Az Ericksoni hipnózis alapjai

Nyílt tanfolyam

Budapest

Várható időpont: 2019. tavasz
Tréner: Murányi Péter

2 napos tanfolyam
Mindkét napon: 9:30-17:00
  

Díjak és kedvezmények


Nagy Belső Utazás kedvezmény: - 2000 Ft
(A Nagy Belső Utazás résztvevőinek! Erről a programról itt olvashatsz.)
 

Ezen a tanfolyamon kezdők is könnyedén megtanulhatják az ericksoni kommunikáció, a más tudatállapotokat elősegítő szuggesztív nyelvi minták alapjait.

A tanfolyam célja, hogy játékos eszközökkel megtanuljunk egy csomó konkrét nyelvi módszert (azok legfőbb nyelven kívüli hátterével egyetemben), hogy tapasztaljuk és érzékeljük, hogyan is fejtik ki hatásukat a valóságban – illetve, hogy el is kezdjük az ilyen minták begyakorlását, és feltérképezzük, hogyan lehet azokat még jobban alkalmazni.

 

Ki volt Erickson? Mi az az ericksoni kommunikáció?

Dr. Milton H. Erickson a XX. század leghíresebb hipnoterapeutája volt, aki emberek ezreinek segített új alapokra helyezni életét, viselkedését, gyógyulását. Súlyos betegségéből gyógyulva először saját életében figyelte meg, hogyan képes közvetlenül szót érteni a tudattalannal. Később orvosként és gyógyítóként egyre többet alkalmazta a saját maga által fejlesztett hipnoterápiás módszert.

Erickson csak részben volt tudatában annak, konkrétan hogyan is működnek sugallatai. Hipnotikus nyelvi és viselkedésmintáiról kétkötetes tanulmányt írt John Grinder és Richard Bandler, az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) két alapítója.

Erickson többnyire transzba – megváltozott tudatállapotba – ejtette azokat, akik hozzá fordultak, bár olykor egy-egy elejtett megjegyzése is sokat lendített a hozzá fordulók állapotán. Grinder és Bandler észrevette, hogy az Erickson által alkalmazott nyelvi minták minden szuggesztív kommunikációban megtalálhatók – tehát nemcsak a megváltozott tudatállapotokban –, így például a reklámban, a politikai szövegekben, a tehetséges pszichológusok, edzők, a jó szülők vagy barátok segítő megjegyzéseiben, vagy éppen a vallás és a filozófia szövegeiben – és ott is hatást fejtenek ki, nem csupán a formális hipnózis (vagy transz) keretén belül. Sőt, hamarosan arra a következtetésre jutottak, hogy felnőtt verbális kommunikációnk nagy részében sugallatokat adunk – csakhogy ennek nem mindig vagyunk tudatában. Így azt sem mindig tudjuk, milyen irányban befolyásoljuk mások tudattalanját, vagy éppen a sajátunkat.

Mire jó egy ericksoni tanfolyam?

- Itt megtanulhatjuk és begyakorolhatjuk a hipnotikus kommunikáció alapelveit és legfőbb nyelvi mintáit, valamint azt, hogy milyen nem-verbális háttérben alkalmazhatjuk leghatásosabban a hipnotikus kommunikációt.

- Megfigyelhetjük saját magunkon és társainkon az ericksoni minták hatását.

- Megtanulhatjuk észrevenni az ericksoni mintákat mindennapi életünkben, külső forrásokban (pl. reklámszövegek, politikai propaganda stb.), illetve saját magunk mindennapi kommunikációs mintáiban. Ez igen mulatságos és szórakoztató folyamat.

- Tanfolyamunkon ezt annak gyakorlásával sajátítjuk el, hogy kis csoportokban kipróbáljuk a tanult nyelvi és viselkedésmintákat, hogy transzot – révületet, vagyis némileg megváltoztatott tudatállapotot – idézünk elő társainkban. Az ilyen ericksoni eszközökkel elősegített állapot felhasználható gyógyulásra, mélyülésre, önismeretre, az életünk fölötti irányítás elmélyítésére, önmagunk vagy mások motiválására és egyebekre.

HANGOSCIKKEK:
A következő podcast anyagok az Ericksoni hipnózisról szólnak:
1. Szűcs Tibor beszél a saját élményeiről
2. A róka és a nyuszika (beszélgetés Murányi Péterrel)
3. A róka és a nyuszika (a beszélgetés 2. része)

A hangoscikkeket itt is elérheted.


 


Budapest

Jelenleg nincs meghirdetett időpont2 napos tanfolyam
Mindkét napon: 9:30-17:00

Díjak és kedvezményekNagy Belső Utazás kedvezmény: - 2000 Ft
(A Nagy Belső Utazás résztvevőinek! Erről a programról itt olvashatsz.)
 


Tréner:
Murányi Péter
kultúraközi tanácsadó, kommunikáció-, NLP- és nyelvtanár, tolmács, fordító


Kiknek ajánlott, vagy használható ez a tanfolyam?

Segítő foglalkozású embereknek, tanároknak, orvosoknak, pszichológusoknak, terapeutáknak különösen ajánlatos, úgyszintén azoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak, betegekkel vagy idős emberekkel, továbbá azoknak, akik önismereti tanfolyamot vagy tréninget tartanak, de azoknak is hasznos és szórakoztató, akik egyszerűen szeretnének jobban kommunikálni a körülöttük levő emberekkel, munkatársaikkal vagy éppen saját magukkal – vagy esetleg egyszerűen érdekli őket a nyelv, a kommunikáció természete a gyakorlatban.


 

További gyakori kérdések:

Mivel foglalkozunk és mivel nem foglalkozunk ezen a tanfolyamon?
E tanfolyam fókusza a kommunikáció és a tudatállapotok kapcsolata. Ezt gyakoroljuk, ezt járjuk körül, mégpedig a tapasztalat (és a nyelvtudomány) megalapozott módszereivel. Nem foglalkozunk a világról alkotott hittételek vagy elméletek, világmodellek igazolásával vagy cáfolatával, vallással, filozófiával, mágiával (a külső valóság közvetlen befolyásolásával), bár megtanuljuk annak alapjait, hogyan elemezhetők az ilyen közlések is a hipnotikus kommunikáció szempontjából.

A hipnózist nem csak erre képzett orvosok vagy pszichológusok, pszichiáterek használhatják?
Az ericksoni transz és az ericksoni minták alkalmazása nem minősül „hivatalos hipnózisnak”, amit az orvosok, pszichiáterek tanulnak. (Az ilyen szakember is elmélyítheti azonban meglevő gyakorlatát a hipnotikus nyelvi minták tanulmányozásával és begyakorlásával.) Az orvosi vagy egyéb hivatalos képzéssel nem rendelkező embernek a magyar törvények szerint nem szabad gyakorlatát egyszerű hipnózisként feltüntetnie vagy hirdetnie. Használhatja azonban az ericksoni hipnózis, ericksoni transz vagy az ericksoni minták, illetve az NLP-s transz kifejezést.

Lehet-e hipnózissal manipulálni az embereket?
Igen, ez történik például a televízió kiváltotta transzban, vagy a reklám esetében. Az ericksoni hipnózis ennél lényegesen jobb, hiszen itt az illető saját céljainak eléréséhez vetjük be az ericksoni módszereket, míg például a televízió és a reklám általában elsősorban a hirdetők vagy a politikusok céljait szolgálja.

Mik azok a sugallatok?
Olyan kommunikációs minták, amik a felszínen látszólag a világról szólnak, valójában – mélyebb szinten – rejtett parancsokat is tartalmaznak, vagy legalábbis meghatározott irányba viszik az ember figyelmét.

Felismerhetők-e a sugallatok pusztán nyelvi formájuk alapján?
Igen, és a tanfolyam után a reklámokból és a propagandaszövegekből is jobban kitűnnek, észrevehetőbbé, átlátszóbbá válnak.

Ezen a tanfolyamon azt is tanuljuk, hogy mitől lesz meggyőzőbb egy sugallat – a sugallatot jól átadó belső állapot megjelenítése hangszínben stb.

ITT még többet megtudhatsz az ericksoni nyelvi mintákról.

BudapestNagy Belső Utazás kedvezmény: - 2000 Ft
(A Nagy Belső Utazás résztvevőinek! Erről a programról itt olvashatsz.)
 

 

Tréner:
Murányi Péter
kultúraközi tanácsadó, kommunikáció-, NLP- és nyelvtanár, tolmács, fordító

 

Megosztás