kommunikáció

Turbó Kommunikáció - június 22-ig ajándékokkal

Kedves tanulni vágyók!

Ebben a hónapban a kommunikációt emeljük ki a személyiségfejlesztés palettájából, hiszen az élet minden területén szükséges kommunikálnunk.

Ehhez a TURBÓ KOMMUNIKÁCIÓ c. audió tréningünket ajánljuk, amely a témát az NLP világhírű kommunikációs modelljén keresztül dolgozza föl. A tréning egy 14 napos levélsorozat, amelyhez az ÖNKÉPZŐ VIDEÓK online tantermi rendszerében (a 14 napon túl is) megtalálhatsz minden kapcsolódó tudásanyagot:

Prezentációt és audioanyagot (mind a 14 fejezethez)
Mellékleteket, feladatlapokat
Ennél a tréningnél az összes anyagot le is töltheted, így magaddal viheted azt bárhová
A tréninghez jár 30 perc Skype konzultáció a trénerrel (Szűcs Tiborral)

A tréning remek ugródeszka az NLP-hez, vagyis a Neuro Lingvisztikus Programozáshoz. Ráadásul most 14 napon keresztül ajándékokat is küldünk hozzá:

AJÁNDÉKOK

Személyiségfejlesztő ajándékok

Amennyiben
2015. június 22-ig
megrendeled a tréninget
(és a megrendelést követő 8 napon belül befizeted a díját)
a következő ajándékokat küldjük el neked:

Charles Faulkner – MESTERELME tanfolyam

Charles Faulkner – MESTERELME tanfolyam (2014-ben is várható.)

Mi is az a tudattalan? Ösztönök, vágyak, elfojtott érzelmek, vagy rögzült szokások, automatikus gondolatok és reakciók? Vagy intelligens lélektani szerkezetek, archetípusok és ihletett állapotok? A maga módján mindegyik igaz.

A tréningen elsajátíthatod, hogyan követheted, használhatod fel tudattalanod szabályait. Miként beszélj tudattalanod nyelvén, hogy eredményesebb, sikeresebb legyél életed számos területén.

2013. szeptember: Együtt

2013. szeptember: Együtt

Ebben a hónapban koncentrálj az igazi együttlétre. Legyen szó párkapcsolatról, a gyerekedről vagy a szüleidről, munkatársakról, barátokról, törekedj arra, hogy tartalmasan töltsétek el együtt az időtöket.

Turbó kommunikáció - online tréning

A Turbó kommunikáció egy 2 hetes online kommunikációs tréning.

Ez a tréning tartalmaz egy 30 perces Skype konzultációt Szűcs Tiborral, valamint a tanfolyam minden napjára egy fejezetet, amelyet e-mail, illetve hangoscikk formájában kapsz meg.

 

 

A kommunikáció hiánya: a magány (2.)

A kommunikáció hiánya: a magány (2.)

- Jupó elmélkedései a világról és önmagáról -

Az írás első felét IDE kattintva olvashatod.

Először viccesnek találtam a helyzetet, de a fejemben kattogni kezdett valami, s a kezdeti mosoly azonnal lelohadt az arcomról, amikor felismertem, hogy mi is történt tulajdonképpen. Egyik néni sem figyelt arra, mit mondott a másik, csupán saját magára. A fájdalmuk, a mindennapok terhei nem voltak megosztva senkivel, s ez a magány érződött a hangjukban és abban, ahogyan megnyilvánultak egymás felé. A saját problémájuk volt a legnagyobb teher a számukra, de talán csak azért, mert igazán senki nem hallgatta meg őket, így folyamatosan ugyanazt ismételgették. Egészen beleszorultak a saját gondolataik által felállított körökbe, s onnan bizony egyedül szinte lehetetlen kilépni.

A kommunikáció hiánya: a magány (1.)

A kommunikáció hiánya: a magány (1.)

- Jupó elmélkedései a világról és önmagáról -

 

Hűvös reggelre ébredtem, s még a Nap korongja sem látszott, de már a madarak hangos csivitelésbe kezdtek, s jelezték, hogy hamarosan kezdetét veszi egy újabb nap, amikor remélhetőleg már emberközelbe kerülök. Az utóbbi napokban valahogy elkerültem a településeket, és habár a körülöttem lévő természet folyamatos megfigyelni valót biztosított a számomra, mégis hiányzott az emberi hang, a szó. Ugyan a folytonos csevegés nem a kenyerem, de szeretem nézni az embereket, hogy miként viszonyulnak egymáshoz. Jómagam is rengeteget tanultam már a mások viselkedéséből, melyeket később magamban felfedeztem, igaz, nem volt kellemes felfedezés. Szembesülni önmagunk hibáival az egyik legnehezebb dolog a világon, míg mások hibáit könnyen a szemükre vetjük, pedig csak értelmezni kellene és megkeresni magunkban, hogy pontosan miért is bánt vagy rettent el egy bizonyosfajta viselkedés, modor.

Stenger Györgyi: A kommunikációról...

A kommunikációról...

A kommunikációról az NLP úgy vélekedik, ahogy azt az egyik legfontosabb előfeltevése is kimondja: A kommunikáció azt jelenti, amit eredményezett. Ezt sokáig nem is értettem. Tehát nem arról szól a dolog, hogy én mit akarok közölni a másikkal, hanem arról, hogy a másik hogyan értelmezi azt, amit mondtam? És nemcsak a szavakba öntött gondolataimmal kommunikálok, hanem azzal is, ahogyan mondom. Vannak olyan megközelítések is, amelyek a verbális kommunikációnak csak 10% jelentőséget tulajdonítanak. Tehát a nonverbális kommunikáció viszi a pálmát. Most mégis a nyelvi kommunikációra helyezném a hangsúlyt.

 

Mi is a nyelv?

Az emberi kommunikáció egyik legfontosabb eszköze, ahol a szavak metaforikus jelentéssel bírnak. Az „alma” szó nem maga az alma, csak arra képes, hogy leírjon egy almát. Még ennek az egyszerű szónak a hallatán is, szinte mindenki másmilyen almára gondol: pirosra, zöldre, kicsire, nagyra, egészségesre, vagy akár kukacosra. Már sejthetitek, mennyi félreértésre adhat lehetőséget a nyelv. Pedig általa nemcsak tudást és tapasztalatot tudunk egymással megosztani, hanem mesélhetünk az álmainkról, még meg sem történt dolgokról, írhatunk prózában vagy versben.

Kommunikáció a szívünkkel!

Kommunikáció a szívünkkel!

Az Énemmel való kapcsolatomban több síkon is zajlik erőszakmentes kommunikáció.

Egy ember a fizikai, kémiai, érzelmi, mentális, energetikai és memória részeinek egysége, mely részek a valóságban nem különíthetők el. Ez vagyok én.

Kvantumszinten társalognak a sejtek, a szervek, a rendszerek, az érzelmek és a gondolatok. Ugyanígy társalog velem a környezet. Fotonok finoman szabályozott összhangjával jeleníti meg az életem szimfóniáját, amit én komponálok.

Akadálymentes, harmonikus kommunikáció és felelősségvállalás kell ahhoz, hogy egy egészségesen és boldogan működő személy jöjjön létre, aki képes és hajlandó alkalmazkodni és válaszolni a környezeti változásokra.

A szívem hangja, az intuíció nyelvén szól hozzám. Hogy ezt hogyan tudom megkülönböztetni az elme állandó csacsogásától? Az érzéseim segítenek ebben. A szívemből jövő sugallat szeretetteli, elfogadó és türelmes. A szív intelligenciájával egy magasabb nézőpontból látja az életet és figyelembe veszi minden aspektusom érdekeit.

Pár-beszéd…

„Asszonybeszéd az csak zaj!”

Pár-beszéd…

avagy miért nemigen érti egymást a két nem

Asszonyok, lányok!

Ha megkérdeznélek, mit tennél, ha egy varázsszer segítségével egy hétre férfivá változhatnál, mit válaszolnál? 

Kényelmesebb ruhákba öltözködnél, és nem húznád be a hasad? Vagy bosszút állnál az ex-barátodon?

Netán megpróbálnád megfigyelni a gondolataidat, érzéseidet, hogy megértsd, hogyan is működik egy férfi?

Esetleg azt kutatnád, hogyan kommunikál egy férfi?

Hát képzeld: van ilyen „csodaszer”, és vannak nők, akik kipróbálták, és beszámoltak a hatásáról.

 

Hormonok és készségek

Nemrég olvastam egy tanulmányt, melyben egy holland nő, aki szedte ezt a készítményt, beszámol annak hatásairól.

Ez a transz-szexuális nő, alávetette magát egy tesztoszteron-kezelésnek, hogy pszichésen is férfivá változzon, mielőtt átoperáltatta magát. Tudta, hogy ez a hormon fokozza az izmok és a testszőrzet növekedését, és mélyebbé teszi a hangot.

Azok a járulékos szellemi változások viszont, amiket észlelt, sokkolták.

Mindössze két hónap hormonterápia után a következőkről számolt be:

„Nehezebben tudom megválasztani a megfelelő szavakat. Hirtelen egyszerűbben fejezem ki magam, és belegabalyodok a mondataimba.
Az iskolában mindig kitűnő voltam nyelvtanból, de most úgy érzem, leegyszerűsödött a nyelvezetem. Viszont gyorsabban találok összefüggést két dolog között. Kevesebbet gondolkodom, és főleg gyorsabban cselekszem, anélkül, hogy előtte meggondolnám, mit teszek.
Vizuális megfigyelőképességem extrém módon felerősödött. Hirtelen olyan dolgokat is felfedezek, meglátok, amelyeket korábban alig vettem észre. Művész vagyok, de ez már szinte túl sok számomra. Ha megyek az utcán, hiányzik az összkép. Helyette hirtelen sokkal pontosabban észlelem az egyes apró részleteket.
Már nem tudok egyszerre több dologra koncentrálni, egyik dolgot a másik után kell megtennem.”

Mit gondolsz? Ha már két hónap után ilyen változásokat okoz a tesztoszteron, vajon hogy érzi magát a férfi, akinek testét már kamasz korától kezdve átjárja ez a hormon?

Fél mondat, ami megváltoztatta a történelmet 2.

Egy érdekes történelmi esemény, hogyan kapcsolódhat a kommunikációhoz? Braskó Csaba írásából kiderül!
A cikk első része: a Gettysburgi csata.
A cikk második része: Mit tehetsz Te?

Fél mondat, ami megváltoztatta a történelmet 2.

- Mit tehetsz Te? -

Mivel mindannyian emberből vagyunk, ezért bizony előfordul, hogy hibázunk.

A kérdés az, vajon mit tudott volna tenni Lee tábornok annak érdekében, hogy a fiaskót elkerülje?

És a lényeges kérdés: Te mit tudsz tenni annak érdekében, hogy elkerüld azokat a helyzeteket az életedben, amelyeket ugyan valószínűleg nem fognak elemezni a történészek, de számodra mégis fiaskót jelentenek?

Neked valószínűleg sem emberéletek, sem a hazád sorsa nem függ attól, hogy mikor mit mondasz másoknak. Azonban az, hogy eléred-e másoknál amit akarsz, az csak attól függ, amit mondasz neki!

Sajnos nap mint nap emberek milliói kerülnek bele abba a helyzetbe, hogy azok, akikkel kommunikálnak nem értik meg őket, nem tudják őket támogatni. Még a zseniális Lee tábornokkal is előfordult ez a dolog, miért ne fordulhatna elő veled is?

Minden bizonnyal találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a munkatársaid akkor, amikor egy feladatot kaptak azonnal azon kezdtek töprengeni, hogy vajon hogyan tudnák azt a lehető legkönnyebben, legkisebb energiabefektetéssel megúszni?
Veled is ez történik amikor másokkal kommunikálsz, amikor valakit megkérsz valamire: lehet, hogy meg akarja úszni a dolgot. Figyelembe kell venned tehát még azt is, hogy gyakran olyan környezetben kell kommunikálnod, ahol a többi fél még ráadásul ellenérdekelt is.

Fél mondat, ami megváltoztatta a történelmet 1.

Egy érdekes történelmi esemény, hogyan kapcsolódhat a kommunikációhoz? Braskó Csaba írásából kiderül!
A cikk első része: a Gettysburgi csata.
A cikk második része: Mit tehetsz Te?

Fél mondat, ami megváltoztatta a történelmet 1.

- Gettysburgi csata -

1863 július elsején, 149 éve fordulópont következett be a polgárháború dúlta Észak-Amerikában.
Ezen a napon kezdődött a Gettysburgi csata.

Az egész csata tulajdonképpen a véletlenen múlott. A konföderációs seregek a zseniális stratéga, Lee tábornok vezetésével egy megdöbbentően eredményes hadjárat végén megközelítették az északiak fővárosát, Washingtont. Lee tábornok eredeti tervei szerint egy Harrisburg nevű településen vetette volna meg az állásait, azonban egyik embere, Henry Heth vezérőrnagy előző nap éjjel felfedezett egy cipőgyárat a közeli Gettysburgben, és elhatározta, hogy csizmákat szerez onnan. Heth meg is érkezett Gettysburgbe az embereivel, és annak rendje és módja szerint szórványos ellenállásba is ütközött a városban.

Az első lövések reggel nyolc körül dördültek el. Az északiak kezdetben hősiesen tartották a várost, ám a túlerőben lévő déliek nyomásának hatására fokozatosan kezdték feladni állásaikat. Az unionista északi seregek vezére, Meade tábornok kilenc mérföldnyire onnan táborozott. Mikor hírt kapott a kialakuló helyzetről rájött, hogy Gettysburg megfelelő hely lenne a déli előrenyomulás megállítására és erősítést küldött oda.

Ezzel mind a két oldal figyelme Gettysburg felé fordult, és ami néhány csizmáért zajló rövid csetepaténak indult, az a Washingtonért folyó küzdelem fő helyszíne lett.

Ó, kommunikáció!

A kommunikáció azon rejtélyes dolgok közé tartozik, mint a levegő, vagy mondjuk a juhtúrós sztrapacska.

Miben vagyok jó?

Miben vagy még jó?
- kérdezte Tibi.
Miben vagy annyira jó, hogy modellként szolgálhass mások számára?

Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy amit modellezni lehetne rólam, az a

Kapcsolatteremtés

Honnan tudom, hogy ebben jó vagyok?

A reakciókból, a visszajelzésekből. Abból, hogy általában szívesen beszélgetnek velem barátaim, barátnőim, kollégáim, tanítványaim, sőt sokszor ismeretlenek, vagy épp vadonatúj ismerősök is. Életkortól, nemtől, nemzetiségtől és érdeklődési körtől függetlenül.

Nem volt ez mindig így. Az általános iskolában a tanár néni lányaként nem volt egyszerű jó kapcsolatba kerülni az iskolatársakkal. Mindig jó kislánynak kellett lennem, de a jó kislányok nem népszerűek a vagány rosszcsontok körében. Márpedig ebben az életkorban ők vannak többen – legalábbis a tanárok szemszögéből. Pedig akkoriban még tolerálták, hogy szünetekben az iskolaudvaron rohangáltunk és hangoskodtunk, hogy aztán a következő órán megint viszonylag nyugodtan tudjunk ülni 45 percig.
(Nemrég hallottam egy iskoláról, ahol azzal büntetik az órai rendetlenkedést, hogy a gyerekek a szünetben nem mehetnek ki az udvarra… Remélem, ez nem általános szokás.)

Jupó elmélkedései a világról és önmagáról - Első lépések (2.)


Első lépések (2.)

Az írás első felét IDE kattintva olvashatod.

Még gyerekfejjel rá kellett döbbennem arra, hogy a magunk megfigyelése úgy a legegyszerűbb, ha azt nézzük meg, hogy miként reagál ránk a világ vagy épp a másik személy, amikor épp beszélgetünk. Figyeljük a gesztusait, a szavait, amiket mondatai hordoznak, nézzük a szemét, a kéz- és testtartását. Izgalmas játék volt ez mindig is, s ki hinné, hogy milyen sokat elárul rólunk a mások viselkedése. Persze ez sem megy olyan könnyen, mint ahogyan az hangzik. Hosszas megfigyelés és elemzés vezet el addig, hogy a lehető legvalósághűbben tudjuk megmondani azt, miként is jellemeznek minket beszélgetőpartnerünk gesztusai.

Emlékszem arra az esetre, amikor Perkola barátommal beszélgettünk, s igyekeztem kívül helyezni magam a saját helyzetemen. Mondhatjuk úgy is: perspektívát váltottam.

Egy jól megrakott tűz körül üldögéltünk, s néztük ahogyan a fahasábok eleinte átveszik a tűz melegét, majd izzásba jönnek, s miután átadják magukat a hirtelen hőnek és lángokat csapnak ki magukból mindenfelé, fokozatosan átmennek egy finomabb izzásba, ahol az erő már nem a lángban van, hanem a folytonosan, egyenletesen meleget adó parázsban rejlik. Arra már nem nagyon emlékszem, hogy miről is folyt a diskurzus – mert hát Perkolával a világ legtöbb dolgát át tudtuk beszélni –, de arra jól emlékszem, ahogyan barátom velem szemben ül, és beszélgetünk. Pontosabban én beszélek, ő pedig hallgat.

Jupó elmélkedései a világról és önmagáról - Első lépések (1.)

Első lépések (1.)

Sok mérfölddel a hátam mögött a minap úgy döntöttem, hogy papírra vetem gondolataimat. Ugyan még sok minden előttem van az életben, de amit eddig megéltem az mégis sokat mondhat azoknak, akik még csak most kezdik saját útjukat járni. Nem hiszem, hogy megoldottam a gordiuszi csomót, sem azt, hogy az élet misztériumát kiismertem volna, de magam tanulságára is kikívánkozik belőlem életem bizonyos részeinek története, s az, ahogyan mertem változtatni magamon és körülményeimen.

Rengeteg döntést kellett meghoznom az évek során. Hol fájdalmasat, hol kevésbé fájdalmasat, de azt hiszem, életem legnehezebb lépése az volt, amikor eldöntöttem, hogy jobban meg akarom ismerni magamat. A döntés nehézsége abban állt, hogy nem tudtam miként és hogyan is kezdhetnék neki. Egyetlen cél vezérelt: megtudni ki vagyok Én.

Mondanom sem kell, hogy sem szüleim, sem pedig barátaim nem tudtak mit kezdeni egy olyan egyszerű – mégis számomra alapvetően fontos – kérdéssel, hogy ki vagyok Én? Akárhányszor is teszem fel ezt a kérdést magamnak nap mint nap, sosem tudom, miként kellene válaszolni. Valami mindig kimarad a válaszból.

Talán 14 éves lehettem, amikor legelőször felmerült bennem az alapvető igény, hogy megfogalmazzam magamnak létem alapjait. Azonban sokáig nem jutottam el, mert a kérdés értelmezésénél elakadtam.

Ki vagyok én?

Miféle kérdés ez?

Akármilyen oldalról is közelítettem meg, annyit sikerült megállapítanom, hogy jóféle kérdés, mégis valószínűleg a legnehezebben megválaszolható az összes közül, ami eleddig a fejemben motoszkált. De ez engem csöppet sem bátortalanított el. Inkább adott némi célt az életemnek és későbbi vándorlásaimnak.

Murányi Péter NLP alapú tanfolyamai

Szia, Hi, Hallo, Bonjour, Ciao, ¡Hola, Ahoj, Γεια σας, Merhaba, Bok, Cześć !

És ez csak egy pár nyelv, amin most köszöntöttelek. A világon számos nyelv van, amihez számos kultúra is kapcsolódik. Bármely nyelvet úgy a legkönnyebb megtanulni, ha egyúttal megismerjük az azt beszélők kultúráját is. Amikor elutazunk valahová, jól jön, ha legalább köszönni és megköszönni megtanulunk az adott nyelven. Jó néven vesszük mi is, ha hozzánk egy külföldi csak egy pár szót, de magyarul szól. Talán többen hallottátok a Queen együttes előadásában a Tavaszi szél vizet áraszt c. dalt. Megtisztelt minket azzal, hogy egy kicsit belekóstolt a mi nyelvünkbe és népdalainkba. A Természetes nyelvtanulás is erről szól. Murányi Péter sokat utazott és így is tanulta meg a nyelveket, amiket beszél. Azt mondhatom, hogy ma ehhez már utazni sem fontos. Sok a külföldi diák a különböző egyetemeken, és ott az internet is, ahol a modern technika segítségével szinte bármilyen anyanyelvű emberrel tudunk beszélni. Péter tanfolyamán nlp-s és egyéb módszerek segítségével megszüntetheted azokat az esetleges belső korlátokat, amik eddig megakadályozták, hogy könnyen és gyorsan tanulj nyelveket. Te is elmondod néha ezt a mondatot: “Á, nekem nincs jó nyelvérzékem” ? Ha igen, akkor itt a helyed a tanfolyamon 2011. október 8-9.-én.

Péter általában ősszel és tavasszal tart tanfolyamokat. Most ősz van, ezért az ő tanfolyamait szeretném figyelmetekbe ajánlani! Mint az kiderült, nagyon szereti a nyelveket.
Milton Ericksonról már olvashattatok egy korábbi levélben. Őt nevezik a hipnotikus nyelvi minták atyjának. Kommunikációd sikeresebb lehet, ha odafigyelsz arra, hogy hogyan mondod, amit szeretnél. Ezek a nyelvi minták a tudattalanodra is hatnak, és igen sok reklám használja fel őket. Megismerésükkel hamarabb észreveszed, ha rád ily módon szeretnének hatni, és hasznodra fordíthatod ezt a tudást. Biztos, hogy többször fogod azt kapni, amit tényleg szeretnél, ha ezekre a kis nyelvi trükkökre odafigyelve mondod el a kívánságod. Ezt a tanfolyamot Melocco Jánossal együtt tartja, aki szintén nagy mestere a szavaknak.
Idén még lesz egy hétvége ahol az Ericksoni hipnózis alapjait ismerheted meg. Ha ezt már elvégezted, akkor még magasabb tudást szerezhetsz az Ericksoni hipnózis II. tanfolyamán.

Kreativitás - alkotóképesség, teremtőképesség (Idegen Szavak Gyűjteménye: http://idegen-szavak.hu)
Erről a szóról szerintem minden embernek más és más jut az eszébe. A tanfolyamon megismerkedhetsz és elsajátíthatod a Walt Disney-féle kreativitás-stratégiát. Megismerkedhetsz a nézőpontváltással, aminek segítségével különféle élethelyzetekben sokkal találékonyabb lehetsz. Ha szeretnél még leleményesebb és ötletesebb lenni, idegen szóval még kreatívabb, akkor ez a tanfolyam neked szól.

Murányi Péter mellett Melocco János tapasztalatára és tudására támaszkodhatunk a Teljes elmés írás tanfolyamon. János több művészi írásművet publikált, hivatásos fordító és tolmács, aki az évek során több nyelven írt már marketingszövegtől pályázatig, honlapszövegtől szakdolgozatig, verstől színdarab-szövegig számtalan műfajban. (Pásztorok c. lírai regénye olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár lapjain). Ezen a tanfolyamon az NLP – a neuro-lingvisztikus programozás – tudattalan és tudatos eszközeit, valamint könnyedén, jól író, fogalmazó, szerkesztő emberek fogásait sajátíthatod el, hogy hatékonyabban, élvezetesebben írhass, és következetes szempontok szerint javíthasd, csiszolhasd az irományaidat.

Zárul mára Móka Miki mókatára - mondhatnám. De talán helyénvalóbb, ha azt mondom:
Zárul tavaszig Péter és János enelpés eszköztára.

Még egy valami. Ne feledjétek, szeptember 24-25-én még csatlakozhattok a Kineziológia alaptanfolyamhoz!

Esetleges kérdéseidre örömmel válaszolunk, kérlek, írj az info [kukac] mindennapinlp.hu címre.

Összes meghirdetett tanfolyamunk listája elérhető
--->ezen az oldalon<---

Mindenkinek szép őszi napsütést kívánok!
Bürge Viki
és a Mindennapi NLP csapata

Néhány tanfolyamunkat az alábbi képekre kattintva is elérheted:

JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZTANFOLYAMOK

Félelmeim a fél szavak kapcsán

Félelmeim a fél szavak kapcsán

„ Az élet attól olyan elképesztően édes, hogy
alkalomadtán a 60 percet ki tudjuk tolni 120 percre.” (B.L.)

Nem tudom, mindenki számára érthető-e a fenti idézet. Számomra mindenképp, és nagyon tetszik, sőt, nagyon nagy boldogsággal tölt el. Talán már kitaláltátok, hogy azért, mert a hozzám legközelebb álló ember, életem párja szájából hangzott el, akivel már hosszú évek óta együtt élünk, akivel fél szavakból is értjük egymást.

Legalábbis legtöbbször. Ami persze nem jelenti azt, hogy a hétköznapi rohanás közepette nem fordul elő, hogy teljesen félreértjük egymást. Főleg a kapkodva, elhadart, hiányos mondatokat – mondjuk a lakás másik végéből átkiabálva, vagy épp a lakásajtón kifelé menet „hátradobva”.

Hiába tudjuk – ismerve az NLP kommunikációs modelljét -, hogy folyamatosan torzított, vagy hiányos mondatokban beszélünk, nem mindig van rá alkalom, hogy okos és jó időben feltett kérdésekkel felderítsük, mi is az az üzenet, aminek be kellett volna érkeznie agyunkba. Ha egyáltalán a fülünktől eljutott az agyunkig!

Mert manapság az emberek sokszor eleve olyan stresszes állapotban vannak, hogy el sem jut a tudatukig, mit mond a másik. Ha a munka jár az eszemben, vagy az elintézendő teendőket próbálom fontossági sorrendbe állítani, levelet vagy cikket írok mint épp most, bizony néha ignorálok minden külső hanghatást – még a hozzám intézett szavakat is.

Vagy ha nincs is stressz, csak elmélyülök valamiben – pl. épp filmet nézek, ráadásul idegen nyelven akkor a saját anyanyelvemen érkező üzenetet egyszerűen be sem engedi az agyam (vagy már a fülem sem? :-))

Ez persze csak azután tudatosult bennem, amikor már többször szembesültem olyan sértődött, vagy bosszús megjegyzésekkel, mint például: „Tegnap már mondtam!” „Nem emlékszel, megbeszéltük!” „De hiszen meséltem!”

Tanulj meg varázsolni! 2. rész

Tanulj meg varázsolni! - 2. rész

Megjelent az Ezotér magazin 2010. decemberi számában. 2. rész.

Előző rész

Mit is akarsz egészen pontosan?

Az NLP igazán nagyon alkotott a célkitűzés területén. Ha fogalmad sincs, melyik úton indulj el, honnan tudhatod, merre tart az életed? Vagy csak úgy zötykölődsz ugyanazon a régi buszon, és közben azt várod, hátha az egyik megálló a Csoda lesz? Van olyan megálló, de csak többszöri átszállással érhető el. Ha meg akarod találni a helyed a világban, először is döntsd el, mit akarsz, gondold át nagyon alaposan, mit tehetsz, aztán pedig cselekedj, cselekedj, cselekedj!

 


Ugyanaz a régi bakelit

Az NLP a változás magasiskolája. Ismétlés a tudás anyja - bizonyos feltételek mellett. Egy határon túl azonban többre mész az NLP-s filozófiával: Ha valamit akarsz, addig változtasd a viselkedésed, amíg meg el nem éred a célodat! Képtelen vagy kilépni egy élethelyzetből? Félresikerült a házasságod? Rossz a munkahelyed? Beteg vagy?
Mit is tettél eddig, hogy kimássz a slamasztikából? Mindent megpróbáltál már? Ha nem, hát akkor gyerünk! Tartsd észben, hogy minél több lehetőséget adsz magadnak, annál könnyebben boldogulsz. Ja, hogy nincs kedved ehhez sem, meg ahhoz sem? Lusta vagy? Félsz? A kényelmi zónád talán kellemes és biztonságos - ugyanakkor csapda. Hagyd el, gyerünk, eleget lógattad a lábad!

Tanulj meg varázsolni!

Tanulj meg varázsolni!

Megjelent az Ezotér magazin 2010. decemberi számában. 1. rész.

A világon számtalan bölcsességgel találkozhatunk. Sokszor néhány egyszerű szóval mondják el, hogyan lehetünk boldogabbak. A metaforák, a költői hasonlatok gyönyörű képeket idéznek föl bennünk, miközben az üzenet tudattalan elménk birtokába kerül. Ilyen bölcsességekkel rövid idézetek formájában is találkozhatunk, de lehet egy szobornak, egy csengő hangjának vagy a nyakadba akasztott medálnak is jótékony hatása az életedre, ha elfogadod a benne rejlő pozitív üzenetet. Az emberi agy remekül megérti a különböző asszociációkat.

Ne gondold azonban, hogy a bölcsesség csupán azt jelenti, hogy olvasgatsz, zenét hallgatsz vagy apró szobrocskákat gyűjtesz. Ezek is nagyszerűek persze. Mégis teljesen más a helyzet akkor, ha saját magunkat, vagy saját életünket is képesek vagyunk metaforikusan megközelíteni. Ilyen az, amikor szabadnak érzed magad, mint a madár, vagy egy óriási kalandnak tekinted az életed, de akár arra is gondolhatsz, hogy hamarosan kibújsz a bábból, és kibontod végre gyönyörű, színes szárnyaid, hogy kirepülhess.

Vannak olyan tanítások és módszerek, amelyek pont erre a metaforikus gondolkodásmódra épülnek, s ezáltal bárki képes könnyedén megérteni, elfogadni és alkalmazni azt a bölcsességet, amelyet megfogalmaztak a tanítók. Ha ezt a költői hasonlatokra épülő tudást az érzékszerveink útján is egyértelműen tapasztalható gyakorlatokkal egészítjük ki, a mai modern világunkban is remekül alkalmazható bölcsességhez juthatunk. Az NLP pont ilyen módszer.


NLP

Azt, hogy mi az NLP, nem is olyan egyszerű megfogalmazni, hiszen mindenkinek mást és mást jelent. Az NLP-t tekinthetjük egyfajta módszernek, amellyel az életünk apró-cseprő és hatalmas problémáit egyaránt megoldhatjuk. Másoknak az NLP tudomány, amellyel az emberi viselkedést eddig nem tapasztalt mélységekben érthetjük meg - és változtathatunk is rajta. Számomra az NLP legfőbbképpen művészet, a pozitív változás és a logikus gondolkodás művészete.

Az NLP-vel gyógyíthatsz és gyógyulhatsz, tanulhatsz és taníthatsz, tűzhetsz ki célokat, leszokhatsz a nem kívánatos szokásaidról, alakíthatsz ki új viselkedést, szerezhetsz nagyobb önbizalmat, kommunikálhatsz az emberekkel úgy, hogy pontosan azt add át nekik, amit szeretnél. Ha tehát nem érzed jól magad a bőrödben, akkor itt a lehetőség, hogy változtass ezen. Ha már most is folyamatosan fejlődsz, akkor itt az ideje, hogy még jobban csináld. Az NLP az egyik legjobb erőforrás ehhez.


Mit jelent az NLP?

Az NLP két amerikai férfi, egy matematikus-programozó és egy nyelvész agyából pattant ki valamikor a hetvenes évek elején. Richard Bandler és John Grinder különlegesen tehetséges emberek tanulmányozásával kezdte a megfigyeléseit. Milton Erickson, Virginia Satir, Fritz Pearls... A kommunikáció nagymesterei, akik képesek voltak néhány egyszerű szóval mások súlyos, évek óta fennálló lelki problémáit megoldani. Hogy miért lett az NLP-nek óriási sikere? Nem akart egy merőben új módszert kidolgozni ahhoz, hogy valamiben nagyon jók legyünk. Felesleges lett volna egy ilyen erőfeszítés, hiszen vannak emberek, akik ösztönösen jól csinálják, amit tesznek. Ezeket a kiemelkedő embereket így elegendő alaposan megfigyelni, és egyszerűen leutánozni őket, megtanulni tőlük, hogy hogyan viselkednek. Ez a folyamat a modellezés, az NLP alapja, a tanulás egyik legjobb módja. Ha képes vagy egy kiválóság viselkedését megtanulni, akkor Te magad is kiválóvá válhatsz.

Bandler és Grinder a furcsa hangzású Neurolingvisztikus Programozás nevet választották különleges módszerüknek. Neuro, hiszen az idegrendszerünkön keresztül érzékeljük mindazt, ami körülvesz bennünket, és a belső gondolatvilágunk is ugyanebben a közegben képes létezni. Lingvisztikus, hiszen az emberi lény mindig is kapcsolatban állt társaival. A nyelv az (a beszélt nyelv és a testbeszéd egyaránt), amely utat nyit egymás felé, így képesek vagyunk élményeinket megosztani másokkal. Programozás, hiszen ha a gondolkodásunkat tekintjük, mindannyiunkban egyfajta biológia program fut, az agyunk meghatározott stratégiák szerint vezérel bennünket. Értsd meg a gondolataid szerkezetét, változtasd meg, és Te magad is megváltozol.