Ökológia itt is, ott is

A természetben

Hány fajta világban élünk egyszerre? Mennyi követelménynek kell megfelelnünk?
Itt van ugyebár a Föld, egyetlen biztos örökségünk – már, ha sikerül megmentenünk, ha sikerül fenntartanunk ökológiai egyensúlyát…

A munkahelyen

NLP, ökológia, munkahely

Nem mindig egyszerű meghozni egy döntést eggyel nagyobb közegünkben sem, abban a világban, ahol embertársainkkal osztjuk meg a teret, és/vagy életünket is: a munkahelyen, a baráti körünkben, a családban. A munkahelyen viszonylag könnyen dönthetsz, mi a fontosabb: a főnök elismerése, ami előléptetéssel és magasabb fizetéssel jár, vagy a kollégák barátsága, akikben ez sokszor inkább irigységet, mint együtt érző örömöt vált ki.

Megéri akkor is a magasabb pozíció és a jobb fizetés, ha ennek az az ára, hogy ellenséges hangulatban kell dolgoznom napi 8-10 órát?

Megéri akkor is, ha le kell mondanom a rendszeres sportról, vagy más szórakozásról, ha kevesebb időt tölthetek a barátaimmal???

A családban

NLP, ökológia, család

A családon belül még bonyolultabb a helyzet. Már csak azért is, mert ott nem csak egy funkciót töltünk be. hiszen aki apa, és családfenntartó, az általában férj is, sőt sokszor gyerek, vő és testvér is egyben. (távolabbi rokonsági kapcsolatokba ne is menjünk bele)

Persze, ha minden rendben van, ha minden családtag egészséges, boldog, szeretetben, anyagi bőségben és biztonságban él, rengeteg felesleges energiája és ideje van – nincs is ezzel semmi gond.

Ha viszont valami hiányzik, az nagy dilemmákat okozhat. A legidősebbeknél általában az egészség hiányzik, és a szabadidő túl sok. A gyerekeket nevelő korosztálynak a munka sokszor sok, a szabadidő és a pénz néha kevés, az egészség meg időnként jelzést küld: „Hé, haver, pihenned is kell néha!” – és hosszabb-rövidebb időre ágynak dönti az embert.

Sokféle képtelenségnek tűnő döntést kell hoznunk ilyenkor, s ezekben nem árt, ha figyelembe vesszük a családi ökológia szempontjait is.

A családfenntartó – hagyományosan a férj – tételezzük fel, hogy választhat. (Mert mindig van választási lehetőségünk!) Több pénzre van szüksége a családnak, hát bevállal egy másod-, vagy egy másik állást, ahol többet keres. Ezzel sokszor az is együtt jár, hogy messzebbre utazik nap, mint nap.
De sebaj, ha útközben napi 2x fél órát idegen nyelvű cd-t hallgat, további új lehetőségek nyílnak meg számára. Egy év alatt letesz egy középfokú nyelvvizsgát, s nagy eséllyel kap egy jobb állást, akár egy itthoni multinál, akár külföldön.
Szuper, nem?

Ilyenkor jön el az a pillanat, amikor el kell gondolkozni azon, milyen hatással lenne ez az új állás a családi ökológiára. Melyek a pozitív hatások? Melyek a még bevállalható negatív hatások? Ki, vagy kik azok, akik nyernek, és kik azok, akik vesztenek, és mit nyernek, vagy veszítenek? Mekkora áldozatot kell hoznia a családnak a cél érdekében? Mekkora áldozatot érdemes hoznia? Megéri akkor is, ha csak álmukban látom a gyerekeimet és a páromhoz esténként alig van erőm szólni?

Nem borul fel a kényes családi egyensúly a döntés következtében?

Önmagunkban
Azután pedig itt vagyunk mi magunk – egyenként kis porszemek az univerzumhoz képest, mégis belül mikrokozmosznyi egymásnak ellentmondó részből összerakva, melyek mind önmaguknak akarnak jót. Pedig tudják a kis önzők, hogy nekünk, az egész embernek NEM tesznek jót azzal a még egy tábla csokival, még egy pohár pálinkával, még egy szál cigivel, de csak azért is rábeszélnek – hangosan ordítva, vágyakat ébresztve, az említett dolgok képét legkívánatosabbra színezve -, hogy mégis megegyünk, megigyunk, elszívjunk még egyet!

Dilemmák és döntések

NLP, ökológia, dilemmák

Amikor ilyen dilemmát okozó helyzetbe kerülünk, célszerű megvizsgálnunk, mi az a pozitív szándék, ami vezérel bennünket a döntésnél. Illeszkedik-e ez a pozitív szándék saját és környezetünk értékrendjéhez? És ha az értékrendhez illeszkedik is, jót teszek-e vele, nem sérül-e döntésem következményeképp valamelyik családtagunk, valamely más embertársunk, vagy akár valamelyik személyiségrészünk?

Nem egyszerű megválaszolni ezeket a kérdéseket, de érdemes elgondolkodni rajtuk ahhoz, hogy jól döntsünk. Képesek vagyunk jól dönteni, hiszen a döntés, amit hozunk, a legjobb döntés abban a pillanatban.

Ami nem jelenti azt, hogy annál jobb döntés nincs! Ha új információkat szerzünk, vagy megváltoznak a körülmények, mindig megvan a lehetőségünk, hogy megváltoztassuk a döntésünket. Nem állítom, hogy ez minden esetben egyszerű, sőt sokszor nagyon is bonyolult. Ha már te vagy a főnök, utólag mégis rádöbbensz, hogy nem ilyen lovat akartál, nem egyszerű azt mondani „Bocs, visszatérek inkább az alkalmazotti státuszba.”

Ha elváltál, és utólag visszasírod a régi életedet, nehéz visszakönyörögni magadat elhagyott párodhoz. Ha vállaltál négy gyereket, nem nagyon küldhetsz vissza közülük kettőt a feladónak…

Na, jó, persze, ha leszoktál a cigiről vagy az alkoholról, visszaszokhatsz bármikor, de ennek is következményei lesznek, és biztos nem túl pozitívak.…, főleg nem az önbecsülésedet illetően.

Megteheted, hogy nem veszed figyelembe döntéseidnél az ökológiát, de ennek biztos lesznek nem várt következményei.

Tudod, a pillangó szárnyrebbenése…….

Dinnyés Márta
NLP mester

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>