Stenger Györgyi

Az IDŐ legyen veled! - tanfolyam

Az IDÕ legyen veled! – másképp közelít a témához, mint a „hagyományos” idõgazdálkodás tréningek. Ugyanis az idõ sajátos, teljesen egyéni érzékelésével foglalkozik. Megtapasztalhatod, hogy mindenki személyes kapcsolatot ápol az Idõvel.

 

 

Stenger Györgyi: Belemerülés

Belemerülés

Erről a szóról sok minden eszembe jut. Belemerülni valamibe, amilyen mélyen csak lehet. Egy könyv olvasásába, rajzolásba, zenehallgatásba, táncba, játékokba, sétába az erődben és még mennyi sok mindenbe bele lehet feledkezni. Szinte megszűnik a
világ. Ezt a tökéletes élményt nevezte el Csíkszentmihályi flow-nak.Hogyan lehet flow állapotba jutni? Szerintem NLP-vel:)

Küldetés Iránytű - 2 hétvégés


Küldetés iránytű

(2 hétvégés tréning)

Felmerült-e már benned, hogy nem azt csinálod, amit szeretsz? Érezted már, hogy TE is többre születtél vagy még keresed a helyed a világban? Csodálod-e azokat az embereket, akik küldetésük által vezérelve élnek?

Küldetésed megismerni életreszóló befektetés

Helyesírási stratégia Stenger Györgyi tolmácsolásában (2. rész)

Stratégiák - 2. rész
(a jó helyesírásra kihegyezve:)

Az első rész ITT olvasható.

Részletek a levelezésből:

Kipróbáltam itthon a helyesírási stratégiát, de nem működött igazán. Szeretném megkeresni az okát, mert nagy hasznát vennénk. Szóval úgy csináltam, hogy megkértem, legyen egy kis táblája, ahol elképzeli a szavakat balra fent.

Helyesírási stratégia Stenger Györgyi tolmácsolásában (1. rész)

Stratégiák - 1. rész
(a jó helyesírásra kihegyezve:)

Stratégiák, avagy elménk titkos celláit nyitogató kulcsok, számkombinációk? Az NLP-ben a stratégiákat a telefonszámokhoz szoktuk hasonlítani, azaz ha csak egy számot is mellényomsz, nem a kívánt hang szólal meg a „vonal” másik végén.

Talán az „L” betű miatt mindig érdekel a szó eredete, ezért most is felmegyek a wikipédiára:)

A stratégia a görög stratēgos szóból ered. Eredetileg a hadászatban használták, a háború megnyerésének művészetét, a seregek mozgatását és ellátását jelentette. Ma már sokkal szerteágazóbb jelentéstartalommal rendelkezik. Cselekvéssorozat egy bizonyos cél elérésé érdekében.

Stenger Györgyi: Elengedés

Elengedés

Ez egy gyönyörű kifejezés a magyar nyelvben. Meggyőződésem, hogy minden szó valamilyen szinten hat az érzelmekre. Nekem az elengedés felszabadító érzés, megkönnyebbülést, fellélegzést jelent. Vajon miért ragaszkodunk emberekhez, tárgyakhoz, helyekhez, eszmékhez? Miért is olyan nehéz az elengedés? Hiszen tudjuk, hogy minden ezen a világon mulandó. Senki nem él örökké, és semmi sem tart örökké. Tudomásul kellene vennünk, hogy minden véget ér. Akár egy szempillantás alatt lveszíthetjük szeretteinket, a biztonságot nyújtó otthonunkat. Ezért nem szerencsés, ha olyan módon függünk, kötődünk valakihez, valamihez,
hogy tőle, tőlük függ a boldogságunk.

Stenger Györgyi: A kommunikációról...

A kommunikációról...

A kommunikációról az NLP úgy vélekedik, ahogy azt az egyik legfontosabb előfeltevése is kimondja: A kommunikáció azt jelenti, amit eredményezett. Ezt sokáig nem is értettem. Tehát nem arról szól a dolog, hogy én mit akarok közölni a másikkal, hanem arról, hogy a másik hogyan értelmezi azt, amit mondtam? És nemcsak a szavakba öntött gondolataimmal kommunikálok, hanem azzal is, ahogyan mondom. Vannak olyan megközelítések is, amelyek a verbális kommunikációnak csak 10% jelentőséget tulajdonítanak. Tehát a nonverbális kommunikáció viszi a pálmát. Most mégis a nyelvi kommunikációra helyezném a hangsúlyt.

 

Mi is a nyelv?

Az emberi kommunikáció egyik legfontosabb eszköze, ahol a szavak metaforikus jelentéssel bírnak. Az „alma” szó nem maga az alma, csak arra képes, hogy leírjon egy almát. Még ennek az egyszerű szónak a hallatán is, szinte mindenki másmilyen almára gondol: pirosra, zöldre, kicsire, nagyra, egészségesre, vagy akár kukacosra. Már sejthetitek, mennyi félreértésre adhat lehetőséget a nyelv. Pedig általa nemcsak tudást és tapasztalatot tudunk egymással megosztani, hanem mesélhetünk az álmainkról, még meg sem történt dolgokról, írhatunk prózában vagy versben.

Stenger Györgyi: A hiedelmekről

A hiedelmekről


Henry Ford sokat idézett mondása szerint „Akár azt hiszed, hogy sikerülni fog, akár azt, hogy nem, igazad lesz”. Gondolatainkkal teremtünk. Önbeteljesítő jóslatként működnek. Nem véletlenül történnek velünk a dolgok, hanem new age-esen szólva „bevonzzuk” őket.

Könnyű azt mondani, hogy gondolkozz pozitívan, és akkor majd a kellemes, hasznos dolgokat vonzod magadhoz. Hogyan gondolkozhat valaki pozitívan, ha tele van félelmekkel, gátlásokkal, rögeszmékkel. Az emberek nagy része nem is tudja, hogy milyen gondolatok irányítják a viselkedését, és ezen keresztül az életét. Hiedelmeink nagy része sajnos tudattalan szinten működik. Amíg nem tudjuk felhozni a tudatosság szintjére, és nem ismerjük meg őket, nem tudunk velük mit kezdeni. Hiába szeretnénk megszabadulni káros viselkedési mintáinktól, amelyeket ezek a tudattalan hiedelmek, meggyőződések irányítanak, sajnos tudatosan nem megy.

Gondolatok a kreativitásról

Kreativitás

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”
Albert Einstein

Ennek a szónak nincs pontos magyar megfelelője, szerintem. Talán a találékonyság áll hozzá a legközelebb. A találékony ember feltalálja magát a legkülönbözőbb helyzetekben. Van megoldása, vagy legalábbis ötlete szinte mindenre.

A Wikipédia például az alkotókészség kifejezést használja. Így fogalmaz: gondolati és gyakorlati képességek sajátos összerendezettsége, ami lehetővé tesz valamilyen szintű alkotást.

Az alkotás nemcsak ott van jelen, ahol az ember nagy történelmi jelentőségű műveket teremt, hanem mindenütt, ahol elképzel, kombinál, változtat, valami újat teremt, bármilyen szegényesnek is tűnjék az a zsenik alkotásához képest.

Mindenki kreatív a maga módján, hiszen mielőtt megtenne valamit, képes átgondolni, azaz elképzelni mit, és hogyan szeretne. Aki azt állítja magáról, hogy egyáltalán nem kreatív figyelmen kívül hagyja, hogy főzés közben hogyan fűszerez, hogyan teríti meg az asztalt, hová teszi a gyertyát, és milyen színű szalvétát választ.

SZABADSÁG!!

SZABADSÁG!!

Hogyan közelítsem meg ezt a fogalmat? Sok filozófus, író, költő koptatta már a tollát és írta meg, hogy neki mit jelent. Mi a szabadság? Egy magasztos eszme, amelynek zászlaja alatt már sokan áldozták életüket.

Ha az NLP eszköztárát használom a fogalom kibontásához, akkor a „nominalizáció” címkével láthatom el. Ez olyan elvont főnevet jelöl, amelyet nem lehet talicskába rakni.

Más megközelítésben: fontos érték. Talán az egyik legfontosabb az értékek hierarchiájában. Azon túl, hogy a szabadság szó mindenkinek mást jelent, mit érthetünk alatta? Kinek és mit szabad megtennie? Csak ennyit jelentene? Vagy mégis többet? Szabad akaratot, szabad döntést, szabad gondolatot, szabad lelket, szabad szellemet? Csupa filozófiai kategória. Több mázsa könyvben olvashatók a különböző megközelítések.

Voltak korok, amikor nem minden ember volt szabad. Ma sincs ez másként. De vajon el lehet-e venni a szabadságot? Azt embert fizikai körülményeiben lehet korlátozni, bezárni, száműzni, de a gondolat szabadságát nem lehet elvenni.

Bevezető az NLP-be - Tanfolyamajánló

A hónap témája a képességek. Az NLP eszköztárában rengeteg tanulható képesség van, melyekkel változtathatsz az életeden. Már sok mindent olvashattál arról, hogy mi is az NLP, ha pedig még csak nem rég kezdted olvasni a hírlevelünket, akkor itt egy kis segítség, hogy mi az, és mire jó.

Én most a 2 napos Bevezető az NLP-be tanfolyamot szeretném figyelmedbe ajánlani, mert azt gondolom, ez lehet a legjobb kezdet az nlp-vel való ismerkedésre. Itt két nap alatt nem csak hallasz erről a három betűről, de ki is próbálhatod, mi mindenre jó. Megismerkedhetsz az nlp előfeltevéseivel kicsit közelebbről. Az egyik például pont ez: Mindenki képes mindenre. Ha nem hiszed, járj utána. Ezen a tanfolyamon több képességedet is fejlesztheted, például az érzékelésedet élesítheted, és megtanulhatod a rokonszenv kialakítását. A rögzítéseket is megismerheted, amely szerintem az nlp egyik legnagyobb felfedezése. Ezzel a nagyon egyszerű eszközzel már nagyon sokat segíthetsz magadon. Ha például izgulsz vizsga előtt, a módszerrel ellazíthatod magad, vagy más kívánt állapotba kerülhetsz. Persze nem csak idegesség ellen jó:) Nagyon sok más helyzetben is alkalmazhatod, amikor nem abban az állaptoban vagy, amiben szeretnél, vagy ami adott szituációban nagyobb segítség lenne a számodra. A tanfolyamra vigyél magaddal célokat is, mert lesz lehetőséged, hogy azok közül egyet ott a 2 nap alatt, elérhető célként tűzz ki. Higgyétek el, már csak ezért is megéri.

Én annak idején ezen a két napos bevezetőn kitűztem célul, hogy 2 éven belül megszerzem a jogosítványomat. Ezt a papírt eltettem, mára már jogosítványom is van, sőt vezetni is elég jól tudok:) Pár évvel később keresgéltem valamit, abban a mappában, ahol ez a cetli volt. Mikor megnéztem rajta a dátumot, hihetetlen volt, hogy tényleg kb. 2 év múlva megkaptam a vezetői engedélyt. Az NLP akkor is működik, ha egy gyakorlatot megcsinálsz, majd jól elefejted az egészet, mármint tudatosan, mert tudatalatt bizony megy tovább.

Igen, talán ezt nem is mondtam még. Ez egy gyakorlatias tanfolyam. Nem csak beszélnek a fenti dolgokról, hanem te magad megtapasztalhatod, hogyan is működik az NLP. S hogy egy kicsit a modellezéssel is megismerkedj, hiszen ez volt az NLP alapja, a tanfolyamon saját életfonaladat is előhívhatod. Ez egy metafóra természetesen. Az időhöz való viszonyodat tudod ilyen formán lemodellezni, s ha már megtetted, tudsz rajta alakítani. Persze ez nem kötelező, mert lehet, hogy Te épp elégedett vagy azzal a viszonnyal, ami közted és az idő között van. De ha példálul folyton elkésel, vagy mindig korábban érkezel, és mérgelődsz, hogy mennyit kell várnod, akkor lehet, érdemes kipróbálnod egy apró kis változtatást már a tanfolyamon.

Amit még szeretnék figyelemedbe ajánlani, az az e havi játékunk, ahol is az augusztus 25-26-i 2 napos Bevezető az NLP-be c. tanfolyamot nyerhetsz.

Tessék játszani!

Tanfolyam lesz június 2-3-án is. (A nyeremény azért nem ide szól, mert mi június 1-én sorsulunk, de ha te vagy a nyertes és ilyen rugalmas vagy, akkor elmehetsz erre a tanfolyamra is.) Ha el tudsz menni júniusban, az azért is jó, mert nyáron lesz Intenzív NLP Alaptanfolyam. S ha már megismerkedtél ezzel a pár dologgal, amiről fentebb írtam, akkor lehet, elgondolkodsz azon, hogy érdemes tovább tanulni, és még több mindenre használni ezeket a módszereket. Így nyáron 2 hét alatt nagyon sok mindent megtanulhatsz, és szeptemberben pedig már részt vehetsz a Mester képzésen. Az Intenzív Alaptanfolyamnak nem előfeltétele a 2 napos Bevezető, csupán így könnyebben dönthetsz arról, hogy ez az, ami neked kell, vagy sem. Természetesen idén szeptemberben is indul a szokásos Alaptanfolyam, ami havi egy hétvége, 9 héten keresztül. Ennek még nincsenek meg a pontos időpontjai.

Én pedig be is fejezem, pedig ahogy írok, annyi minden jut eszembe az én 2 napos Bevezetőmről....

Képességek

KÉPESSÉGEK

"A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot."
Mahatma Gandhi

Gregory Bateson, aki szintén inspirálta Richard Bandlert és John Grindert, az NLP megalkotóít, érdekes rendszert dolgozott ki a tanulási folyamat megértésére. Ő hívta fel a figyelmet arra, hogy a tanulás, a változás folyamatának természetes hierarchiája van. Minden szinten más-más szabályok szerint változtathatunk meg valamit. A magasabb szinten zajló változás mindig kihat az alatta lévő szintekre, és az alacsonyabb szintű változás is hathat a magasabb szintre, de ez nem szükségszerű.
Robert Dilts a következő szinteket tartja a legalapvetőbbnek és figyelembe veendőnek, amikor változtatni akarunk valamit/valamin: környezet, viselkedés, KÉPESSÉGEK, értékek-meggyőződések, identitás, spiritualitás.

Bármely viselkedés, esemény valamilyen környezetben, valahol térben és időben történik. Az, hogy milyen viselkedésre vagyunk KÉPESEK, tudásunk, KÉPESSÉGEINK határozzák meg. Minél több KÉPESSÉGET fejlesztettünk ki, annál több viselkedési mintát ismerünk.

Képességeink jelentős részét már gyermekkorban elsajátítjuk. Teljesen ösztönösen átvesszük a körülöttünk élő felnőttek viselkedési mintáit. Úgy beszélsz, mint apád. Úgy szürcsölöd a levest, mint nagyapád. Minél többet gyakorolunk bizonyos viselkedéseket, annál inkább készség szintűvé válnak.

ÖKOLÓGIA - pár kérdés segítségével

ÖKOLÓGIA

Nézzük, mit is ír a wikipedia az ökológia fogalmáról!

Az ökológia, mint tudomány elnevezését Ernst Haeckel használta először 1866-ban az élőlények és környezetük kapcsolatát vizsgáló fiziológiai szakterület megjelölésére. Az ökológia definíciója azóta változott, a természet- és környezetvédelem legfontosabb háttértudományává lépett elő, azaz az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatásokat vizsgáló tudomány.

Dr. Aradi Csaba ökológus szavai szerint: "ha leegyszerűsítjük, az ökológia a természet bonyolultabb, úgynevezett egyed fölötti szerveződési szintjeinek működésével foglalkozik, azaz szinte a lehetetlenre vállalkozik."

Az NLP-ben ökológia alatt a következmények vizsgálatát értjük. Nem a lehetetlent tűzzük ki célul, hanem, azt gondoljuk, hasznos megvizsgálni milyen következményekkel járhat a változás. Mire is vállalkozunk pontosan, amikor az óhajtott változás következményeit vizsgáljuk? Jó lesz-e nekem? Mit szólnak a barátaim, a családom? Ha én határozottabb, céltudatosabb leszek, milyen következményekkel járhat? Kihat-e az én változásom a nagyobb egységre, arra a közösségre, amelyben élek, vagy még a nagyobb rendszerekre is? Biztosan hallottatok már a pillangó-effektusról: „Képes-e egy pillangó brazíliai szárnycsapása Texasban tornádót kiváltani?"…

Tőkesúly és kormánylapát

Tõkesúly és kormánylapát

Már régóta nem teszek fogadalmat év elején, hogy ez meg ez lesz, ennyit fogok majd fogyni, meg ilyesmi. Miért nem? Mert nekem még soha nem jött be.

Szerintem nem fogadkozni érdemes, hanem komolyan átgondolni, hogy mit is szeretnék, és azt hogyan akarom elérni. Tudom, hogy sokan írnak listát céljaikról az év első napján és az év végén büszkén húzogatják ki azokat, amelyeket sikerült elérniük.

Akinek nem sikerül kipipálnia a beteljesült célokat több dologra is gondolhat. Lehet, hogy csak a vágyait vetette papírra és már akkor tudta, hogy ezt ő úgysem fogja elérni. Lehet, hogy valójában nem is akarta. A másik dolog, nem vette figyelembe saját értékeit, saját meggyőződéseit, feltehetően valaki másnak akart megfelelni, akár a szüleinek, akár a kedvesének.

Miért van az, hogy gyakran nem vagyunk tisztában azzal, hogy az életről alkotott véleményünk, az értékek, elvek, amelyek irányítanak, valójában nem is a sajátunk? Csak az olyan mondatok zökkentenek ki, figyelmeztetnek néha, hogy „Olyan vagy mint az apád/anyád!” vagy „Tegnap nagyapa pont ezt mondta.” Ha egy kicsit elgondolkozunk ezeken a megjegyzéseken, lehet, hogy ráeszmélünk arra, hogy tényleg, amikor gyerek voltam, nagyapa ezt sokszor mondta. Lehet, hogy a világról alkotott nézeteinket, viselkedési mintáinkat már kora gyerekkorban kölcsönvettük a nagyoktól és észrevétlenül lényünk lényegévé vált.

Ha valaki rájön erre, mit tehet? Hogyan alakíthat ki olyan énképet, amellyel jobban tud azonosulni?

„Navigare necesse est” (Hajózni szükséges)

„Navigare necesse est” (Hajózni szükséges)

 

Felmerült-e már Benned, hogy nem azt csinálod, amit szeretsz?
Csodálod-e azokat az embereket, akik küldetésük által vezérelve élnek/éltek?
Érezted már, hogy TE is többre születtél?
Tudod, hogy merre megy hajód, vagy el vagy tévedve mint vasorrú bába a mágneses viharban? :)

Meghallod-e a belső hangod, vagy a jelen kötelessége túlharsogja? Jól érzed magad a bőrödben, vagy változtatni akarsz?
Tudod az irányt, a tempót, vagy csak keresgélsz? Mit súg a belső iránytűd?
Megmutatta már az irányt, hogy merre kormányozd életed hajóját? Ragadd meg a kormánykereket!

 

Gyere el a 2011. január 29-30-án a Küldetés Iránytű tréningre!
Ott választ kapsz a fenti kérdésekre, sőt még annál is többre…

Küldetés Iránytű - 5 napos

Küldetés iránytű - 5 napos

Felmerült-e már benned, hogy nem azt csinálod, amit szeretsz? Hogy a hétköznapok felőrölnek? Csodálod-e azokat az embereket, akik küldetésük által vezérelve élnek/éltek? Érezted már, hogy TE is többre születtél?Ha Téged is foglalkoztatnak ezek a gondolatok és kapcsolatba akarsz kerülni legmélyebb értékeiddel, vágyaiddal, képességeiddel, gyere el KÜLDETÉS IRÁNYTŰ tréningünkre!