Kreatív Konyhakalandok Erdélyben


egyhetes főzőtábor

Egyhetes életmódtábor azok számára, akik szeretnének egészségesen és teljes értékűen étkezni, de még nem tudják, hogyan kezdjenek neki, és tegyék ezt a mindennapjaik részévé. A táborban elsajátítjuk a természetes, tápláló és ízletes ételek praktikus alapjait. Változatos, vegetáriánus ételeket készítünk az évszak-adta hozzávalókból, vegán opcióval, ökologikus szemlélettel.

Finoman, egészségesen

Finoman

Alapanyagaink természetes zamatát változatos fűszerekkel emeljük ki, harmóniába hozva az ízeket és illatokat. Az ismert hazai fűszerek és izgalmas keverékeik mellett ajtót nyitunk a világra és a különböző régiók jellegzetes, karakteres, sajátos ízvilágot adó egzotikus fűszereit is behozzuk a konyhánkba. Kipróbáljuk, hogy egy alapreceptből különböző fűszerekkel milyen új és izgalmas ízkombinációkat kreálhatunk.

Egészségesen

Ahhoz, hogy jól működhessünk az életben, szükséges megadnunk a testünknek, az elménknek a megfelelő táplálást. A táborban fontos szerepet kap az odafigyelés önmagunkra, amelynek alapján megtalálhatjuk a testünknek való étrendet. Főzési divatok helyett hogyan vehetjük észre, hogy mi igazán jó a mi szervezetünknek?

Ételeinkbe semmilyen adalékot nem teszünk, hozzáadott cukrot sem. Teljesértékű, rostban, változatos olajokban, fehérjékben, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag hozzávalókat használunk. Alapanyagaink zömükben helyiek, évszakhoz illők.

Kreatív konyhakalandok Erdélyben – egyhetes főzőtábor

Könnyen, gazdaságosan

Könnyen

A táborban elsajátítjuk a főzésünk alapjául szolgáló kamrakészlet összeállítását. Ennek segítségével bármikor, akár a nyaralásból hazatérve is fél óra alatt tehetünk friss és ízletes ételt az asztalra. A kamrakészlet mellett heti egyszeri friss áru megvásárlásával jóformán minden beszerzést megoldunk.

Gazdaságosan

Megtanuljuk a tudatos tervezést és szervezést, hogy a hétköznapokban is egyszerűen és gyorsan készíthess ételeket. Megismerkedünk beszerzési forrásokkal, tartósítási módszerekkel, ökologikus vásárlási szokásokkal.

Kreatívan, örömmel

Kreatív konyhakalandok Erdélyben – egyhetes főzőtábor

Kreatívan

Mindennek van alternatívája. A világ konyháit is az asztalodra teheted helyi alapanyagokból, az ízvilágot meghagyva. A receptek alapot adhatnak, mellettük fontos szerepet kap az ihlet, az alkotás szabadsága.

Örömmel

Milyen szemlélettel tudjuk a főzés rutinját élvezetes alkotássá változtatni? Nem csupán az éhségünk csillapítása a cél, hanem az is, hogy ráérezzünk a testi-lelki táplálás magasabb dimenzióira. A mechanikus, feladatorientált főzési rutint örömet adó alkotási folyamattá változtatjuk.

Vegetáriánusan, kíméletesen

Vegetáriánusan

A tábor sokféle étrendet kielégít. Általában minden étkezés vegetáriánus – vegán, tejmentes, gluténmentes lehetőséggel. Vegánok elsajátíthatják, hogyan lehet sok állati eredetű anyagot csak növényekkel kiváltani. Egy alkalommal pedig helyi biohús is terítékre kerül azoknak, akik szeretnék.

Kíméletesen

Tevékenységünket végigkíséri az ökologikus szemlélet és a hulladékmentesség. Tippek és trükkök a konyhai hulladék minimalizálására és a maradékok kreatív felhasználására.

‍Akik a kalandot vezetik

Tóth Viki

Szenvedélyesen hiszek az egészséges életmód és az ökológiai fenntarthatóság erejében, abban, hogy az ételek, amelyeket fogyasztunk, a test és a lélek egészségének kulcsai. 🌍

Az életem két alappillére: az utazás és a főzés. ✈️🍳 Az utazásaim során megismert új ízek és a különböző hagyományos konyhák fogásai szinte észrevétlenül épülnek be a hétköznapjaimba. Amikor egy egzotikus piac forgatagában barangolok, és megérzem a fűszerek intenzív illatát, vagy egy helyi családnál eredeti fogást kóstolok, ezek az élmények megihletnek. Az újonnan felfedezett fűszerek és hozzávalók a főzésem részévé válnak, különleges dimenziót adva a hétköznapi ételeknek. Így a főzés számomra nem napi rutin, hanem kreatív és élvezetes utazás a világ tájainak ízei között, anélkül, hogy elhagynám az otthonomat.

Mindeközben a fenntarthatóságra is ügyelek, igyekszem helyi és szezonális alapanyagokat használni. Az ételek tápértéke, tisztasága is kiemelt fontosságú, ezért kerülöm az iparilag feldolgozott élelmiszereket és a finomított cukrot tartalmazó ételeket. Étrendemet csak természetes, tápláló alapanyagokra építem.

Az ökológiai fenntarthatóság és a tudatos életvitel számomra nemcsak életforma, hanem küldetés is. Örömmel osztom meg tapasztalataimat és tudásomat azokkal, akik érdeklődnek az egészséges táplálkozás és az ökologikus életszemlélet iránt. 🌿 A Tudatos Vásárlók Egyesület programjában, az Ökokör Kamra és Tiszta Otthon önfejlesztő csoportokban arra ösztönzöm az embereket, hogy vegyék át az aktív szerepet a környezettudatos döntésekben, mind a bevásárlás, mind a háztartási tevékenységek, mind az utazás terén. Ha csatlakozol hozzám ezen az úton, kellő útravalót kaphatsz, hogy magad is egészséges életmódot kövess és fenntartható konyhát alakíts ki otthon. 🌟 🍀 🌍 🥕 🍽️ ✨

Murányi Péter

Ami az ételeket illeti, legjobban a fogyasztásukban jeleskedem. A fogyasztói társadalomban annál
kevesebb odaadással veszek részt, remekül megvagyok bevásárlóközpont meg szupermarket nélkül.

Mindenben a természetes minták vonzanak, legyen az étkezés, nyelvtanulás, lélekgyógyítás, vagy akár a tárgyi világunk. Összefüggések és a pozitív jövő megalkotása mellett ezekre is igyekszem felhívni az emberek figyelmét például a hírlevelemben.

Gyerekkorom említésre leginkább érdemes részét fák koronájában olvasva töltöttem, ennek
köszönhetően igen jó viszonyban vagyok a növényekkel. Amikor pedig a rendszerváltáskor kiszálltam a vonatból Székelyföldön, öt perc elteltével úgy éreztem, jobban otthon vagyok itt, mint a fővárosi kapualjakban. Jónéhány országban lakva sokszor kerültem tolmácsszerepbe; ma hol növények és Homo sapiensek, hol szilaj székelyek és pesti zsiványok, hol az emberek vágyai és a szokásai között közvetítek.

A testünk és szeretteink egészséges táplálása egyben metafora is arra, hogyan bánunk magunkkal és embertársainkkal. A táborban a tanultak összeépítésében és elmélyítésében tudok segíteni, abban, hogy egy kicsit ránézzünk magunkra, az életmódunkra az elsajátított dolgok kapcsán. Emellett bevezethetlek a
gyógynövénygyűjtés, teakészítés saját tapasztalatokon alapuló módjába is.

Dobos Albert

Mérnök vagyok, vállalkozó. A szüleim hagyományos gazdálkodó emberek voltak, mielőtt a városba költöztek. Amikor a szülőfalum templomát megtámadta a könnyező fagomba, központi pénz, erőforrások nélkül magunk álltunk neki a javításnak. A következő évben rendbe tettük a művelődési házat is. Néhány évvel később a szentendrei falumúzeum beválasztotta az erdélyi gyűjteményébe, de nem adtuk, csak a
mását.

Egyre inkább a székelyföldi épített örökség megőrzése felé fordul az érdeklődésem. Idén a templom különálló harangtornyán cseréltük ki a zsindelyeket. A faluban több házat is felújítottunk, minimális változtatással korszerűsítve, természetes anyagokat használva. A földeket is kíméletes, hagyományos módon műveljük, vegyszermentesen, segítjük egyes részek visszafásodását, ápoljuk az ősi, ízletes gyümölcsfajtákat. A vegyes kecske-birkanyáj segíti a legelő karbantartását is.

Gyorsan változó korunkban igyekszem megtalálni az egyensúlyt – minél többet átmenteni az ősi bölcsességből, ugyanakkor nyitottnak lenni az új megoldásokra is. Kedvelem a próbára tevő helyzeteket,
amikor ki kell találni, hogy álmainkat hogyan ültethetjük át a gyakorlatba. Azt hiszem, az ilyenfajta munka a személyiségfejlesztés egyik legjobb módja.

Szeretek kifinomult ételeket készíteni, így Viki kurzusán résztvevő leszek. A helyi viszonyok, emberek ismeretével pedig a szervezéshez, a tábor sima működéséhez fogok hozzájárulni.

Hogyan dolgozunk?

Az egészséges életmód és az ezt támogató főzés tapasztalat útján sajátítható el a legkönnyebben. Mindent megmutatunk a gyakorlatban, hogy saját élményt szerezhess a módszerekről. A közös főzés bátorít, hogy kibontakoztassuk az alkotási képességeinket, emellett jobban összehozza az embereket, mint a helyi szilvapálinka, amiből egyébként szintén lesz annak, aki szereti.

A tábor programja

Kreatív konyhakalandok Erdélyben – egyhetes főzőtábor
  • napi háromórás főzőkurzus
  • napi három közös étkezés (az érkezés napján vacsora, a távozás napján reggeli)
  • testtudat-ébresztő és egyéb játékok
  • sajtkóstoló
  • fűszerkert-látogatás
  • egész napos kirándulás
  • esti beszélgetés helyi érdekes emberekkel
  • tábortüzes-grillezős esemény
  • befőzés

A helyszín

Kreatív konyhakalandok Erdélyben – egyhetes főzőtábor

Kiskede – Székelykeresztúr közelében a dombok között megbúvó apró zsákfalu, ahol térben is, időben is kiszakadhatsz a mindennapi rutinból. Itt te leszel a központ – odafigyelhetsz a tested igényeire, jelzéseire. Kedében másképpen folyik az idő, teret adva az elmélyülésnek. Tevékenységünknek ideális az évszak, hiszen szeptemberben érik már a sok ősi fajtájú, zamatos gyümölcs, bő a friss zöldségek kínálata és kellemes a hőmérséklet. A dombon legelő nyáj adja a sajtot, az erdőben sokféle gomba nő, este pedig szikráznak a csillagok.

Kreatív konyhakalandok Erdélyben – egyhetes főzőtábor

A helyi kezdeményezéssel felújított művelődési ház, melynek mását felépítették a szentendrei falumúzeumban.

Mit viszel haza?

  • Meglepően finom ételek elkészítésének gyakorlati ismereteit.
  • Ihletet a további, otthoni alkotásra, főzőkalandokra.
  • Receptfüzetet.
  • Magadkészítette, üvegbezárt finomságokat.
  • A fentieken kívül lehetőséged lesz beszerezni háztáji, vegyszermentes termékeket (sajt, fűszerek, teák, kozmetikumok, méz, pálinka, gyógykészítmények, stb).

De mégis mit fogunk főzni?

  • többféle kását, házi lekvárt, 

  • változatos köreteket és teljesértékű ételeket gabonákból, álgabonákból

  • mag- és zöldségkencét, pesztót

  • gluténmentes kenyér-alternatívákat, lepénykenyér-variációkat

  • rakott és csőben sült zöldségeket

  • frissítő, hűsítő vagy épp melengető, tartalmas zöldséges leveseket

  • hüvelyeseket változatos módon, például dahlt, salátákat, kencéket, miegymást

  • alternatív, cukormentes édességeket, sós ropogtatnivalókat

... és bármit, amihez kedvünk lesz

Résztvevőink írták Viki főzőtanfolyamáról

Mi tetszett a legjobban a workshopban?

Szilvia: Viki szabad, természetes lénye, a társaság összetartó ereje, az ötletek sokszínűsége.

Anita: a társaság, az alapanyagok, az ételek, a recept füzet.

Mit kaptál ettől az alkalomtól?

Judit: Női kapcsolódást, egymásra figyelést, tudatosságot, mintát arra, hogy lehet így is csinálni (bolt mentesen pl.), inspirációt, finom recepteket.

Ágnes: Inspirációt, bátorítást a kísérletezésre, kilépni a megszokott keretek közül. Az ízek, ételek kombinálhatóságát, megszokottól eltérő felhasználását. Vágyat az utazásra, szabad életre.

Tudnivalók

Időpont 

szeptember 8-14. 

Érkezés 8-án este, program 9-13, távozás 14-én reggel


Szállás, helyszín

A helyszín: Kiskede

A szállás: felújított, hagyományos székely mézeskalács-házakban.

Komforttól függően személyenként napi 60-120 Lej / 4800-9600 Ft

A szállást a szállásadónak kell majd fizetni.

Kreatív konyhakalandok Erdélyben – egyhetes főzőtábor

Odajutás

Önállóan

busz, repülő, telekocsi szervezésében igény esetén segítünk.

FIZETÉS, KEDVEZMÉNYEK

A tanfolyam, a programok, az étkezés díja

180.000 Ft

  • a helyfoglaló: 50.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő. 
  • a fennmaradó részt augusztus 15-ig szükséges átutalni.
  • A szállást ezen felül, a szállásadónak kell majd fizetni.
  • A bevétel 10%-át a kiskedei harangtorony felújításába adjuk.

Koránkelő kedvezmény július 31-ig

-10%

180.000 Ft helyett 

162.000 Ft


páros kedvezmény (2 főnek)

-10%

2 x 180.000 Ft helyett 

2 X 162.000 Ft


csoportos kedvezmény (3 főtől)

-15%

180.000 Ft/fő helyett 

153.000 Ft/fő

Hangulat, sokszínűség, ismerkedés új ízekkel, új technikákkal, hasznos tanácsok, színes, inspiráló utazási élmények, tapasztalatok

>