Az első feladattal a jövőbe tekinthetsz, és kijelölheted a fejlődésed irányát.

Egyszerűen fogj egy papírt, majd a következő életterületekhez írd fel a céljaid:

 1. egészség
 2. emberi kapcsolatok
 3. család
 4. párkapcsolat
 5. tanulás
 6. pénzügy
 7. kikapcsolódás
 8. művészetek

Ha az egyik terület számodra érdektelen, azt hagyd ki nyugodtan, és ha valami hiányzik, akkor egészítsd ki. Minél több célt összegyűjtesz, annál motiválóbb ez a gyakorlat.

Természetesen ez nem ér fel egy komplett célkitűzési folyamattal, de nem is ez a célja. Miközben leírod a célokat, valamilyen módon el kell képzeled azokat, és így tulajdonképpen megteszed az első lépést, vagy egy jelentőst lépést a céljaid megvalósítása felé. 

Ha azt mondanám, mindegyik céloddal kezdj el foglalkozni, az igen megterhelő volna - nem is mondom. A feladat nem vesz több időt igénybe tizenöt percnél, így ez pont jó nyitásnak.

Ha van kedved, oszd meg a hozzászólások között azt a célt, amely számodra legizgalmasabb!

Kellemes tervezgetést!

 • egyik sem érdektelen, mindegyikért teszek szinte napi szinten, sőt lehet mondani hogy napi szinten

 • Hű, hogy lehet eldönteni, mi ezekből a legfontosabb? Ez mind nagyon fontos számomra és alighanem azért vagyok úgy belegabalyodva az amúgy sem egyszerű életembe, mert nem tudom, melyikre helyezze a legnagyobb hangsúlyt. 🤦‍♀️Most talán az egészség, a párkapcsolat és a tanulás. Viszont így valamilyen szinten háttérbe szorul a többi, amitől cseppet sem érzem jól magam. 🙄

  • Kedves Kata, pont ezzel foglalkoztunk sokat a múlt hónapban. Ha kijelölünk pár fontos területet, a többi valóban a háttérbe fog szorulni. Ha azonban azokon a területeken javarészt rend van, akkor ez nem olyan nagy probléma. Vagy, később át lehet helyezni a hangsúlyt azokra a területekre.
   De minden nem megy egyszerre. Ezért jó, ha van egy stratégiánk…

   • Kedves Tibi,
    lehet valami az asztrológiában, mert mint mérleget, őrületbe kerget, ha nem találom az egyensúlyt.Eddig azzal próbálkoztam, hogy ezzel mind egyformán foglalkozzak, de ez nem megy. Kiagyaltam, hogy kiemelek 2, max. 3 nagyon fontos dolgot, amivel intenzíven foglalkozom, a többit épp csak “mozgásban tartom”. Szerencsére a családom és a barátaim megértik ezt, de engem bosszant, hogy lehetetlen egyszerre mindenhol tökéletesnek lenni és el is fáraszt az állandó libikóka.Szóval amíg kidolgozom az idevágó stratégiát, a mai napi stratégia az lesz, hogy “csak annyit mozogni, hogy lássák, még élek”! ☝️🤣

 • Sziasztok 🙂
  A céljaim között vannak olyanok, amik már folyamatban vannak (pl önfejlesztés, vagy a reggeli nyújtógyakorlatok) Itt a cél a rendszeresség megtartása, a folytatás 😀 Amúgy meg az egyensúlyt igyekszem megtartani. Ha éppen sikerül 🙂 Amúgy tényleg jó leírni, jobban látja az ember azt is, ha éppen valahova fókuszál.
  Köszi Tibi

  • Köszönöm, Rita! 🙂 Az elinduláson túl vagy, már csak menni kell tovább.
   Örülök, hogy velünk tartasz 🙂

 • Igazából nem mindegyikkel van most éppen dolgom. Ennyi mindent nem lehet egyszerre kézben tartani. Azt hiszem, hogy nem is kell, elég, ha odafigyelünk kicsit mindegyikre.
  (….Tökéletességre sem törekszem, mert igazából nekem ez nem értelmezhető, mint fogalom. Úgy vagyok tökéletes, ahogyan vagyok, a magam tökéletlenségében.Hogy jobb viszont lehetek, azt elfogadom, azért tudok tenni…) De továbbviszem a gondolatot:
  Ezek lehetnek ösztönösek, vagy már kialakult szokásaink elegye. Az egészségemért teszem a dolgom napi szinten, mozásban vagyok, egészségesen étkezem, eleget alszom. Ez a testi szint, emellett a lelki és szellemi oldalára is odafigyelek, kikapcsolódom, olvasok, tanulok, írok. Ezzel már több életterületet ki is pipálhatok. Család és egyéb kapcsolataim. Ezekkel is foglalkozom, minőségi idő, gondoskodás, játék, kacagás, baráti beszélgetés… Pénzügyek.. nem panaszkodhatom, nincsenek filléres gondjaim, mégis itt állítottam fel a legnagyobb célom, ami a anyagi függetleség felé vezetne. Itt lenne tennivalóm bőven, viszont ez nem olyan cél, ami csak tőlem függ. Pedig az NLP-s célkitűzés szerint tőlem kell a célomnak függenie.. Nos, erre való az újratervezés? Új célállítás? Elengedés?
  Alighnem a 15 perc nekem a kihívásra kevés lesz 🙂
  Köszönöm a gyakorlatot.

  • Zsuzsi, nagy igazság: “Ezek lehetnek ösztönösek, vagy már kialakult szokásaink elegye.”

   Pontosan így gondolom én is.

   Hogy a célod nem teljes egészében tőled függ? Nos, itt szükséges a lehető legnagyobb befolyásra szert tenni. Ez bizony nem kis feladat – de fontos.

   • Köszönöm, hogy reagáltál. Igazad van, tökéletesen, igyekszem erre “a lehető legnagyobb befolyásra” a lehetőségeimmmel a leghamarabb szert tenni. 🙂

 • Kedves Tibi! Nagyon nehéz kezdés, szerintem nyitásnak a legbonyolultabb. Számomra az egészség az ami a legfontosabb, a többi mind ebből következik. Ehhez viszont az agyunk -jól, rosszul berögzött, netán megkövesedett – jelenlegi működésének megértésére, átformálására van szükség! Ha egészség van, minden van és minden lehetséges! Nos ezért is nehéz számomra a célkereső, mert ahhoz meg kell ismernem az “agyam” jelenlegi működését. Mit, miért és hogyan csináltam eddig. Nos ez nem könnyű, ám dolgozom rajta. Üdv. Édua.

  • Értem, kedves Édua, hogy egy szempontból ez egy rendkívül nehéz feladat. Minden bizonnyal igazad van.

   Másrészről viszont talán elegendő volna játékosan megközelíteni a kérdést. Hiszen csak egy egyszerű listáról van szó. A kérdés lecsupaszítható: Mit akarsz?
   Szerintem erre nem nehéz választ adni. Csak nem kell túlgondolni 🙂

 • Érdekes volt, ahogy nálam ez a feladat működött, először azt hittem, hogy nem lesz olyan jó nekem, hisz nemrég tűztem ki egy-egy célt ami papíron is volt, de volt olyan is ami csak fejben. Ez azért is van, mert nagyon szeretem a moly.hu-t és ott már másfél éve megy egy kihívássorozat, aminek az a lényege, hogy minden évszakban tegyünk 20 fogadalmat, és csináljunk meg belőle minimum 10-et. Ezek viszont nem hosszú távúak, és sokszor elég apróak. Én már azt is kitaláltam, mik lesznek a téli fogadalmaim. Szóval ebbe már elég beleszoktam. Aztán mégis jó volt mindent így összeszedni, és átgondolni, és a feladat miatt, lettek új céljaim is, valmint jobban átgondoltam őket. Az egészségnél már egy ideje ott van a fogyás 5-7 kilót már le is adtam, de még ötöt szeretnék a következő kontrollig, mert ugye kiderült hogy a cukorbetegség előszobályában vagyok, és most oda kell figyelnem, hogy nehogy túl is lépjem ezt, illetve javítsam. Ennek kapcsán ott van még a kevesebb édességfogyasztás, amiben már szintén nagy eredményeket értem el, de jó lenne a diabetikus finomságosat is csökkenteni. Az emberi kapcsolatokat, párkapcsolatot, családot összevontam. Lett még egyéb kategória, valmint a munka és az önkéntes munka is. Legfontosabb számomra, a munka és ehhez kapcsolódóan a pénzügyi terület lett. A munka: sok helyen próbálkozni az ötleteimmel pl. sok gyomai, fürdő, szállásadók, a csabai Kollabor természettudományos élményközpont, Máté Bence a vadbarát kerthez, csongrádi TDM. Az ötletek: öko szabaduló szoba, könyves rejtvényesem alapján, vadbvarát kert tanösvény 600 FT belépővel, KIncskereső túrapontok, nyáron öko napközis tábor. Az iskolákkal tavasszal, vagy ha a vírus akkor nem engedi jövő ősszel az Osztálykirándulás itthon program, ahol a helyi iskoláknak a saját településükön megcsinálni azokat a programokat, amiket az ide érkező erdei iskolásoknak szoktam, illetve amit még nem csináltam, de kínálok.
  Az egyik ismerősöm venne valami karácsonyi kézművest idén is tőlem. Azt kitalálni, és kínálni neki. Összeségében, a mostani 40.000 Ft os havi bevételemet minimum 80.000 re feltornázni.Jövő év végéig. HA a fentiekkel nem sikerül, akkor valmi részmunkát találni. Mellette folytatni, amit apának csinálok, és a nagyon kicsi próbavásárlást. Ha ez megvan, akkor befektetést találni az örökölt pénzemnek. Legjobb a klímavédelmi alap lenne. + havi 20.000 ezer FT-ot félrerakni. Mivel a szüleimmel élek, így kevés pénzből is megvagyok. De azért kellene többet keresnem, mert mi van, ha valmi történik a szüleimmel, vagy bármi miatt már nem tudnak nagyjából eltartani.

  • Az iskolákkal az Osztálykirándulás itthon már tavasszal is tervben volt, de a vírus nem engedte.

 • Ez most a legjobbkor jött, köszönöm, nagy újrakezdésben vagyok (+ padlóról felállás…:), remélem sikerül!:)

 • Kedves Tibor
  A kitartás a legnagyobb kihívás most ebben a feladatban. Bízom abban, hogy mivel most nem tanulok semmit, lesz időm a napi feladatokra.
  Nekem a kikapcsolódás és a művészet összemosódik. A párkapcsolatban pedig sok apró lépegetés van a célig, mert most van alakulóban valamit.
  Köszönöm a feladatot, hisz így koncentráltan tudok egyegy területet végig gondolni.

 • A szétszórtságot jól rendbe tette nálam ez a feladat. Kellemes volt megcsinálni. Amit fontosnak véltem, az a pénzügyek, de a legizgalmasabbnak az emberi kapcsolatok bizonyultak. Köszi 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Pen
  >