Ismerd, szeresd, vállald önmagad!

Tudod, hogy ki vagy? Tisztában vagy azzal, hogy értékes vagy? Szereted önmagad, és vállalod azt, amilyen vagy? Ha igennel válaszolsz ezekre a kérdésekre, akkor jó esélyed van a harmonikus, kiegyensúlyozott életre.
Ha a válaszod nem, de szeretnél ezen változtatni, akkor máris megtetted az első lépést a pozitív énkép kialakítása felé. Ha nem vállalod fel saját magadat, és nem is akarod, akkor… Akkor a legjobb, amit tehetsz, ha elolvasod ezt a cikket. 

Problémák és célok az életben

NLP módszer, önismeret, szeresd önmagad, problémák és célok

Az életet több szempont szerint is élhetjük. Az egyik megközelítés a problémákra épít. Megnézzük, mi az, ami az utunkban áll, mi az, ami nem tetszik, ami zavar.
Ilyenkor azonosulhatunk azzal, ha rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön, szenvedünk a párkapcsolatban, kevés a pénzünk, betegek vagyunk vagy egyszerűen csak fásultak, érdektelenek és unottak vagyunk. Ha ennél a lépésnél megállunk, akkor máris csatlakoztunk a panaszkodó, pesszimista, szenvedő táborhoz, akiknek folyton mindenféle bajuk van, és ezt általában hangoztatják is. Nem számíthatnak túl sok változásra.

NLP módszer, önismeret, szeresd önmagad, megoldások

Ha te továbblépsz ezen, és a problémákra megoldásokat keresel, amelyekért határozott lépéseket teszel, akkor ezzel máris a másik nézőpontot alkalmazod, a problémák helyett a célok fognak irányítani. Talán kevesebb időd lesz bizonyos dolgokra, és lehet, hogy el kell hagynod a komfortzónádat, de ezek az áldozatok hamar megtérülnek – a problémák megoldódnak, de legalábbis javulnak, és újabb lehetőségek tárulkoznak föl előtted.

Belső konfliktusok

Nem csak a külvilággal lehet problémánk, hanem önmagunkkal is. Amikor nem érezzük jól magunkat, akkor ez pont erre hívhatja fel a figyelmünket: valami nincs rendben odabent. Ezek a belső ellentmondások sokszor a külső, meg nem oldott problémákból fakadnak. Elégedetlen vagy a fizetéseddel, ezért tudod, jobb volna újabb munkahely után nézni. Ez külső probléma, benne a megoldás lehetősége is. Ugyanakkor félsz, hogy nem találsz új munkahelyet, nem vagy képes megfelelően viselkedni egy állásinterjún, és a füledben cseng a régi mondás: Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Az NLP ezeket a belső ellentmondásokat ún. részekkel modellezi.
Van egy részed, aki új munkahelyet akar. Van egy másik részed, aki maradni akar. Van egy részed, amelyik fél, és van egy, amelyik folyton piszkál, hogy tegyél már valamit. Sok-sok részünk van, több száz, sőt több ezer, mindegyiknek más és más célja van, s ha ezek között a részek között nincs harmónia, akkor belső ellentmondásaink alakulnak ki. Ez nem rossz dolog, ez egyszerűen így van. Így "normális".

Ahogy a külső problémák esetében, itt is kereshetünk megoldásokat, és maradhatunk szenvedő (és panaszkodó) alanyok is.


Énkép

A világról alkotott véleményünk, hiedelmeink, tapasztalataink alapján jön létre a világképünk. Ha ez pozitív, akkor valószínűleg a külső problémáinkat is megfelelően tudjuk kezelni. Erre a világképre építve, de a belső ellentmondásainkat és további tapasztalatokat is felhasználva alkotjuk meg saját magunkról azt a képet, amelyet énképnek nevezünk. Az énkép minősége, vagy milyensége még a világképünknél is nagyobb erővel alakítja életünket. Ha valaki erős pozitív énképpel rendelkezik, akkor könnyebben boldogul az életben még akkor is, ha a világképe nem kifejezetten pozitív. Ha valakinek túl sok belső, feloldatlan ellentmondása van, akkor az rányomja a bélyegét az énképére is. Elégedetlen lesz önmagával, súlyosabb esetben erőteljesen csökken az önértékelése. Negatív véleménnyel lesz önmagáról, és ez az egyik legrosszabb dolog, ami történhet velünk.

Első lépések a pozitív énkép felé

NLP módszer, önismeret, szeresd önmagad, pozitív énkép

Az első dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy énképed pozitívvá változtasd, hogy átgondolod, számodra mi a legfontosabb az életben. Fogalmazd meg az alapvető személyes értékeidet. Pl. fontos lehet a számodra a pénz, a család, az őszinteség, a bátorság, a szex, a fejlődés, az emberi kapcsolatok. Ezek után vizsgáld meg, mennyire vagy elégedett ezekkel a dolgokkal az életedben. Ha egy külső tényező hiányzik, egyszerűen kezdj el lépéseket tenni annak megszerzése érdekében. Ha egy belső erőforrás hiányzik, pl. számodra fontos az őszinteség, de te magad sem vagy őszinte az emberekkel, akkor a saját magad által állított követelményeknek nem felelsz meg. Ez még mindig nem probléma, ha teszel ellene. Ha azonban nem cselekszel, akkor negatív véleményt alkotsz saját magadról. A negatív énkép pedig az egész életedre árnyékot vethet. Légy magadhoz kevésbé szigorú, vagy tegyél többet a személyes fejlődésedért – mindkettő megoldás lehet.

Elfogadás

Sokszor rendkívül toleránsak vagyunk másokkal, elfogadjuk azokat is, akiket lustának, butának vagy csúnyának tartunk, mert ők is emberek, és ez így helyes. Sajnos azonban sokszor önmagunkat nem vagyunk képesek elfogadni.

NLP módszer, önismeret, szeresd önmagad, elfogadás

Bármilyen képesség megszerezhető, bármilyen jó tulajdonság elérhető a számunkra, ha kellő időt és energiát fordítunk a tanulásra. Ha úgy érzed tehát, képességeid nem megfelelőek, egyszerűen tanulj! Vannak azonban olyan adottságaink, jellemvonásaink is, amelyet nem könnyen, vagy egyáltalán nem tudunk megváltoztatni. Ilyen pl. az, ha alacsonynak vagy csúnyának tartom magam. Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy ezt nem tudjuk megváltoztatni, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy ilyenek vagyunk – ellenkező esetben örök elégedetlenségben fogunk élni, s ez minden örömünket megmérgezheti.

A negatívnak tartott tulajdonságok sokszor erőforrásként is működhetnek. Nem mindenki a jóképű pasikra vagy a gyönyörű nőkre bukik. Ugyanígy van a belső tulajdonságainkkal. Ha képtelen vagyok minden körülmények között megőrizni a nyugalmam, és néha eltörik a mécses vagy elszakad a cérna, attól még nagyszerű emberi kapcsolatokat építhetek ki. Ha elfogadod önmagad olyannak, amilyen vagy, akkor a többi ember is könnyebben elfogad majd.

Vállald fel magad a világ előtt!

Ha elfogadod magadat, akkor hamarosan belátod azt is: nincs mit szégyellned mások előtt, nem kell titkolnod azt, hogy milyen vagy. Engedd, hogy megismerjen a többi ember is, vállald összes hiányosságodat, legyen az külső vagy belső jellemző, hiszen ha közben megfelelsz a saját magad által meghatározott elvárásoknak, és pozitív énképpel rendelkezel, akkor jogosan lehetsz büszke saját magadra. A büszkeség nem egyenlő az önteltséggel. Légy büszke arra, aki vagy, legyen határozott értékrended, és élj ennek megfelelően. Ha ezt megteszed, szeretni és tisztelni fogod önmagad, s a belső harmónia kiveti tükörképét a világra is. Az emberek elfogadnak majd, és szeretni fognak, s azok, akik nem, azok nem rólad alkotnak véleményt, hanem önmagukról is és a világról, amelyben élünk.

Ismerd meg, változtasd meg, fogadd el, szeresd és vállald önmagad!
Hidd el, ez nagyszerű dolog!

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor
NLP mester

Megjelent az Ezotér magazin 2010. novemberi számában.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>