Mit jelent az NLP?

Az NLP három betűje a következőket jelenti:

Neuro Lingvisztikus Programozás

Hú, de jó.... Izé.... Tessék?

N =Neuro

Neuro, tehát idegrendszeri. Az idegrendszerünkön keresztül érzékeljük a világot. Az idegrendszerünkön keresztül áramlanak mindazok az információk, amelyeket az érzékszerveinkkel észlelünk a világból. Az idegrendszerünk tárolja azt a hihetetlen mennyiségű információt, amelyet életünk során magunkhoz veszünk - és természetesen ide tartozik minden olyan emlék is, amelyet tudatosan képtelenek vagyunk felidézni. S fontos megjegyezni: gondolataink ugyanígy az idegrendszerünkön keresztül születnek, ugyanazok az idegpályákon áramlanak, mint a "valóságos" élményeink, s ily módon képez a test és lélek elválaszthatatlan egységet: Téged.

L = Lingvisztikus

Lingvisztikus, vagyis nyelvi. A nyelvet használjuk arra, hogy a bennünk lévő képeket, hangokat és érzéseket "megfogalmazzuk". A nyelv a kommunikáció legalapvetőbb eleme. S ahogy mindannyian különbözőféleképpen használjuk a nyelvet, úgy vagyunk mindannyian különbözőek, s úgy hatunk egymásra más és más módon. Hiába élünk ugyanabban az országban, mégis mindannyiunk számára mást és mást jelentenek ugyanazok a szavak. S ahogy megválogatjuk szavainkat, úgy alakítjuk ezáltal saját viselkedésünket is.

P = Programozás

A programozás szó arra utal, hogy a gondoltainknak meghatározott szerkezete van, amelyeket képesek vagyunk módosítani, s ezáltal viselkedésünket megváltoztatni. S a viselkedésünkkel együtt változnak majd szokásaink, tetteink, így a gondolataink módosításával egész lényünkre ható változásokat érhetünk el. Talán ebben rejlik az NLP igazi ereje.

>