metafora

Mozgás Metaforák - Andrew T. Austin-nal

Gödör? Mókuskerék? Zsákutca? Szorítanak a határidők? Unod a
taposómalmot?

2011. augusztus 13-14.
1094 Budapest, Angyal u. 26. a Corvin Hotel Főnix terme

Mindennapjainkban gyakran találkozunk ilyen és ehhez hasonló „akadályokkal”. Metaforikus leírásaink azonban nem a véletlenek szüleményei, sőt nem is csak az aktuális nyelvhasználat követését jelentik. Metaforáink a tudattalanunkban jönnek létre és ezen a szinten hatnak ránk, tudattalanunk kincsestárának, nyelvi mintáinak a része.

Amikor olyanokat mondunk, hogy „be vagyok havazva”, „elúsztam a munkámmal”, „rám telepszik a főnököm” vagy „a munkatársaim levegőnek néznek”, ilyenkor egy mélyebb tudatbeli „elképzelésünknek” adunk hangot.

Vajon teljesen bele kell-e törődnünk abba, hogy „összecsapjanak felettünk a hullámok”? Csak nem eleve elrendeltek a „zsákutcák, az „útvesztők” és a „kutyaszorítók”? Nem tehetünk semmit, ha „levegőnek néznek minket”? Tényleg csak az
előttünk álló hét „túlélése” lehet a célunk?

Szeretnéd érteni, hogy „merre mozdulj”?

Andrew T. Austin ezen a 2 napos tréningen megmutatja, hogyan vedd észre saját magadnak állított korlátaidat és a belőlük kivezető utat. Hogy hogyan is csinálja azt itt meg is nézheted:
DVD of Andy Austin doing a client session using Metaphor of Movement

Sikerült beindítani a fantáziádat?
Ha igen akkor azért, ha nem, akkor pláne ott a helyed!

::Jelentkezési lap::

2011. augusztus 13-14.
1094 Budapest, Angyal u. 26. a Corvin Hotel Főnix terme

Részvételi díj: 200,- Euro

Jelentkezési határidő: 2011. július 31.

Hálaadás

Tom Dotz, az NLP Comprehensive igazgatója ezekkel a szavakkal vezette be a következő írást:
“A megfelelő hozzáállás az egyik alapvető tétele az NLP-nek. Ebben a kedves történetben Steve Andreas elmondja, hogyan lehetséges a tapasztalatainkból és lehetőségeinkből a lehető legtöbbet kihozni a megfelelő hozzáállással és személyes szűrőink beállításával.“

És valóban, a saját nézőpontunk jelentősen formálja életünk, hiszen ez dönti el, hogy valamit lehetőségként vagy veszteségként, örömként vagy fájdalomként élünk meg. Kérlek, fogadd szeretettel a most következő rövid történetet!

Szűcs Tibor


Hálaadás

Írta: Steve Andreas

Van egy történet egy öreg földművesről az 1860-as évekből, akinek a földje a nyugati út mentén feküdt a Közép-nyugaton, amelyen a bevándorlók is érkeztek. Mivel az útnak ezen a részén az öreg földműves birtokán átfolyó kicsiny patak volt az egyetlen vízforrás, a kivándorlók sokszor lefékezték poros szekereiket az öreg nyárfák alatt, hogy megitassák lovaikat, hogy hűsöljenek, és megpihenjenek egy ideig, felfrissüljenek a csörgedező patak hangjától, miközben a nyári bogarak szelíden zümmögtek a sűrű árnyékban. A későn érkezők gyakran tábort vertek éjszakára, mielőtt szekerükkel újra nyugat felé vették az irányt.

Mivel estére az öreg földműves végzett a munkájával, gyakran lesétált a mezőn a patakhoz, hogy meglátogassa a bevándorlókat. Szeretett velük beszélni, hallgatni az éjszaka hangjait és megnézni, vajon tudja-e könnyíteni valami aprósággal az utazók nyugatra tartó útját.

Az öreg lassú, megfontolt modora és lágy, mély hangja még az ijedt gyereket is rövid idő alatt megnyugtatta, és a legtöbb felnőtt is örömmel töltötte vele az időt. Mélyen barázdált arca a nyárfák kérgére emlékeztette őket, a szeme pedig úgy csillogott, mint amikor a patak megcsillan a napfényben, miközben átgördül egy kavicson vagy faágon. Legalább annyira a része volt a földnek, mint a zöld és sárga zuzmóba öltözött kövek a patak mellett, amelyeket 15 ezer évvel azelőtt hordtak ide a gleccserek.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

A keréknyom fogságában

A metafora csodája

Történetek a változáshoz

Folytatjuk az előző történetet. Amíg abban a nyelvi kétértelműséget használták fel a szerzők, most egy kedves metaforával érnek el fantasztikus változást.

Esettanulmány #7: A keréknyom fogságában

Phillip: Bejött hozzánk egy nő, aki nem orvosi eset volt, hanem elvált. Teljesen leblokkolt, nem tudta, mit tegyen. A válása után rászállt az üzlet - a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Azelőtt sosem foglalkozott az üzlettel, de most az övé volt, és fogalma sem volt, mit kezdjen vele, vagy hogyan kezelje a felmerülő helyzeteket, az összes pénzügyet, pedig az emberek elmondták neki, hogy mit is kellene tennie.

Voltak emberek, akik tanácsokkal látták el, hogy ebben vagy abban a helyzetben mit tehet. És még mindig nem tudott továbblépni.

Így elmeséltem neki a béka történetét, aki az úton ugrándozik. A béka meghall egy hangot: "brekeke", és megáll. Így szól: "Valahol a közelben kell lennie egy másik békának, mert ez békahang volt, és nem én adtam ki."

Aztán ugrik még egyet, és megint hallja, hogy "brekeke", de még mindig nem találja a másik békát. Gyorsan ugrik egyet aztán megáll, és fülel, és hallja, hogy "brekeke", s a hang irányába fordulva észrevesz egy lyukat az úton.

Charles Faulkner - Pénzmetaforák

 

 

A PÉNZ METAFORIKUS JELENTÉSE


Várható 2014-ben is!
Budapest

Tréner: Charles Faulkner
(magyar tolmáccsal)

Biztosan sokszor hallottad már azt a kifejezést, hogy "az idő pénz".

Lehet, hogy most is azon töprengsz, vajon értékes módon töltöd-e az idődet.

Hadd kérdezzek valami mást. Mi is a pénz? De tényleg.

„Nem tudok bánni a pénzzel.” „Nincs egy vasam sem.” „A bőre alatt is pénz van.” „Minden és mindenki megvehető.” „Pénz beszél, kutya ugat.”

Megfigyelted-e már, hogy az ilyen és ehhez hasonló gondolatok hogyan hatnak?

Filmajánló: Tigris a hóban

Filmajánló: Tigris a hóban

Roberto Beningni, Jean Reno, Nicoletta Braschi, Tom Waits...

Úgy van az, ami tetszik az egyik embernek, nem biztos, hogy a másiknak is tetszik. És olvasgattam a neten, mit mondanak ez emberek erről a filmről. Na hát vannak azok, akik azt mondják: hát ez a Beningni, most nem volt valami vicces. Az elején még csak-csak, de aztán nem volt egy nagy durranás. Meg hogy mennyire melléfogott, meg hasonló beszólások. Na hát... Ezek az emberek egy kukkot sem értettek az egész filmből.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.