kreativitás

Kreatív Élettervezés Műhely

Kreatív Élettervezés Műhely
Budapest, 2016. február 28. vasárnap
09:00-18:00
Tréner: Szűcs Tibor, NLP mester

Erre a napra az összes hely elkelt, több jelentkezést már nem tudunk fogadni!

Mutassak olyan módszereket, amelyekkel percek alatt találhatsz lehetséges megoldásokat bármely problémádra?
Érdekelnek a speciális jegyzetelési, vázlatolási, tervezési technikák?
Nyitott vagy másokkal megbeszélni valamely célodat vagy problémád?

A Kreatív Élettervezés Műhely egy egész napos foglalkozás, amelynek során áttekintünk, részletesen megbeszélünk, és azonnal használatba veszünk olyan egyénileg használható és csoportos együttműködésen alapuló technikákat, amelyek kiválóan felhasználhatók:

- célkitűzéshez,
- életút tervezéshez,
- személyiségfejlesztéshez ,
- bármilyen alkotás, vagy projekt megtervezéséhez,
- döntéshozatalhoz,
- szabad tervezéshez,
- tanuláshoz, különféle anyagok megértéséhez és megjegyzéséhez.

Olyan módszereket sajátíthatsz el, amellyel gondolataidat tudod vizuálisan, vagy más módon megjeleníteni, rögzíteni, illetve olyan csoportos gyakorlatokban vehetsz részt, amelynek célja, hogy kreatív megoldásokat találj a problémádra.

A nap során lesznek önálló és csoportos feladatok. Mindegyik célja a saját céloddal/problémáddal kapcsolatos előrelépés.

A várható gyakorlatok és témák:

- Hat gondolkodó kalap (Edward de Bono)
- Az elmetérképezés (Mindmapping, Tony Buzan)
- Kreatív írásgyakorlatok (Belső Írás)
- Goalscape - Vizuális célkitűző eszköz
- Brainstorming
- Előre elkészített önfejlesztő sablonok

Mivel a csoport együtt fog dolgozni a nap során,
elképzelhető, hogy bizonyos témákat csupán érintünk,
másokkal pedig behatóbban foglalkozunk.


Ha tudod, hozd magaddal a laptopod,
hogy te is azonnal kipróbálhasd a számítógéppel segített
tervezési módszereket.
Amennyiben ez nem lehetséges,
természetesen lesz rá lehetőséged,
hogy papíron dolgozz.

Részvételi díj: 12 000 Ft


Nagy Belső Utazás kedvezmény:

10 000 Ft
(Részvételi díj: 2 000 Ft)
A kedvezményről bővebben itt.

A rendezvény résztvevőinek lehetősége van csatlakozni a Nagy Belső Utazás online személyiségfejlesztő programhoz. A különféle gyakorlatok során áttekintjük a Nagy Belső Utazás eddigi állomásait is, így könnyedén tudod folytatni a következő feladattal. Amennyiben az induló időszakban nem regisztráltál erre az egész éves programra, a Kreatív Élettervezés Műhelyen dönthetsz úgy, hogy te is beszállsz. Ebben az esetben a részvételi díjad csupán 2000 Ft-tal emelkedik, vagyis összesen 14 000 Ft-ért jöhetsz el az egynapos programra és nevezhetsz be az éves online programra.

A Nagy Belső Utazás online jelentkezési lehetőségét január 25-én lezártuk. Ebben az évben ez az élő program az utolsó lehetőség, hogy csatlakozz a programhoz.

Ha tehát a műhelyben is részt szeretnél venni,
és a Nagy Belső Utazáshoz is csatlakoznál
a részvételi díj: 14 000 Ft


A Kreatív Élettervezés Műhelyre
ITT TUDSZ JELENTKEZNI
Erre a napra az összes hely elkelt, több jelentkezést már nem tudunk fogadni!

Kérdésed van?
info@mindennapinlp.hu

A kreativitás mint teremtés (2.)

A kreativitás mint teremtés (2.)

- Jupó elmélkedései a világról és önmagáról -

Az írás első felét IDE kattintva olvashatod.

Gyermekeimen figyelhettem meg a legjobban, hogy miként is használják saját kreativitásukat. Norden ugyan nem nagyon szeretett egyedül ügyködni dolgokon, de ha vele voltam, akkor egészen elképesztő dolgokat hozott ki magából. Egy dolgot több szemszögből is végigmért, és ezt szó szerint kell érteni. Viccesen hatott, ahogyan az a csepp emberke körbejárta például a húga eltörött bölcsőjét. Éppen a közepén hasadt ketté. Én magam kidobtam volna, de Norden nem engedte, mondván, azzal ő még játszik. És csakugyan. Nézegette egy darabig a törött bölcsőt, billegette fejét ide-oda, majd segítséget kért tőlem és láss csodát, tényleg játékot készíttetett velem a bölcsőből, melyet még a húga, Tilda is szívesen használt a későbbiekben. Azt találta ki, hogy ha már úgyis megvan a bölcső két széle, ami íves lábazattal rendelkezett, hogy lehessen ringatni a benne lévő gyermeket, akkor ha rövidebbre vágom neki és rakok rá egy deszkát, amin ülhet és egy seprű fejét, akkor neki éppen jó lesz hintalónak. Egyszer látott egy ilyen hintalovat az egyik vásárban és megragadt a pici fejében, és lám, nem hiába.

Csupán remélhetem, hogy a sok-sok év alatt nem vesztette el a széles látás képességét, mert bizony a kreativitás is képesség, mely ugyanúgy fejleszthető, mint minden más.

7. feladat: Hat gondolkodó kalap

Hat kalap, a kreativitás eszköze

Ha már kreativitás a témánk, nagyszerű alkalmat szolgáltat ez ahhoz, hogy e havi feladatunk alapjául Edward de Bono egyik módszerét vegyük. Edward de Bono több tucat könyv szerzője, műveit számos nyelvre lefordították, ő alkotta meg az ún. laterális gondolkodás fogalmát.
A hat gondolkodó kalap módszerét is ő hozta létre, amely egyrészt egy kommunikációs eljárás, ugyanakkor az egyéni gondolkodás és problémamegoldás kreatív eszközeként is használhatjuk. Bár egyszerűnek tűnik, mégis nagy erejű, számos cég, világvállalat alkalmazza sikeresen.

E havi feladatunk:

Alkalmazd a hat gondolkodó kalap módszerét egy személyes problémáddal vagy céloddal kapcsolatban!

Első lépésként fogalmazd meg a személyes célt vagy problémát.

Ezek után egyenként tedd fejedre a különböző gondolkodó kalapokat, és közben gondolkozz a következők szerint:


Fehér kalap: tények
A fehér kalap a tényekről szól. Amíg ezt a kalapot viseled, nincs semmi rizsa. Csak az egyértelmű, kézzel fogható tényekről beszélhetsz, amely pontosan körülírja a helyzetet.

Például: Tény, hogy számos adósságom van, és a jelenlegi jövedelmemből nem tudom fizetni a részleteket. Tény, hogy nem jártam utána, milyen lehetőségeim vannak. Valamilyen megoldást kell találnom, változtatni, csökkenteni a kiadásokat vagy növelni a bevételt.

Piros kalap: érzések
A piros kalap az érzések szimbóluma. A piros kalap egy olyan nézőpontot valósít meg, amikor arról beszélhetsz, milyen érzések vannak benned egy adott dologgal kapcsolatban. Merülj bele, vizsgáld meg az érzéseidet, és fogalmazd is meg azokat.

Például: Az adósságaim miatt folyamatos feszültséget érzek. Úgy érzem, elviselhetetlen a teher, amely rám nehezedik. Nem tudom, mit kezdhetnék, egyszerre vagyok tehetetlen, dühödt, és ijedt. Félek a következményektől, és szégyellem, hogy itt tartok.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

A kreativitás mint teremtés (1.)

A kreativitás mint teremtés (1.)

- Jupó elmélkedései a világról és önmagáról -


„A teremtéshez vezető út magán a teremtőn keresztül vezet.”

Sokat gondolkodom ezen a mondaton, melyet még gyermekkoromban hallottam egy vándor prédikátortól, aki olyan meggyőző erővel tudott hatni az emberekre, hogy mi gyerekek is szerettük hallgatni hosszú beszédeit, melyeket többnyire a piacon tartott. Nem tartozott egyetlen felekezethez sem, s talán éppen ebben rejlett az ereje, mert mindenféle korra és nemre való tekintet nélkül tudott szólni az emberekhez, egészen hozzájuk. Nem kellett korlátok, dogmák között átemelni mondandóját. Egyenesen a szívhez tudott szólni. Valahogy nagy érzékkel volt képes megtalálni az utat magához az emberhez. Ez számomra igen csak nagy csoda volt, mert addig még nem láttam semmi ehhez foghatót. Mesterien forgatta a szavakat, élni tudott a bennük rejlő szabadsággal. Mintha egyenesen varázsolna velük. Hosszú idő volt, hogy megértettem ezt a varázslatot, mely nem volt más, mint maga a teremtés és az ehhez vezető út, a kreativitás.

A kreativitás megértése azonban sokkal nagyobb kihívás volt a számomra, mint eljutni hozzá. Eleinte nem is értettem, mitől lehet valaki egyszer kreatív, másszor meg olyan, aki egyetlen megoldást sem talál. Különböző feladatokat adtam magamnak – amellett, hogy az élet is sorra adta nekem –, amiket a lehető legtöbb módon igyekeztem megoldani. Persze mondanom sem kell, hogy a legelső próbálkozás még korántsem volt olyan sikeres, mint mondjuk a legutóbbi. Ám, hogy mi juttatott el arra a pontra, ahol már több úton-módon is megoldást találhatok egyetlen problémára, az még engem is meglepett.

Puha leszállás

Aktuális témánk a Mindennapi NLP-nél a kreativitás.
Azt gondolom, a hazugság sokszor meg sem fordul a fejünkben bizonyos helyzetekben, pedig a cikk azt mondja, nyugodtan hazudhatunk, és még jót is teszünk vele. Egy ilyen lehetőség adhat jó kis löketet a kreativitásunknak.

És hogy mi az a puha leszállás? Amikor le akarsz tenni egy űrhajót a Hold felszínére úgy, hogy a lehető legkisebbet koccanjon. Egyre kevesebb üzemanyagot adsz, hogy közeledj a felszínhez, végül már egész pirinyó adagokban, hogy szinte észrevétlen és teljesen zökkenőmentesen landolj. És egyszer csak ott vagy.

Tom Hoobyar 2011. őszén távozott közülünk, nyomdokaiba a lánya, Tracy lépett. Tomnak már olvashattuk pár írását magyarul is.
Bízom benne, hogy ez az írása is hasznos gondolatokat ébreszt.

Szűcs Tibor

***

Puha leszállás

Írta: Tom Hoobyar

Ez a történet arról szól, mikor érdemes hazudni. Nem csak hogy érdemes, de a következő esetben szükséges, sőt morális. Egy igazi titokról van szó, ami sokszor jól jöhet - szavamra, mindig csak becsületesen.

Ezzel a titkos módszerrel felgyorsíthatod valamely sérülés gyógyulását, én pedig megmutatom neked azt is, hogyan lehetséges - és szükséges - ilyen módon növelni az ügyfeleid elégedettségét, és jövedelmezőbbé tenni üzleted. Még a személyes életed minőségét is javíthatod vele. Könnyebben megérted, ha elmesélem, mi történt velem.

A legtöbb ember inkább meghalna, csak ne kelljen közönség előtt beszélnie

Egy baltimore-i hotel báltermében voltam, egy tucat kerekasztal egyikénél ültem, mindegyik asztalnál 10 ember, akik egymás kezére adták a mikrofont.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

Gondolatok a kreativitásról

Kreativitás

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”
Albert Einstein

Ennek a szónak nincs pontos magyar megfelelője, szerintem. Talán a találékonyság áll hozzá a legközelebb. A találékony ember feltalálja magát a legkülönbözőbb helyzetekben. Van megoldása, vagy legalábbis ötlete szinte mindenre.

A Wikipédia például az alkotókészség kifejezést használja. Így fogalmaz: gondolati és gyakorlati képességek sajátos összerendezettsége, ami lehetővé tesz valamilyen szintű alkotást.

Az alkotás nemcsak ott van jelen, ahol az ember nagy történelmi jelentőségű műveket teremt, hanem mindenütt, ahol elképzel, kombinál, változtat, valami újat teremt, bármilyen szegényesnek is tűnjék az a zsenik alkotásához képest.

Mindenki kreatív a maga módján, hiszen mielőtt megtenne valamit, képes átgondolni, azaz elképzelni mit, és hogyan szeretne. Aki azt állítja magáról, hogy egyáltalán nem kreatív figyelmen kívül hagyja, hogy főzés közben hogyan fűszerez, hogyan teríti meg az asztalt, hová teszi a gyertyát, és milyen színű szalvétát választ.

Kreativitás

A szavaknak ugyan van jelentésük, utánanézhetünk, pontosan mit is takar pl. a “takaró”, mi bújik meg a “bújócska” mögött vagy pontosan mire is utal az “utal”. De legtöbbször már itt is rájövünk, hogy sajna egyáltalán nem egyértelmű, mit jelent egy-egy szó, mert a szavaknak legtöbbször sok különböző jelentésük van.

A kreativitás is egy ezerarcú szó, és mivel a júliusi témánk éppen ez, így nem árt rávilágítani néhány vonatkozására.

A kreativitást tekinthetjük egy pozitív erőforrásnak (mint pl. az önbizalom vagy a türelem), de ugyanígy gondolhatunk egy állapotra. Amikor találékonyan, ötletesen és újszerűen viselkedünk, akkor ebben az állapotban vagyunk.

Magam a kreativitást sokszor döntési helyzetekben tapasztaltam meg, vagy amikor egy feladatot meg kellett oldani. Nem csak az a kérdés, megoldható-e, inkább az, hogyan? Észrevettem, hogy a fejemben lévő lehetőségek száma az, amely alapvetően befolyásolja a kreativitásom. Ha egy problémára tudok 3 megoldást, nem biztos, hogy bármelyik megfelelő volna. Ha azonban tudok 13-at, nagyobb az esélyem. Ha 113-at...

Jobb agyféltekés Rajzklub

Rajzklub


A rajzklubot  jobb agyféltekés rajztanfolyamot végzetteknek hoztuk létre, olyan szándékkal, hogy egyrészt lehetőséget biztosítsunk azoknak, akiknek szeretnének ismét-újra-továbbra is rajzolni, másrészt olyan témákat, technikákat lehessen
kipróbálni, amire a tanfolyamon nincs lehetőség.A

Betűvetés - Teljes elmés írás

Teljes elmés írástanfolyam

Jelenleg nincs meghirdetett időpont
Részvételi díj: 35 000 Ft
Hírlevélkedvezmény: - 2 000 Ft
Koránkelő kedvezmény: - 2 000 Ft
(A koránkelő kedvezmény igénybevételéhez a tanfolyam előtt 3 héttel szükséges rendezni a tanfolyam teljes díját.)

Csoportos kedvezmény: 10-30%
Kettes csoport: 10% kedvezmény mindkettőtöknek
Hármas csoport: 20% kedvezmény mindhármótoknak
Négyes csoport: 25% kedvezmény mindenkinek a csoportban
Ötös csoport: 30% kedvezmény mindenkinek a csoportban

Jobb agyféltekés színes rajzolás

Jobb agyféltekés színes rajzolás - pasztell

A következő programot azoknak ajánljuk, akik már részt vettek a jobb agyféltekés rajzolás alaptanfolyamán, és szeretnének hasonló eredményeket elérni a színes rajzolás terén is. A tanfolyam során a porpasztell használatát sajátítjuk el.

A jobb agyféltekés színes rajztanfolyam (porpasztell) programja:

Ahogy az alaptanfolyamon megtanulunk látni, hogy le tudjuk rajzolni a körülöttünk lévő világot, úgy a négy napos színes rajztanfolyamon megtanuljuk látni a színeket, tanulunk színelméletet, színharmóniát, megtanuljuk a színek jelentését, hangulatát. A tanfolyam során elsajátítjuk a porpasztell használatát, a négy féle színkeverési módot porpasztellel, majd ezeket a technikákat gyakorolva rajzolunk kisebb természet képeket, csendéletet. A rajzolás fénykép alapján történik, de minden esetben az eredeti képet felnagyítva rajzoljuk meg, a pasztell sajátságos tulajdonságát követve, fejlesztve így arányérzékünket. Az utolsó két nap során a pasztell portré elkészítésének módszerét tanuljuk, különbő rávezető gyakorlatokon keresztül, végül megrajzoljuk saját önarcképünket.


Mitől jobb agyféltekés ez a színes rajztanfolyam?

Betty Edwards a jobb agyféltekés rajzolás (ceruaz és szén) és a jobb agyféltekés színes festés módszerének a kitalálója. A porpasztell használatát nem tanítja. A tanfolyam során felhasználva a jobb agyféltekés rajzolás módszerét és a jobb agyféltekés színfelismerés és színkevereés technikáját, a porpasztellel való rajzolást tanuljuk meg. A tanfolyam tematikáját a saját tapasztalatainkból merítkezve építettük fel.

Jobb agyféltekés színes festőtanfolyam

Jobb agyféltekés színes festés

A következő programot azoknak ajánljuk, akik már részt vettek a jobb agyféltekés rajzolás alaptanfolyamán, és szeretnének hasonló eredményeket elérni a festés terén is. Ahogy a rajzolás képessége mindenki által elsajátítható, úgy a festés terén is hasonló sikereket lehet elérni, a színes jobb agyféltekés rajzolás/festés módszerével.

A színes jobb agyféltekés festésről az alábbiakban olvasható részletes információ.

Jobb agyféltekés rajzolás és festés - gyerekeknek

 

Jobb agyféltekés rajzolás gyerekeknek

 

2008 őszi tanfolyamajánló

Tanfolyamok a közeljövőben (és egy kicsit később)

Természetes Nyelvtanulás

Lassan lezárul a jelentkezés a Murányi Péter féle Természetes Nyelvtanulás tanfolyamra, amely 2008. november 15-16-án kerül megrendezésre. Gyakorlatilag az összes hely betelt. (Azért gyakorlatilag, mert még 1, azaz egyetlen egy szabad hely van rá.) Mivel addig még van 2 hónap, lázasan igyekszem összehozni még egy időpontot a közeljövőben. Hamarabb biztosan nem lesz, mint a már meghirdetett tanfolyam. Most kilátásba került még egy novemberi időpont, de biztosat nem ígérhetek.

Kreativitás

A Mindennapi NLP büszkén bemutatja

KREATIVITÁS

című, NLP alapú tanfolyamát,
amelynek trénere:
MURÁNYI PÉTER

Jelenleg nincs meghirdetett tanfolyam.

Helyszín:
B U D A P E S T

A tanfolyamra kizárólag a Mindennapi NLP-nél jelentkezhetsz!

A Természetes Nyelvtanuláshoz hasonlóan most sem ígérem, hogy a tanfolyam túl sűrűn megrendezésre kerül. Éppen ezért arra kérlek, ha érdekel Téged ez a lehetőség, ne habozz túl sokat! A résztvevők száma korlátozott.

 

S hogy mi is ez egész?KREATIVITÁS TANFOLYAM

Szeretnéd-e, ha sokkal találékonyabb lennél különféle élethelyzetekben?
Milyen lenne, ha ötleteid különleges erőfeszítések nélkül áradnának?
Tisztában vagy-e azzal, hogy a kreativitás agyunk természetes állapota, amelyet edzeni, erősíteni lehet?

Szeretnél-e erről magad is meggyőződni?

Íme, itt a lehetőség – az NLP-alapú Kreativitás tanfolyam.

A tanfolyam témái

Célok, keretek a kreativitásban
- a kreativitáshoz szükséges belső érzelmi és tudati állapotok megteremtése
- célengedés (célalkotás – másképpen)

Az álmodó
- új idegpályák kifejlesztése szemmozgató gyakorlatok segítségével
- ötletteremtés a különböző megjelenítő rendszerekben (kép, hang, érzés, stb.) és szubmodalitásokban

A realista
- a realista elemeit (idő, tér, szerepek, lépések, visszajelzés, ökológia, stb.) különféleképpen elrendező modellek, struktúrák
- földi tündér – a megvalósítható és a mágikus egyesítése

A bíráló
- A jóindulatú bíráló szerkezetei
- Keretváltások

(csoportok vagy egyének számára)

Egyebek
A teljes Walt Disney-féle kreativitás-stratégia

- indián varázsálom
- tudattalan találékonyságunk felébresztése

Villámolvasás

Akarsz gyorsabban tanulni?
Szeretnéd falni a könyveket?
Megjelent már valaha, bármilyen módon az álmodban az olvasott könyv?
Fel akarod használni azt a temérdek emberi tudást, amelyeket könyvek lapjain rögzítettek, hogy ezáltal különleges módon fejleszd önmagad és a személyiséged?

Mindezeket saját magad is elérheted, ha alkalmazod ezt a különleges olvasási technikát.
A Mindennapi NLP speciális olvasási tréningje során a legapróbb trükköket is megtudhatod.

Válassz időpontot és helyszínt!

Felhívás NLP-seknek

Kedves Barátom!

Te, akinek már birtokában van jó néhány eszköz az NLP szerszámosládájából - lehet, hogy kevesebb (de azok között biztos van egy univerzális, amivel bármit megoldhatsz), és lehet, hogy több (mert már tapasztalt enelpés vagy, akár öreg róka a szakmában), arra kérlek, hogy ha van kedved, de csak akkor, írjál egy kis akármicsodát erre a weblapra.Az akármicsoda végén, ha kívánod, természetesen szerepelhet egy link a weboldaladra, blogodra, vagy bármidre, ha van olyanod, és szeretnél neki egy jó kis hírverést csinálni:)