Hogyan lehet a munkádból örömteli küldetés?

Az örömteli munka

NLP módszer, önismeret, örömteli küldetés, örömtelen munka

Van munkád? Dolgozol? És szereted csinálni? Ha elégedett vagy vele, és lehetőséged ad számodra a fejlődésre is, akkor az életednek egy fontos részét tekintheted rendezettnek. Ha azonban problémáid vannak ezen a területen, akkor érdemes most azonnal átgondolnod, mit tudsz megváltoztatni a jelenlegi helyzeteden. 

Szerezd meg a munkát!

Az életünkben fellelhető dolgok megbecsülését sokszor csupán akkor tanuljuk meg, amikor az hiányzik. Talán pazarlóan bánunk a vízzel, és nem különösebben foglalkozunk vele, hiszen folyik a csapból, és ez már természetes a számunkra, de ha egyszer több napon át szüneteltetik a szolgáltatást, már az első pár órában rádöbbenünk, milyen fontos a számunkra. Amikor aztán végre visszakapcsolják, valahogy teljesen más szemmel nézzünk rá. Érdekes, hogy ahhoz, hogy valaminek felismerjük az értékét, a hiányával kell szembesüljünk. Ez alól még az emberi kapcsolataink sem kivételek. Sajnos gyakran akkor döbbenünk rá, milyen fontos valaki a számunkra, amikor elveszítjük őt.

Ugyanígy van ez a munkával. Ha van munkánk, gyakran csak szidjuk, panaszkodunk, és kelletlenül végezzük, hiszen ez “csak” munka, dolgozni pedig általában fárasztó és unalmas.
Aki munkanélkülivé válik, az viszont rövid időn belül rájön, hogy szinte minden lehetőségnek örülne, ami megfelel a minimális elvárásainak. Ez azért van, mert dolgozni szükséges, a munkáért elismerést kapunk, amely alatt most konkrétan a pénzt értem. A pénz ahhoz kell, hogy az alapvető szükségleteinket fedezzük, és számos célunkat elérhessük. Persze ne feledjük: A pénzzel nem tudunk mindent elintézni, bizonyos dolgokat viszont csak pénzzel lehet megoldani. A munka tehát valóban nagyon fontos dolog az életben. Ha lebecsüljük az értékét, nehéz helyzetbe kerülhetünk még akkor is, ha alapvetően kreatív, talpra esett és pozitív beállítottságú emberek vagyunk.

Ha nincs munkád, pedig már önállóan szeretnéd élni az életed, akkor az elsődleges céljaid közé kell sorolnod, hogy munkát szerzel. Sokaknak már a munka keresése is nehézséget okoz. Ha úgy érzed, már régóta hiába keresel megfelelő munkát, akkor valamit változtass! Ha azt gondolod erről, hogy mindenről a körülményeid tehetnek, akkor pedig most egészen pontosan mit is teszel? Várod, hogy megváltozzanak a körülményeid? Jó, majd szólj, ha megváltoztak! Egy év múlva újra rákérdezek, nem baj?

Na nem, szóval ha egy ideje nincs munkád, most azonnal tegyél valamit! Bővítsd a lehetőségeid számát, vagy lépj ki a komfort zónádból, és tedd egy kicsit lejjebb a lécet! Talán kevesebbet keresel, mint szeretnél, talán többet dolgozol, esetleg nem mindenben a legmegfelelőbb a munka, de tekintsd ezt az első lépcsőfoknak. Innen könnyebben felléphetsz a másodikra, később a harmadikra, mint legalulról. Akik azért nem találnak munkát évek óta, mert ami akad, az számukra sosem megfelelő, azoknak fel kell végre ismerniük, hogy a saját maguk által felállított korlátok közé szorultak.

Láss tisztán!

Ha jelenleg is dolgozol, akkor gondold át alaposan: megfelelő-e vajon számodra ez a munka? Sokszor évekig nem nézünk szembe egy problémával, mert tele vagyunk félelmekkel. Félek a pénztelenségtől, a munkanélküliségtől, a felelősségtől, a változástól. Félelmeinket remekül támogatják korlátozó hiedelmeink is, amelyek nem csak rólunk, az egész világról ítéletet alkotnak. Nincsenek túl jó képességeim. Az én koromban már nem könnyű az élet. A mai világban nem annyira ugrálhat az ember egyik munkahelyről a másikra. Fizetés? Ó, hát az a legkevesebb! Sokan úton-útfélen hangoztatják ezeket a nézeteket, és azt gondolják, ez így normális, s talán még vicces is bizonyos szempontból. Sajnos valójában saját személyiségüket hangolják az örök vesztés hullámhosszára.

Egy rossz munkahely olyan, mint egy elrontott házasság. Van, aki képes az egész életét leélni benne.

NLP módszer, önismeret, örömteli küldetés, megfelelő fizetés

Gondold hát át alaposan: Megfelelő a fizetésed, vagy hasonló munkával máshol jobban megfizetnének? Elfogadható a munkaidőd beosztása? Elégedett vagy a munkahelyi körülményekkel? Jó a viszonyod a munkatársaiddal? Egy szóval: Szereted a munkádat?
Mert ha igen, akkor minden rendben! Ha azonban nem, akkor pont most van itt az ideje, hogy változtass rajta. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal felmondasz, még csak azt sem, hogy feltétlenül meg kell változtatnod a munkahelyedet, hiszen akár a meglévő munkahelyünkön is képesek vagyunk megváltoztatni a saját helyzetünket.
Természetesen fontos, hogy alaposan átgondold, mit fogsz tenni, hogy körültekintően és ésszel cselekedj – de mindenképpen cselekedned kell. 

A jó munka alapvető feltételei

Van pár dolog, amiről nem szabad megfeledkezned, amikor arra gondolsz, vajon megfelelő-e a számodra a jelenlegi munkád. Az egyik természetesen a pénz. Ne dolgozz ott, ahol alulfizetnek! A munkád hasonló egy árus portékájához. Ha keveset kínálnak érte, akkor állj odébb, és találj egy jobb vásárlót! A munkaidőd is sokat számít. Ha családod van, akkor ne vállalj el olyan munkát, amely mellett alig látod a gyerekeidet.
Nagyon gyorsan felnőnek ám, és ezt a filmet nem lehet visszatekerni. Szintén fontos kritérium, hogy milyen körülmények között dolgozol.
A jó munkához megfelelő környezetre is szükség van, ahol az alapvető emberi szükségletek kielégíthetőek. Kulturált, tiszta és kellemes környezetben a hangulatunk is alapvetően derűs lesz. Ezek csak az alapvető feltételek, de ha kevés a fizetés, egész nap csak dolgozol, ráadásul nem a legjobb helyen, akkor ne gondolkozz túl sokáig!

Mint az élet minden területén, a munkában sem feledkezhetünk meg az emberi kapcsolatokról. Felettesek, beosztottak, kollégák. Milyen emberek ők? Milyen a viszonyod velük? Attól, mert valaki a főnököd, még ugyanolyan ember, mint te – és persze ez rád is vonatkozik, hiszen emberi módon kell fordulnod a beosztottaidhoz, ha vannak. Felfelé és lefelé ugyanazzal a tisztelettel kell kommunikálnod, és persze sokszor hasznos a határozottság is. Ha tudod, hol a helyed a cégnél, képes leszel ezt a kérdést is megfelelően kezelni, így jól érzed majd magad a társaságban, és téged is szeretni fognak.

Van egy kiemelkedően fontos kérdés, amelyről még nem beszéltünk, ez pedig nem más, mint:

Az elvégzendő feladat

Gyerekkorunk klasszikussá vált kérdése: Mi leszel, ha nagy leszel? Ugyanígy most is megkérdezhetném: Mi lett belőled, most, hogy már nagy vagy?

Minden ember különböző, és bár a képességek tanulhatók, más és más adottságokkal rendelkezünk. Talán remekül tudsz bánni az emberekkel, de az is lehet, remek kézügyességgel áldott meg a sors. Van, akinek jó a szervezőkészsége, más pedig remekül tud autót vezetni. Ha olyan képességet kezdünk el fejleszteni, amelyben már eleve jók vagyunk, viszonylag könnyen érhetünk el kimagasló eredményt, ezt pedig minden valamirevaló munkahelyen megbecsülik.

Ismerd fel hát, hogy miben vagy jó, és igazíts ehhez a munkádat!
Ha így teszel, szeretni fogod azt, amit csinálsz. Nem az számít, hogy leveleket kézbesítesz, úszást oktatsz, egyetemen tanítasz, színészként lépsz fel a helyi színházban vagy éppenséggel bankigazgató vagy. Utcaseprőként is élhetsz boldogabb életet, mint egy nagyvállalat vezetője, még akkor is, ha a kettőtök jövedelme nem összehasonlítható. Az is fontos ugyanis, hogy élvezd azt, amit csinálsz, és az, hogy nagyon jól csináld a dolgod. A legegyszerűbb feladatokat is el lehet végezni mesteri szinten. Ha megtaláltad, hogy mi az, amiben jó vagy, és jelenleg is ezzel foglalkozol, akkor légy még igényesebb, és igyekezz még jobban csinálni a dolgod. Ha helyesen választottál, magad is meglepődsz majd, hogy milyen jó vagy a szakmádban, miután tudatosan elkezdted magad fejleszteni.

Megjelent a Pozitív Gondolkodás c. magazin 2010 októberi számában.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>