ÖKOLÓGIA – pár kérdés segítségével

Nézzük, mit is ír a wikipedia az ökológia fogalmáról!

"Az ökológia, mint tudomány elnevezését Ernst Haeckel használta először 1866-ban az élőlények és környezetük kapcsolatát vizsgáló fiziológiai szakterület megjelölésére.
Az ökológia definíciója azóta változott, a természet- és környezetvédelem legfontosabb háttértudományává lépett elő, azaz az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatásokat vizsgáló tudomány.

Dr. Aradi Csaba ökológus szavai szerint: "ha leegyszerűsítjük, az ökológia a természet bonyolultabb, úgynevezett egyed fölötti szerveződési szintjeinek működésével foglalkozik, azaz szinte a lehetetlenre vállalkozik."

Az NLP-ben ökológia alatt a következmények vizsgálatát értjük. Nem a lehetetlent tűzzük ki célul, hanem, azt gondoljuk, hasznos megvizsgálni milyen következményekkel járhat a változás. Mire is vállalkozunk pontosan, amikor az óhajtott változás következményeit vizsgáljuk? Jó lesz-e nekem? Mit szólnak a barátaim, a családom?
Ha én határozottabb, céltudatosabb leszek, milyen következményekkel járhat?
Kihat-e az én változásom a nagyobb egységre, arra a közösségre, amelyben élek, vagy még a nagyobb rendszerekre is? Biztosan hallottatok már a pillangó-effektusról: „Képes-e egy pillangó brazíliai szárnycsapása Texasban tornádót kiváltani?"…

Tudom, hogy túl nagy feneket kerítettem a definíciónak, de nem árt tudni, hogy miről is beszélünk. A tanfolyamokon nem győzöm hangsúlyozni az ökológia fontosságát.

Vegyünk egy egyszerű példát:
Egy altatónővér azt a célt tűzte ki, hogy le akar szokni a dohányzásról. Már reszelős volt a hangja, és egyéb kellemetlen tünetei is voltak az erős dohányzásnak.
Önmagában ez a cél nekem teljesen ökologikus, és át is ugorhattam volna a kötelező ökológiai vizsgálatot. Mégis megkérdeztem: Mi akadályozott meg eddig, hogy elérd a célod? Hogyan alakult volna az életed, ha sikerült volna leszoknod a dohányzásról? A válasz elég meglepő volt: Még feszítettebb lett volna a munkám, mert elestem volna azoktól az ötperces szünetektől is. Kiderült, hogy csak akkor jutott egy kis lélegzetvételhez, ha kiment dohányozni. Megszűntetheti-e ezt a lehetőséget? Igen, ha a teázás vagy valami más szintén elfogadható indok a szünetre. Ha nem, akkor sajnos meg kell tartani a dohányzás egy kis időre kivonom magam a forgalomból lehetőségét, és el lehet gondolkodni azon, hogy melyik ártalmasabb a munkahelyi stressz vagy a dohányzás. Az altatónővér úgy döntött, hogy megtartja „rossz” szokását és azt tűzte ki célul, hogy csökkenti a mennyiséget és megpróbálja meggyőzni a főnökét, hogy tarthasson teaszünetet is. Itt felmerülhet az a kérdés, hogy kinek jó ez az egész. Lehet, hogy érdemes munkahelyet változtatni. Ez már egy nagyobb ökológiai vizsgálatot igényel, hogy az esetleges munkahely változtatás, hogyan hat ki a szűkebb és tágabb környezetre, adott esetben a család anyagi helyzetére.

Néhány praktikus kérdés az ökológia vizsgálatához:

Ha az illető figyelmét a múltra akarjuk irányítani, akkor azt kérdezzük:
• Mi akadályozott meg eddig abban, hogy elérd a célod?
• Mi változott volna meg, ha már régebben eléred a célod?
• Mit veszítettél volna, ha már elérted volna a célod?
• Milyen nehézségekkel kellene szembenézned, ha már elérted volna a célod?

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy mi a jelenlegi viselkedés haszna.
• Mire jó ez a helyzet?
• Kinek jó ez a helyzet?
• Milyen előnyei vannak a jelenlegi állapotnak?

Ha az illető gondolatait a jövő felé akarjuk terelni, a jövőbeli következményekre hívjuk fel a figyelmét.
• Ha megváltozol, pontosan úgy, ahogy szeretnéd, okozhat-e ez valamilyen problémát?
• Biztos, hogy semmi baj nem származhat belőle?
• Milyen kárt okozhat az óhajtott változás?
• Elveszítesz-e valamit, ha eléred a célod? Általában valami mindig elvész, csak éppen nem kár érte:)

Az NLP-ben az ökológiát folyamatosan vizsgáljuk. Ha valamilyen változás nem ökologikus, annak látható/hallható külső jelei vannak. Valaki arról beszél, hogy milyen lelkes, közben lefelé néz, tördeli a kezeit lassan és monoton hangon beszél. Remélem, érzékelitek, hogy ez egy kicsit gyanús… talán mégsem olyan lelkes az illető.

Dr. Aradi Csaba definíciójában megragadott az a gondolat, hogy az ökológia szinte a lehetetlenre vállalkozik. Igen. Bizonyos szinten igen, hiszen a pillangó sem tudja, hogy szárnycsapásaival valahol tornádót generál…

Mégis azt javaslom, hogy legyetek kitartóak és alaposak a kérdésekkel!

Dr. Stenger Györgyi
nlpakademia.hu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>