Tőkesúly és kormánylapát

Már régóta nem teszek fogadalmat év elején, hogy ez meg ez lesz, ennyit fogok majd fogyni, meg ilyesmi. Miért nem? Mert nekem még soha nem jött be.

Szerintem nem fogadkozni érdemes, hanem komolyan átgondolni, hogy mit is szeretnék, és azt hogyan akarom elérni. Tudom, hogy sokan írnak listát céljaikról az év első napján és az év végén büszkén húzogatják ki azokat, amelyeket sikerült elérniük.

Akinek nem sikerül kipipálnia a beteljesült célokat több dologra is gondolhat. Lehet, hogy csak a vágyait vetette papírra és már akkor tudta, hogy ezt ő úgysem fogja elérni. Lehet, hogy valójában nem is akarta. A másik dolog, nem vette figyelembe saját értékeit, saját meggyőződéseit, feltehetően valaki másnak akart megfelelni, akár a szüleinek, akár a kedvesének.

Miért van az, hogy gyakran nem vagyunk tisztában azzal, hogy az életről alkotott véleményünk, az értékek, elvek, amelyek irányítanak, valójában nem is a sajátunk? Csak az olyan mondatok zökkentenek ki, figyelmeztetnek néha, hogy „Olyan vagy mint az apád/anyád!” vagy „Tegnap nagyapa pont ezt mondta.”
Ha egy kicsit elgondolkozunk ezeken a megjegyzéseken, lehet, hogy ráeszmélünk arra, hogy tényleg, amikor gyerek voltam, nagyapa ezt sokszor mondta. Lehet, hogy a világról alkotott nézeteinket, viselkedési mintáinkat már kora gyerekkorban kölcsönvettük a nagyoktól és észrevétlenül lényünk lényegévé vált.

Ha valaki rájön erre, mit tehet? Hogyan alakíthat ki olyan énképet, amellyel jobban tud azonosulni?

Önismeret, Stenger Györgyi, tőkesúly és kormánylapát, énkép

Mi is az az énkép?

Egy hasonlattal élve énképünk olyan, mint egy vitorlás tőkesúlya és kormánylapátja. Lehetővé teszi, hogy a hajó szembeszálljon a széllel és stabilitást nyújtson váratlan helyzetekben. Tőkesúly és kormánylapát nélkül a hajó csak ide-oda hánykolódna kiszolgáltatva a folytonosan változó szeleknek. Ellenben kormánylapát és tőkesúly segítségével szembeszállhatunk a hullámokkal kihasználva azok erejét, elkerülhetjük az akadályokat és váratlan nehézségek ellenére is elérhetjük uticéljainkat.

Az Énkép az önmagunkról alkotott gondolatok, meggyőződések összessége, amelyeket az idők során tapasztalataink, élményeink alapján alakítottunk ki. Arra a kérdésre ad választ: Ki is vagyok én? Mit hiszek magamról? Milyen ember vagyok? Milyen tulajdonságaimmal azonosulok? Melyekre vagyok büszke és melyeket tagadnám le legszívesebben. Lehet-e, tudok-e ezen változtatni?

IGEN! Csak akkor, ha van benned elég energia, kitartás, hogy sorra vedd tulajdonságaidat, képességeidet, értékeidet, hogy mi is fontos neked.
Amikor ezeket lajstromba veszed, elkezdheted csoportosítani: szeretem, nem szeretem, szeretem is meg nem is, mert bizonyos helyzetekben hasznos, máskor meg kifejezetten korlátozó.

Ezt az énképbeli változtatást lehetőséged van megtenni Steve Andreas módszerével az Énkép tanfolyamokon, melyről itt olvashatsz bővebben: Énkép workshop.

Miért is érdemes mindezt megtenni? És talán most az év elején? Mert nagy különbség van aközött, amit a világról és annak dolgairól gondolunk és aközött, amit saját magunkról. Hiszen a világ elől elbújhatsz. Menedéket kereshetsz valakinek a karjában, vagy szélsőséges esetben teljesen visszavonulhatsz és életed hátralévő részét meditációval töltheted egy barlang mélyén. De az elől, amit magadról hiszel, nem menekülhetsz! Az mindig és mindenütt veled van.

Dr. Stenger Györgyi
nlpakademia.hu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>