Piaci mimikri (1.)

Piaci mimikri (1.)

- Jupó elmélkedései a világról és önmagáról -

Pár napja egy városon haladtam keresztül. Volt ott aztán sokféle látnivaló, szép épületek, érdekes kézművességeket hirdető cégérek és persze régmúltat idéző romok, emlékek. Azonban a helyi nevezetességek helyett engem első utam a piacra vezetett. Ha valahol, akkor ott igazán megvan minden, amit az adott településről tudni érdemes. Elsősorban az emberek.

Órákig tudom nézni az embereket. Figyelem a járásuk, a megjelenésük, a testtartásuk és persze próbálom kitalálni, hogy miként is érezhetnek. Erre sokszor igen könnyű ráérezni, mert egyszerűen csak azt kell csinálnom, amit ők tesznek. Vagyis, hogy pontosabb legyek, nincs más dolgom, csupán leutánozni a ritmusukat, a mozgásukat, vagy csak egyszerűen az arckifejezésüket.

Ez a leutánozás a természetben is jelen van, szóval nem emberi találmány, de igencsak hasznos. Habár a mimikri jelenség a természetben jobbára alkalmazkodás a környezethez, megtévesztés, rejtőzködés vagy elrettentés formában jelenik meg. Azonban mi emberek ezt másképpen is használhatjuk, ha jól megfigyeljük egymást.

El sem tudnánk képzelni, hogy mennyi minden kifejeződik egy ember arcán. Jómagam is akkor döbbentem rá, amikor éppen nagy ráérésemben figyelni kezdtem az arcokat és megpróbáltam leutánozni azt, amit láttam. Játszottam, és meg kell, hogy mondjam, remekül szórakoztam, és ha lehetőségem van rá, akkor igyekszem sokszor ily módon játszani, mert nem csak hogy mulattat, de még tanít is. Önmagamról. Olyan személyiségeket ismerek meg ezáltal magamban, amikről nem is gondoltam, hogy létezhetnek. Persze többnyire addig léteznek, amíg benne vagyok a „szerepben”, de volt olyan helyzet is, amikor teljességgel felismertem önmagamat is egy-egy ilyen arckifejezésben. Ilyen esetekben rendszerint igencsak elmélázom, mert van úgy, hogy egy olyan arcomat ismerem fel, amit bizony addig nem. Volt eset, amikor édesapámat fedeztem fel magamban, vagy épp nagymamámat, de arra is volt példa, hogy a szomszédunkban élő favágó jelent meg bennem. Ezen a felismerésen nagyon eltöprengtem, mert még álmomban sem jutott volna eszembe, hogy ilyen sokat tanultam volna tőlük gyermeki éveim során.

Ahogy ott álltam a piac forgatagában és újfent figyeltem az embereket valami bizsergető érzés futott át rajtam, miközben ismét bevillantak felmenőim jellemvonásai. Mindegyikük más és más karakter volt és pontosan ezért nem is értettem korábban, hogy olykor-olykor miért veszem elő a tőlük tanult arcokat és a hozzájuk tartozó viselkedési mintákat. Éreztem magamban, hogy nagyon dolgoznak az agytekervényeim – szinte már a kattogást is hallottam, ahogyan a kerekek forognak a fejemben. Képek jelentek meg.

Legutóbbi játékom során ugyanis egy olyan város piacán voltam, ahol az emberi karakterek sokszínűsége már-már példa lehetett volna a világ sokszínűségére. Rengeteg személyiségjegyet ismertem meg. Voltam peckesen járó úr, aki igencsak fentről nézte a körülötte lévő embereket. Voltam fáradt öregasszony, kinek arcán egész élete megrekedt a ráncok között, miközben a bölcsesség magvai is ott vártak már, hogy végre szárba szökkenhessenek. Voltam durcás kisgyerek, aki hiába is próbálkozott szüleinél elérni, hogy megvegyenek neki egy fajátékot, semmi nem hatotta meg őket. Aztán meg voltam ravasz, hízelgő árus, akit semmi nem akadályozott meg abban, hogy mindenféle trükköt bevethessen, hogy eladja a silány portékáját is szinte olyan áron, mintha a legnagyobb minőséget képviselné az adott darab. Persze még órákig tudnám mesélni a különböző karaktereket, mert rengeteg arcot láttam és játszottam el, köztük még a bánatos asszonyt, ingerült férfit, szerelmes lánykát, majd szerelmes ifjút is.

Az írás folytatását ITT olvashatod.

Regőczi Lalus
www.egigeroerdo.hu

Az összes Jupós cikk itt.

 

 

Megosztás