Az NLP és az Agykontroll kapcsolata

Az NLP és az Agykontroll kapcsolata

 

Többen kérdezték tőlem, milyen kapcsolatban állnak egymással, illetve mik a hasonlóságok és a különbségek az agykontroll és az NLP között. Az a kérdés is többször felmerült már: érdemes -e megismerni az NLP-t egy gyakorlott agykontrollosnak?

Nézzük először a hasonlóságokat:

 • Mindenek előtt az NLP-ben is - csakúgy, mint az agykontrollban -, kulcsfontosságú a pozitív hozzáállás. Az NLP-sek úgy mondják, a probléma helyett mindig a cél legyen előttünk.
 • Az agykontroll egy kiváló problémamegoldó módszer, amelyet az élet bármely területén alkalmazhatsz. Az NLP szintúgy.
 • Mindkét módszer a tudattalan elménken keresztül éri el a változást, s így a jobb agyféltekénket célozza meg elsősorban. (Bár az NLP-nek másfajta módszerei is vannak)
 • Mindkettőben kihasználjuk azt, hogy az agyunk kiválóan kezeli a szimbolikusan, metaforikusan megfogalmazott dolgokat.
 • Mindkét módszerben kulcsfontosságú a vizualizáció.
 • Az agykontroll és az NLP is egy gyakorlatias, bárki számára könnyen megérthető, megtanulható és önállóan alkalmazható módszer, nem kell semmiféle orvosi vagy pszichológiai ismeretekkel rendelkeznünk hozzá.
 • Mindkét módszer szerint saját magunk irányítjuk a saját életünket.
 • Az agykontrollban a 3-ról 1-re módszer segítségével egyszerűen szintünkre mehetünk, a háromujj-technika segítségével pedig gyakorlatilag azonnal alfa hullámra hangolhatjuk az agyunkat. Az NLP hasonló számtalan hasonló lehetőséget kínál fel, hogy meghatározott kiváltó ingerekkel előhozzunk egy belső erőforrást vagy kívánt lelkiállapotot. (Az NLP-ben ezeket rögzítéseknek nevezzük.)
 • Az agykontrollban is "visszamehetünk az időben", és az NLP-ben is gyakran vándorolunk az "életfonalunk" mentén, erőforrásokat vihetünk a jövőbe, de akár a múltba is.
 • Mindkét módszerben "programozunk".


Különbségek:

 • Az agykontrollban erőteljes az elmék közötti láthatatlan kapcsolat, a kollektív tudatalatti jelenléte, pl. amikor másokat gyógyítunk, másoknak üzenünk nagy távolságból, vagy számunkra ismeretlen információt kérünk. Az NLP-ben ilyen nincs, viszont a közvetlen kommunikációban felbecsülhetetlen értékű eszközöket kínál, megtanít minket arra, hogyan teremtsünk másokkal kapcsolatot, hogyan lépjünk be a partnerünk világába észrevétlenül, mégis tiszteletteljesen, hogy ezáltal létrejöjjön közöttünk az összhang. Ezenkívül az NLP - ahogyan azt a nevében található "L" mutatja - erősen lingvisztikus, a nyelvi minták, kérdések, "varázsigék" óriási tárházát kínálja fel, ami óriási segítség számunkra a kommunikációban. A nyelvi mintákon kívül persze még számtalan hasznos dolgot tanulhatunk, pl. a másik ember szemmozgásának megfigyeléséből tudhatunk meg információkat.
 • Az agykontrollban kulcsfontosságú az alfa állapot, és - bár az NLP is alkalmazza a mélyebb tudatszinteket - pl. az általam tartott NLP tanfolyamon is vannak meditációk -, de az NLP olyan módon szól a tudattalan elménkhez, hogy nincs szükség hozzá meditációra, hogy elérjük a kívánt változást. Persze a gyakorlatok közben, miközben nyitott szemmel járkálunk pl. a teremben, és közben beszélünk egymáshoz, ugyanúgy kialakulhat egyfajta módosult tudatállapot, de ez mégsem ugyanaz az alfa állapot, amit az agykontrollban alkalmazunk.
 • Az agykontroll is ad egyfajta útmutatást az élethez, ami már önmagában megváltoztathatja az életünket, gondolok itt a pozitív hozzáállásra, önmagunk életének a kezünkbe vételére és a másoknak való segítségnyújtásra. Az NLP viszont az úgynevezett előfeltevések elfogadásával ennél sokkal összetettebb, teljesebb útmutatást adhat az életünkhöz, s ha ezeket elfogadjuk, az élet "megnyílik" előttünk, a régebben lehetetlennek tűnő dolgok varázsütésre elérhetővé válnak a számunkra.
 • Az agykontrollban alfa szinten segítségül hívhatunk egy, az adott kérdésben "szakértő személyt". Az NLP lehetőseget ad arra, hogy egy másik ember viselkedését - aki valamiben kiemelkedő -, lemodellezük, és ezáltal magunk is kiemelkedő teljesítményt nyújthassunk abban a dologban.
 • Az agykontrollban vizualizáció során a képeket mozgatjuk, esetleg elszürkítjük. Az NLP-ben a képekkel rengeteg dolgot megtehetünk, sőt, ugyanígy változtathatjuk az érzéseket és a hangokat is. Ezeket szubmodalitásoknak hívjuk, amelyeket külön hétvégéken tanítanak az NLP tréningek keretében.


Összefoglalva:


Az agykontroll és az NLP két gyakorlatias, a hétköznapi ember számára is önállóan használható módszer. Mindkettő rendkívül hatékony, valóban működik és tudományos alapokon nyugszik. Mindkettő mélyen emberi módon közelíti meg a problémáinkat, céljainkat.

Aki ezeket a módszereket használja, óriási, pozitív változásokat ér el az életében.

A két módszernek vannak hasonló vonásai, mégis sokban különböznek. Ha egy agykontrollos megismerkedik az NLP-vel, az katalizátorként fog hatni az által használt agykontrollos módszerekre. Ugyanígy, ha egy NLP-s megismerkedik az agykontroll-lal, az egy újabb dimenziót jelent majd az életében.

Én magam mindkettőt aktívan használom. Amit itt olvastál, az nem más, mint az én szubjektív véleményem. Ugyanakkor érdemes rajta elgondolkodni, hogy Domján László számtalan NLP-s könyvet adott ki, "A hatékony tanulás mesterfogásai" című csomagjában többször merít az NLP módszereiből, és ő maga is végzett NLP tanfolyamot. Ugyanígy Paul Scheele, aki az NLP-s alapokon nyugvó elképesztő Fotoolvasás módszer megalkotója (és aki Domján László hangján szólal meg a magyar villámolvasó tábor számára), szintén agykontroll oktató.

Én a helyedben nem tétováznék. Itt most nem az agykontrollról vagy az NLP-ről van szó. Ez az egész Rólad szól!

::kapcsolódó cikk a Harmoneten::

Megosztás