Az információátadástól az együttműködésig (3.)

NLP, önismeret, kommunikáció, az információátadástól az együttműködésig

Az előző írásaimban (1. rész; 2. rész) odáig jutottunk, hogy a szanaszét a vakvilágba kiáltott szavak helyett hogyan is érhetjük el, hogy beszélgetőtársunk mondanivalónkat ugyanúgy értse, ahogy azt mi értjük.Az előző írásaimban (linkek: Az információátadástól a kommunikációig 1-2) odáig jutottunk, hogy a szanaszét a vakvilágba kiáltott szavak helyett hogyan is érhetjük el, hogy beszélgetőtársunk mondanivalónkat ugyanúgy értse, ahogy azt mi értjük.

Na, mármost, ha ennél még többet szeretnénk elérni, – tudniillik a latin kommunikáció szó eredeti jelentésében rejlő együttműködést is, akkor még ennél is tovább kell lépnünk.

Egy üzleti tréningen hallottam egyszer azt a metaforát, hogy minden ember vállán ott üldögél, szundikál egy kis vadállat, egy szörnyeteg, mely csak arra vár, hogy ha kicsit is megsértik, ránk ugorjon.

Bármilyen stresszes is egy szituáció, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ez megtörténjen! Ez persze nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk eredeti célunkról. Sőt, épp az a lényeg, hogy ne felejtsd, mi a célod!

Felébresztheted, de csak azért, hogy megszelídítsd, hogy megnyerd célod eléréséhez. Sokszor csak azért tűnik vadállatnak, mert fél, mert úgy érzi, veszélyezteted érdekeit.

Ha azonban beszélgetőpartnered térképére lépve megérted ezt a – sokszor önmaga elől is titkolt – félelmet, és vele egy hullámhosszra kerülve eléred, hogy a bizalmába fogadjon, megnyugodva, nyitottan és érdeklődéssel fogadja majd a legmeglepőbb ötleteidet is, és készen áll az együttműködésre.

Tudod: tükrözés, csatlakozás, vezetés – az NLP kommunikációs modelljének non-verbális eszközei.
Na, persze, mondhatják most a szkeptikusok – én már sokszor próbálkoztam ezzel, mégis ellenállásba ütköztem. Ilyenkor mi a teendő?

Sokféle lehetőség áll előtted, ám mindegyiknél ugyanaz a lényeg: ha az egyik módszer nem működik, próbálj meg valami mást! Miközben továbbra is alkalmazod a non-verbális technikákat, összekapcsolhatod ezeket a verbálisakkal.

Néhány lehetőség:

Kérdezz! A legtöbb ember jobban szeret beszélni, mint meghallgatni a másikat. Ezért hát kérdezd meg, ő miben látja a probléma megoldását!

Tartsd a szemkontaktust!
Ezzel is érezteted vele, hogy érdekel a véleménye.

Hallgasd végig!
M
ég a legvadabb elképzeléseit is! Sőt, ha munkahelyi beszélgetésről van szó, akár jegyzetelheted is az ötleteit.

Tereld a konkrétumok felé a beszélgetést!
Ezt teheted továbbra is kérdések formájában. Bármilyen cél érdekében szeretnél együttműködni vele – az álmodozás, az ötletelés után célszerű a konkrétumok felé haladni:
„Ezt pontosan hogyan valósítanád meg?”
„Milyen módszer válik be legjobban, tapasztalataid szerint?”

Bizonyosodj meg róla, hogy egy hullámhosszon vagytok-e!
Erre alkalmas kérdések például:
„Jól értettem, hogy arra gondoltál,…” Szóval úgy látod a helyzetet, hogy…..
„Mit gondolsz, melyik módszer lenne a leghatékonyabb?”

Válaszd a megfelelő szavakat!
Ha már otthonosan mozogsz az NLP technikáinak világában, és megfigyelted, miben gondolkozik legtöbbször beszélgetőpartnered,(képekben, hangokban vagy érzésekben) úgy válogathatod meg szavaidat, hogy ezzel is tükrözd őt, ami még inkább elősegíti az egymásra hangolódást.
Pl. „Szóval úgy látod a helyzetet, hogy…..”
Vagy: „Úgy érzed, ez lenne a legjobb megoldás?”
Esetleg: „Ez szerintem is jól hangzik!”

Próbáld ki ezeket a kommunikációs technikákat, és ha beválnak, meg fogsz lepődni, s így szólsz majd a módszerhez::

Kész! Hát beválsz!

rdezz
szemkontakus
hallgasd
tereld
biztosíts
egy közös hullámhosszot
válaszd a megfelő szavakat!

Összefoglalva a három írás tanulságait: Céhi kefír, kész, hát beválsz!!!!

CéHiKefír, KeSzHaTBeVálSz!

Sikeres kommunikációt, sikeres együttműködést kívánok neked – minden helyzetben!

Dinnyés Márta
NLP mester

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>