pozitív gondolkodók

Nagyon vicces

Ha játék, akkor humor. Helyzetek, melyeket érdemes lehet a mosolygós oldalukról nézni. Szűcs Tibor cikke megjelent a Pozitív Gondolkodók 2012. augusztusi számában.

 

Indulj már!

Indulj már!

Megjelent a Pozitív Gondolkodás c. magazin 2011 júniusi számában, és kapcsolódik az áprilisi témakörünkhöz!

Ha úgy érzed, nem Te irányítod a saját életed, inkább csak sodródsz, s a körülményeid határolják be a lehetőségeidet, akkor a leghasznosabb alaposan átgondolni mindent. Ha sikerül kialakítanod egy egészséges, pozitív énképet, ha tudod, mi az, ami igazán fontos, akkor el tudod dönteni, mit akarsz kezdeni magaddal, és még ha magasra tetted a mércét, akkor is kirajzolódhat előtted egy megvalósítási terv. Elérheted a céljaidat, előbb-utóbb teljesen világosan fogod ezt látni.

Sokan itt feneklenek meg a fene nagy célkitűzésükben, mert hát tényleg nagyon alaposan átgondoltak már mindent, és egészen pontosan tudják, mit kell tenni, és teljesen tisztában vannak önmagukkal is - csakhogy a változás sehogy sem akar bekövetkezni. Még elindulni sem. Sőt, valójában még mindig ugyanabban a zavaros pocsolyában üldögélnek. Közben persze nagyon okosak.

Végül is okosan ülni egy tócsa közepén sokkal jobb. Ha csak úgy ücsörgünk benne tudatlanul, kissé anyátlanul és elszontyolodva töprengve azon, hogyan is kerültünk ide, és mit kellett volna tenni, hogy ne toccsanjunk bele a tócsa közepébe, akkor kesereghetünk életünk végéig. Ha szerencsénk van, a tócsa kellemesen langyos, és elvagyunk benne szépen hosszú éveken át.

Ha azonban nem csak tétlenül veszteglünk ott, hanem közben használjuk a fejünket, akkor már tudjuk, hogy van remény a kikászálódásra, sőt, egészen pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk érte. De ettől még semmi sem fog megoldódni. A kikászálódáshoz ugyanis fel kell végre emelnünk a tócsa legalján ázó testrészünket, és ehhez nem mindig van kedvünk.

Benned is ég a tűz?

Benned is ég a Tűz?

Megjelent a Pozitív Gondolkodás c. magazin 2011 januári számában!

Tudod, milyen az, amikor valamit szívvel-lélekkel csinálsz? Amikor olyan lelkes vagy, hogy még fizetni is hajlandó volnál, csak folytathasd, amit teszel? Amikor meg vagy róla győződve, hogy amit csinálsz, az jó és fontos, és alig várod, hogy megtehess valamit, bármit, hogy közelebb kerülj a célodhoz? Ez egy rendkívüli belső erő, amelyet Te magad is megtalálhatsz, ha jó helyen keresed.

Az első lépés: tudd, mit akarsz!

Tisztában vagy vele, mit akarsz elérni az életben? Talán a munkádban akarsz kiemelkedő eredményt elérni, esetleg még tanulsz? Könyvet írsz, házat építesz, emberekkel foglalkozol, vagy nagy családod van, és a gyerekeid fejlődése az első a számodra?

Bármilyen irányba is haladjon az életed, a legfontosabb az, hogy tudd, mit akarsz, és tegyél is érte. Ez nem olyan egyszerű, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mik a céljaink az életben. Ha alapvetően jól érzed magad a bőrödben, akkor is érdemes átgondolni, milyen utak állnak előtted. Ha úgy érzed, valami nem stimmel, esetleg komoly belső ellentmondásokkal küszködsz, akkor pedig még nagyobb jelentőséggel bír az, hogy tisztázd magadban, melyek a legfontosabb dolgok a számodra az életben. Talán a szórakozás, az utazás és az emberi kapcsolatok? Talán a művészetek, a zene vagy a szex? Az alkotás, a tanulás és a család? Az anyagi biztonság, az egészség vagy a személyes fejlődésed?

Ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagy, akkor azt is látni fogod, az életed mely területén vannak még hiányosságok. Ekkor egyszerűen olyan célokat kell kitűznöd, ami az adott területre irányul. Ha számodra fontos a pénz, a kényelem és a szerelem, és jelenleg anyagi biztonságban élsz gyönyörű házadban, de magányosan, akkor egyértelmű, hogy a harmonikus párkapcsolat kialakítása hozhat minőségi változást az életedbe. Ez azt jelenti, ha felfedezed az életedben a hiányosságokat, akkor felismerheted, melyik úton indulj tovább.

A másik módszer, hogy megkeresed azokat a tevékenységeket, amelyek a legnagyobb örömöt okozzák az életedben. Mindegy, hogy ez az autóvezetés, a színház, a gyerekekkel történő foglalkozás - a lényeg, hogy olyan célt tűzz ki, ahol közel kerülhetsz ezekhez a dolgokhoz. Ha a munkádban sikerül megtalálnod a szenvedélyed, akkor biztos lehetsz abban, mindig örömmel fogod azt csinálni.

Tiszta szívből

Ha megtaláltad a célodat, akkor gondold át alaposan, hogyan érheted azt el. Számít a gyorsaság: a lehető legrövidebb úton szeretnénk megszerezni azt, amire szükségünk van. Számít a minőség is: ha valamit csinálsz, akkor azt csináld jól! Ha orvos vagy, szeresd az embereket, és a lehető legnagyobb segítséget nyújtsd számukra, ha autószerelő vagy, ne csak arra törekedj, hogy menjen az autó, válaszd a leggazdaságosabb, leggyorsabb és legjobb megoldást, hogy az emberek elégedettek legyenek a munkáddal! Minél jobban koncentrálsz a feladatodra, minél teljesebb az a fókusz, ami figyelmedet a lényeges dolgokra összpontosítja, annál eredményesebb leszel.

Hogyan lehet a munkádból örömteli küldetés?

Az örömteli munka (I. rész)

Megjelent a Pozitív Gondolkodás c. magazin 2010 októberi számában!

Van munkád? Dolgozol? És szereted csinálni? Ha elégedett vagy vele, és lehetőséged ad számodra a fejlődésre is, akkor az életednek egy fontos részét tekintheted rendezettnek. Ha azonban problémáid vannak ezen a területen, akkor érdemes most azonnal átgondolnod, mit tudsz megváltoztatni a jelenlegi helyzeteden.

 

Szerezd meg a munkát!

Az életünkben fellelhető dolgok megbecsülését sokszor csupán akkor tanuljuk meg, amikor az hiányzik. Talán pazarlóan bánunk a vízzel, és nem különösebben foglalkozunk vele, hiszen folyik a csapból, és ez már természetes a számunkra, de ha egyszer több napon át szüneteltetik a szolgáltatást, már az első pár órában rádöbbenünk, milyen fontos a számunkra. Amikor aztán végre visszakapcsolják, valahogy teljesen más szemmel nézzünk rá. Érdekes, hogy ahhoz, hogy valaminek felismerjük az értékét, a hiányával kell szembesüljünk. Ez alól még az emberi kapcsolataink sem kivételek. Sajnos gyakran akkor döbbenünk rá, milyen fontos valaki a számunkra, amikor elveszítjük őt.

Ugyanígy van ez a munkával. Ha van munkánk, gyakran csak szidjuk, panaszkodunk, és kelletlenül végezzük, hiszen ez “csak” munka, dolgozni pedig általában fárasztó és unalmas. Aki munkanélkülivé válik, az viszont rövid időn belül rájön, hogy szinte minden lehetőségnek örülne, ami megfelel a minimális elvárásainak. Ez azért van, mert dolgozni szükséges, a munkáért elismerést kapunk, amely alatt most konkrétan a pénzt értem. A pénz ahhoz kell, hogy az alapvető szükségleteinket fedezzük, és számos célunkat elérhessük. Persze ne feledjük: A pénzzel nem tudunk mindent elintézni, bizonyos dolgokat viszont csak pénzzel lehet megoldani. A munka tehát valóban nagyon fontos dolog az életben. Ha lebecsüljük az értékét, nehéz helyzetbe kerülhetünk még akkor is, ha alapvetően kreatív, talpra esett és pozitív beállítottságú emberek vagyunk.

Ha nincs munkád, pedig már önállóan szeretnéd élni az életed, akkor az elsődleges céljaid közé kell sorolnod, hogy munkát szerzel. Sokaknak már a munka keresése is nehézséget okoz. Ha úgy érzed, már régóta hiába keresel megfelelő munkát, akkor valamit változtass! Ha azt gondolod erről, hogy mindenről a körülményeid tehetnek, akkor pedig most egészen pontosan mit is teszel? Várod, hogy megváltozzanak a körülményeid? Jó, majd szólj, ha megváltoztak! Egy év múlva újra rákérdezek, nem baj?

Találd meg a saját utadat!

Találd meg a saját utadat!

Megjelent az Ezotér magazin 2010. szeptemberi számában.

Azt gondolni, hogy a sorsunk eleve meg van írva, bizonyos szempontból rendkívül kényelmes dolog. Nem kell különösebb erőfeszítést tennünk ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket, hiszen ha nincs benne a Nagy Könyvben a változás, akkor hiába is erőlködnénk - ha pedig benne van, akkor meg ugyan, minek is strapálnánk magunkat? Előbb-utóbb úgyis bekövetkezik az magától.

 

Minden meg van írva?

Erre a kérdésre nehéz volna válaszolni, de talán nem is ez az igazi kérdés. Sokkal fontosabb volna azt megtudni, hogy egészen pontosan mi az, ami meg van írva? Vajon gazdag leszek és híres, vagy szegény és otthontalan? Nagy család vár rám, vagy magány és elszigeteltség? Zongoraművészként élem majd az életem vagy karbantartó leszek egy nagy vállalatnál? Ha meg is vannak írva valahol ezek a dolgok, ha létezik is valahol a Nagy Könyv, amely a válaszokat tartalmazza, sosem fogod megtalálni könyvtárakban, de az interneten sem.


A választ egyetlen helyen találhatod meg: Önmagadban.