Szűcs Tibor cikkei

2013. december: Pihenés

December hónap témája a pihenés.

Ebben a hónapban szinte természetesnek kellene lennie, hogy kipihenjük a fáradalmainkat, de valahogy mégsem az. Mivel már tudjuk, hogy vége lesz az évnek, beiktatjuk az év végi hajrát, vagyis háromszor annyit vállalunk, mint egyébként, és ha nem is jön össze minden, de azért kétszer annyit dolgozunk.

Írd ki magadból a korlátokat!

Sok technikát megismerhetsz, amellyel átlépheted a tudatos elméd korlátait, hogy a teljes elméd felhasználd az írásra, de akármit is akarsz kipróbálni, mindenképpen el kell kezdened írni.

Sajnos azonban sokszor csak az elkezdésig jutunk. Leülünk, hogy írjunk, de nem megy. A külső, zavaró tényezőkkel valahogy könnyebben meg lehet bírkózni, mint a bennünk lévő korlátokkal. Sanyit kiküldheted a szobából, de magadat nem. Ilyen korlát például az, hogy azt gondoljuk nincs időnk az írásra, így amikor mégis elkezdünk írni, folyton ott motoszkál a fejünkben: Hiszen erre nincs is időm... Valami fontosabbat kellene csinálnom.

Melyik a legfontosabb mondat?

Egy barátom egyszer meg akarta tanítani német barátjának, hogyan vegye fel a kapcsolatot a nőkkel, ehhez a "Tetszik a lábad." tanulómondatot választotta. Sajnos első alkalmazása során, a nyelv torzulásai és ki tudja még mi minden miatt már csak ez maradt a mondatból: "Tedd szét a lábad!". Ez is lehet igen hasznos mondat egy komoly és szókimondó párkapocslatban, ettől függetlenül talán célszerűbb a társalgásunk egy későbbi szakaszára tartogatni, és hosszabb felvezetés után meglepetésből előrukkolni vele.

Mennyire színesek az álmaid?

Az NLP alapjait az emberi érzékelés képezi, erre utal az “N”.
N, vagyis neuro, tehát idegrendszeri. Amit érzékelünk, abból épül fel a világunk - és az álmaink is.

Vajon azok, akik megfosztattak valamely érzékelési csatornától, álmukban képesek-e használni azt? Látnak-e képeket álmukban a vak emberek?

1999-ben a hartfordi egyetem álomkutatói 15 vak ember 372 álmát vizsgálták meg. Azt tapasztalták, hogy a születésüktől fogva vakok, és azok, akik öt éves koruk előtt vesztették el a szemük világát, egyáltalán nem álmodtak képekben.

Tudatos álmodás

Meglepő, hogy álmodban bizonyos tevékenységeket képtelen vagy véghez vinni. Ugyanakkor képes lehetsz a tudatos álmodásra, csakúgy, mint sok híresség, akik álmaik felhasználásával arattak világsikert.

Tudod, mi az a valóságteszt?

Van kedved Neked is belekóstólni a tudatos álmodásba? Olvasd el ezt a cikket!

Körülmények, belülmények

A mindkét agyféltekével történő írás közben igen jellemző a Te belső állapotod. Nem kifejezetten a belső szerveid megfelelő állapotára gondolok, sokkal inkább arra, mit érzel, mit élsz át, mi van benned, amikor írsz. Jó az, amikor csak úgy hullanak a szavak az ujjaidból, peregnek a fejedben a képek, vagy előre mondod magadban a szöveget, mert mindent tudsz, amit el akarsz mondani, és alig győzöd írni a sok gondolatod, ütöd a billentyűket hosszú perceken keresztül, és közben eszedbe sem jut semmi más, csak amiről írsz. Ez kellemes és szórakoztató tevékenység.

Mit kezdesz a nyelvvel?

Nem mindegy, hogy mire akarod használni a nyelvet, hogy milyen a hozzáállásod, hogy milyen eszközeid vannak, hogy van-e kedved hozzá egyáltalán, és lehetséges-e. Épp ezért, ha valóban elszántad magad, hogy megtanulsz egy nyelvet, akkor a legjobb egy célkitűzési gyakorlattal átgondolni, hogy egészen pontosan mit is akarsz elérni.

Vajon Te melyik nyelvvel ismerkednél meg mélyebben is? Van egy kiválasztott nyelv, amit szívesen tanulnál? Ha igen, akkor miért éppen azt a nyelvet választottad?

Hogyan született meg a Google?

Tudod, ki az a Larry Page?

Az ő esete felnyithatja a szemed, hogy érdemes néha fölébredni az álmaidból, és áthozni ezt-azt a valóságba. Az álmokban olyan lehetőségek rejlenek, amelyekkel az életedben fennálló problémákat oldhatod meg, vagy teljesen új irányokba indulhatsz el...

 

Álomszámok

Az álomszámokról legalább egy tucat különféle dologra gondolhatsz (lottó ötös, mellbőség, fizetés), én most arra gondoltam: az álom számokban. Az emberek elalvás előtt birkákat számolnak, és ez nem csak az éjjeli műszakos juhászoknál fordul elő. Ugyanakkor nem számolják az álmaikat. Mivel fogalmuk sincs, mennyit álmodnak, nem tudják azt sem, pontosan mit vagy mennyit hagynak ki, mert nem emlékeznek az álmaikra.

Te tudod, mennyit álmodsz? Számoljunk egy kicsit!

2013. október: Nézőpontok

Egy bizonyos szempontból nézve nagyon is szerencsés, hogy ennek a hónapnak a nézőpontok témáját választottuk. Más szempontból nézve semmi értelme. A harmadik szempontból mondhatni, ez a kérdés indifferens, ami pontosan annyiban különbözik a semlegestől, hogy jobban hangzik. Ezt a kifejezést főként akkor használjuk, amikor az alapvető fontosságú dolgokat is inkább úgy mondjuk, hogy kardinális.

2013. szeptember: Együtt

2013. szeptember: Együtt

Ebben a hónapban koncentrálj az igazi együttlétre. Legyen szó párkapcsolatról, a gyerekedről vagy a szüleidről, munkatársakról, barátokról, törekedj arra, hogy tartalmasan töltsétek el együtt az időtöket.

2013. augusztus: Alkotás

2013. augusztus témája az Alkotás.

Találhatsz egy gondolatot, egy eszmét, egy ötletet, egy üzenetet, amelyet ki akarsz fejezni. Találj ki valami jót, eredetit, valami újat, és aztán csináld meg. A lényeg, hogy maga az alkotás kézzel fogható legyen, de legalábbis látható, hallható vagy érezhető.

 

2013. július: Megnyílás

2013. július témája a Megnyílás.

"Az igazság az, hogy egyedül örülni nagyon szomorú dolog. Hiába történik valami szuper jó, ha nem tudod kinek elmondani, akkor talán nem is olyan jó az a dolog. Ha valaminek nagyon megörülsz, alig várod, hogy elmondd valakinek. Ez persze teljesen logikus, ha elmondod, akkor majd látod a többieken, hogy mennyire örülnek ők is, vagy mennyire mérgesek, de az is neked lesz jó, mert látod, hogy igenis nagyszerű az a dolog, hogy velem ilyen dolgok történnek. "

2013. június: Új utakon

Júniusi témánk: Új utakon.


"Ha jó megérzések alapján választod ezeket a dolgokat, vagy egyszerűen csak szerencséd van, akkor találhatsz valami izgalmasat, amibe évekre belemerülhetsz, ilyen lehet pl. az nlp, a zene, egy sport, egy iskola vagy a szerelem, tehát bármi, amit szeretsz."

Nagyon vicces

Ha játék, akkor humor. Helyzetek, melyeket érdemes lehet a mosolygós oldalukról nézni. Szűcs Tibor cikke megjelent a Pozitív Gondolkodók 2012. augusztusi számában.

 

Légy gyerekes!

A cikk a Camino 10. számában jelent meg. A hónap témája a Játék, játékosság, és a gyerekektől lehet ezen a téren a legtöbbet tanulni. Fogadjátok szeretettel Szűcs Tibor cikkét.

 

 

 

2013. május: Játék

Tulajdonképpen maga az NLP is egy nagy játék. Azt játsszuk, hogy az időből fonalat készítünk, amit lefektetünk a földre. Aztán játszásiból végigsétálunk rajta, és úgy teszünk, mintha a múltunkban megtalálnánk a gyerekkori emlékeinket. Még el is játsszuk azokat. Aztán játékból megváltoztatjuk őket, és megint eljátsszuk egy új forgatókönyv alapján.

Amit csak akarsz!

Nem kétlem, hogy az a jó, ami természetes.

Az a természetes, ami a természetben előfordul általában. Hogy néha hideg van, máskor meg meleg. Hogy ősszel lehullanak a falevelek és tavasszal a kabátok. Hogy a kutya tud úszni, hogy képesek vagyunk megtermelni az élelmünket, hogy van gravitáció, mert ez magától értetődik. A természet meg kontrasztban áll a városokkal, mert onnan kiírtották a természetet.2013. április: Természetesség

Ébred a természet, minden olyan természetes, a mi témánk pedig természetesen a természetesség.

Ez alatt most értsük azt, hogy valószínűleg a természethez alkalmazkodva váltunk ilyen emberré, mint most, vagyis hasonló környezetben élve vagyunk a leghatékonyabbak és legboldogabbak is.

 

Boldog percek

Mibe lehet kellemesebb belemerülni, mint a boldogságba? De akkor már merülhetünk a pénzbe is? Vagy a kettő kizárja egymást? Eláruljam a boldogság receptjét? Még keresem a titkos összetevőt, szólok, ha megvan!

A Pozitív Gondolkodás 2012. júniusi számában megjelent írásom ajánlom szeretettel a Belemerülés téma kapcsán a figyelmedbe.