". "Mindkettőtöket akar. Azonnal." Bocsánatot kérünk a pácienstől, akivel dolgozunk. A telefonhoz megyünk. Én az egyik vonalon, Phil a másikon.

"Mindketten ott vagytok?"

"Igen."
"Igen."

"Kettővel kevesebb." BENG. - és lecsapja a kagylót.

Phillip: Végre a tudatos részbe is betalált.

Norma: Felfogta.

*A fonológia vagy fonematika a nyelvtudománynak az az ága, amely a beszédhangoknak a nyelvi rendszerben elfoglalt helyét és szerepét vizsgálja, szemben a fonetikával, amely egy adott nyelv beszédhangjainak a leírásával foglalkozik. (forrás: Wikipedia)

Fordította: Szűcs Tibor
Eredeti cikk: http://www.nlpco.com/2009/11/magic-of-metaphors/#U
Megjelent: 2009. november 6.

Szeretnél e-mailben is megkapni a cikkeket?
Keresztnév : *
Email : *

További NLP Comprehensive fordítások

Megosztás

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Jelen esetben nem a

Jelen esetben nem a történelmi részletek a fontosak, hanem hogy ezzel a mozdulattal a tudatalattiját sikerült a dokinak alaposan rákattintani a lényegre.
Míg tudatosan azon gondolkodott, hogy "mér kettővel kevesebb", a tudatalattija pontosan értette a dolgot, mivel a hüvelykujjas trükkel szegezték szépen a doki homlokára belülről az infót, éppen a harmadik szeme elé...
Fél év alatt meggyógyult.

Eccerűen Zsééééniális!!!!

Ez nagyon ütős! És nagyon

Ez nagyon ütős!
És nagyon egyszerű!
Mint egy pofon!

Ergo tuti hatásosnak kell lennie!

A jövőben alkalmazni fogom!

tibi képe

Szerintem ők a másik

Szerintem ők a másik változatot ismerik, ami szerint a győzelmet jelenti a felfelé álló hüvelykujj. Egyébként igazad van, valóban félreérthető, én pl. ezt találtam:

"Az igazság az, hogy a hüvelykujjmozdulatot illető szavak, a pollice verso értelmezésére már túl sok tintát pazaroltak. De a legújabb kutatások szerint a nézők, Néróval együtt, mellük felé böktek a hüvelykujjukkal, amikor a legyőzött halálát kívánták, ha viszont jelt adtak rá, kíméljék a szerencsétlent, akkor fordították lefelé a hüvelykujjukat, vagyis a közhiedelemmel ellentétben a lefelé mutató ujj éppen a gladiátor életét jelentette."

Ebben nincs is felfele...

Egyébként ez nem is olyan fontos, hiszen:
"és felemelem a hüvelykujjam, de feltűnés nélkül."

Vagyis igazából ez a tudattalannak szólt, nem is biztos, hogy a másik észrevette. Közben elhangzik a varázsige, és ha a rögzítés működik, bármikor meglátunk egy felfelé emelt hüvelykujjat (nem kell észrevenni tudatosan) azonnal megérkezik a tudattalanba a "two more less" üzenet, ami megint csak egy kódolt metafóra, látszólag semmi köze a gyógyuláshoz. Felfelé tartott hüvelykujjal gyógyítható a beteg :o)

Tumorless az daganatmentest

Tumorless az daganatmentest jelent. Okos, jol kitalaltak a nyelvi jatekot. En viszont a romai dolgot nem ertem. Mit akartak a feltartott huvelyk ujjal? Thumbs up a romaiaknal a halalt jelentette a lefele pedig a kegyelmet, ellentetben a mostani thumbs up: OK hasznalattal szemben.

Én ezt nem nagyon

Én ezt nem nagyon értettem, de mind1...
fresia_dm képe

Szuper történet!

Szuper történet! Legalább olyan jó, mint Murányi Péter tréningje! Szerencsére én is ott lehettem! Dinnyés Márta NLP mester
tibi képe

A nyelv ereje és a

A nyelv ereje és a gyógyítás.

A fenti történet remekül példázza, hogy a gyógyíthatatlan betegség közel sem gyógyíthatatlan, s hogy képesek vagyunk a legegyszerűbb, legjátékosabb módon üzenetet küldeni a tudattalan elme számára. Ahogyan Tom Dotz nevezi: a metafora csodája.

Igen, ez tényleg csoda. Arra azonban már rég rájött Richard Bandler és John Grinder, hogy a csodának szerkezete van...

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><p><br><img><table><tr><th><td><tbody><theader><sub><sup>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről